Gondolatok a légiharcászatról / A légi hadviselés jövője

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Cifu

Well-Known Member
2010. július 12.
3 043
10 149
113
Mai napig nem értem, hogy mi a f*sznak volt AIM-120 indítás.
Meg amikor már közel voltak mennyire kell vaksinak lene a full fehérre mázolt UH-60-at, tereptarka Mi-24-nek nézéséhez?
Ha egy tisztességet VID-et csináltak volna, akkor kb. egy integetés lett volna, hogy "szia" és iszonyatos káromkodás a rendszer felé, hogy "mi faszért nem megy a rádiózás és IFF, a kurva édesanyátokat, még jó hogy észnél voltunk".

Ehelyett kb. trigger happy módon lelőttek jól látható célokat.
Vastaps.

Erre vannak kiképezve, kondicionálva. Mármint hogy lelőjék a célpontot.
A gondolkodás nem előfeltétel.

Egy régi, és A2A fegyverzettel nem rendelkező Mi-24 milyen károkat okozhatna egy F-15-ben?
A fedélzeti géppuska kb. az egyetlen opció... Az F-15 pilóta valóban trigger happy módban tolta... :(

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
20 225
35 562
113

Egy régi, és A2A fegyverzettel nem rendelkező Mi-24 milyen károkat okozhatna egy F-15-ben?
A fedélzeti géppuska kb. az egyetlen opció... Az F-15 pilóta valóban trigger happy módban tolta... :(
Iraki jelentés szerint löttek le iráni F4est Falanga rakétával.......Erős a gyanum,hogy az se hitte el,ki a jelentést kiadta

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 678
14 642
113
Iraki jelentés szerint löttek le iráni F4est Falanga rakétával.......Erős a gyanum,hogy az se hitte el,ki a jelentést kiadta
Egy szovjet repülő (nem emléxem a tipusra) LEBOMBÁZOTT a levegőben egy paki F-16ost. Egy magyar paraszt meg slaggal lőtt egy Mi-4est. Sőt, olyan vadászrepülő is volt, ami saját magát lelőtte gépágyúval.

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 678
14 642
113

A Kék Villámban van ilyesmi, ha jól emléxem. Ellenben a valóság az, hogy amikor Venezuelában a havi puccskisérlet volt, az ország összes harci helikoptere a puccsisták kezében volt, de a puccsot meghiúsította, hogy egy F-16os fel tudott szállni.

• Vicces
Reactions: Kim Philby

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 438
86 580
113
A pilóták alapvetően nagyképűek (kell is ez az atittűd nekik), és bár egy helikoptert lelőni nem nay fegyvertény mégis több mint a semmi.

• Tetszik
Reactions: Kim Philby

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
20 225
35 562
113
Egy szovjet repülő (nem emléxem a tipusra) LEBOMBÁZOTT a levegőben egy paki F-16ost.
Igen.Légi aknatelepitést végző MiG23MLeket alacsonyabbrol követő paki F16 belerepült a kidobott akna"felhőbe".....Meg hasonló véletlenek,szerencsétlenségek,érdekességek.
De olyan,hogy Falangával szándékos és célzott harccselekményként lelőjenek egy vadászgépet,no az bizonyost nonszensz

M

molnibalage

Guest
Igen.Légi aknatelepitést végző MiG23MLeket alacsonyabbrol követő paki F16 belerepült a kidobott akna"felhőbe".....Meg hasonló véletlenek,szerencsétlenségek,érdekességek.
De olyan,hogy Falangával szándékos és célzott harccselekményként lelőjenek egy vadászgépet,no az bizonyost nonszensz
Ez csak teória. Soha nem derült ki, hogy mi volt a gép elvesztésének kiváltó oka.
Én legalábbis nem olvastam róla. semmit, ami bizonyította volna azt, hogy ez történt.
Valaki szerint sikerül véletlenül a saját gépet lelőni, egyes vad feltételezések meg azt mondják, hogy a szovjetek lőtték le.
(Ez utóbb már konteó szintű...)

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
20 225
35 562
113
Ez csak teória. Soha nem derült ki, hogy mi volt a gép elvesztésének kiváltó oka.
Én legalábbis nem olvastam róla. semmit, ami bizonyította volna azt, hogy ez történt.
Valaki szerint sikerül véletlenül a saját gépet lelőni, egyes vad feltételezések meg azt mondják, hogy a szovjetek lőtték le.
(Ez utóbb már konteó szintű...)
Igen,más vélekedés szerint "öngól" volt.10 évvel később meg az oroszok előálltak azzal,hogy az egyik 23as lőtte le gá-val.De van aki szerint sima műszaki hiba volt...
Legvalószinűbb a "lebombázós" változat.
Ha már bombázás.91ben volt rá példa,hogy helikopter lebombáztak LBG-vel.Részletekre már nem emlékszem,de nem élénk csata közben történt,hanem azthiszem egy éppen felszálló Mihut kaptak el vele.

• Tetszik
Reactions: gacsat
M

molnibalage

Guest
Igen,más vélekedés szerint "öngól" volt.10 évvel később meg az oroszok előálltak azzal,hogy az egyik 23as lőtte le gá-val.De van aki szerint sima műszaki hiba volt...
Legvalószinűbb a "lebombázós" változat.
Ha már bombázás.91ben volt rá példa,hogy helikopter lebombáztak LBG-vel.Részletekre már nem emlékszem,de nem élénk csata közben történt,hanem azthiszem egy éppen felszálló Mihut kaptak el vele.
F-15E csinálta.
Ami amúgy nem értem, hogy miért volt szenzáció egyeseknek.
Ameddig a cél áll, addig mindegy, hogy 0 AGL vagy más AGL-en történik.

A difi csak annyi, hogy ha nem talajközeli, akkor valóban telitalálat kell, mivel a heli alatti robbanástól nem sérül meg az.
Vannak kétségeim, hogy egy puha heli egyáltalán működésbe hozná-e a bomba gyújtóját.
De, ha néhány tucat méteren függeszkedett a heli, akkor az alatta robbanó bomba is, ha csak keresztül ment a gépen együttesen bőven elég kárt okoz.

A Mi-24-es ATGM kill még igaz is lehetne, de ehhez dövögő F-4 és pont szembe repülés kéne.
1-2 éve tette be videót valaki, ahol Vikhr-rel tüzeltek Tu-16-ra és talált. Hogy minek és mi volt a teszt célja, bevallom azt nem értetem meg.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

• Tetszik
Reactions: Nagy Csaba and fip7

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
20 225
35 562
113
F-15E csinálta.
Ami amúgy nem értem, hogy miért volt szenzáció egyeseknek.
Ameddig a cél áll, addig mindegy, hogy 0 AGL vagy más AGL-en történik.

A difi csak annyi, hogy ha nem talajközeli, akkor valóban telitalálat kell, mivel a heli alatti robbanástól nem sérül meg az.
Vannak kétségeim, hogy egy puha heli egyáltalán működésbe hozná-e a bomba gyújtóját.
De, ha néhány tucat méteren függeszkedett a heli, akkor az alatta robbanó bomba is, ha csak keresztül ment a gépen együttesen bőven elég kárt okoz.

A Mi-24-es ATGM kill még igaz is lehetne, de ehhez dövögő F-4 és pont szembe repülés kéne.
1-2 éve tette be videót valaki, ahol Vikhr-rel tüzeltek Tu-16-ra és talált. Hogy minek és mi volt a teszt célja, bevallom azt nem értetem meg.

Részletekre már nem emléksze.De ha egy 500-1000fontos bomba robbanás nélkül "rápottyan" egy akármilyen helire,annak szerintem annyi.Repülés közben elég,hacsak a forgószárnyak útjába kerül,a többit elvégzi a gravitáció.
Falanga egy lassú régi rakéta,Vikhr meg azért hangsebesség feletti,és jóval modernebb.RBS70/90 is lézer vezetősugaras légvédelmi rakéta.

T

Törölt tag

Guest

Erősen csodálnám, ha a légi akna a földet érés előtt élestve lenne, ugyanis akkor a földet éréskor mind elműködne.
Milyen aknatípusról volt szó?
Utána lehetne nézni ennek azért.

T

Törölt tag

Guest

Elvileg ez a MiG-23ML hagyományos fegyverzete, MiG iroda minősített ismertető anyagából:

2022-02-14-09-51-54-23-2017-pdf-Adobe-Acrobat-Reader-DC-64-bit.jpg

Én itt nem látok, aknatelepítő konténert, ami persze nem jelenti hogy rendszeresítés után ne heftölhettek valamit fel rá.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
20 225
35 562
113
Erősen csodálnám, ha a légi akna a földet érés előtt élestve lenne, ugyanis akkor a földet éréskor mind elműködne.
Ht-ben volt róla cikk,meg azthiszem az új honvédségi szemlében.Még az akna tipusa is megvolt adva.De a részletekre már nem emlékszem.
Lepelbiztositó elvileg nem engedi felrobbanni,de azért azt nem egy repcsivel való ütközésre tervezték.És az ütközés robbanás nélkül is okozhatott végzetes károkat.

Gungnir (F1End)

Well-Known Member
2021. március 24.
442
1 189
93

Elvileg a Vikhr lassan mozgó/nem manőverező légicélok ellen is használható, több-kevésbé kettős célú rakéta, gondolom ennek a demonstrálása/tesztelése volt a Tu-16 -os teszt célja.

Szerintem nem feltétlenül kell detonálnia az aknának ahhoz, hogy súlyosan megrongálja a gépet. Ha AO–2,5RT fokozott repeszhatású aknát telepítettek, akkor az kb 2,8 kg. Ha néhány száz km/h a sebességkülönbség egy ilyen akna és a repülőgép között, akkor azért okozhat komoly sérülést, főleg ha esetleg többe is belefutott a Falcon.

• Tetszik
Reactions: endre and LMzek 2.0
M

molnibalage

Guest
Abba meg kár pénzt feccölni, 4.th gen az már csak ilyen helyi konfliktusokban versenyképes, komolyabb ellenfél esetén édeskevés - de részben itt is. Lenne egy század Szu-57 SEAD/DEAD feladatokra kb két hét alatt felszámolták volna a légvédelmet kvázi az egész országban, így a jelenlegi a platformoknak nem kéne a fák koronája magasságában kolbászolni.
Szu-35-el ezt a gent lényegében kimaxolták részükről.
Nagyon nem. 60-70% hadrafoghatósággal ez kb. 10 db gép. Azzal te hol számolsz fel egy rakás Sz-300-ast?
Meg milyen fegyverzettel? Majd FAB-ozni fog vagy mi? Mert ahhoz szórni kéne az SDB szerű dolgokat, mint a fűmagot.

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 521
16 958
113
Nagyon nem. 60-70% hadrafoghatósággal ez kb. 10 db gép. Azzal te hol számolsz fel egy rakás Sz-300-ast?
Meg milyen fegyverzettel? Majd FAB-ozni fog vagy mi? Mert ahhoz szórni kéne az SDB szerű dolgokat, mint a fűmagot.
Szerintem neked pont nem kell magyarázni bármennyi stealth gép jelenléte mekkora probléma az ellennek :D
  • Nagyon nem. 60-70% hadrafoghatósággal ez kb. 10 db gép - Onnantól kezdve, hogy megjelennek az ellenfél szolgálatban álló arzenáljában, számolni kell ezek jelenlétével, a tevékenység sokkal nagyobb része megy át az álcázás/áttelepülés/csalizás/stb... alkalmazására. Egy non-stealth alkalmazó légierő ellen sokkal szabadabban tevékenykedhet a légvédelem...
  • Azzal te hol számolsz fel egy rakás Sz-300-ast? - Fokozatosan, de klasszisokkal nagyobb hatékonysággal, kevesebb erő bevetésével, kisebb kockázattal, vagyis hatékonyabban mint a jelenlegi flotta. Egy F-16 vagy egy F-35 század nagyobb hatékonyság/erőforrás/időbefektetés az S-300 ellen? 4.th gennel a közelébe menni is necces...
  • Meg milyen fegyverzettel? Majd FAB-ozni fog vagy mi? - Amikor azt írtam, szolgálatba kéne állítani, egyértelműen a géphez tervezett fegyverzettel értettem. F-35 a leglényegesebb cuccaival lett IOC, de az F-22 hasában is ott figyelt a legfontosabb AMRAAM azonnal...
  • Mert ahhoz szórni kéne az SDB szerű dolgokat, mint a fűmagot - egyetértek maximálisan, a szolgálatba állás azt jelenti ott a tervezett fegyverzet minimum legjelentősebb elem, az alapmix. Ha ezt a háborút régóta tervezték, akkor ezt mindenképpen meg kellett volna lépni.
Ahogy az a 20 B-2A is kevéske, mégis stratégiai szempont, ahogy egy század F-22 is az, ha mondjuk Okinawára telepítik, mert a feladatukat kisebb gépszámmal, hatékonyabban végzik el, ezáltal a többi gép más feladatra vethető be, ezáltal az összflotta hatékonysága növekszik. Ha egy Szu-57 század SEAD feladatra lett volna direkt erre a háborúra felkészítve és csak arra használva folyamatosan (légi fölényre felesleges az ukrán roncstelep ellen), úgy 2 hét alatt - ismétlem lényegében csak erre koncentrálva - le kellett volna dúrniuk az S-300 ütegek jelentős részét. Az említett 10 gép napi 3 bevetéssel szerintem csúnyán szétkalapálta volna őket. Főleg, ha az elképesztően aktív CM-ezéssel kombinálják, ahogy láthattuk.

BTW egyszerűen szarul tervezték meg a háborút szerintem.

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
7 190
14 435
113
Szerintem neked pont nem kell magyarázni bármennyi stealth gép jelenléte mekkora probléma az ellennek :D
  • Nagyon nem. 60-70% hadrafoghatósággal ez kb. 10 db gép - Onnantól kezdve, hogy megjelennek az ellenfél szolgálatban álló arzenáljában, számolni kell ezek jelenlétével, a tevékenység sokkal nagyobb része megy át az álcázás/áttelepülés/csalizás/stb... alkalmazására. Egy non-stealth alkalmazó légierő ellen sokkal szabadabban tevékenykedhet a légvédelem...
  • Azzal te hol számolsz fel egy rakás Sz-300-ast? - Fokozatosan, de klasszisokkal nagyobb hatékonysággal, kevesebb erő bevetésével, kisebb kockázattal, vagyis hatékonyabban mint a jelenlegi flotta. Egy F-16 vagy egy F-35 század nagyobb hatékonyság/erőforrás/időbefektetés az S-300 ellen? 4.th gennel a közelébe menni is necces...
  • Meg milyen fegyverzettel? Majd FAB-ozni fog vagy mi? - Amikor azt írtam, szolgálatba kéne állítani, egyértelműen a géphez tervezett fegyverzettel értettem. F-35 a leglényegesebb cuccaival lett IOC, de az F-22 hasában is ott figyelt a legfontosabb AMRAAM azonnal...
  • Mert ahhoz szórni kéne az SDB szerű dolgokat, mint a fűmagot - egyetértek maximálisan, a szolgálatba állás azt jelenti ott a tervezett fegyverzet minimum legjelentősebb elem, az alapmix. Ha ezt a háborút régóta tervezték, akkor ezt mindenképpen meg kellett volna lépni.
Ahogy az a 20 B-2A is kevéske, mégis stratégiai szempont, ahogy egy század F-22 is az, ha mondjuk Okinawára telepítik, mert a feladatukat kisebb gépszámmal, hatékonyabban végzik el, ezáltal a többi gép más feladatra vethető be, ezáltal az összflotta hatékonysága növekszik. Ha egy Szu-57 század SEAD feladatra lett volna direkt erre a háborúra felkészítve és csak arra használva folyamatosan (légi fölényre felesleges az ukrán roncstelep ellen), úgy 2 hét alatt - ismétlem lényegében csak erre koncentrálva - le kellett volna dúrniuk az S-300 ütegek jelentős részét. Az említett 10 gép napi 3 bevetéssel szerintem csúnyán szétkalapálta volna őket. Főleg, ha az elképesztően aktív CM-ezéssel kombinálják, ahogy láthattuk.

BTW egyszerűen szarul tervezték meg a háborút szerintem.

...BTW egyszerűen szarul tervezték meg a háborút szerintem.

Ezt a háborút nem ("mostanara") tervezték. Az EU-állva-tapsolt Zelenszkij-es atom-fegyver-bejelentés után "tunt el" az orosz diplomácia 48-72 órára, majd megindultak.
sorkatonákkal,
gyakorlatilag logisztika nélkül,
szerintem: egy hurrá-optimista katonai puccsot remélve,
majd ezt a véres valósághoz igazítva.

Egyre több jel mutatja erre az idő múlásával kiderülgetve.
Elég összehasonlítani Krím-félszigetes --tanítandó--példájával.

Kedvenc példámat ismét idézve: az izraeli haderőrugalmas alkalmazása és alkalmazkodáa alapján egy szemléletes hasonlat, hogy a megynsert háborúikban naponta változtatnak a sikeres elkelmezás irányába annyit, mint az oroszok havonta (se),

Megjegyzem, nem teljesen "felmentve" az orosz haderőt és (fő)tiszti kart: méreteikben is van ekkora különbség, és az ellenfél is más kategória...

Más idők vannak, más szelek fújnak, nem lehet --egy az egyben-- áttvenni motivációs módszereket, de Sztálin jobban tudott motiválni a hónapos/éves (Gulag-)táborozásokkal.
Vannak kiszivárgot hírek alapján jelei, hogy a kirívó esetekben nygati szemmel un-ortodox --orosz szemmel hagyományosan-- beldő-tisztogás is zajlik. lehet, hogy oroszország a mélyben(a Csúcson nem változott?

Sztálin idejében ennyi idő alatt a meglévő fegyverek elemeiből már rég összerakták újat (Su-85/-100/-12/-152...) és ontották a gyárak.
Ennyi idő alatt --Sztálin feltámadása esetén-- már megjelentek volna a vegyes kötelék alkalmazások koprovolát radarbekapcsolásokkal, gyors megsemmisítésekkel, blokkol (USA)kommunikációs vonalakkal/műholdakkal legalább a támadó haadművelet --"csata-döntö-- kritikus óráiban...

...és ugyanennek a légi-harcászati megfelelői kidolgozva! ...vagy "táborozás"!

Nem kívánom vissza, sok volt a "forgács2, nálunk is, de úgy tűnik, hogy jobbat nem sikerült találni Oo-ban.

.