Hírek az ukrán fegyveres erőkről

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Wilson

Well-Known Member
2017. szeptember 19.
23 423
56 481
113
Ide rakom be mert kapcsolódik az ukrán fegyveres erőkhöz....

Az amerikai légierő RC-135V Rivet Joint és E-8C Joint STARS felderítő képességei Ukrajnából kiindulva....

6425244_900.jpg


Az amerikai RC-135V Rivet Joint és E-8C Joint STARS típusú repülőgépek felderítő képességei, amelyek fokozzák tevékenységüket Ukrajna légterében.

A repülőgép egy műholdon is megfigyelhető volt, jellegzetes interferenciát hagyva az "űrképen":

c74de9e5e9c37af99fdf195da1fb56a46d5b987d9cbb98d7c2ce5e24ea53d757.jpg


Az amerikai légierő repülőgépei képesek "belátni" az egész Donbassz és az Orosz Föderáció Ukrajnával határos területeit.

Két érdekes amerikai repülőgép látogatott ma Kelet-Ukrajnába. Az első egy RC-135-ös elektronikus felderítő repülőgép volt, amelynek repülése a második útja volt ennek a repülőgéptípusnak, és az első a Kréta szigetén lévő légibázisról. Érdekesebb azonban a második, a JSTARS rendszer E-8C irányító és felderítő repülése. A járat egyedisége ellenére (korábban csak Lengyelországban és a Fekete-tengeren teljesített szolgálatot), távol áll tőlünk az a gondolat, hogy a cél az AFU irányítási pontjainak való információátadás volt. Először is, lehet, hogy az amerikai hadsereg mobil földi irányítóállomásaihoz vagy a felügyeleti és irányítási adatkapcsolatot (SCDL) támogató CP-khez, amelyek jelenléte az AFU-ban erősen kétséges. Másodszor, valójában egy olyan vonal mentén repült, amelytől keletre a repülések rendkívül nem kívánatosak. Ugyanakkor az E-8C repülési útvonalának konfigurációja arra utal, hogy a DNR, az LNR, a Belgorodi terület, valamint valószínűleg az RF kurszki és voronyezsi régiójának területén lévő álló és mozgó földi célpontok iránt érdeklődött. Az utóbbi három egység az RC-135 számára is érdekes volt, amely valószínűleg segített az E-8C-nek azonosítani ezeknek vagy azoknak az egységeknek a hovatartozását és hozzávetőleges helyét, valamint kommunikációs központjaikat.

Általánosságban elmondható, hogy mint korábban írtuk, az USA felderítő repülőgépeinek intenzitása nemcsak növekszik, hanem földrajzilag is bővül. Ilyen körülmények között nem tűnik olyan fantasztikusnak az amerikai hadsereg mobil földi irányítási pontjának telepítése Ukrajnába, amely a hírszerzési információk fogadására és feldolgozására szolgál.

Működési vonal

Az amerikai hadsereg azon nyilatkozatával összefüggésben, miszerint alaposan megfontolják, hogyan és milyen formában osszák meg a kapott hírszerzési információkat ukrán barátaikkal, a JSTARS E-8C repülőgép kelet-ukrajnai látogatása meglehetősen furcsának tűnik, mivel a gépet elsősorban arra tervezték, hogy felderítse, lokalizálja, azonosítsa és kövesse az álló vagy mozgó földi célpontokat, és célzási adatokat szolgáltasson a tömegpusztító fegyverekhez.

Ez az első alkalom, hogy az E-8C ilyen messze keleten tevêkenykedett.

Lehetséges, hogy a repülőgép az AFU kijelölt irányítási pontjaival való együttműködést gyakorolta.

Az informális udvari számmisztika rajongói mulatságosnak fogják találni, és titkos jelentéseket találnak abban, hogy a hasonló járatok során Lengyelország keleti részén és Kalinyingrád tartomány közelében a repülőgéphez mindig a "RED EYE -8" hívójelet rendelték, de Ukrajna esetében a 8-at valamiért 6-ra cserélték.

Colonelcassad
 

Parapitecus

Well-Known Member
2019. március 22.
2 538
3 905
113
Csak hogy az űrben holdon lévő oroszok eddig még protot sem hozták létre.
Akkor az oroszok miértnem koppintottak egy amerikai gyors heli prototípust eddig? Vagy miért nem koppintottak egy f35b hiszen nekik volt is helyből felszállo gépük a hh alatt.Hiszen a szellemi tudás náluk volt nem a Kínaiaknál! Miért nem koppintottak le egy már létező jenki technikát az elmúlt 12 év alatt? Mert a koppintás is csak úgy hasraütés szerűen megy mi? Nekik kevesebb pénzből technológia fölényben kéne lenni a kínai mennyiséggel szemben ,hát nem ezt látjuk komám!Pedig molni is írta hogy ha Magyarországnak vegtelen pénze lenne akkor sem tudnánk egy f22 csinálni. A pénz nem minden. Vagy a kínaiak kezében mégis?Nem az anyagi gondokkal kell takarózni.
Nem kellett volna koppintaniuk, ha a birodalom szét nem esik. A Jak-141 meghaladta a korát, csak a rubel fogyott el.
 

fonak9

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
8 223
18 240
113
Az időpontot ismered, amikor a szojúz, szétesett Gorbi regnálása alatt? Szó sem volt még alacsony észlelhetőségről, pusztán helyből le és felszállásról.

Hát az USA-ban már folyt a munka a stealth gépeken, illetve az F-117 már szolgálatban volt régóta. A vicc, hogy egy szovjet matematikus, Ufimcev fektette le a stealth elméleti alapjait, az ő oroszból lefordított nyilvánosan megjelent cikkei voltak a kezdőpont, amiből a Lockheed mérnökei kiindultak. Közben a szovjet katonai-ipari komplexum semmilyen érdeklődést nem mutatott a munkássága iránt a jelek szerint (ezért nem is titkosították).
 

Wilson

Well-Known Member
2017. szeptember 19.
23 423
56 481
113

24,5 millió dollárt adtak az amerikaiak Ukrajnának határvédelemre​december 28., kedd 16:59

Ukrajna 24,5 millió dollár támogatást kap az Egyesült Államoktól határai védelmének megerősítésére - hozta nyilvánosságra az ukrán határőrszolgálat kedden a hivatalos honlapján.
A közlemény szerint az ukrán határőrszolgálat húszmillió dolláros közös projekt megvalósításáról kötött megállapodást az amerikai nagykövetség rendészeti részlegével. Ukrajna az amerikai támogatásból korszerű térfigyelő kamerákat, drónokat, azaz pilóta nélküli repülőgépeket, a határőröknek védőfelszereléseket, közlekedési és kommunikációs eszközöket tervez vásárolni, elsősorban az oroszországi és a fehéroroszországi határainál szolgálatot teljesítő egységeknek. A projekt januárban kezdődik, és a jövő évben valósul meg.

Emellett az amerikai külügyminisztériummal történő együttműködés keretében a közelmúltban egy másik projektet is regisztráltak. Ez alapján az Egyesült Államok 4,5 millió dollárral segíti Ukrajnát a határ menti infrastruktúrája fejlesztésében.
Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztetett arra, hogy az utóbbi időben a Nyugat és Oroszország viszonya meglehetősen feszültté vált. Vlagyimir Putyin orosz elnök jogilag rögzített garanciákat követelt, amelyek kizárják a NATO további bővítését keleti irányba, valamint fegyverek telepítését Ukrajnába, mert ez szerinte veszélyezteti Oroszország biztonságát. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és az észak-atlanti szövetség több tagállamának vezetői visszautasították Moszkva e követelését. Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök viszont ebben a kérdésben teljes mértékben Putyin mellé állt.
Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára egy múlt heti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy Oroszország jelenleg 122 ezer katonát állomásoztat Ukrajna
határainak közvetlen közelében. (MTI)


 

Parapitecus

Well-Known Member
2019. március 22.
2 538
3 905
113
Hát az USA-ban már folyt a munka a stealth gépeken, illetve az F-117 már szolgálatban volt régóta. A vicc, hogy egy szovjet matematikus, Ufimcev fektette le a stealth elméleti alapjait, az ő oroszból lefordított nyilvánosan megjelent cikkei voltak a kezdőpont, amiből a Lockheed mérnökei kiindultak. Közben a szovjet katonai-ipari komplexum semmilyen érdeklődést nem mutatott a munkássága iránt a jelek szerint (ezért nem is titkosították).
Waze! A szojúzról írtam, és nem az usákokról.
 

vilmoci

Well-Known Member
2010. április 24.
1 512
2 586
113
Ez 50 évekbeli ?
The 1600 kW WZ-10 engine powering the Z-20

screen-shot-2020-07-01-at-11-48-51-pm-png.647047
screen-shot-2020-07-01-at-11-49-07-pm-png.647048
Ez nem a turmo másolata, meg mondjuk nem is ez van az UH-60 másolatában.

A kevés axiálfokozat franciás (mintha a Makila-ból adták volna készen a franciskák a forgórészt), viszont levegős indítású (ez a te fotóidon nem látszik), a turmo-nak villanymotorja van (szerintem a franciskák semelyik helikopterhajtóművön nem használnak levegős indítást).
DJ0HZxaU8AEPKbz

A felfogatóbilincs, meg a mágnesszelep full szovjet, meg úgy az egész egy SzV-78 elnagyolt másolatának néz ki.... ámbár az SzV-78 sokkal-sokkal kecsesebb. :)
Az ellenáramú tüzelőtér egyáltalán nem francia... az kicsit amerikás... meg talán szovjetes.
az összkép, meg az összerakás ránézésre olyan Rolls Royce Orpheus 1958-ból (idétlen formájú felöntések, kúp / henger / félgömb geometriából való összeszögelés, ámbár az angolok anno jobban spóroltak a csavarral. A csucsuk itt biztosra mentek, csavar hátán csavar: nehogy kiszabaduljon a „tüzesz szá'kány” odabentről. :D )
De hát biztos jó lesz ez majd idővel.
Arról nem beszélve hogy az oroszok az 50 évek végén megálmodott mi-8-tól nem tudnak elszakadni 60 éve .

Z-8L
51283260406_aea5c2647a_k.jpg

51653763735_f921264091_k.jpg

Z-8G
48895212092_64a369a7cd_o.jpg

Ez meg itt a másolt francia helikopter
Z-8-Helicopter-Naval-anti-submarine-warfare-and-utility-helicopter.jpg
Azért a forgószárnyhoz, faroklégcsavarhoz, meg úgy a transzmisszióhoz nem mertek a srácok olyan bátran (valószínűleg inkább semennyire) hozzápiszkálni... érzik ők, hogy abba' van a „medzsik” :cool:
A futók is totál Super Frelon. Úgy voltak vele, hogy álljon biztos lábakon a bicigli...
Hát szeretnének az oroszok olyan ka-92 ami olyan elterjed mint az NH-90
Szerintem az irgalmatlan szopáscunamit se az oroszok, se az esetleges üzemeltetők nem irigylik annyira.... az NH az olyan: nem annyira jót ótvar drágán... o_O
 

fonak9

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
8 223
18 240
113
Waze! A szojúzról írtam, és nem az usákokról.

Mondjuk érdekes, hogy nyilván tudtak róla, hogy létezik az F-117, hiszen a média is rendszeresen cikkezett róla, hogy létezik a titkos lopakodó. Mégis, semmilyen erőfeszítést nem tett a SZU a '80-as években sem ilyen téren, azóta kiszivárgott volna.
 

fonak9

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
8 223
18 240
113
A felfogatóbilincs, meg a mágnesszelep full szovjet, meg úgy az egész egy SzV-78 elnagyolt másolatának néz ki.... ámbár az SzV-78 sokkal-sokkal kecsesebb. :)

SzV-78 alatt mit értesz? Mert nem tudok ilyen nevű hajtóműről (mondjuk nem értek hozzá), kereső sem talál rá semmit.
 

Parapitecus

Well-Known Member
2019. március 22.
2 538
3 905
113
Mondjuk érdekes, hogy nyilván tudtak róla, hogy létezik az F-117, hiszen a média is rendszeresen cikkezett róla, hogy létezik a titkos lopakodó. Mégis, semmilyen erőfeszítést nem tett a SZU a '80-as években sem ilyen téren, azóta kiszivárgott volna.
Kérdezd tőlük.
 

vilmoci

Well-Known Member
2010. április 24.
1 512
2 586
113
SzV-78 alatt mit értesz? Mert nem tudok ilyen nevű hajtóműről (mondjuk nem értek hozzá), kereső sem talál rá semmit.
Ohhh... boccs. Végig az indítórendszeréről beszéltem, azt hittem egyértelmű lesz.
Amit linkeltem képet a hajtóműről az előbb... azon ott van a tetején középen. Szóval ez a levegős starterje.
http://www.repulomuzeum.hu/Hajtomuvek/TV3-117_metszet/TV3-117_10.jpg
https://s1.slide-share.ru/s_slide/d...6e8/aacaeff6-99a6-4222-82f3-d7df8acf2d3d.jpeg

jav: A Super Frelon-ból derivált taligát jobban megnézve a a forgószárny megváltozott az eredetihez képest. Gondolom a Caracal-os tapszatalattal nyúltak a hónuk alá a franciák.
 
 • Tetszik
Reactions: fishbed and fonak9

Busho3301

Well-Known Member
2021. április 26.
1 382
4 270
113
A régi-új beregszászi laktanya (az A-2582-es zászlóalj új bázisának) pontos helyét tudja valaki? Elvileg már tavaly tavasszal dolgoztak rajta, de nem találom.
 
 • Tetszik
Reactions: Pogány

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
13 992
16 773
113
A régi-új beregszászi laktanya (az A-2582-es zászlóalj új bázisának) pontos helyét tudja valaki? Elvileg már tavaly tavasszal dolgoztak rajta, de nem találom.
látod azt a azokat a tavakat a város nyugati felén elhanyagolt mocsaras terület ? na az vólt a laktanya területe. fel lett osztva el lett adva annak egy részét teszik élhetővé.
 
 • Tetszik
Reactions: Busho3301