Haditechnikai kvízjáték

52vki28isnhpfruc4bms.jpg

HMS Temeraire.
Amikor megláttam a feladványt, szörnyű tréfának gondoltam, de aztán beugrott, hogy a Londoni Nemzeti Galériában láttam ezt a festményt.
Na jó, ez nem igaz, pedig ott van.
A Trafalgari csata hőse, a 98 ágyús sorhajó (a Victory 104 ágyús) utolsó útját láthatjuk 1838-ban, amint a Temzén felvontatják a hajó-bontóba.
A festmény rendkívüli tulajdonsággal bír, mivel a Brit Királyi Haditengerészet egy dicsőséges korszakának és a vitorláshajók idejének a végét is szimbolizálja.
2005-ben a nemzet kedvenc festményévé választották, a 2012-es James Bond-Skyfall filmben is szerepelt.
A gőzhajó nevét nem tudom, vagy az volt a kérdés ?

Igen, Turner festménye a HMS Temraire utolsó útját örökíti meg. Kíváncsi voltam, hogy egy kis művészettörténet, hogy jön be. Te jössz, nem a vontatóvolt a kérdés, hiszen ez egy haditechnikai kvízjáték ;)

Az a poén, hogy elkezdtem először a vontatóra rákeresni, mivel úgy gondoltam, a kép a gőzhajó és vitorlás közötti első csatát ábrázolja. A vízen is első ránézésre becsapódásnak ható vitorlák látszódnak, illetve valami döfőorros akciót is feltételeztem.
A vontatóra megszólalásig hasonlító, 1844-ben elkészült hajót is találtam, ami 1968-ban - 124 évvel a szolgálatba állítása után - ment nyugdíjba !

De, hogy ne untassuk tovább a hajóktól viszolygókat, jöjjön a feladat :

71b98f3f5fbacf837024ac2b1810c01e.jpg