1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Film-Front

Diskurzus a(z) 'Képek & videók' témában - Jeno által indítva @ 2013. január 6..

 1. dudi

  dudi Well-Known Member

  Valaki látta az új Midway-t?
   
 2. blogen

  blogen Well-Known Member

  Egyszer nézhető. Jobb mint a Pearl Harbor, de attól még "B" kategóriás.
   
  dudi likes this.
 3. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  Nem nagy szám, egyszer nézhető. Gáz a CGI, a szereplők nem erőltetik meg magukat, a repcsis részek meg kb. a Star Warst idézik.
   
  Roni and dudi like this.
 4. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member

  Jobb, mint a Pearl Harbor, megvannak benne a szokásos klisék, viszont a film második felét már vagy 5 alkalommal újranéztem.Elég jók a zenei betétek és a japcsis jelenetek.
   
  dudi likes this.
 5. dudi

  dudi Well-Known Member

  Bleroka and gacsat like this.
 6. ZeiG

  ZeiG Well-Known Member

  Tegnap volt hozzá szerencsém. Alapvetően kellemes csalódás, látványos, hangulatos, szórakoztató, több erénnyel, mint hibával. Nálam erős 4-es (az 5-ös listán).

  Halogattam a megnézését, mert bár baromi régen láttam a Pearl Harbor-t, azt annyira sziruposan giccsesnek és gyomorforgatóan patetikusnak találtam, hogy sok évre elvette a kedvem a hasonló stílusban induló amerikai szuperprodukcióktól. A japán Yamato sem javított a helyzeten, látványos volt, de émelyítő nyáltengeren úszott az egész.
  Ezek után nem is tettem magasra a lécet Midway ügyben, amit talán ezért nem is vert le, magasan nézhetőnek bizonyult. A film egyértelműen a látványra épül, és bár itt-ott talán gyanús a CGI, azt hiszem, erre nem is lehet panasz. Csatahajók, hordozók, repülők, akció földön, vízen, levegőben, ahogy a csövön kifér.
  [​IMG]
  A készítők ugyanakkor nemcsak a Midway-nél vívott csatát akarták bemutatni, hanem a fontosabb szereplőket, a másik oldal képviselőit, a körülményeket és az előzményeket is, sőt, még az olyan, a csatától független, de emlékezetes eseményekre is jutott játékidő, mint pl. a Doolittle-küldetés. Mindezt egyetlen filmbe bezsúfolni szinte lehetetlen vállalkozás volt, ehhez képest egész jól megoldották, az események nem torzultak el, ugyanakkor követhetőek is maradtak. Aki nem ismeri a sztorit, az a lényeget szerintem össze tudta rakni, aki pedig ismeri, az nyugtázhatta, hogy érdemben a film sem tért el tőle.
  Szakmailag (haditechnikai) volt pár meredek momentum, én pl. nem értem, hogy egy ormótlan SBD fékszárnyak nélkül, álló motorral a fedélzet szintje alá zuhanva a fizika mely törvényeinek hullámvasútján ugrik mégis föl a hordozóra, de annak pl. örültem, hogy azt sikerült kidomborítani, mennyire fontos a szélerősség a hordozóról történő felszálláshoz.
  A színészektől (különösen a főhőstől) nem voltam elragadtatva, de tisztességgel hozták, amit kellett. Kínosak voltak a katonai mesterséggel alighanem összeegyeztethetetlen függelemsértő visszapofázások, a nagy lelkifröccsök meg egyéb érzelmileg túlfűtött, drámai, klisés baromságok, de azt hiszem, hogy ezeket egyszerűen nem hagyhatja ki az a filmrendező, aki szeretné, hogy filmje ne bukjon el a rajongói lelkületű amerikai fogyasztók mozipénztáraknál kinyilvánított ítélethirdetésekor a háborúhoz egyébként sokkal illőbb vaskemény realizmus miatt.
  [​IMG]
  Összességében csak ajánlani tudom bárkinek, én először láttam, de nem utoljára.
   
  jOkA and szuvorov like this.
 7. fonak9

  fonak9 Well-Known Member

 8. dudi

  dudi Well-Known Member

  Nekem az benne a fura,hogy valahogyan egy amerikai hordozót sem látunk amint harcban elsüllyesztik vagy talátot kap(van egy snitt arról,hogy a Lexington süllyed a Korall-tenfgeren).Egész egyszerűen ezen átlépnek a filmben( a Yorktownról is csak annyi derül ki,hogy lyukas meg,hogy részt tudott venni a csatában,de arról hallgatnak,hogy hogyan kapott találatot a Korall-tengeren meg arról,hogy elsüllyedt) gondolom azért mert ez nem angyon fért bele a propaganda jellegbe...
   
 9. ZeiG

  ZeiG Well-Known Member

  Szerintem inkább a játékidőbe nem fért bele, de jogos a hiányérzet.
   
 10. dudi

  dudi Well-Known Member

  Pont a saját veszteségek nem fértek be minden más meg igen?
   
 11. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member


  Ezen én is gondolkodtam, de játékfilmnek így volt jó.

  Amúgy arról is van egy vágás, ahogy az első amerikai támadási hullám után Jamagucsi buzdító beszéd után elindítja a repülőcsoportot a jenki flotta ellen, és Spruance távcsövén keresztül látjuk ahogy a Yorktownt lebombázzák a japánok, még mondja is, hogy a Yorktown-t eltalálták.
   
 12. ZeiG

  ZeiG Well-Known Member

  Szerintem a saját veszteségek kidomborítására a forgatókönyv Pearl Harbor-t választotta és arra rá is szánták az időt. (Lángoló csatahajók, füstölgő roncsok, szénné égett bajtárs, akit csak a gyűrűje alapján lehet azonosítani, stb.) Az anyahajók elvesztését nehéz lett volna bemutatni. Egyrészt dramaturgiailag, mert komplett anyahajók pusztulását nem lehet percekben elintézni, nem maradhattak volna arctalanok az áldozatok, de bemutatásuk, kontextusba helyezésük szétfeszítette volna az amúgy is elég feszes játékidőt. Másrészt, közönségfilmről lévén szó, valahol nyilván elvárás volt a sztori leegyszerűsítése. Kezdőpont: Pearl Harbor = vereség, dráma > Kibontakozás: váltakozó eredményű küzdelmek, izgalmak. > Csúcspont: Midway = győzelem.
  Így popcornkompatibils. :D
   
 13. dudi

  dudi Well-Known Member

  No nem is lett egy olyan film mint az első Midway...
   
  ZeiG likes this.
 14. fonak9

  fonak9 Well-Known Member

  1954-es koreai háborús film:

   
 15. weasel007

  weasel007 Well-Known Member

 16. Lator

  Lator Well-Known Member

  Most néztem meg a filmet, nagyon tetszett a kisebb hibák ellenére. Érdekesnek találtam mert az Atlanti csatáról eddig semmiféle mozifilmet nem láttam. Tom Hanks pedig szokás szerint hozza a szerepét. Ajánlom mindenkinek.
   
 17. emel

  emel Well-Known Member

  Itt egy régi, de szerintem nagyon jó film egy német tengó és egy amerikai kísérő romboló egymás elleni harcáról.
  https://videa.hu/videok/film-animacio/alattunk-az-ellenseg-1957.avi-Y0LhfVjfR64hvDC1
   
  Negan likes this.
 18. ZeiG

  ZeiG Well-Known Member

  Hölgyeim és uraim...; A GREYHOUND CSATAHAJÓ!

  [​IMG]

  Csatahajó. Az!

  El nem tudom képzelni, hogy milyen slendrián, igénytelen, gányolós, kapkodós háttérmunka kellett ahhoz, hogy a nem túl bonyolult eredeti GREYHOUND cím mögé nálunk odabiggyeszthessék a CSATAHAJÓ szót! Oké, simán elképzelhető, hogy ránézésre egy filmstúdiós Micikének nem jön le, hogy ez a hajó-izé egy romboló, sőt, lehet, hogy az illetékes kartárs meg sem nézte a filmet, de akkor is, hogy lett ebből csatahajó? A Greyhound-ról, beugrott, hogy az valami busz, aztán volt egy okosabb is az irodában, és szólt, hogy az azt jelenti, hogy agár, aztán levert mindenkit a víz, hogy itt b.meg se busz, se kutya nincs, csak hajó, de az csatázik = legyen csatahajó!?
  Maximum 90 másodperc + Wikipedia és ott áll feketén-fehéren, hogy a címadó hajó egy ROMBOLÓ volt. Ennyi érdeklődés szerintem már egy átlagos érettségizett embernek is alap lenne, pláne, ha már ez a munkája, ha fizetést kap érte, de lehet, hogy én vagyok reménytelenül idealista...
  Iszonyú mélyre került a filmek magyarításának színvonala, történelmi, haditechnikai, de már lassan bármilyen kicsit is tudományos terminus technicus kifejezéseken azonnal elvérzik - ezúttal rögtön a címet sikerült bulvár-alsó szintre pozicionálni, bár örülhetünk, hogy legalább nem A GREYHOUND TANKHAJÓ dübörög föl a magyar mozikban, pedig lő az is, mint állat...!
  :mad:
   
  Negan and Ocses like this.

Ezen oldal megosztása