1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

General Dynamics/Lockheed Martin F-16 Falcon

Diskurzus a(z) '4/4+/4.5 generációs vadászbombázók' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 6..

 1. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Az UAE F-16E/F block 60-as széria F110GE132-es hajtóművéről egy igen kiváló és részletes anyag, még 2000-ből, húsz évvel ezelőttről.
  Akkor még F110GE129EFE-nek hívták (Enhanced Fighter Engine):

  https://www.researchgate.net/public..._Power_Through_Low-Risk_Derivative_Technology

  A nagy újítás az alacsonyabb turbina előtti hőfokkal meghajtható, nagyobb kerületi sebességgel forgó, szélesebb profilú, blisk lapátos, három fokozatú fan, ami a B-2-esek F118GE100-asairól öröklődött át (tehát nem is volt igazi újdonság már ekkor sem), illetve az új utánégető, ami az YF120-asból került ide.
  A magasabb levegőátfutás javította a tolóerőt, de a fajlagos fogyasztás az nőtt.
  Tovább nőt a hajtómű tömege is, mégpedig az F110GE129-eshez képest (amit eredendően F110GE129 IPE-nek hívtak és az F110GE100-asokhoz képest volt Increased Performance Engine).
  A jelenleg az F-16V-hez és az F-15-ösökhöz (K/SA/SG/QA/EX) ajánlott F110GE129C ezzel szemben a régi fan-t tartalmazza, viszont az elmúlt húsz évben inkább nagynyomású forgórész kompresszorára feküdtek rá. Ennek si megvan az oka. A 132-esek fan kialakítása minden aspektusból modernebb, de előállítása drágább, a tömege meg nagyobb. A GE129-esek turbináját inkább járatják magasabb hőfokon, mert fejlődött annyit a termikus bevonatolás, továbbá a diagnosztika, hogy inkább az olcsóbb és régebbi kialakítású fan-t hajtják magasabb hőfokon dolgozó turbinával. A tolóerő többletre pedig nincs szükségük.
  Az F110GE132-esként sorozatgyártott GE129EFE levegőátfutása ugyanis annyival nagyobb, hogy azt az F-15-ös szívócsatornája már nem tudja kezelni.
  Az extra tolóerőre meg nincs szükség.
  A 132-esek három fokozatú fanjának saját sűrítási viszonya is nőtt, ez 3.4-ről felment 4.2-re ami szép érték.
  A tolóerőben hasonló AL-41F-1Sz levegőátfutása kb F-110GE129-essel egyezik meg, a 132-esét nem éri el. Azonban a fan szekció sűrítési viszonya ezét meghaladja, kb 4.6 a publikus érték. Ez utóbbi a 129-esekhez hasonlóan még a független lapátozású, bandázsgyűrűs kivitel, tehát az áramlási veszteségek is nagyobbak, de az orosz hajtóművön nem három, hanem négy fokozat van.
   
  Python, fishbed, Horizon and 2 others like this.
 2. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

 3. Terminator

  Terminator Well-Known Member

 4. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Volt anno az a block 30-as F-16C, amelyikkel az UAE F-16E/F Desert Falcon-ok szuper nagy teljesítményű F110GE132-esét először kipóbálták. Az az együléses gép az Edwards-ról volt a pilótái szerint a "leggyorsabb Viper, ami valaha repült" (a fastest itt nem feltétlen Mach 3-at jelent, hanem inkább gyorsulást, de abban valami félelmeteset), hiszen a relatíve könnyű F-16C megkapta a legnehezebb F-16 variáns számára készült legerősebb hajtóművet.

  Nade... volt egy másik gép is, egy F-16D. Mert kellett egy kétüléses is, ez pedig egy block 50-es gép volt, amit a Lockheed bérelt az USAF-tól (és ha jól tudom, még talán most is bérli), hogy a GE hajtóművét kétüléses géppel is teszteljék. Nem azért, mert más a kabintető, hanem mert van pár olyan feladat, amihez két berepülőpilóta is kell. Ez a gépa 90-0848-as, amiről mára már lekerült a jókora, kék feliart a svanc tövéről, hogy "F110GE132 Power", de amíg rajta volt, addig ez a hajtómű dolgozott benne. Repült is így egy demót, mégpedig a Forth Worth-i gyár dolgozóinak és az UAE küldöttségének. Nyílván az USAF-ot is meghívták, mert mégiscsak ők az igazi célközönség. Nos, az USAF mind a mai napig nem igénylete a 132-est és ez már valószínű így is marad, de ettől még igazán jól ismeri. Ugyanis amíg a szerződés tartott az arizonia bázison képezték az UAE pilótáit az USAF kiképzői. Így az AZ farokkódi támaszpont gépei lettek a legszínesebb USAF bázis, már ami az F-16-osokat illeti, hiszen egyidejűleg volt nekik F-16B, korai F-16C/D, kései block 40-es F-16C/D és a block 60-as UAE gépekre is felkerült az USAF jelölés, amíg ott voltak. Ezeknél a gépeknél a földi kiszolgálást vegyesen az amerikai légierő és az emirátusok katonái végezték.

  Vissza Texas-ba és arra a bizonyos repülőbemutatóra. Ez a 90-0848-as block 50-es F-16D bizony nem a legnehezebb F-16-os, bár a C korszak vége felé készült. Ettől még alig nehezebb egy block 40-esnél és maga a gép meg különösen nem volt elnehezítve semmiféle extra berendezéssel, mivel elsődleges feladata a teljes hajtóműkarakterisztika tesztelése volt. Így így repült bemutatót. Aki látott már aerodinamikailag teljesen tisztára csupaszított Spangdahlem-i F-16C-t demót repülni (tavaly is volt erre lehetőség Fairford-ban), az tudja, hogy a mutatvány egyik záloga a bitang erős, statikusan, utánégetővel 13 tonnás tolóerőre képes F110GE129-es.
  Ez a hajtómű földközelben, kis magasságon igen könnyen eléri a dinamikus (tehát gépbe építve mért) 15-16 tonnás tolóerőt, ami miatt egy repülőnapon nagyon könnyen át tudná bármikor lépni a hangsebességet is. A gépről készült számos felvételen látszik, hogy egy-egy kisebb sebességű áthúzás után a forszázsnak köszönhetően a gép nagyon gyorsan meg tud indulni. Nem is kell több, mert ilyen konfigurációban már ez is több, mint sok.
  Nos, a 90-0848-asban egy F110GE132-es dolgozott, ami jóval több, mint 14 tonnával indít statikusan és 17-18 tonna tolóerőre is képes, 800-900 km/h-nál, ha a földközelben jár a gép. Erről a repülésről nem sokat találni, de valamit azért mégis. Ezek csak állóképek, de jó közelítéssel, a nyílvános légibemutatón valaha repült egyik legnagyobb tolóerő/tömeg arányú repülőgép repülését láthatjuk rajta:


  https://www.flickr.com/photos/draykov/46794499605/
   
  Pocok75, fishbed, emel and 2 others like this.
 5. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  ASELPOD  "Our national targeting and marking pod ASELPOD serial production acceptance test flights continue to be carried out by our 401st Test Fleet Command."
   
 6. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  fishbed and emel like this.
 7. Heim

  Heim Well-Known Member

  nem szoktam képeket linkelgetni, de ennél szebb festést még nem láttam ezen a gépen, meg máson se igazából..

  [​IMG]
   
  fishbed, Rotten878, LMzek 2.0 and 5 others like this.
 8. emel

  emel Well-Known Member

  A holland légierő bemutatógépe, anno láttam élőben Ostravában, tényleg szuperjól mutat. Meg az is, amit a pilótája mutatott vele!!:):D
   
  fishbed and Heim like this.
 9. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Pardon...?
  A gépekben levő óraszám alapján a gépekben van tartalék. A naptári élettartamuk ettől még lehet magas. Az MLU gépeken is láthatóak a szerkezeti megerősítések nyomai..

  Az USAF-nak van már 9 és 10 ezer óra feletti F-16-osa is...
   
  Ocses likes this.
 10. Rferi66

  Rferi66 Active Member

  Az F16A/B változatoknak is felvitték az engedélyezett óraszámát? A C/D -nél úgy tudom most 12 000 óra a maximum. Neten próbáltam keresni az A/B verzióra infót, de nem találtam.
   
 11. Terminator

  Terminator Well-Known Member

 12. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  2013-ban már ezzel a festéssel járt nálunk ez a gép:

  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
   
  kaktusz, fishbed, fip7 and 2 others like this.
 13. arcas

  arcas Well-Known Member

 14. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Érdekes az a patkolás a függőleges vezérsík tövénél (vorkiel-nek is hívják egyes helyeken):

   
  fishbed and molnibalage like this.
 15. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Hoppá!
  A bolgárok bejelentették, hogy a jelenleg üzemben lévő Mig-29-eseket sürgősen kivonják, és a már rájuk megkötött felújítási szerződéseket felmondják. A rossz állapotban lévő gépeket mihamarabb megpróbálják eladni.
  Ezzel párhuzamosan pedig a már gyártás alatt lévő F-16-osok számát megduplázzák.
  Azaz végül 16 darab fog a rendelkezésükre állni.
   
 16. therob

  therob Active Member

  Legalább lesz egy századnyi. Azért az eredeti 8 db kissé nevetséges rendelés volt.
   
 17. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Ez pénz kérdése. De valamitől nagyon betojtak, hogy azonnal dupláztak.
   
 18. Tegin

  Tegin Well-Known Member

  Ők is Erdogan szomszédai. Ez most már éppen elég indok.
   
  pöcshuszár likes this.
 19. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Vagy Amerika bulgáriai nagykövete is ügyes...;)
   
  borisz likes this.
 20. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  500 lábon 106-107 csomós sebesség, high alpha pass.
   
  fishbed and arcas like this.

Ezen oldal megosztása