Sziasztok,
F-35 kill switch myth
En ezt ertettem belole:
Roviden osszefoglalva: annyira lekapcsolhato, mint a MIG-29, vagy a Gripen, eltekintve attol, hogy a Gripen eseteben szerzodest kell kotni, es penzt kell adni a frissitesert, az F-35-nel meg ingyen adjak (MIG-29 eseteben meg soha nem adtak frissitest).
Hosszabban osszefoglalva:
nincs "kill switch", ami helyette van:
-
logisztikai fugges
--jelenleg nekunk a Gripennel ennel nagyobb van, mivel nem csak, hogy rendelni kell alkatreszt, de beepiteni sincs ezek tobbseget jogunk, hanem ki kell vinni Svedorszagba rendszeresen a gepeket
--MIG-29-hez kepest lenyegtelen kulonbseg a fugges (vagyis a rendelesre vagy szallit, vagy nem a gyarto, attol fuggoen, hogy a gyarto orszag mit dont: mindket tipusnal igy van), lenyeges kulonbseg, hogy normalisan az alkatreszt automatikusan megrendeli a gep, amit gyorsan szallitanak, nem kell eloszor egy borond kezpenzzel konyorogni, hogy lecci-lecci szallitsatok, mint az oroszoknak kellett. Az 1000 oras nagyjavitasra nem volt jogunk, azt csak oroszok csinalhattak.
--MIG-21-hez kepest leirhato minden, ami az elozo bekezdesben volt, egyetlen kulonbseg, hogy a nagyjavitasra volt jogunk, de sajat onszantunkbol ezt megszuntettuk (PG gyar felszamolasa).
-
tilos modositani a gepet
--minden mas gepet is tilos, Gripen, MIG-29, MIG-21 mindegyiket.
-
leallithatjak az uj programok telepiteset
--Gripen eseteben ez nem jar, vagyis "leallithatjak" azzal, hogy nem kotnek szerzodest, vagy ha mi nem fizetunk ezert a szolgaltatasert (jelenleg van egy kb 2 eve megkotott szerzodesunk erre, de valoszinuleg ezert csak lassan vagyunk hajlandoak fizetni, ezert a mai napig sem tortent meg minden gepre a telepites)
--MIG-29: nem jar, soha nem kaptunk ilyet
--MIG-21: szerintem nem is ertelmezheto a fogalom
-
leallithatjak a radar uj programjanak telepiteset
--Gripen eseteben ez resze az altalanos programtelepitesnek, lasd az ottani pontot
--MIG-29, MIG-21: szerintem nem is ertelmezheto ez a fogalom