F127 AEGIS AAW fregatt (Németország)

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
48 603
92 914
113
The German F127 next generation AAW frigate is slowly taking shape. The DoD initiated first steps for a possible acquisition of the AEGIS combat management system and associated hardware...

1719406921212.jpg

Kicsit nagyobb méretben és tömegben, mint egy Arleigh Burke romboló, de azokon kb. egyharmaddal több VLS cella van... Sosem fogom megérteni az - eleve elhanyagolgató számban készülő - európai hajóosztályok "alulfegyverzettségét", különösen a magukat komoly tényezőnek tartó angolok és franciák járnak "élen" ebben.

• Tetszik
Reactions: Kim Philby
Kicsit nagyobb méretben és tömegben, mint egy Arleigh Burke romboló, de azokon kb. egyharmaddal több VLS cella van... Sosem fogom megérteni az - eleve elhanyagolgató számban készülő - európai hajóosztályok "alulfegyverzettségét", különösen a magukat komoly tényezőnek tartó angolok és franciák járnak "élen" ebben.
Nem elsősorban a világ óceánjain hónapokig hajókázni tervezik az európaiak (a britek talán igen, de szerintem erről már letettek ők is) a hajóikat, hanem az Európa, max Közel-Kelet és Észak-Afrika partinál való hajókázáshoz. A jóval korlátozottabb területen való csónakázás viszonylag közel a saját kikötőkhöz megengedi azt, hogy kevesebb legyen a fegyverzet, hisz viszonylag kevés ideig tart hazamenni újratölteni.

Nem elsősorban a világ óceánjain hónapokig hajókázni tervezik az európaiak (a britek talán igen, de szerintem erről már letettek ők is) a hajóikat, hanem az Európa, max Közel-Kelet és Észak-Afrika partinál való hajókázáshoz. A jóval korlátozottabb területen való csónakázás viszonylag közel a saját kikötőkhöz megengedi azt, hogy kevesebb legyen a fegyverzet, hisz viszonylag kevés ideig tart hazamenni újratölteni.
Azt írta a kolléga, hogy egyharmaddal több fegyver van a kisebb amcsi fregatton. A felszabadult helyre mit pakoltak? Mert a jóval korlátozottabb területen való csónakázás viszonylag közel a saját kikötőkhöz megengedi azt, hogy kevesebb legyen az üzemanyag, az ellátmány, hisz viszonylag kevés ideig tart hazamenni újratölteni - éppen, hogy fegyverből lehetne több.

Azt írta a kolléga, hogy egyharmaddal több fegyver van a kisebb amcsi fregatton. A felszabadult helyre mit pakoltak? Mert a jóval korlátozottabb területen való csónakázás viszonylag közel a saját kikötőkhöz megengedi azt, hogy kevesebb legyen az üzemanyag, az ellátmány, hisz viszonylag kevés ideig tart hazamenni újratölteni - éppen, hogy fegyverből lehetne több.
Melyik amerikai fregattokról is beszélünk? Mert a szerencsétlen LCS-t leszámítva (azok meg nem is igazi fregattok) nincs nekik. Lesz majd a Constellation -osztály, de az meg egyd ekával nem kisebb mint a legnagyobb európai fragttok.

Nem tudom, hogy ki kategorizálta be, de ez már a romboló/cirkáló közötti vízkiszorítás alaphangon. A fegyverzet mennyisége alapján tartják fregattnak?

Nem tudom, hogy ki kategorizálta be, de ez már a romboló/cirkáló közötti vízkiszorítás alaphangon. A fegyverzet mennyisége alapján tartják fregattnak?
Haditengerészetenként eltérő, de szerintem inkább "politikai" okai vannak, hogy mit minek hívnak.

Lásd pl, hogy a közel 15 000 tonnás Zumwalt is romboló, hivatalosan szintén romboló a 13 000 tonnás Type 055 a kínaiaknál. A japánok szinte mindent rombolónak hívnak, csak alkategóriákat tartanak számon. Vagy régen a szovjetek a "tengeralattjáró-elhárító cirkálóikkal".

Ennyi lehet az ügy mögött, a németeknél jobban hangzik a multirole fregatt, tökmindegy, hogy mekkora, és milyen kapacitású. (mondjuk ezt tekinthetjük europainak is, pl a FREMM-ek a 6-7000 tonnájukkal már erősen karcolják a romboló kategóriát, bár a fegyverzetük nem annyira erős)

• Tetszik
Reactions: fishbed and endre