Én most készítettem egy 1:48 Bf-109 F-4 vadászt a Zvezda kínálatából és nagyon meglepett a készlet jó minősége. Gondom inkább a festéssel volt, mert az nem teljesen egyértelmű, sajnos. Nekem megvan 1:72 léptékben a második makettjük, a MiG-21PFM, az még elég egyszerű kivitelű volt, de azóta már eltelt cirka 25 év, ami meg is mutatkozik a minőségen. Több haditechnikai céggel szerződést kötöttek, így eléggé rendben van az élethűség náluk. Az egyik 2013-as újdonságuk volt az önjáró TOPOL rendszerük, de boltban még nem láttam.
Több REVELL makettem van, szerintem a jó, de nem a csúcs kategóriát képviselik, viszont mindenhol szinte ezeket nyomatják, ami elég lehangoló. Az ITALERI és az Academy van még ezen a szinten, de tőlük sokkal kevesebb készletet árulnak. A MiG-29 1:72 ITALERI és 1:48 Academy a csúcs. A lengyel Master craft cégtől a JAS-39 Gripent csinálom 1:48 méretarányban, amely magyar felségjelzéssel jött ki és kifejezetten jó minőségű.
A TRUMPETER szintén jó és olyan készleteik vannak, amik másoknak nem, de méreg drágák. Én nekem sikerült kiárusításból elég sok makettjükhöz hozzájutnom, de a boltokban nagyon kicsi a választék tőlük. Véleményem szerint a csúcs minőséget az EDUARD, Tamiya, Hasegawa, Dragon makettek alkotják, viszont az utóbbi háromnál sajnos az élethűséggel vannak néha gondok.
A december hónapban kialakított véleményem sajnos lesújtó a makett boltok mennyiségéről és a felhozataluk állagáról Budapesten, az országos még rosszabb, de a legfájóbb a festék kínálat, ami szinte katasztrofális.
Ezt azért is merem kijelenteni, mert még a 70 évek elején kezdtem NDK-s makettekkel, a 80-as évektől a csehszlovák KP sorozattal, majd a 90-es évek elejétől szinte minden volt, kb. 12-15 évig. Ez az időszak volt a legjobb. Most már vagy rendel az ember, vagy külföldre utazik.
Én festékekből a Testor vonalat alakítottam ki, mellette a Humbrol van még nekem, de manapság szinte alig lehet belőlük hozzájutni valamelyikhez.
Van egy 1:35 Tamiya T-62 harckocsi makettem, de idővel a lánctalpa össze "zsugorodott", most még drágábban, mint a készlet volt, vehetek lánctalpat hozzá.