Haditechnikai makettek

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
4 379
24 611
113
ez eddig is volt, még a Brexit előtt kezdtem el specifikusan a Britains ólomkatonákkal foglalkozni.
De aztán persze lehet csak a pár év alatti csórósodás meg infláció. Csak fura volt így egy jó idei kihagyás után
szembesülni a különbségekkel :D

most még ez is úgy-ahogy istenes. A lovas testőr is ma már kb 30k ft-tal drágább, mint mikor vettem.

Nem éri meg már semmit se gyűjteni.
Kitüntetéseket is kitaláltam magamnak, hogy az de jópofa lenne.
Hát horror árak mennek ebayen ezekből is :/
A valóban jó és értékelhető kitüntetések megfizethetetlenek egy átlagembernek. Van pár sisakom, csattom és bajonettem régről. Egy részük saját találat keresőzés után, másik réstük vásárlás/ csere. Ha csak a sisakjaimat nézem ma már nem engedhetném meg magamnak a megvásárlásukat olyan őrült áruk lett.

• Tetszik
Reactions: Pogány

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
18 212
24 871
113
A valóban jó és értékelhető kitüntetések megfizethetetlenek egy átlagembernek. Van pár sisakom, csattom és bajonettem régről. Egy részük saját találat keresőzés után, másik réstük vásárlás/ csere. Ha csak a sisakjaimat nézem ma már nem engedhetném meg magamnak a megvásárlásukat olyan őrült áruk lett.
jaaa, hát eredeti egyenruhák, sisakok az teljesen esélytelen.
Főleg ha az 'én korszakom' XIX.szd-i.

Egy ideje ezt találtam ki, hogy viktoriánus birodalmi kampány medálokat jó lenne gyűjteni.
Úgy is annyi volt, hogy nem érnék a végére.
De itt meg bejön az, hogy Angliában helyben kéne bolhapiacozni menni. Így marad ebay, meg vám+áfa..
Pedig mutatósak.

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
18 212
24 871
113
Help!

Valamikor még ezer éve, amikor maketteztem volt egy Humbrol színskálám, de nem találom.
(talán már a Humbrol is megszűnt azóta :D )
Van két szettnyi 1930-40-es évekbeli formából kiöntött porosz ólomkatona, amiket
szeretnék megfelelő módon kifesteni.
Valaki esetleg be tudja lőni, hogy a lenti végeredményhez mely színeket szerezzem be?
Illetve melyik festék, mert ezeknél ugye a fényes hatás lenne a kívánatos.
Köszi :)
dscn6372.jpg
dscn6374.jpg

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
4 379
24 611
113
Help!

Valamikor még ezer éve, amikor maketteztem volt egy Humbrol színskálám, de nem találom.
Van két szettnyi 1930-40-es évekbeli formából kiöntött porosz ólomkatona, amiket
Valaki esetleg be tudja lőni, hogy a lenti végeredményhez mely színeket szerezzem be?
dscn6372.jpg
dscn6374.jpg

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
18 212
24 871
113
Beszarok...
innen az összes 'ólomkatona' vmik 1:72-es műanyag szett koppintása.
Gondolom csinált egy negatív mintát Esci, Revell figurákból, aztán kiönti... :mad:
régi esci francia sorgyalogság, mint osztrákok
Revell angol könnyűgyalogság, mint honvéd

• Tetszik
Reactions: endre

ms07

Well-Known Member
2012. október 19.
3 864
6 055
113
Help!

dscn6372.jpg
dscn6374.jpg

Létezik a Humbrol, múlt héten láttam a Gyáli úti makett/játék boltban a teljes skálát

• Tetszik
Reactions: ghostrider

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 281
4 721
113
Létezik a Humbrol, múlt héten láttam a Gyáli úti makett/játék boltban a teljes skálát
Arra figyelni kell, hogy a környezet- és egészségvédelem jegyében átállnak az enamel festékekről az akril bázisúakra. Ezért az elöbbiből már nehezebb sok szín beszerzése. Hogy az akriljuk mennyire használható figurafestésre, azt nem tudom, én csak repülőgépeket építek, de a makettinfo.hu-n lehet tájékozódni és bátran kérdezni, segítséget kérni, szoktak a témában járatosak segíteni.

ms07

Well-Known Member
2012. október 19.
3 864
6 055
113
Á, de király. Thx.
Még mindig azokban a könnyen kiszáradós alu tégelyekben árulják? :D

Az enamel festékeket minden gyártó ilyen fém tégelyekbe adja (legalábbis amiket én ismerek). Nekem van 10 éves revell, ami még mindig nincs beszáradva.
Van akril is humbrolból (is), azt szinte mindenki ilyen orrcsepphez hasonló műanyag tubusban adja

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
18 212
24 871
113
Kis odafigyeléssel nem szárad be. Nekem van több tégely 10 évnél régebbi is jó állapotban. Egy gyártástechnológiai váltás után lettek olyan gondok, hogy az először kinyitott festék is "döglött" volt ..
Az enamel festékeket minden gyártó ilyen fém tégelyekbe adja (legalábbis amiket én ismerek). Nekem van 10 éves revell, ami még mindig nincs beszáradva.
Van akril is humbrolból (is), azt szinte mindenki ilyen orrcsepphez hasonló műanyag tubusban adja
thx.
Akkor már csak ki kell találnom, hogy milyen hasonló fényességű és színűek kellenek.
Utánlakkozni nem akarom.
De egyébként arra is gondoltam, hogy olajfestéket kellene kipróbálni.
Elvileg az a legautentikusabb. Csak azzal még sosem dolgoztam.

• Tetszik
Reactions: ms07

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 281
4 721
113
thx.
Akkor már csak ki kell találnom, hogy milyen hasonló fényességű és színűek kellenek.
Utánlakkozni nem akarom.
De egyébként arra is gondoltam, hogy olajfestéket kellene kipróbálni.
Elvileg az a legautentikusabb. Csak azzal még sosem dolgoztam.
A színekben nem tudok segíteni, ahhoz hozzáértő kell.
Az olajfesték nagy előnye, hogy lassan szárad, nagyon sokáig lehet rajta módosítani, ha nem tetszik az eredmény. Nagyon profi olajfestékek elérhetőek már, kérdezz bátran a makettinfós figurásoktól.

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
18 212
24 871
113
A színekben nem tudok segíteni, ahhoz hozzáértő kell.
Az olajfesték nagy előnye, hogy lassan szárad, nagyon sokáig lehet rajta módosítani, ha nem tetszik az eredmény. Nagyon profi olajfestékek elérhetőek már, kérdezz bátran a makettinfós figurásoktól.
van makettes, aki olajjal fest? :eek: Szerintem már mindenki akrilt használt.
Egyébként olajról ezt találtam, de amúgy lehet tíz katona kifestéséhez nem kéne túlbonyolítani a dolgot ennyire.

Kezdetben a valamilyen egyszínű akrilfestékkel lealapozott (lefújt) figurákat nagyon finom szemcsézettségű (pigmentű) terpentines higítású olajfestékekkel festették ki. Az olajfesték tulajdonsága a nagyon lassú száradási idő, ezért csak nagyon lassan lehet vele haladni, sok száradási időt kell kivárni a festés különböző fázisai során. A lassú száradás ugyanakkor előnyös is, hiszen a színátmeneteket akár a figura felületén is össze lehet keverni, és az észlelt hibákat akár napokkal később is lehet javítani. Az olajfestékek egy palettán, vagy akár a figura felületén is kiválóan keverhetőek, csodálatos hatásokat lehet vele elérni.

Vannak olyan olajfestékek, amiket gyakorta használunk az ólomfigurák festésében. Ezek közül kiemelném a legfontosabbakat:

Fleischocker – az arc és kéz kifestésében használatos csodálatos árnyalat, amelyet ezen a néven a Lukas cég gyártott. Sajnos, ma már nem elérhető, de hasonló okker színek kaphatók más gyártóknál. A Fleischocker a bőr szíjazat, a haj, a réz vagy arany színek keverésére is kiváló, igazi kincs!

Sepia – árnyékolásra, a bemélyedések kiemelésére alkalmas szín, amit erősen hígítva használunk (folyatás, mosás)

Gebrannte Sienna – akár az arc árnyékolására, akár fa- vagy bőr tárgyakhoz, lovakhoz, vagy hajhoz alkalmas, de a melegszürkéhez is nélkülözhetetlen

Coelinblau – általában a kék olajfestékek nem fednek, ezért a Coelinblau-t univerzálisan keverhetjük bármelyik kékhez, amelyek ezáltal szépen fedni fognak

Gebrannte Umbra – haj, fa, bőr festéshez, szemöldökhöz

Peynesgrau – általánosan keverhető a hideg színekhez, amiket sötétít, szürkít, fémesít, például a hidegszürkénél

Capuut mortum – lilás-barnás, magyar nyelven megfogalmazhatatlan szín, aminek az árnyékolásban van nagy szerepe

Englischrot – ajak, arcpír festéshez

Alizarin Krapplakk – buzérvörös, egyenruha szín

Grüne Erde Bömisch – barnás-zöldes föld szín

Terra Puzzoli – terrakotta, tégla, föld szín

Umbra Natur – az égetett ámbránál világosabb

Van Dyke Braun – a Sepia-hoz hasonló alkalmazásra

Indischgelb – szarvasmarhák vizeletéből kinyert okkersárga pigment, amely a rétegvastagság függvényében a sötét okkerbarnától a tündöklő aranysárgáig terjedő színt ad

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 281
4 721
113
van makettes, aki olajjal fest? :eek: Szerintem már mindenki akrilt használt.
Egyébként olajról ezt találtam, de amúgy lehet tíz katona kifestéséhez nem kéne túlbonyolítani a dolgot ennyire.

Kezdetben a valamilyen egyszínű akrilfestékkel lealapozott (lefújt) figurákat nagyon finom szemcsézettségű (pigmentű) terpentines higítású olajfestékekkel festették ki. Az olajfesték tulajdonsága a nagyon lassú száradási idő, ezért csak nagyon lassan lehet vele haladni, sok száradási időt kell kivárni a festés különböző fázisai során. A lassú száradás ugyanakkor előnyös is, hiszen a színátmeneteket akár a figura felületén is össze lehet keverni, és az észlelt hibákat akár napokkal később is lehet javítani. Az olajfestékek egy palettán, vagy akár a figura felületén is kiválóan keverhetőek, csodálatos hatásokat lehet vele elérni.

Vannak olyan olajfestékek, amiket gyakorta használunk az ólomfigurák festésében. Ezek közül kiemelném a legfontosabbakat:

Fleischocker – az arc és kéz kifestésében használatos csodálatos árnyalat, amelyet ezen a néven a Lukas cég gyártott. Sajnos, ma már nem elérhető, de hasonló okker színek kaphatók más gyártóknál. A Fleischocker a bőr szíjazat, a haj, a réz vagy arany színek keverésére is kiváló, igazi kincs!

Sepia – árnyékolásra, a bemélyedések kiemelésére alkalmas szín, amit erősen hígítva használunk (folyatás, mosás)

Gebrannte Sienna – akár az arc árnyékolására, akár fa- vagy bőr tárgyakhoz, lovakhoz, vagy hajhoz alkalmas, de a melegszürkéhez is nélkülözhetetlen

Coelinblau – általában a kék olajfestékek nem fednek, ezért a Coelinblau-t univerzálisan keverhetjük bármelyik kékhez, amelyek ezáltal szépen fedni fognak

Gebrannte Umbra – haj, fa, bőr festéshez, szemöldökhöz

Peynesgrau – általánosan keverhető a hideg színekhez, amiket sötétít, szürkít, fémesít, például a hidegszürkénél

Capuut mortum – lilás-barnás, magyar nyelven megfogalmazhatatlan szín, aminek az árnyékolásban van nagy szerepe

Englischrot – ajak, arcpír festéshez

Alizarin Krapplakk – buzérvörös, egyenruha szín

Grüne Erde Bömisch – barnás-zöldes föld szín

Terra Puzzoli – terrakotta, tégla, föld szín

Umbra Natur – az égetett ámbránál világosabb

Van Dyke Braun – a Sepia-hoz hasonló alkalmazásra

Indischgelb – szarvasmarhák vizeletéből kinyert okkersárga pigment, amely a rétegvastagság függvényében a sötét okkerbarnától a tündöklő aranysárgáig terjedő színt ad
Abteilung 502 olajfesték-család figurafestéshez, erre kukkants rá.

• Tetszik
Reactions: SirHiggins