F127 AEGIS AAW fregatt (Németország)

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
49 106
93 977
113
The German F127 next generation AAW frigate is slowly taking shape. The DoD initiated first steps for a possible acquisition of the AEGIS combat management system and associated hardware...

1719406921212.jpg

Kicsit nagyobb méretben és tömegben, mint egy Arleigh Burke romboló, de azokon kb. egyharmaddal több VLS cella van... Sosem fogom megérteni az - eleve elhanyagolgató számban készülő - európai hajóosztályok "alulfegyverzettségét", különösen a magukat komoly tényezőnek tartó angolok és franciák járnak "élen" ebben.

• Tetszik
Reactions: Kim Philby
Kicsit nagyobb méretben és tömegben, mint egy Arleigh Burke romboló, de azokon kb. egyharmaddal több VLS cella van... Sosem fogom megérteni az - eleve elhanyagolgató számban készülő - európai hajóosztályok "alulfegyverzettségét", különösen a magukat komoly tényezőnek tartó angolok és franciák járnak "élen" ebben.
Nem elsősorban a világ óceánjain hónapokig hajókázni tervezik az európaiak (a britek talán igen, de szerintem erről már letettek ők is) a hajóikat, hanem az Európa, max Közel-Kelet és Észak-Afrika partinál való hajókázáshoz. A jóval korlátozottabb területen való csónakázás viszonylag közel a saját kikötőkhöz megengedi azt, hogy kevesebb legyen a fegyverzet, hisz viszonylag kevés ideig tart hazamenni újratölteni.

Nem elsősorban a világ óceánjain hónapokig hajókázni tervezik az európaiak (a britek talán igen, de szerintem erről már letettek ők is) a hajóikat, hanem az Európa, max Közel-Kelet és Észak-Afrika partinál való hajókázáshoz. A jóval korlátozottabb területen való csónakázás viszonylag közel a saját kikötőkhöz megengedi azt, hogy kevesebb legyen a fegyverzet, hisz viszonylag kevés ideig tart hazamenni újratölteni.
Azt írta a kolléga, hogy egyharmaddal több fegyver van a kisebb amcsi fregatton. A felszabadult helyre mit pakoltak? Mert a jóval korlátozottabb területen való csónakázás viszonylag közel a saját kikötőkhöz megengedi azt, hogy kevesebb legyen az üzemanyag, az ellátmány, hisz viszonylag kevés ideig tart hazamenni újratölteni - éppen, hogy fegyverből lehetne több.

Azt írta a kolléga, hogy egyharmaddal több fegyver van a kisebb amcsi fregatton. A felszabadult helyre mit pakoltak? Mert a jóval korlátozottabb területen való csónakázás viszonylag közel a saját kikötőkhöz megengedi azt, hogy kevesebb legyen az üzemanyag, az ellátmány, hisz viszonylag kevés ideig tart hazamenni újratölteni - éppen, hogy fegyverből lehetne több.
Melyik amerikai fregattokról is beszélünk? Mert a szerencsétlen LCS-t leszámítva (azok meg nem is igazi fregattok) nincs nekik. Lesz majd a Constellation -osztály, de az meg egyd ekával nem kisebb mint a legnagyobb európai fragttok.

Nem tudom, hogy ki kategorizálta be, de ez már a romboló/cirkáló közötti vízkiszorítás alaphangon. A fegyverzet mennyisége alapján tartják fregattnak?

Nem tudom, hogy ki kategorizálta be, de ez már a romboló/cirkáló közötti vízkiszorítás alaphangon. A fegyverzet mennyisége alapján tartják fregattnak?
Haditengerészetenként eltérő, de szerintem inkább "politikai" okai vannak, hogy mit minek hívnak.

Lásd pl, hogy a közel 15 000 tonnás Zumwalt is romboló, hivatalosan szintén romboló a 13 000 tonnás Type 055 a kínaiaknál. A japánok szinte mindent rombolónak hívnak, csak alkategóriákat tartanak számon. Vagy régen a szovjetek a "tengeralattjáró-elhárító cirkálóikkal".

Ennyi lehet az ügy mögött, a németeknél jobban hangzik a multirole fregatt, tökmindegy, hogy mekkora, és milyen kapacitású. (mondjuk ezt tekinthetjük europainak is, pl a FREMM-ek a 6-7000 tonnájukkal már erősen karcolják a romboló kategóriát, bár a fegyverzetük nem annyira erős)

• Tetszik
Reactions: fishbed and endre
WASHINGTON, November 14, 2025

The State Department has made a determination approving a possible Foreign Military Sale to the Government of Germany of Standard Missile 6 Block I and Standard Missile 2 Block IIIC and related equipment for an estimated cost of $3.5 billion. The Defense Security Cooperation Agency delivered the required certification notifying Congress.

The Government of Germany has requested to buy up to one hundred seventy three (173) Standard Missile 6 (SM-6) Block I missiles and up to five hundred seventy seven (577) Standard Missile 2 Block IIIC missiles, along with the non-MDE inclusion of MK 21 and MK 13 Vertical Launch System (VLS) missile transport, storage and launch canisters into which are installed SM-6 Block I and SM-2 Block IIIC missiles, respectively. The following additional non-MDE items will also be included: MK 21 Mod 3 Vertical Launch System (VLS) canisters; MK 13 Mod 1 VLS canisters; missile and support test equipment component parts; engineering, integration, and test (EI&T) materiel and support required to produce SM-6 Block I and SM-2 Block IIIC missiles; special test and handling equipment; training and training equipment aids; technical publications data; U.S. Government and contractor engineering, technical, and logistics support services; related studies and analysis support; and product life cycle sustainment support. The total estimated cost is $3.5 billion.

This proposed sale will support the foreign policy goals and national security objectives of the United States by improving the security of a NATO Ally that is a force for political stability and economic progress in Europe.

The proposed sale will improve Germany’s capability to meet current and future threats by providing integrated air and missile defense capabilities deployable from their future Aegis Weapon System equipped F127 class surface combatants, bolstering Germany’s capacity to present a credible deterrence to regional strategic competitors. The proposed sale will also improve Germany’s ability to operate alongside U.S. and Allied naval forces in facing a full spectrum of maritime threats. Germany will have no difficulty absorbing these missiles into its armed forces.

The proposed sale of this equipment and support will not alter the basic military balance in the region.

The principal contractor will be RTX Corporation, with locations in Camden, AR; Tucson, AZ; and Huntsville, AL. At this time, the U.S. Government is not aware of any offset agreement proposed in connection with this potential sale. Any offset agreement will be defined in negotiations between the purchaser and the contractor.

Implementation of this proposed sale will not require the assignment of any additional U.S. Government or contractor representatives to Germany.

There will be no adverse impact on U.S. defense readiness as a result of this proposed sale.

The description and dollar value are for the highest estimated quantity and dollar value based on initial requirements. Actual dollar value will be lower depending on final requirements, budget authority, and signed sales agreement(s), if and when concluded.