1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Film-Front

Diskurzus a(z) 'Képek & videók' témában - Jeno által indítva @ 2013. január 6..

 1. dudi

  dudi Well-Known Member

  Valaki látta az új Midway-t?
   
 2. blogen

  blogen Well-Known Member

  Egyszer nézhető. Jobb mint a Pearl Harbor, de attól még "B" kategóriás.
   
  dudi likes this.
 3. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  Nem nagy szám, egyszer nézhető. Gáz a CGI, a szereplők nem erőltetik meg magukat, a repcsis részek meg kb. a Star Warst idézik.
   
  Roni and dudi like this.
 4. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member

  Jobb, mint a Pearl Harbor, megvannak benne a szokásos klisék, viszont a film második felét már vagy 5 alkalommal újranéztem.Elég jók a zenei betétek és a japcsis jelenetek.
   
  dudi likes this.
 5. dudi

  dudi Well-Known Member

  Bleroka and gacsat like this.
 6. ZeiG

  ZeiG Well-Known Member

  Tegnap volt hozzá szerencsém. Alapvetően kellemes csalódás, látványos, hangulatos, szórakoztató, több erénnyel, mint hibával. Nálam erős 4-es (az 5-ös listán).

  Halogattam a megnézését, mert bár baromi régen láttam a Pearl Harbor-t, azt annyira sziruposan giccsesnek és gyomorforgatóan patetikusnak találtam, hogy sok évre elvette a kedvem a hasonló stílusban induló amerikai szuperprodukcióktól. A japán Yamato sem javított a helyzeten, látványos volt, de émelyítő nyáltengeren úszott az egész.
  Ezek után nem is tettem magasra a lécet Midway ügyben, amit talán ezért nem is vert le, magasan nézhetőnek bizonyult. A film egyértelműen a látványra épül, és bár itt-ott talán gyanús a CGI, azt hiszem, erre nem is lehet panasz. Csatahajók, hordozók, repülők, akció földön, vízen, levegőben, ahogy a csövön kifér.
  [​IMG]
  A készítők ugyanakkor nemcsak a Midway-nél vívott csatát akarták bemutatni, hanem a fontosabb szereplőket, a másik oldal képviselőit, a körülményeket és az előzményeket is, sőt, még az olyan, a csatától független, de emlékezetes eseményekre is jutott játékidő, mint pl. a Doolittle-küldetés. Mindezt egyetlen filmbe bezsúfolni szinte lehetetlen vállalkozás volt, ehhez képest egész jól megoldották, az események nem torzultak el, ugyanakkor követhetőek is maradtak. Aki nem ismeri a sztorit, az a lényeget szerintem össze tudta rakni, aki pedig ismeri, az nyugtázhatta, hogy érdemben a film sem tért el tőle.
  Szakmailag (haditechnikai) volt pár meredek momentum, én pl. nem értem, hogy egy ormótlan SBD fékszárnyak nélkül, álló motorral a fedélzet szintje alá zuhanva a fizika mely törvényeinek hullámvasútján ugrik mégis föl a hordozóra, de annak pl. örültem, hogy azt sikerült kidomborítani, mennyire fontos a szélerősség a hordozóról történő felszálláshoz.
  A színészektől (különösen a főhőstől) nem voltam elragadtatva, de tisztességgel hozták, amit kellett. Kínosak voltak a katonai mesterséggel alighanem összeegyeztethetetlen függelemsértő visszapofázások, a nagy lelkifröccsök meg egyéb érzelmileg túlfűtött, drámai, klisés baromságok, de azt hiszem, hogy ezeket egyszerűen nem hagyhatja ki az a filmrendező, aki szeretné, hogy filmje ne bukjon el a rajongói lelkületű amerikai fogyasztók mozipénztáraknál kinyilvánított ítélethirdetésekor a háborúhoz egyébként sokkal illőbb vaskemény realizmus miatt.
  [​IMG]
  Összességében csak ajánlani tudom bárkinek, én először láttam, de nem utoljára.
   
  szuvorov likes this.
 7. fonak9

  fonak9 Well-Known Member

 8. dudi

  dudi Well-Known Member

  Nekem az benne a fura,hogy valahogyan egy amerikai hordozót sem látunk amint harcban elsüllyesztik vagy talátot kap(van egy snitt arról,hogy a Lexington süllyed a Korall-tenfgeren).Egész egyszerűen ezen átlépnek a filmben( a Yorktownról is csak annyi derül ki,hogy lyukas meg,hogy részt tudott venni a csatában,de arról hallgatnak,hogy hogyan kapott találatot a Korall-tengeren meg arról,hogy elsüllyedt) gondolom azért mert ez nem angyon fért bele a propaganda jellegbe...
   
 9. ZeiG

  ZeiG Well-Known Member

  Szerintem inkább a játékidőbe nem fért bele, de jogos a hiányérzet.
   
 10. dudi

  dudi Well-Known Member

  Pont a saját veszteségek nem fértek be minden más meg igen?
   
 11. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member


  Ezen én is gondolkodtam, de játékfilmnek így volt jó.

  Amúgy arról is van egy vágás, ahogy az első amerikai támadási hullám után Jamagucsi buzdító beszéd után elindítja a repülőcsoportot a jenki flotta ellen, és Spruance távcsövén keresztül látjuk ahogy a Yorktownt lebombázzák a japánok, még mondja is, hogy a Yorktown-t eltalálták.
   
 12. ZeiG

  ZeiG Well-Known Member

  Szerintem a saját veszteségek kidomborítására a forgatókönyv Pearl Harbor-t választotta és arra rá is szánták az időt. (Lángoló csatahajók, füstölgő roncsok, szénné égett bajtárs, akit csak a gyűrűje alapján lehet azonosítani, stb.) Az anyahajók elvesztését nehéz lett volna bemutatni. Egyrészt dramaturgiailag, mert komplett anyahajók pusztulását nem lehet percekben elintézni, nem maradhattak volna arctalanok az áldozatok, de bemutatásuk, kontextusba helyezésük szétfeszítette volna az amúgy is elég feszes játékidőt. Másrészt, közönségfilmről lévén szó, valahol nyilván elvárás volt a sztori leegyszerűsítése. Kezdőpont: Pearl Harbor = vereség, dráma > Kibontakozás: váltakozó eredményű küzdelmek, izgalmak. > Csúcspont: Midway = győzelem.
  Így popcornkompatibils. :D
   
 13. dudi

  dudi Well-Known Member

  No nem is lett egy olyan film mint az első Midway...
   
  ZeiG likes this.

Ezen oldal megosztása