Fehérorosz Szuhojok nyugdíjban

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

 • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

  • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
  • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

  Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

  Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 468
19 038
113
"Azért senki ne gondolja, hogy a magasított gerincú Sufa ECM és egyéb elektronikai rendszerei azok egyáltalán “kilóra” azonosak azokkal a Sólymokkal,"

Na ha ezt nem mondod el akkor itt jó páran hülyén halnak meg.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 208
76 696
113
molni

Azt lehet tudni,hogy mennyit romlott a gerinces F-16osok manőverező képessége?
 
M

molnibalage

Guest
A gép siklószámáról nincs infóm, de a tömegnövekedés hatása saccolható az előrhető tömegnövekedéssel. Már, ha ismert a gerinc miatti plusz tömeg.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
A kólásüvegszabály sérül, ezért sokkal jobban megnő a légellenállásuk, mint azt elsőre gondolnánk.
 
M

molnibalage

Guest
@gacsat

A gépen levő függeztémnyek mellett gyakorlatilag kerekítési hiba a keresztmetsz változásban, egy pótos többet számít, mint a grecin...

Ezen felül a területszabály igazán tudtommal csak a transszónikus tartományban kezd igazán számítani...
 

szittya88

Member
2010. október 23.
916
5
18
Most akkor ezek a gépek is mennek annak a titokzatos vásárlónak akiknek egy század EX-szovjet szu-27-est modernizálnak jelenleg a Beloruszok? (Mert akkor a vásárló jó mélyen nyúlt a zsebébe...)
 
M

molnibalage

Guest
A területszabályhoz.

http://the-blueprints.com/blueprints-depot/modernplanes/general-dynamics/f-16-3.png

Ha egyszer lesz időm, akkor majd autocaddel kiitegrálom a területet és felrajzolom a teljes keresztmetszet grafikont.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 303
54 683
113
molnibalage

Nagyon jó kis ábrát találtál. Megnézném a többi típusét is...

Amúgy a teljes szárnyat ábrázolási okokból nem tartalmazza a kép, vagy ennek más oka is van?
 
M

molnibalage

Guest
Az F-15-nek ott a mellékletben, a nagy írásnál. Nem véletlen mondtam, hogy tessék letölteni. A cikkek letöltséi számának 10%-át sem éri a mellékeletk letöltése...

F-15

http://up-ship.com/blog/wp-content/uploads/2010/06/f-15a.jpg

F-14

http://www.the-blueprints.com/blueprints-depot/modernplanes/grumman/grumman-f-14-tomcat-9.png
 
M

molnibalage

Guest
F-4 Phantom II

http://www.the-blueprints.com/blueprints-depot/modernplanes/mcdonnell-douglas/mcdonnell-douglas-f-4-phantom-ii.gif

Sz-24

http://paralay.net/su27kub/520.jpg

Percek alatt lehet ilyeneket találni. Saccolással ráhúzva a szárnyakat kaphatsz egy közelítő görbét, ha türelmed van, akkor némi fegyverzetet is rájuk lehet tenni.

Uraim, lehet dolgozni és számolgatni, meg ábárzolni és megnézni, hogy melyik van a legközelebb az ideális testhez. Ez különösen igaz bizonyos urakra itten...
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 303
54 683
113
molnibalage

Az F-15 cikk elolvasására sajnos nem lesz időm februárig. De letöltve le van ;)
 

deze75

Well-Known Member
2010. április 25.
1 087
3 008
113
"Uraim, lehet dolgozni és számolgatni, meg ábrázolni és megnézni, hogy melyik van a legközelebb az ideális testhez"

Hát persze,hogy az enyém amikor a tükör előtt állok és ezt számolgatni se kell!!!!hihihi
 

luperator

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
1 061
1 651
113
http://www.jetfly.hu/rovatok/repules/katonai/tipusok/jak-130-asokat_vasarol_feheroroszorszag/Nem egy bődületes mennyiség, de azért ennek a hírnek a kapcsán figyelemreméltó fejlemény.