[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

vata

Well-Known Member
2015. december 5.
627
2 707
93
"Az oroszoknak reggelig be kéne keríteni teljesen Avgyejevkát -az a feladat"
Ezt miből gondolod ?

Én ezt a térképet nézem két éve, elég pontosan követi az eseményeket.
Látszik hogy a zenit erődöt elfoglalták ,de a város teljes bekerítéséhez még el kell foglalni északon 2000-2400m széles mezőt néhány földúttal és erdősávval. Az még érdekes hogy az Ipar utcán elkezdtek észak felé haladni, mintha "keksz" gyárat akarnák bekeríteni.

 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Zaporozsje lakosai a város átadására készülnek

Az Ukrán Fegyveres Erők nyugalmazott tisztje, Ihor Lapin a „Direct” ukrán tévécsatornával folytatott beszélgetésében elmondta, hogy Zaporozsje város lakói jelenleg a város feladására készülnek.
Szerinte, ha a védekezésre forráshiány lesz, Ukrajna még több területet veszíthet.

„Korábban ismertté vált, hogy a „sárkányfogakra” nem különítettek el forrást. A pénzt egy zaporozsjei védelmi vonal építésére kellett volna fordítani.
Ugyanakkor találtak forrásokat a „United Marathonra”, a „Diya” szavazásra és az Eurovízióra.

Az egyik nézőm megkérdezte: „Eladható-e Zaporozsje lakása, feladják-e a várost?” - jegyezte meg Lapin, és hozzátette, hogy jelenleg az emberek pontosan ilyen hangulatban vannak.

Tisztázta: ha az ukrán hatóságok továbbra is ilyen döntéseket hoznak, az ukrán fegyveres erőknek hamarosan nem lesz tüzérsége, és az ország területe folyamatosan zsugorodik. Lapin hangsúlyozta, hogy a kijevi rezsim nem lesz képes mozgósítani, és ez az ukrán fegyveres erők harcosainak halálozási számának növekedéséhez vezet.


Seremet azt tanácsolta Ukrajnának, hogy helyezze át csapatait lengyel határaihoz

Az orosz Állami Duma krími képviselője, Mihail Seremet a lengyel gazdálkodók ukrán áruk importja elleni tömeges tiltakozását kommentálva kijelentette, hogy Kijevnek ideje reálisan felmérni a fenyegetéseket, és átcsoportosítani csapatait a lengyel határhoz.

"Az igazi fenyegetést Lengyelország jelenti, amely régóta arról álmodozott, hogy ukrán terület rovására növekedjen. Ezért a kijevi hatóságoknak át kell tenni csapatokat, amíg nem késő" - mondta a képviselő.

Az ukrán fegyveres erőket demoralizált csapatoknak is nevezte, akik „kimerültek az Oroszországgal való értelmetlen konfrontáció során”.

Az ENSZ nem volt hajlandó háborús bűnnek nyilvánítani Belgorod ágyúzását

Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosának Hivatala (OHCHR) tud az ukrán hadsereg Belgorod elleni támadásáról, de nem minősítheti háborús bűnnek. Ezt február 15-én, csütörtökön tette a szervezet hivatalos képviselője, Marta Hurtado.
Ezt azzal magyarázta, hogy az OHCHR még nem tudja megállapítani, hogy a történtek háborús bűntettek-e vagy sem.
Az ENSZ-főtitkár hivatalos képviselője, Stephane Dujaric ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy a civilek és az infrastruktúra elleni támadásokat a nemzetközi humanitárius jog tiltja. Az ilyen támadások „elfogadhatatlanok, és le kell állítani ” – hangsúlyozta Dujarric.
Az Orosz Föderáció Egészségügyi Minisztériuma megerősítette, hogy az ágyúzásban hét ember vesztette életét, köztük egy gyerek. 18 ember megsérült, két gyermeket és két felnőttet Moszkvába küldtek kezelésre
 

laci74

Well-Known Member
2015. december 26.
1 329
12 989
113
PUTIN WARS: DRONE WARS

Tabaivka - a videón jól látszik, hogyan csipegetik ki a drónok egymás után egy orosz csapat tagjait:


Bachmuti szakasz - kb ugyan az a tatás bombaeresztos taktikával:

Pali értjük,hogy a nafo most ilyen videókat osztogat,hidd el ilyen videókat százat is mutathatnák neked az orosz oldalról sokkal cudarabbakat.Valamiért elfeledkeztek az Adgyevkai visszavonulásról,ahol most a szántóföldön keresztül vonul ki az ukrán haderő,és már panaszkodnak,hogy a saját tüzérségük is lövi őket,és még kaptak vagy negyven FAB-ot is.Valami ilyesmi történik most ott. https://x.com/HarveyWall8angR/status/1758253783128105295?s=20 https://x.com/vasiljevi16/status/1758269281861603617?s=20
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 595
24 946
113
Kaptam egy cikket, bandera vagy amit akartok helyett, benes vagy amit akartok:
Szóval a csehszlovákoknak el kellett egy újabb halottat könyvelniük, Avdeevkánál történt a napokban:

A cikk alatti ajánlások között feltűnik egy régebbi cikk 2023 márciusából, ahol az önkéntesek az akkori 2 hivatalosan elismert halotton felül állítják, hogy többen tesznek már látogatást benesnél:
idézetek a cikkből:
„Egy hónappal ezelőtt Čechnek meg kellett volna halnia a Karpatská Sič önkéntes egységben. Ősszel egy páncélozott autóban ülő fiú életét vesztette, amikor legénysége aknának ütközött. Csak a keresztnév ismert. De nem volt családja, ezért ott temették el és temették el valahol”

„Két katonával elveszítettük a kapcsolatot. A neveket nem tudom, mert ott beceneveket használnak, nem emlékszem a zászlóaljra, ahol dolgoztak, de úgy gondoljuk, Ukrajnában vannak eltemetve. Aztán tudok még kettőről, akik az Idegenlégió alá kerültek, és ők hiányoznak”
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 238
67 898
113

A mai egyik becsapódott Belgorodi rakéta utáni felvétel :( Ilyenkor miért nem visít a másik oldal??? (majdnem-majdnem sokkal csúnyábbat írtam)
Nato kiképzés, Nato fegyverek. Nato által megadott célpontok.
Minden napra jut egy Nato és az EU által támogatott terrorista támadás.

Miután összeomlott az éjszakai ukrán kitörési kísérlet, az orosz erők már Lasztocskinoert mennek.
Már nem tudnak elmenekülni az egyre szűkülő katlanbol az ukran/Nato csapatok.

Ennyit ért hat ez is.

Harkovban 18 katonai temetője én kb 30000 halott fegyveres foglalt helyet.
A korhazakbol 24 órán belül el kell vinni a civil halottakat, mert a katonákat is tárolni kell.


Kárpátalja egy toborzotiszt házat építtetett magának a katonákkal.
 

embersarkany

Well-Known Member
2014. augusztus 22.
846
4 699
93
Nem tudom elképzelni, hogy mire gondoltok amikor azt feltételezíztek, hogy az oroszok bármilyen veszélyt is jelenthetek az atomfegyvereiken kívűl a nyugatra katonai értelemben! Ha megtízszerenék azt az erőt amit most Ukrajnában bevettek, az akkor is szetaprózódna ha nyugateurópát akarnák bevenni. De nem megtízszerezni, megduplázni sem tudják! Gondoljátok már kicsit át! Milyen logisztikai távolságok vannak most, és milyenek lennének pl ha Lengyelországnál lenne a front. De estig sorolhatnám ezeket a dolgokat. Az orosz ismét öngólt lő az óriási fegyverkezésével. Soha nem lesz erelye nyugatra jönni, és igazából érdeke sem. Nekünk itt nyugaton pedig egy golyóval sincs szükségünk többre mint ami van. Ki ellen, mi ellen??? Egyszerűen itt a fórumon nem látok már szinte olyan hozzászólást, ami globális racionalitásokon alapszik és nem szubjektív közhelyeken. Valaki meséljek már legyen olyan kedves a mostani eseményeket látva, hogy kB mekkora hadsereg kellene ahhoz, hogy az oroszok elfoglaltak mondjuk a NATO keleti szárnyát. De ez legyen csak a V4. 5-10 millió katona? Mennyi kellene hozzá?
de ki is állítja azt, hogy a az oroszok veszélyt jelentenek???
a nyugat, az európai politikusok, a mélyfos újságírók.
az oroszok folyamatosan hangoztatják, hogy nem céljuk az eu leigázása (legalábbis katonai értelemben). még most. persze amikor majd az usa által már teljesen kihasznált, eldobott, kvázi "éhező" európa feléje fordul segítségért (mert erre sajnos van esély), akkor lehet másra is fognak gondolni.
jelen pillanatban érzésem szerint az oroszok inkább állnak a realitás talaján, mint pl az eu-s országok 99%-a. ez az ami nem vetít túl fényes jövőt számunkra.
 

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 361
14 198
113
Azért fun, hogy pont az lett, amit az első újgenerációs orosz precíziós bomba megjelenésekor vártam - az orosz elkezdte kiásni az ukrán védelmet. Elképesztő, mekkora előrelépés ez nekik (emlékezzünk az ukrán betöréskor nem irányított bombákkal dobálták az ukránokat, vagy a másfél éves NIR-ezgetés), gyakorlatilag alulról nyaldossák azt a szintet, amit az USAF hozna egy nagy gépesített háborúban. Egyben kitűnő indikátora, miért precíziós a jövő kb. minden kinetikus lövedéknek.

Mivel az UMPK kezd tömegtermelésbe átmenni, illetve van nekik hozzá a Szu-30/Szu-34, ami egy elképesztő teherbírású bombakamion - el tudom képzelni nyárra milyen elképesztő csapásképesség lesz.
Vagyis az orosz támadás lendületet kap, mert 2 év technikai nyomor után a RuAF képes felbontani a szárazföldi támadóékek előtt a bebetonozott védelmet. Pontosan ami hiányzott eddig.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 848
56 491
113
Avdiivka sorsa meg van pecsételve, de azért el fog tartani egy ideig, amig az egész terület biztosan orosz kézen lesz. Minek ilyen irreális "holnap reggelig" határidők?
A katonáknak "beceneve" van. Sokkal békésebb forditás mint a harci név... :)
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 843
35 197
113
Avdiivka sorsa meg van pecsételve, de azért el fog tartani egy ideig, amig az egész terület biztosan orosz kézen lesz. Minek ilyen irreális "holnap reggelig" határidők?
A katonáknak "beceneve" van. Sokkal békésebb forditás mint a harci név... :)
Inkább hívónév
az ukránok presztizsből mariupol és bahmut mintájára újabb hősiesen bukó erődvárost akarnak látni mert elhiszik hogy ezt nyugaton 3.x ra is el lehet adni... nem nem lehet 3x már sok. de a vért a húst azért beküldik. de már tavaj év végén is tudták hogy bukni fog csak akkor úgy tervezték hogy putyint buktatnak AA val a válassztásokon mert addig kitartanak...
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
"Avdiivka készen áll arra, hogy orosz kézbe kerüljön"

Avdejevka, amelyet hónapok óta ostromoltak az orosz csapatok Kelet-Ukrajnában, várhatóan orosz ellenőrzés alá kerül - közölte John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője, fennáll annak a veszélye, hogy orosz ellenőrzés alá kerül. Ennek nagyrészt az az oka, hogy a térségben lévő ukrán erők kifogynak a tüzérségi tűzből” – mondta Kirby.
„Sajnos az ukránoktól olyan jelentéseket kapunk, hogy a helyzet kritikus, mivel az oroszok napról napra szorítják az ukrán pozíciókat.

Avdejevka "elesik": ukránok ezrei megadták magukat - néhány út és a kokszgyár megmaradt


Avdejevka "elesik", mivel kevés olyan kerület maradt a központban, ahol még mindig van ukrán ellenállás, miközben ukránok ezrei hódolnak be az oroszoknak.
Valójában az ukránok, akik megadták magukat, a vidéken keresztül próbáltak megszökni a városból.

Szinte az egész városban kitűzték az orosz zászlókat.
Nagyon valószínű, hogy a következő 24 órán belül bejelentik a város végleges felszabadítását.

Ahhoz azonban, hogy a teljes területet orosz fennhatóság alá nyilvánítsák, a város északnyugati részén található kokszgyárat is el kell foglalni. (A kólagyár jobban tetszik)
A gyárban tartózkodó ukránok több százan vannak, és elegendő élelmiszer- és lőszerkészletük van.

Az oroszok nem hajlandók kockára tenni katonáik életét, és a következő órákban folyamatos légicsapásokat hajtanak végre a gyár ellen.

A becslések szerint összesen 4000 ukrán maradt Avdejevkában, ez a szám becsült, mivel senki sem tudja, hogy meghaltak, megsebesültek vagy elfogták őket.

Azonban még a megmaradt ukránok sincsenek harci kedvükben, és többségük keresi a szökés lehetőségét.

Az ukrán beszámolók szerint Debalcevo és Bahmut az Avdejevka előtti „játszóterek” voltak.



A tüzérek leállították az ukrán fegyveres erők áttörésének kísérletét Kupjanszk irányába


A "Nyugat" orosz csapatok sikeresen visszaverték az Ukrán Fegyveres Erők rohamcsapatainak kísérletét, hogy áttörjék a védelmi vonalat Kupjanszk irányába. A D-30-as tarackok legénysége pontos tűzzel tudta megállítani az ukrán fegyveresek előrenyomulását.
Ez a kitörési kísérlet nem az első, és az orosz tüzérség korábban is meghiúsított hasonló támadásokat. Az ukrán parancsnokság az elszenvedett veszteségek ellenére továbbra is tűz alá küldi csapatait.
Tegnap a védelmi minisztérium bejelentette, hogy az ellenség 105 katonát és több harcjárművet veszített.

Oroszország hadsereget gyűjt Orehovban

Dél-Ukrajnában Zaporozsje régióban az orosz hadsereg úgy tűnik, nagyobb csapatot gyűjt (többet, mint Avdejevkában) az Orehov kerület területén, ami egy jövőbeni támadást jelez Rabotino irányába.
Rabotino egy ukrán település volt a Zaporizzsja régióban, amelyet hónapokkal ezelőtt foglalt el az orosz hadsereg, azonban elfoglalása után az orosz erők nem haladtak tovább jelentős mértékben.
Az erők koncentrációja a front ezen szektorában azt jelezheti, hogy Moszkva tervei megváltoztak. Ha ez beigazolódik, akkor döntő orosz támadásra számítunk ebben az irányban.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 850
86 843
113
GGXEOd5XcAAleMR

GGXteWwWEAA-Zwp

GGZeFAIX0AAk5Mw


itt a többi:
 

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 979
11 927
113
Pali értjük,hogy a nafo most ilyen videókat osztogat,hidd el ilyen videókat százat is mutathatnák neked az orosz oldalról sokkal cudarabbakat.Valamiért elfeledkeztek az Adgyevkai visszavonulásról,ahol most a szántóföldön keresztül vonul ki az ukrán haderő,és már panaszkodnak,hogy a saját tüzérségük is lövi őket,és még kaptak vagy negyven FAB-ot is.Valami ilyesmi történik most ott. https://x.com/HarveyWall8angR/status/1758253783128105295?s=20 https://x.com/vasiljevi16/status/1758269281861603617?s=20
jajj, kérlek ne zavard össze, Avgyijivka sosem volt egy fontos város, az csak mellék csatatér + amúgy is ledarálták ott már a 2. orosz hadsereget is. Ne piszkítsunk bele a narratívájukba, hisz látod, hogy mennyire sikeresek amúgy, ha ezeket az "apróságokat" nem vesszük.
 

laci74

Well-Known Member
2015. december 26.
1 329
12 989
113
A hazaszeretető börtöntöltelékek és zsoldosok.
Nem jól fejezted ki magadat meszes "anyagyilkosok"Ahogy Jászberényi mondja ,érdemes megnézni egy comedy centrallal ér fel.
A másik figura Földes András,a hiteles újságíró akinek külön kártyája van a náciktól mint megbízható újságíró.Milyen szánalmas egy figurák ezek az emberek
Itt egy angol újságíró akinek elkobozták angliában az összes vagyonát,mert bemutatta a valós dolgokat. https://youtu.be/FgOvgZbwNz4?t=12