Gépkarabélyok

Polgári Védelmi Rendszer korszerűsítése folyamatban van: Befejeződött a több ezer korszerű "Arad" gépkarabély kiosztása a készültségi osztályok között.
image-2026-01-08T091743-666.jpg

Izrael térbeli védelmi koncepciójának változása jelentős mérföldkövet jelent ezen a héten, mivel befejeződött egy nagyszabású logisztikai művelet, amelynek célja az ország egész területén működő riadóztatott szakaszok tűzképességének korszerűsítése. A háború elején feltárt műveleti hiányosságok megszüntetésére irányuló lépés az elavult vagy vegyes fegyverekről egy egységes, modern platformra való áttérésre összpontosít.
A kiosztás elmúlt napokban befejeződött, és a „Wind Returner” program csúcspontját jelenti, amelyet az Izraeli Védelmi Erők szárazföldi erői indítottak, azzal a céllal, hogy megerősítsék a helyiek biztonságérzetét és műveleti képességét, hogy kezelni tudják a felmerülő fenyegetéseket, mielőtt a hadseregek megérkezne.

Magát a fegyverplatformot a „Prolite” által gyártott fejlett M5 irányzékokkal is felszerelték, amelyeket a hadseregtől hoztak át, és szereltek fel. A modern gépkarabély és a kiváló minőségű optika kombinációja olyan precíziós és halálos képességeket biztosít a riadó szakaszoknak, amelyek korábban csak a reguláris gyalogos egységek számára voltak fenntartva.

FN America has delivered new prototype rifles and machine guns chambered to fire the 6.5x43mm Lightweight Intermediate Caliber Cartridge (LICC) to the U.S. military...

fn-licc-guns-side-by-side.jpg

Néhány adat a 6.5x43-as lőszerről egy fórumposztból:

"
Yes, the IWS carbine barrel is 14.5", while the CQB is now 12.5".

The 6.5x43 mm is 6.5 g (with primer) + 2.4 g of powder + bullet ranging between 6.7 g and 7.8 g (103 to 120 grs), so the cartridge is between 15.6 g and 16.7 g, that's 7.62x39 mm territory (there is also a load devoted to Law Enforcement, with a 8.1 g soft point bullet).

Out of a carbine barrel, the muzzle velocity is ranging between 810 m/s (2560 J) and 880 m/s (2590 J). The operating pressure is currently the same as the 5.56 mm / 7.62 mm NATO and you can duplicate the cartridge specs with a conventional brass case.

We had a first "Team of Expert" meeting in October this year in order to write the associated STANAGs (one for the 6.8x51 mm and one for the 6.5x43 mm), and that was one of the main issue with the 6.5 mm. Basically, should we write the specifications for the current round with a MAP around 400 MPa (MAP +3SD <445 MPa, like the 5.56 / 7.62 mm), or should we allows for some development margin still compatible with brass case...
"

Nos, én pont egy ilyen képességű (14.5-ös csőből 2560-2590 J), 6.5-6.8-as kaliberű lőszert gondolnék, vagyis már az NGSW-program indulása (2017) előtt is ilyesmit tartottam volna megfelelőnek az 5.56-os leváltására a gépkarabélyok esetében, és nem a már túlzottan erős és emiatt több szempontból is problémás NGSW-szülött 6.8x51-est.
Amúgy, érdekesség, hogy 5R huzagolású csöve van az FN IWS-nek.
Nekem ez az IWS nagyon szimpatikus, egy igazán jó platformnak tűnik.

• Tetszik
Reactions: endre and nyugger
Néhány adat a 6.5x43-as lőszerről egy fórumposztból:

"
Yes, the IWS carbine barrel is 14.5", while the CQB is now 12.5".

The 6.5x43 mm is 6.5 g (with primer) + 2.4 g of powder + bullet ranging between 6.7 g and 7.8 g (103 to 120 grs), so the cartridge is between 15.6 g and 16.7 g, that's 7.62x39 mm territory (there is also a load devoted to Law Enforcement, with a 8.1 g soft point bullet).

Out of a carbine barrel, the muzzle velocity is ranging between 810 m/s (2560 J) and 880 m/s (2590 J). The operating pressure is currently the same as the 5.56 mm / 7.62 mm NATO and you can duplicate the cartridge specs with a conventional brass case.

We had a first "Team of Expert" meeting in October this year in order to write the associated STANAGs (one for the 6.8x51 mm and one for the 6.5x43 mm), and that was one of the main issue with the 6.5 mm. Basically, should we write the specifications for the current round with a MAP around 400 MPa (MAP +3SD <445 MPa, like the 5.56 / 7.62 mm), or should we allows for some development margin still compatible with brass case...
"

Nos, én pont egy ilyen képességű (14.5-ös csőből 2560-2590 J), 6.5-6.8-as kaliberű lőszert gondolnék, vagyis már az NGSW-program indulása (2017) előtt is ilyesmit tartottam volna megfelelőnek az 5.56-os leváltására a gépkarabélyok esetében, és nem a már túlzottan erős és emiatt több szempontból is problémás NGSW-szülött 6.8x51-est.
Amúgy, érdekesség, hogy 5R huzagolású csöve van az FN IWS-nek.
Nekem ez az IWS nagyon szimpatikus, egy igazán jó platformnak tűnik.
Mert ez köztes lőszer, a fury meg nem.

• Tetszik
Reactions: endre