Haderőreformok (1990 - 2016)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 818
113
joker

Ennek a topicnak a haderőreformról(ahogyan hivatalosan nevezik a dolgot a különböző kormányok) kell szólnia nem pedig a vágyainkról mint a másik.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 499
72 480
113
page_18.jpg


A rendszerváltás utáni haderőreformkísérletek

  • VÉDELMI REFORMTÖREKVÉSEK AZ ANTALL-BOROSS-KORMÁNYOK ALATT
  • A HORN-KORMÁNY: ÚJ PRIORITÁSOK ÁTTÖRÉS NÉLKÜL
  • AZ ORBÁN-KORMÁNY (1998-2002) STRATÉGIAI FELÜLVIZSGÁLATA
  • A MEDGYESSY-KORMÁNY (2002-2004) ÉS A VÉDELMI FELÜLVIZSGÁLAT
  • AZ ELSŐ GYURCSÁNY-KABINET (2004-2006): A KÉNYSZERSOROZÁS MEGSZŰNTETÉSE
  • A MÁSODIK GYURCSÁNY-KORMÁNY (2006-): REFORM HELYETT SZOLID ÁTALAKÍTÁS
  • A REFORMOK KUDARCAINAK LEGFŐBB OKAI




"VÉDELMI FELÜLVIZSGÁLAT"

Haderőreform: Rés a pajzson

Magyar haderõ-átalakítás a NATO-tagság idején


A magyar biztonság- és védelempolitika fejlődése és a haderőreformok, 1989 2011 (I.)


Haderőreform, a Magyar Honvédség fejlődése. - egy missziós tábornok szemszögéből


A HADERŐ ÁTALAKÍTÁSI PROGRAMOK HATÁSA AZ ÖSSZHADERŐNEMI TŰZTÁMOGATÁSRA A CSAPATTÜZÉRSÉG SZEREPKÖRÉNEK VÁLTOZÁSA. Általános hatások


A haderőreform jövője, a honvédség közép- és hosszú távú perspektívája

Haderőreform, a Magyar Honvédség fejlődése. - egy missziós tábornok szemszögéből


A magyar haderő átalakítása 1987 és 1992 között
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 499
72 480
113
Az orosz hadiipar átalakulása 1992-től napjainkig, fejlődésének várható tendenciái 2020-ig, és ezek eredményeinek lehetséges hasznosítása a Magyar Honvédség haditechnikai fejlesztésében (Tóth István mk. ezredes, 2011)

A különböző fegyvernemeknél és szakcsapatoknál üzemeltetett szovjet-orosz haditechnika (és ide sorolandó a licencszerződések alapján hazánkban vagy az egykori VSZ-tagországokban gyártott eszközök is) részaránya az MH-n belül továbbra is magas, amit jól szemléltet a becsült 70-75%-os érték. Ez a mutató átlagosan jellemzi a jelenlegi állapotot, hiszen az egyedi új beszerzések (pl. Mistral légvédelmi rakétakomplexum, Gripen-program, Cougar páncélozott gépjármű (13 db), 3D-lokátorok, UAV („Skylark I” 9 db), vagy adományok (csapatszállító és tehergépjárművek a Bundeswehrtől) és kölcsönszerződések (pl. Humvee páncélozott terepjáró (27 db) az USA-tól) révén a légierőnél és a különböző szárazföldi szakcsapatoknál a kép ennél valamelyest kedvezőbb.

A haderő feladatrendszerének átalakítása és a NATO-n belüli szövetségesi kötelezettségek teljesítéséhez kapcsolódó expedíciós jellegének erősítése eredményeként mára az egykori tömeghadseregre és annak korábbi feladataihoz rendelt, jellemzően páncélos és tüzérségi eszközök szinte teljes egészében eltűntek az MH fegyverzetéből, csak a fegyvernemi kultúra és hagyomány megőrzéséhez elengedhetetlen szerény mennyiség maradt meg mutatóban egy-egy alegység (pl. harckocsi század, ágyútarack-osztály) állományában. Az utóbbiakat is figyelembe véve a szárazföldi alakulatok aktív haditechnikai eszközparkja az
alábbi főbb elemekből áll:
– T-72 közepes harckocsi (15 db),
– BTR-80 PSZJ (Páncélozott Szállító Jármű) (421 db) és, BTR-80A PGYHJ (Páncélozott Gyalogsági Harcjármű) (178 db)
– 152 mm-es D–20-as ágyútarack (30 db),
– 82 mm-es aknavető (50 db),
– „Fagot” (AT–4) és „Konkursz” (AT–5) páncéltörő rakéta (113 db),
– SNAR-10 tüzérségi radar (6 db).

A szovjet-orosz haditechnikai dominancia csökkenése leginkább ennél a haderőnemnél figyelhető meg, ahol először a Mistral légvédelmi rakéták megjelenése, majd a jelenleg is futó Gripen-program (2016-ig szóló bérleti szerződés) eredményezett változásokat. Az előbbivel kapcsolatban érdemes megemlíteni, hogy az eddig végrehajtott éleslövészeteken szerzett gyakorlati tapasztalatok még nem tudták maradéktalanul igazolni a beszerzésük körül kialakult vita megalapozatlanságát, illetve a beszerzésüket megelőző gazdasági számításokon alapuló – (harci) érték/használhatóság – vizsgálat objektivitását.

Ezek után tekintsük át a légierő jelenlegi szovjet-orosz eredetű haditechnikai eszközparkját:
– An–26 csapatszállító repülőgép (5 db),
– JaK–52 kiképző repülőgép (7db),
– Mi–24 harci helikopter (12 db),
– Mi–8 csapatszállító helikopter (8 db),
– Mi–17 (Mi–8MT) csapatszállító helikopter (9 db),
– KUB (SA–6 – Gainful) csapatlégvédelmi rakétakomplexum.

A magyar rendszerváltozást és a Szovjetunió felbomlását követő időszakban a két ország közötti haditechnikai együttműködés paradox módon új haditechnikai eszközök beszerzésében teljesedett ki, mivel a magyar kormányzó politikai elit a szovjet államadósság mielőbbi törlesztését szorgalmazta, s az orosz exportlehetőségeket felmérve a haditechnikai eszközök importja mellett döntött. A legjelentősebb megállapodás a 800 millió USD értékű
MiG–29-es vadászrepülőgépek beszerzése (28 db) volt. Ez kedvező megoldás volt az orosz fél részére két szempontból is:
– az egykoron Afganisztánnak legyártott, raktáron lévő MiG–29-es vadászrepülőgépek értékesíthetővé váltak;
– a MiG–29-es vadászrepülőgép egyedi ára a szovjet államadósság leírásához kapcsolódó értékesítési konstrukcióban az orosz fél számára jóval kedvezőbb, a világpiaci árat jelentősen meghaladó áron került – a kölcsönös egyeztetések (alkudozások) után – megállapításra.

A későbbiekben került sor páncéltörő rakéták (pl. „Konkursz”, „Metisz-M”, „Fagot”), valamint BTR–80 PSZJ-k és BTR–80A PGYHJ beszerzésére. A beszerzések mellett természetesen folytatódott a különböző haditechnikai eszközök hadrafoghatóságát biztosító alkatrészbeszerzések, valamint az üzemidő meghosszabbítással és a garanciális kötelezettségek (MiG–29-es vadászrepülőgépek, KUB légvédelmi rakéták) teljesítésével összefüggő szolgáltatások készpénzes megvásárlása. A legtöbb gond a légierő haditechnikájával (MiG–29, Mi–24) kapcsolatos alkatrész-beszállítások körül alakult ki, s ez számos esetben a harckészültséget veszélyeztető állapotokat idézett elő. A két fél közötti haditechnikai együttműködés az utóbbi 8 évben gyakorlatilag a MiG–29-es vadászrepülőgépek körére szűkült, amely alapvetően a nagyjavításokat (pl. hajtóművek) és az alkatrészellátást foglalta magában (12. sz. táblázat).

Említést érdemel még az a sajtóban megjelent hír, miszerint 2007-ben 5 db Mi–17-es helikopter nagyjavítására és a MEDEVAC (MEDical EVACuation – Egészségügyi Mentés) feladatokra történő átalakítására kötött szerződést 2006-ban meghirdetett pályáztatás eredményeként a HM a Solar Kft-vel, amelynek kalkulált összértéke elérte a 2,3 mrd. forintot. Ezen szerződés tartalmát tekintve szintén a két fél közötti haditechnikai együttműködéshez köthető, mivel ennek eredményeként lehetőség nyílt az említett haditechnikai eszközök üzemidejének orosz közreműködéssel történő meghosszabbítására, és az új MEDEVAC-
képességével hatékonyan tudnak hozzájárulni a megváltozott hazai és szövetségesi feladatok teljesítéséhez.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 499
72 480
113
Milyen területeken lenne célszerű fejleszteni a magyar-orosz haditechnikai együttműködést?

A lehetséges prioritások között értékelésem szerint az alábbi főbb területek szerepelhetnek:

  • Az MH-nál rendszeresített szovjet-orosz haditechnikai eszközök fejlesztése,korszerűsítése.
  • A rendszerből kivont eszközök (inkurrencia) orosz visszavásárlása vagy közös értékesítése, megsemmisítésében való együttműködés.
  • Új orosz haditechnikai eszközök beszerzése és az együttműködés kiszélesítése a haditechnikai kutatás-fejlesztésben.
  • Magyar fejlesztésű katonai vagy kettős rendeltetésű eszközök-berendezések (pl. tábori víztisztító, biológiai labor stb.) vagy speciális technológiák értékesítése az orosz piacon
A BTR–80 PSZJ és a BTR–80A PGYHJ vonatkozásában kidolgozott fejlesztési program (9 mrd. forint) olyan speciális képességekkel (pl. parancsnoki, sebesültszállító, híradó, vegyi-sugár-bakteriológiai figyelő) rendelkező szállító járművek kialakítását ill. a gyalogsági harcjárművek korszerűsítését tűzte ki célul, amelynek megvalósítása eredményeként az eszközök 2015–2020-ig rendszerben tarthatók. A fejlesztési program megkezdése előtt és annak végrehajtása során igénybe vették a gyártó cég tapasztalatait, saját fejlesztéseit is. A program jelenlegi szakaszában a gyalogsági harcjárművek mintegy 95%-ban
elkészültek, hamarosan megkezdődik a kommunikációs eszközkészletek beépítése. A kialakítások jelentős anyagi forrásigénye miatt a fegyvernemi változatok kivitelezésében csúszás várható, ezért a program befejezése 2010 utáni időszakra módosul. A 2011–2013 időszakban az aknavető-hordozó jármű, mozgó vezetési pont, páncélozott sebesültszállító, vegyi-sugárfelderítő harcjármű, felderítő, támogató szakaszparancsnoki, század és zászlóalj tűztámogató harcjármű kialakítása valósulhat meg

A Mi–17-es helikopterek fejlesztését szolgáló program célja kutató-mentő és MEDEVAC-képességekkel rendelkező korszerű szállító helikopter létrehozása. Az ezzel kapcsolatos közbeszerzési eljárás (tendereztetés) részben sikeres (Solar Kft.) volt, és két Mi-17-es helikopter felújítása közel 1 mrd. HUF értékben az orosz fél bevonásával megtörtént, de a helikopterek lassan kifutnak üzemidejükből. A Mi–24P típusú harci helikopterek tervezett felújításuk (élettartamuk meghosszabbítása) és szükséges modernizációjuk elvégzése után várhatóan 2015-ig rendszerben maradhatnak. A rendelkezésre álló anyagi erőforrások – a GRIPEN-program végrehajtása mellett – valószínűleg 2011-ben sem teszik majd lehetővé a Mi–24-es harci helikopterek korszerűsítésének megkezdését. 2012-től a rendelkezésre álló költségvetési forrásokat a honvédelmi tárca várhatóan új vagy használt szállító helikopterek beszerzésére kívánja majd fordítani.

A KUB légvédelmi rakétakomplexum elméletileg a hozzájuk rendszeresített rakéták üzemidejének újbóli meghosszabbításától függően 2014-ig vagy 2016-ig rendszerben tartható, ezt követően pedig a rendszerből kivonásra kerül.

A korábbi beszerzésekből származó és az MH fegyvernemeinél (honi légvédelem, csapatlégvédelem) használt szovjet-orosz rádiólokátorok egy részénél az analóg jelfeldolgozó rendszert korszerű digitális rendszerrel (Arzenál Zrt. kivitelezésében) váltották fel, így az új 3D rádiólokátorok üzembe helyezéséig mindenképpen, azt követően pedig a légtérellenőrzés esetleges réseinek kitöltésére vagy tartalék eszközökként alkalmazhatók lennének.

A magyar fél korábban (2008) kezdeményezte, hogy a MiG–29-es vadászrepülőgépek visszaszállításáért cserébe kéri a Mi–17-es szállító és Mi–24-es harci helikoptereinek felújítását, korszerűsítését. Ezen magyar javaslatot az orosz fél több éve tanulmányozza, az érdemi válasz még nem ismert, ezért megvalósíthatóságáról egyelőre nehéz lenne hitelesen véleményt formálni. További alternatívaként merült fel a Mi–8-as helikopterek (jelenlegi állapotukban, vagy alkatrészként) az orosz fél által történő visszavásárlásának lehetősége is. Régóta egyeztető tárgyalások témája a MiG–21-es és MiG–23-as vadászrepülőgépek újrahasznosításának, közös értékesítésének kérdésköre, amelynek ellentételezésére többféle opció merült fel

Az MH rendszeréből kivont harckocsik (T–72) és harcjárművek (BRDM–1K) és a 82 mm-es aknavetők visszavásárlása, esetleg harmadik ország piacán történő közös értékesítése további egyeztető tárgyalások témája lehet. (A 83 db 122 mm-es „Gvozgyika” önjáró ágyútarackot az Excalibur Kft. 2009-ben értékesítette egy csehországi vállalat részére, kiszállításuk 2010 első negyedévében megtörtént.)

Eddig elsősorban a rendkívül agresszív és a környezetre veszélyes rakéta hajtóanyagok, valamint a hozzájuk tartozó üzemanyag-technikai eszközök területén valósult meg együttműködés, de ez tovább bővülhet a különböző típusú radarok, robbanóanyagok, lőszerek, páncélos és tüzérségi technikák, repülőeszközök megsemmisítésével, esetleg a még hasznosítható fődarabok, berendezések alkatrészként való értékesítésével. Alternatív megoldás lehet a különböző eszközök „polgári” rendeltetésű átalakítása, amelynek eredményeként az ipari, mezőgazdasági és katasztrófavédelmi területeken lehetne alkalmazni
az egykori haditechnikai eszközöket. Ilyen irányú fejlesztések, átalakítások Oroszországban már történtek, és konkrét eredményeiből elsősorban a katasztrófavédelemért felelős Rendkívüli Helyzetek minisztériuma, közvetve pedig a társadalom profitált.

A magyar–orosz haditechnikai együttműködés fontos eleme lehet továbbá az egyes haditechnikai eszközök üzemeltetéséhez, karbantartásához és javításához kapcsolódóan regionális javítóbázis és alkatrészraktár kialakítása, valamint magyar–orosz védelmiipari vegyes vállalatok létrehozása közös fejlesztésű katonai vagy kettősrendeltetésű eszközök gyártására.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 499
72 480
113
Development of the Hungarian Defence Forces since 1989


view


view


view


view



Kiss Dávid - A magyar haderő átalakítása 1987 és 1992 között
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 499
72 480
113
Néhány adattal szeretném érzékeltetni az MH HTEK 2002. évi szakmai tevékenységét. Az alábbi főbb eszközök kerültek beszerzésre:

  • 523 db védőmellény;
  • 1000 db P9RC pisztoly;
  • 30 db VW midibusz 378 MFt értékben;
  • 53 db különböző VW T4 mikrobusz és vegyes használatú tehergépjármű 350 MFt értékben;
  • 4 + 4 db nagyteljesítményű áramforrás aggregátor 200 MFt értékben;
  • Technikai Kiszolgáló Állomások technológiai berendezései 400 MFt értékben;
  • gumipárnás lánctalp készletek 300 MFt értékben;
  • Bundeswehrtől 497 db használt eszköz és azok forgalomba helyezése 2 Mrd Ft értékben;
  • különböző fenntartási anyagok (gumi, akkumulátor, ponyva) 170 MFt értékben.

A haditechnikai eszközök és anyagok kivonása a szervezési feladattal, valamint az MH hosszútávú fejlesztési tervében megfogalmazott elvárásokkal összhangban került végrehajtásra. Az MH ÖLTP 682 db páncélos- és gépjárműtechnikai eszközt selejtezett ki, és 1190 db eszközt vont ki az MH rendszeréből. A kincstári vagyonköri kivonást követően 355 db T-55A és 150 db T-55AM típusú harckocsit adtak át Kalocsán az ÁPV Rt. megbízottjának.
A típusselejtként kivont harcirepülő-eszközök és azok tartozékai (MiG-21, MiG-23, Szu-22M3) Pápa repülőtéren és Isaszegen (RMAR), valamint a technikai összüzemidejüket ledolgozott An-26 repülőgépek és típusselejtként leállított Mi-2 típusú helikopterek Szolnokon kerültek tárolásra. Minden olyan repülőtechnikai szakanyag, amely feleslegessé vált a fenntartás és üzembentartás szempontjából, ugyancsak Isaszegen került tárolásra. Sikeres átadás az ÁPV Rt. felé mindössze a ZLIN típusú kisrepülőgépek esetében történt (2db). A CFE kötelezettségeknek megfelelően kialakításra került két kivont eszköztároló az MH HTEK Rakétatechnikai Raktárnál (Nyírtelek) a rakétatechnikai eszközök, valamint az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison a MiG-29 és az L-39 típusú repülőgépek tárolására.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 499
72 480
113
Haditechnikai korszerűsítések, fejlesztések 2004-ben

A terveknek megfelelően, ütemesen halad a Gépjármű Beszerzési Program, a személyi állomány egyéni felszerelésének korszerűsítése, a
vegyivédelmi és műszaki technikai beszerzések, a hadtáp és közlekedés technikai eszközök korszerűsítése.

A kutatás fejlesztési feladatok kapcsán:
• Megkezdődött az AK-63 D gépkarabély modernizációja;
• Befejeződött a 7,62 mm-es mesterlövész puska haditechnikai ellenőrző vizsgálata;
• Befejeződött a 30 mm-es jelzőtöltények kiváltására tervezett 26,5mm jelzőtöltények és rakétapisztoly csapatpróbája;
• Folytatódik a 96 M és 93 M kézigránátok beszerzése;
• A Gepárd M1 kiváltása érdekében megkezdődött a Gepárd M5 mesterlövész puska haditechnikai vizsgálata;
• Folytatódik a P-18 (2 db) és SZT-68U (1 db) radarok gyári javítása és modernizációja;

Az USA FMS segélyforrások felhasználásával beszerzésre került:
• 83 db AN/PVS-14 éjszakai figyelő berendezés;
• 53 db M961 éjszakai figyelő műszer;
• 100 db PLGR-96 GPS;

• 30.000 db kézi jelzőtöltény;
• Befejeződött a K-1P tűzvezető rendszer csapatpróbája
• Folytatódik a védőmellényekkel, új típusú kézifegyverekkel történő ellátás;
• Elkészült a század tűztámogató és tűzmegfigyelő rendszer prototípusa, sikeresen befejeződött az eszköz haditechnikai ellenőrző vizsgálata ;
• Folytatódik a lézertávmérők beszerzése;
• Befejeződött a multispektrális álcaháló és ruha fejlesztés. Az eszközök a csapatpróba végrehajtása után rendszeresítésre kerültek;
• Végrehajtottuk a mentesítő konténer csapatpróbáját,
• Folytatódik a „zászlóalj mentesítő utánfutó” csapatpróbája,
• Megtörtént a mérgező harcanyagok műszeres azonosítását lehetővé tevő MM-1 GC-MS rendszer, valamint a vegyianyagok nagytávolságú észlelését és azonosítását biztosító RAPID-1 távfelderítő eszköz, az XOM/T sugáradagmérő kiértékelő, valamint a SOR/T egyéni sugáradagmérő beszerzése;
• Beszereztük a kollektív védőeszközök mintapéldányait;
• Kialakítottuk a terepjáró tűzoltó gépjárműfecskendő mintapéldányát.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 499
72 480
113
A Magyar Honvédség Logisztikai Ellátó Központ 2008. évben végzett tevékenységéről és a 2009 évre áthúzódó feladatokról

A Logisztikai támogatás modernizálása, korszerűsítése érdekében végzett jelentősebb, új beszerzések voltak 2008-ban:
• UP-BW védőmellények (fv.)
• MP5A3, M4A1, M249, M24 fegyverek beszerzése és rendszeresítése (fv.)
• A gépjármű beszerzési program keretében beszerzett új járművek (pc.)
• Vonalkódos leolvasó rendszer kialakítása (vv., mé.)
• VS BTR-80 (vv.)
• Új típusú digitális multiméter (mé.)
• Tűzszerész robotok (ANDROS, TELEMAX) (mű.)
• TTR többcsatornás távrobbantó rendszer (mű.)
• Video Konferencia Rendszer (VTC) rendszer fejlesztése (el.)
• Robbanóeszközök Elleni Rádiózavaró Rendszer („RCIED”) (el.)
• Egyszer használatos, rozsdamentes egyéni melegítő eszköz (él.)
• Új egyéni zárolt, valamint komplettírozott élelmiszercsomagok (él.)
• Taktikai lámpa (ruh.)
• Új típusú bakancs (ruh.)

Folyamatban lévő feladatok:
• A Logisztikai Ellátó Központ kiemelt feladatként végzi a különböző felajánlott szervezetek, valamint a gyakorlatok igényeinek kiszolgálását.
• Folyamatban van három Inkurrencia Tároló Raktár teljes felszámolása, illetve anyagainak átcsoportosítása.
• Az Éves Beszerzési Tervben szereplő beszerzések időarányos végrehajtása
 
Status
Not open for further replies.