1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Gerrila, irreguláris, COIN hadviselés

Diskurzus a(z) 'Egyéb, vegyes haditechnikai témák' témában - molnibalage által indítva @ 2018. július 24..

 1. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Hogy ne szennyezzük a magyar haderők topikot, de a jövőben minden más téma is ide jöhet. Nem találtam hasonlót sehol egyetlen kifejezéssel sem.

  Ez egész egyszerűen nem igaz vagy mutass erre konkrét példákat. Nincs európai kultúrkörből származó öngyilkos bombamerénylő, se sofőr. Az n-dik generációs nem asszimilálódott Ali nem számít európainak...

  Sem az ETA, sem az IRA sem más nem öngyilkos akciókban gondolkodott.

  A tapasztalataid kiterjednek öngyilkos merénylők kiképzésére is...?

  Jaj, ettől a fogalom triótól mindig is falnak mentem.

  Ja persze, aki nem is fogja ezt az egészet leleplezni...

  Ez a megvalósítható, a te ötletdre nincs példa.

  Tömeg nyugtatása nem katonai feladat. Megint szezon és fazon...
   
  phaidros likes this.
 2. rumcajsz

  rumcajsz Well-Known Member

  1. II. VH orosz fr

  Jó hogy áttetted ide ne ogffoljuk szét a magyar topikot.
  Naszóval
  1,példal az ember befolyásolhatóságára:
  II. VH Keleti Front. Roham előtt némi agymosás a Haza Anyácskát oltalmazó kommunista pártról + két deci tisz taszesz majd hurrázva neki a géppuskáknak.
  2. Az ETA és az IRA esetében nem volt és nem lehetett mert nem volt hozzá elég erőforrás cél a spanyol vagy a brit kormányzat megdöntése. Az IRA és a baszkok mögött melkyik agresszor és az agressziót nyiltan felvállaló államok álltak.
   
 3. alali77

  alali77 Well-Known Member

  [QUOTE="


  Tömeg nyugtatása nem katonai feladat. Megint szezon és fazon...[/QUOTE]
  https://s3.reutersmedia.net/resources/r/?m=02&d=20171003&t=2&i=1203971920&r=LYNXNPED921A5&w=1280
  Mégis kivezénylik a tömeg nyugtatására, mindenhol. Íme, még nálunk is:
  http://static.origos.hu/s/img/i/1511/20151115honved-fegyveres.jpg?w=644&h=700
  értelme majdnem semmi (azért késes merénylőt mintha a franci katonák lőttek volna le, de hát az a terrorista is marha aki katonára támad)
  Amúgy meg hagymázas rettegés hogy szervezett katonaság szivárog be és lövi az infrastrukturát aknavetővel,rakétával. Lehet hogy ez majd megváltozik, de egyenlőre nálunk ennek 0 a realitása.
   
 4. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Semmiféle agymosás nem volt ott. Mögöttük a géppuska és a politikai tiszt pisztolya. A büntetőszázadok sem lelkesedésből masíroztak rá az aknamezőre. Ez orbitális mellé volt...
   
 5. rumcajsz

  rumcajsz Well-Known Member

  Folytatnám. Szóval a végrehajtóról. Nehogy valami kemény narkós, heroinista csőlakóra gondolj. Az ilyen akcióhoz sokkal jobb egy extrovertált, könnyen befolyásolható, sodródó fiatal akivel a tartótiszt összebarátkozik és megkéri erre arra. Baráti szívességekre apróságokra. A bevetés napján például arra hogy vigye már el ezt a hátizsákot valahová. aztán a hátizsák elszáll a a gyerekkel együtt elszáll az Intercity-n. Öngyilkos merénylő kipipálva.
  A tömeg megnyugtatása pedig bizony, hogy katonai feladat, avagy a migránsválság elején miért járőrözött a KMZ a Keleti környékén és miért járőröznek az francia ejtőernyősok lassan két éve szakmányban párizs belvárosában.
   
 6. arcas

  arcas Well-Known Member

  Mondjuk azt máig nem értem, hogyan tudtak egymásnak szemben lőtávon belül letérdepeltetni több ezer embert alakzatban, hogy vezényszóra elsüssék egymásra azt a qrva puskát...a főnök meg egy dombról lóháton végignézte...:confused:
   
 7. rumcajsz

  rumcajsz Well-Known Member

  Hidd el, hogy még én is ismertem olyan vérkomcsit aki hitt az eszmében és meghalt volna érte. A politikai tiszt pisztolya mellé meg azért kellet a tisztaszesz is amit manapság helyetetsíthetünk egy jointtal (racionális gondolkodás korlátozása). A büntetőszázadok meg más káposzta, mert én azokról beszélek akik hitből csinálták amit csináltak. Breszt ostrománál pl az egyszál Fomin pisztolya akadályozta meg, hogy megadják magukat a katonák?
   
 8. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Én úgy érzem, hogy te valami álomvilágban élsz. Mutass más ilyenekre példákat légyszíves...
   
 9. Pista a hegyről

  Pista a hegyről Well-Known Member

  Nos véleményem szerint egy hazánk elleni támadás valószínűleg úgy indulna, ahogy azt páran részletesen bemutatták - egyszerűen így logikus. Szerencsére erre jelenleg alig van esély, nem kell rémeket látni, persze ettől még a minimum, hogy a honvédség számol ilyesmivel. Mint ahogy a katasztrófavédelem az árvizekkel, vagy az e.ü. egy országos járvánnyal stb.
  1. Kicsi rá az esély, mert ahhoz sokkal mélyebbre kell süllyedjen a viszonyunk vmelyik szomszédunkkal, mint amilyen mostanában, vagy az elmúlt évtizedekben volt. Voltak és vannak problémák, de egy konfliktus előszelének még túlzás lenne nevezni a helyzetet. Igazából ez a politikai vezetőkön múlik: a lényeg hogy ne kerüljön szélsőséges irányzat hatalomra se a szomszédba, se nálunk. Lásd Szlovákia, mi volt a 2000-es évekbe, és mennyit javult a viszony azóta (nyilván maradtak problémák de értitek). És mi lett volna ha az a bizonyos Jan Slota kerül az élre? Erre gondoltam hogy az ilyenen sok múlik. Romániával is elindulhat a jövőben némi javulás, ahogy ott is felbukkanhat egy elmebeteg. Egy biztos: azt érezni fogja az ország és a vezetése, ha jobban oda kell figyelni a bejövő kamionokra...(azt csak remélni lehet, hogy így is tenne).
  2. A végrehajtásban azért akadnak problémák: a titkosság. 50-100-200 ember egy szóval se mondja senkinek hogy mire készülnek, családnak se? Magyarokkal vagyunk körülvéve, ott, ahonnan az akciók indulnának, ők se vennének észre semmit? A szomszédok hadseregeiben szintén találni magyarokat, ahogy más szervezeteknél is, ami további nehézség. Ma ha kigördül egy tank vagy bármi egy laktanyából rögtön kerül föl az internetre.
  3. Öngyilkos merénylőnek felénk aligha menne bárki is, ez teljesen más világ. Akik Ny-Európából akartak az IÁ-hoz csatlkozni azok se merénylőnek készültek, hanem harcolni - ettől még ugyanolyan elmeroggyantak, de értjük a különbséget. Bárhol a környéken találsz olyat aki önként menne egy gerillaakcióba, úgy is hogy kicsi a túlélés esélye, de olyat akinél ez 0 mert fel kell magát robbantania egy vonaton, aligha.
  Konklúzióm: ez is egy jó ok hogy miért van szükség a haderőfejlesztésre, és nem árt külön erre is felkészülni, csak ne lássunk rémeket.
   
 10. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Tomori hogy tudtta vezetni azt a rohamot,amiröl lényegében tudta,hogy öngyilkosság?Zrinyi,és megmaradt katonái a megadás helyett a kirohanást vállasztották,a biztos halált.Vagy Szondi,a másik közismert példa.Vagy a 16/17.századi harcászatban elveszet gyermekeknek hivott elővédegységek szintén vállalták a boritékolható halált.Európai kulturkörben is van önfeláldozó taktikára példa,még a 20.századbol is.Pl a Zenta cirkáló esete,hogy magyar vonatkozású,ismertebb esetet mondjak.
  Különben a 18.századi vonalharcászatban aaz akkoriban használt flinta meglepően pocsék tűzerejű volt.80méterről csak a lövések fele találta el a szembenálló alakzatot.150méterröl a lövedék már elakadt a sima posztó eggyenruhán.Újra fel is virágzott a nehézlovasság a napleoni háborukban
   
  reich_und_roll likes this.
 11. arcas

  arcas Well-Known Member

  Naigen, nem az egyén vakmerőségére gondoltam, hanem a bábu mód tologatott emberekre a szép színes egyenruhájukban, szemben egymásnak :cool: - amúgy töri-bio szakra jártam ;) - egy ideig szerettem is a Cossacks-ot...:hadonaszos:
   
 12. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Nem akarok kultusz rombolo lennei de egyiknek se volt mas eselye mint harcolni az utolso leheletig.

  Ameddig nem intezett rohamot az ellenseg egy var ellen addig meg volt az esely a bekes elmenetelre. Utanna mar nem /akinek a testvere fia baratja xy ja halt meg az ostrom kozbe ezt nem engedte akikhez csatlakoztak azok akkik zsakmanyt akartak /hatha a menekulok aranyat is viszznek./ nem is nagyon volt pl olyanra hogy ostromlott rohamot atveszelt var katonasaga a megadas utan messzire jutott volna... Altalaba lekaszaboltak oket ha meg nem ok akkor az akinek a varat atadtak az ellensegnek...
  Mimdekepp ugyan az a vege.

  A sortuzzel szembe felalni meg azert mertek mert muszaly volt... Ha elfut belefit a sajat szuronyfalaba. /nem lattak az elsok hogy mi van mogottuk. Az utolso sor meg nem akart elfutni mert biztonsagba volt... /ha elfut felbontja az alakzatot kivegzik./

  Egyebkent egyaltalan nem nevezheto hatasosnak a sortuz... Inkabb moralis hatasa volt de mind ket felre tekintve./ /nagyjabol 10 edeles 20 adolas volt egy tobbsoros teljes sortuz. Tehat boven volt eselye tulelni az elso sorban allonak is ami a szuronyrohamra mar nem igaz. Fura de ott nagyobn veszelyneek volt kizeve az elso sor mint sortuznel./
   
 13. rumcajsz

  rumcajsz Well-Known Member

  80-as 90-es évek délkelet-ázsiai kábítószer-csempész balekjai az említett módon az érzelmi függőség kihasználásával lettek beszervezve. Na ők sem tudták mi van a bőröndben és mégis megtették a szívességet.
   
 14. fip7

  fip7 Well-Known Member

  rumcajsz

  Szerintem nagyon túlbonyolítod a dolgokat. Fedőcégek, teherautók, ammónium nitrát és dízel :D

  Szerintem ez a való életben úgy zajlana, hogy egy adott tűzszerész/felderítő pár egyik este, megfelelő álcaruhában átsétál a határon, a hátizsákjukban 10 kg SEMTEX robbanó anyaggal.
  Gyalog vagy egy fedett ügynök segítségével kocsival elérik a kijelölt célterületet, mondjuk egy Tisza hidat.
  Ott éjszaka lemásznak valamelyik pillérhez, felnyomják rá a robbanószert, bedrótozzák és egy adott jelre vagy időpontra berobbantják az egészet a vízbe azt kész.
  Ezt 2-3 ember/célpont alapon simán meg lehet csinálni. Erre valók a különleges erők.
   
  Spartan.asfv likes this.
 15. rumcajsz

  rumcajsz Well-Known Member


  Na és ott volt az is, hogy az anciant regime hadseregeiben leszolgálhatta az ember úgy az idejét 10-12 évet, hogy részt vett 2-3 háborúban de egyszer sem került tűzbe. A tábornokok ugyanis nagyon jól tudták, hogy a katona drága portéka, nem szabad pocsékolni. Alapból a seregek addig próbáltak manőverezni, míg a egyikük előnytelen helyzetbe került aztán a strucctollasok leültek tárgyalni. Ez persze csak a történelem egy szűk szakaszára nagyjából a XVII-ik század közepétől a Francia Forradalomig tartott és csak az európai csatatereken volt divat ahol a háború amolyan uralkodói passzió volt. Persze előtte a vallásháborúk (lésd Magdeburg felégetése) korában és utána a nacionalizmus és tömeghadseregek idején már más lett szokás
   
 16. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Tomori többször is javasolta,hogy ne válaljanak csatát,inkább hátráljanak-vagy kössenek békét,akár vazallusi szerződés árán is.A várostromok pedig végződhettek feladással,és elvonulással-töbnyire volt vállasztásuk.
  Viszont a vonalharcászat nagyon igaz.Érdekes mód,a flinta tűzereje alatta maradt a muskétáénak,amit felváltott.De azért 50méter alatt már pusztitó volt egy sortűz.Ráadásul a vonalharcászat idején elég csekély volt a lökőereje a szuronyrohamnak.Napoleoni időkben fel is váltotta a rohamoszlop,és a nehézlovassági roham.
   
 17. rumcajsz

  rumcajsz Well-Known Member


  A silur felvetésénél én alapból arra gondoltam, hogy ilyen akciók csak akkor történhetnek ha valahol beüt a krach és az ellenség országában olyan fokú anarchia alakul ki minek során a kormány bizonyos erőknek és régióknak nem tud vagy akar parancsolni. ilyenkor előbújnak a politikai és katonai kalandorok akik mindenre képesek lehetnek. És ott van a másik oldalon, hogy ma már senki nem fog Európában senkit megszállni. Gazdaságilag, diplomáciaiig tönkretenni egy országot, saját választóimnál népszerűséget szerezni egy elkeseredett, ám a sikerre némi kilátással rendelkező katonai kalanddal – na ez cél lehet a XXI. század háborúiban. A különlegesek meg pont azért különlegesek, hogy a legnagyobb szarviharban is kitartsanak a zászló mellett amire felesküdtek. Tőlük félnék legkevésbé egy ilyen szituban, viszont az Azov és Dnyepr jellegű fanatikusok és politikai hátszelük akitől mellesleg még a saját kormányuk is tart, már más lapra tartoznak. Amit én az ilyen COIN-hadviselés alfájának tartok az pont humint-vonalon a hírszerzés felkészültsége. Ahogy pedig itt az többször elhangzott, a magyarok ebben jók.
   
 18. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Nem azert irtam a szuronyrohamot mert az volt a leghatasosabb... /egyebkent pont a flintak hatekonytalansaga miatt volt az elit granatos./

  Tomori a szavatol mohacsig vegig harcolt 3000 lovasaval. /kalocsa mellett elej itt kultusza van./

  Nem sok eset volt ahol epsegben elvonultak a varvedok roharoham utan de az a nagyon keves eset amikor sikerult is kivegzessel vegzodott... /egy bercsenyi volt akinek sikerult megszoknie a kivegzes elol es csatlakozott a kurucokhoz./tehat a toroknek atadott egy varat majd husegszego lett../ a vegvaari vitezeket meg szinte minden esetben kivegeztek /biztos volt akinek sikerult megszoknie foleg kulfoldi zsolsdosoknak de nem volt jellemzo merr altalaba a var elhagyasa utan lemeszaroltak oket 90% ba./ kapzsi emberek tettek a parancsra az arany szaga igen eros./
   
 19. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Hm.Biztos,hogy még mindig jók vagyunk?Plusz önmagában a felderités elég kevés.Az a ló,ameliknek csak az eggyik lába jó,nem lesz derbigyöztes
   
 20. rumcajsz

  rumcajsz Well-Known Member

  Az oszlopban történő rohamot tényleg a korzikai fejlesztette tökélyre, de az a sorozott katonaság miatt alakult ki. A kevéssé kiképzett, pontosan manőverezni nem tudó tömeghadsereggel nem lehetett eljáratni a "csatamenüettet" aztán meg Napóleon kidolgozta a csatatér egy bizonyos pontján létrehozott erőkoncentráció és a tüzérséggel csatadöntő taktikáját, amihez az oszlop sokkal kézenfekvőbb volt mint a széthúzott arcvonal.. Az csak hab viszont a tortán, hogy – visszatérve a topik témájára – hatalmasat xopott Spanyolországban a guerilláktól és hasonlóan ráfaragott Tirolban Andreas Hofer lövészeivel szemben. Ezek az egységek ugyanis a kor mércéje szerint igencsak "nemkonvencionálisan" harcoltak.
   
  fishbed likes this.

Ezen oldal megosztása