Gepard Flakpanzer SPAAG (Németország)

Bevallom nem tudom, hogy ez lehetséges-e, mert ehhez a részéhez nem értek. De, ha engem kérdezel el lenne a tűzoltás jellegű gyors megoldás
Egy AHEAD lőszeres Flkpz. befosatós lenne. Csak kellene rá egy új keresőradar is, mert ami rajta van, az 100%, hogy a mai dróncélok ellen nem jó. Egyszerűen nem azok ellen tervezték 50 éve.

Lásd fent. A bibi az, hogy 30 mm alatt nincs AHEAD lőszer és, ha lenne se lenne értelme, mert azért a területhatáshoz kell srapnel mennyiség is. Az 23 mm-be meg nem fér bele = Silkának annyi. A Tunguszka még jó.
57mm-esben gondolkodnak. Annyi van belőle mint égen a csillag. Náluk.

A SAAG Gepard elavult, az Skyranger lesz a mienk Lynx és vagy BOXER alapon!
A Gepard szerintem kiváló fejlesztési alap.
Jelenlegi formájában legfeljebb a kereső radarja elavult, de azt semmiből sem tart cserélni egy korszerű radarra.
A rakéta fegyverzetét illetően: ha lecserélnék a Stingereket 4-8 db Thales VT1 rakétára akkor szerintem a világ leg ütőképesebb SPAAG rendszere lehetne ami 15 km-en belül gyakorlatilag minden repülő dolgot képes lenne megbízhatóan költséghatékonyan leszedni.

Jelenlegi formájában legfeljebb a kereső radarja elavult, de azt semmiből sem tart cserélni egy korszerű radarra.
A rakéta fegyverzetét illetően: ha lecserélnék a Stingereket 4-8 db Thales VT1 rakétára akkor szerintem a világ leg ütőképesebb SPAAG rendszere lehetne ami 15 km-en belül gyakorlatilag minden repülő dolgot képes lenne megbízhatóan költséghatékonyan leszedni.

Tudod, csak a legújabb, legdrágább, minden más használhatatlan, minek faragni, stb...Szerintem is király rendszer a Gepard, de volt egy oldallal ezelőtt, hogy tutira nem tud ahead lőszert, pedig hát annyi kép van a neten. De tud, mert fejlesztették. Radar, meg rakéta kell neki valóban.

• Tetszik
Reactions: LMzek 2.0
A rakéta fegyverzetét illetően: ha lecserélnék a Stingereket 2-4 db Thales VT1 rakétára akkor szerintem a világ leg ütőképesebb SPAAG rendszere lehetne ami 15 km-en belül gyakorlatilag minden repülő dolgot képes lenne megbízhatóan költséghatékonyan leszedni.

Ezt jól látod szerintem nekunk is tökéletesen jó lenne egy ilyen módon modernizált Gepárd az persze más kérdés mennyi elfekvő és a modernizációhoz megfelelő állapotú Gepárd van még.

• Tetszik
Reactions: honved
Ezt jól látod szerintem nekunk is tökéletesen jó lenne egy ilyen módon modernizált Gepárd az persze más kérdés mennyi elfekvő és a modernizációhoz megfelelő állapotú Gepárd van még.
Ha már lesz gyárunk Zalaegerszegen nem hiszem hogy egy ilyen tornyot különösebb kihívás lenne összehegeszteni, és szerintem T72 alváz pont u.olyan megfelelő lenne alá mint a Leo1 alváz.
Fillérekből össze lehetne hozni...

Ha már lesz gyárunk Zalaegerszegen nem hiszem hogy egy ilyen tornyot különösebb kihívás lenne összehegeszteni, és szerintem T72 alváz pont u.olyan megfelelő lenne alá mint a Leo1 alváz.

Én abszolút nem vagyok híve amúgy az ilyen megoldásoknak de ezen a megoldáson ami felvetettél érdemes elgondolkodni.

• Tetszik
Reactions: Király Fika

vagy mondjuk inkább Mistral 3...ha már olyanunk úgy is van

Együtt kellett volna megvenni a harckocsikkal, önjárókkal, azok csapatlégvédelmére. Erre valaki nagyon nem gondolt a szakmában, vagy még nem tudunk mindent.

Én abszolút nem vagyok híve amúgy az ilyen megoldásoknak de ezen a megoldáson ami felvetettél érdemes elgondolkodni.

A harckocsinak már elavult típust, átépítéssel lehetne még használni, éppen csak más a motorja, váltója, lánca, stb., mint a Leopárdoknak. Nehezen tudom elképzelni, hogyan illesztenék be a harckocsi zlj hadrendjébe, üzemeltetésileg, ha külön kell biztosítani, mondjuk a zlj-nál rendszeresített 2-4 db csapatlégvédelmi eszköz alkatrészellátását. Persze megoldható, de bonyolítja a dolgot.

A harckocsinak már elavult típust, átépítéssel lehetne még használni, éppen csak más a motorja, váltója, lánca, stb., mint a Leopárdoknak. Nehezen tudom elképzelni, hogyan illesztenék be a harckocsi zlj hadrendjébe, üzemeltetésileg, ha külön kell biztosítani, mondjuk a zlj-nál rendszeresített 2-4 db csapatlégvédelmi eszköz alkatrészellátását. Persze megoldható, de bonyolítja a dolgot.

ez mondjuk a leo 1 alvázon lévő Gepard-ra is igaz...de egyébként Gepard-ból van elég sok elfekvő készlet a németeknél...nem kellett volna itt T72-es alvázzal bohóckodni

azért az a gond, hogy ezen a gepárdon azért elég sok mindent kellene modernizálni, hogy a modern követelményeknek megfeleljen...

1) új radar
2) valszeg teljesen új éjjellátó/optikai/navigációs rendszerekre lenne szüksége, hogy tudjon a leo-kal/lynx-ekkel haladni
3) a kommunikációs rendszerét is teljesen át kellene alakítani, hogy részt tudjon venni a modern hálózatos hadviselésben (meg mondjuk a hadoszlopban a Lynx-eknek tudjon adni célkoordinátát a drónok ellen)

azért az a gond, hogy ezen a gepárdon azért elég sok mindent kellene modernizálni, hogy a modern követelményeknek megfeleljen...

1) új radar
2) valszeg teljesen új éjjellátó/optikai/navigációs rendszerekre lenne szüksége, hogy tudjon a leo-kal/lynx-ekkel haladni
3) a kommunikációs rendszerét is teljesen át kellene alakítani, hogy részt tudjon venni a modern hálózatos hadviselésben (meg mondjuk a hadoszlopban a Lynx-eknek tudjon adni célkoordinátát a drónok ellen)

Esetleg érdemes lenne Leo 2 alvázra ültetni.

• Tetszik
Reactions: Törppapa
A VT1 hatótávolsága kétszer, a sebessége meg 50% kal nagyobb a a Mistralnál.
A VT1 ráadàsul a radar LOS irányítási módja miatt minden idős rakéta (működik esőben, hóban, felhők között / fölött lévő célokra is) míg az IR Mistralnak nem csekély kotlátai vannak.
Amiket felsoroltál azokat bármilyen korszerű VSHORAD rendszerhez u.úgy meg kell venni.
A koszerűsített Gepardhoz is.
Én ebben semmi problémát nem látok.

• Tetszik
Reactions: Pogány
Esetleg érdemes lenne Leo 2 alvázra ültetni.
Nincs új a nap alatt...
A Finnek már megcsinállták
Saját Gepárd koppincs Marksmen nevű SPAAG rendszerüket először rárakták egy T55 alvázra, majd néhány ève átszerelték Leo2 alvázra.
300px-Marksman_SPAAG.jpg

finnish-leopard-2-marksman-self-propelled-anti-aircraft-gun-spaag-2.jpg

Rudi hozzászólásánál legfőképpen az elvre értettem az elgondolkodást mivel ebből az elvből kiindulva bármilyen nekünk megfelelő harckocsi (pl Leo2 valamelyik korábbi variánsa) is jó alap lenne.

• Tetszik
Reactions: honved
Rudi hozzászólásánál legfőképpen az elvre értettem az elgondolkodást mivel ebből az elvből kiindulva bármilyen nekünk megfelelő harckocsi (pl Leo2 valamelyik korábbi variánsa) is jó alap lenne.
De a leg tökéletesebb v.színű a Pzh2000 alváz lenne...

Ja, az idiota francia, platon acsorgos, kezzel-toltos, egylovetu (= ket raketa egyszerre) rendszerevel+ - thanks but no, thanks. :)

Ha'persze, "gyarunk" meg fillerekbol... :rolleyes::rolleyes::rolleyes: kb pont ugy, mint a T72-es felujitast, csak itt ugye meg sokkal bonyolultabb a dolog, meg at is kellene tervezni mindent... ezt a hulyeseget valaha lengeditek, hogy azert "filleres", mert eloregedett lom?
Ennek az ellenkezoje igaz, ertsetek mar meg.

De a leg tökéletesebb v.színű a Pzh2000 alváz lenne...

Csak azzal annyi a gond,hogy olcsó használt Pzh200 nincs egyáltalán a piacon,így csak a gyártás jöhetne szóba ami nem tudom mennyire lenne költséghatékony ismerve a németeket nem hiszem,hogy sokkal olcsóbban adnák az alvázat mint a kész önjáró löveget,mondjuk nem kellene belőle nagyon sok.