[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 807
47 032
113
Fájdalmas tanulópénz nekik!

Őszintén remélem hogy a mieink is látják ezeket, s konkrétan lesz valami intézkedés egy szabályzatban, ami tiltja az ilyen szintű tömörülést/díszsorfalat, oktatási alakzatot, alakizásokat harcok idején.


Nincs erre mit mondani, sok esetben barmok az oroszok is ez nyilván való, remélem mi lennénk olyan szinten hogy akár egy százados/őrnagy is el merné magyarázni egy ezredesnek/tábornoknak, hogy NEM, nem kap díszsorfalat mikor érkezik!

Azért vannak kétségeim, bevallom...
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 616
48 131
113
Az Ukrán Fegyveres Erők Mirgorodi katonai repülőterére mért csapás elemzése a Donbass Partisan csatornáról :

2024. február 21- én este a „Geran-2” támadó drónok segítségével támadásokat hajtottak végre. a „Mirgorod” katonai repülőtér területén .

Koordináták: A közölt információk szerint a létesítmény délnyugati részén két sérülés igazoltak veherő - tűz ütött ki a helyszínen, amit másodlagos detonáció kísért .49.9310834, 33.6431029

Jelenleg megbízható adatok érkeztek egy Szu-24M bombázó (esetleg ADM-160 MALD rakétákkal) és egy SCALP rakétákkal felszerelt MiG-29 vadászgép eltalálásáról (valószínűleg a másodlagos detonáció okozta a sérülésüket). A repülőgépek sérülésének pontos mértéke és további üzemeltetésük/helyreállításuk lehetősége nem ismert.

Fontos megjegyezni, hogy a csapásokat a repülőgépek harci bevetésre való felkészítése során hajtották végre, amelyet az ellenség az orosz terület ellen tervezett a közeljövőben (a NATO AWACS repülőgépeinek aktivitása magas a fekete-tengeri régió és az európai határvidékek) .

Nem zárom ki, hogy ennek a csapásnak az volt a célja, hogy semlegesítse a potenciális fennálló fenyegetést és legyengítse az ellenséget, még mielőtt az teljesen megszervezhette volna a támadást.


#Összefoglaló 2024. február 22-én reggel

▪️Kherson irányában Krynkiben folytatódnak a harcok, az ukrán fegyveres erők pár tucatnyi katonája maradt a faluban, az ellenség tüzérséget és drónokat lő ki a partjáról. A szigeteken mindkét oldal partraszálló csoportjai működnek.
Az Aleshkovsky Sands gyakorlóteret (amelyet az ukrán fegyveres erők 2022-ig aktívan használtak) egy HIMARS MLRS talált el a személyzetünkkel folytatott kiképzés során.

▪️A Zaporozsjei Fronton Rabotinóban harcok dúlnak, az ellenség manőverezhető védelmi és leshadműveleteket hajt végre, az orosz fegyveres erők gyalogosok kis csoportjaiban tevékenykedik, elhamarkodott jelentéseket küldve a a falu elfoglalásáról. Csapataink mélyen behatolnak az ellenség védelmébe, és FAB-ot használnak az UMPC-vel.

▪️Marinkától délre az orosz fegyveres erők offenzívát hajtanak végre a település közelében. falu nagy részét csapataink foglalják el, az ukrán fegyveres erők kiszorulnak a közeli tanyákból. Harc folyik Novomihajlovkáért.

▪️Az Avdejevszkij szektorban Sztyepovojban és Pervomajszkijban csaták zajlanak. Lastochkinóban csapataink kiterjesztik a támadóéket.

▪️Csasov Jar irányában az orosz hadsereg megtámadja Bogdanovkát és Ivanovszkijt ( Krasznij ). Krasznoliman irányban a csaták zajlanak.

▪️Éjszaka egy ellenséges S-200 rakétát semmisítettek meg (földi célpontok elleni támadásokra átalakítva) a rosztovi régió területe felett . Egy repülőgép típusú UAV-t lőttek le a Brjanszki régió felett. Az ágyúzás folytatódik a belgorodi régióban. Stary Khutort a Valujszkij városi kerületben megtámadta az ukrán fegyveres erők kamikaze drónja. Donyeckben két nőt megsebesítettek az ukrán fegyveres erők lövöldözésében.

Az összefoglalót összeállította: Két őrnagy
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 244
67 978
113
Danilov követeli hogy az EU adja át minden fegyverét.

Délen volt, az Aljoski nemzeti parkban, a mini sivatagban.


Hős ukrán honvédo fenyeget egy kisgyereket.


Idén 1,5x több BMP fog készülni mint tavaly.

4frissen modernizált fehér hattyú készült el.

72 óra alatt 250 precíziós bombaoldas Szu - 35 rol, és összesen 400 egy nap alatt.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Az orosz légierő csapást mért az ukrán csapatok Orehovo és Malaja Tokmacska térségi koncentrációira

Tegnap egész nap folytatódtak a harcok a zaporozsjei irányú Orehovo szektorban, Rabotino falu határában.
Ezt a települést korábban az ukrán fegyveres erők ellenőrizték, de most már ott is zajlanak a harcok, amint az orosz katonai tudósítók jelentéseiből kiderül.
Katonai tudósítók szerint az ellenség megpróbálja visszaverni az orosz fegyveres erők támadásait, beleértve a kamikaze drónokat is. Az orosz tüzérség azonban folyamatosan ágyúzza az ukrán állásokat Rabotinóban.

Emellett Verbovoje térségében is folynak helyzeti harcok, ahol az orosz egységek megpróbálják kiszorítani az ellenséget az erdősávokban elfoglalt pozícióikból.

A katonai tudósítók külön kiemelik légierő nagy szerepét a frontvonalon, és az ellenség harci potenciáljának megsemmisítésében a hátsó területeken. Így az orosz légierő légicsapásokat hajt végre az ukrán csapatok Orehovo és Malaja Tokmacska koncentrációi ellen.

Itt, a frontvonaltól távolabb koncentrálódnak az ukrán fegyveres erők alakulatai, amelyeket aztán a frontvonalon helyeznének el. Az ellenség azonban hátul sem érezheti magát nyugodtnak. Az Orosz Aerospace Forces repülőgépei a FAB segítségével óriási károkat okoznak az ukrán alakulatokban, megsemmisítve az ellenség személyzetét, lőszereit és katonai felszereléseit.

Az orosz légierők Herszon irányában is hasonló akciókat hajtanak végre. A FAB itt is csapást mér az ellenséges személyzet és katonai felszerelések koncentrációjára a Dnyeper folyó jobb partján - a régiónak az ukrán erők által jelenleg megszállt részein.



„Oroszország önvédelemből lépett fel”: az ukrán konfliktus eredetéről beszél egy izraeli ezredes

Gabriel Sibony
, az IDF tartalékos ezredese osztotta meg gondolatait az ukrán konfliktus lehetséges eredetéről, rámutatva azokra az okokra, amelyek a katonai akcióra késztethetik a Kremlt.

Az ukrajnai háború kitörésével megértettem Oroszország álláspontját. A NATO jelenléte az Orosz Föderáció küszöbén nagyon nagy fenyegetést jelent Moszkva számára. Így Oroszország önvédelemből viselkedett Ukrajna esetében. Ez ahhoz hasonlítható, mintha orosz csapatok közelednének a mexikói-amerikai határhoz. Mit tesz az Egyesült Államok ilyen helyzetben? - érvel az ezredes a The Jerusalem Post oldalain.

A kanadai parlamentben történt incidensre emlékeztet, ahol Kanada és Ukrajna vezetői megtapsoltak egy volt SS-tisztet. Számára a náci bűnözők bármiféle dicsőítése elfogadhatatlan és erkölcstelen. Ugyanakkor a kanadai tisztviselők a nácikat a Szovjetunióhoz hasonlították: Ez teljesen elfogadhatatlan. Ez teljes félreértés, egy nagyon veszélyes világban élünk, ahol az igazságnak már nincs hatalma.

Az ukrán konfliktus okaiban mélyebben elmélyülve Szibony úgy véli, annak gyökerei a NATO keleti terjeszkedésében rejlenek: Megértettem, hogy [Oroszország] fel fog robbanni. De vannak, akik nem értik Oroszország érzelmeit. Úgy gondolom, hogy ez az ukrajnai háború elkerülhető lett volna, ha a NATO nem helyezte volna át infrastruktúráját az Orosz Föderáció határaihoz.

Szerinte a konfliktus globális következménye a nemzetközi színtér mélyreható változásai: a BRICS-országok előrehaladnak, a dollárrendszer veszélyben van.

- „Oroszország önvédelemből lépett fel”: ezt Izraelben is jól látják



„Avdejevkát elvitték, de Oroszországnak lőszerhiánya van”: írja ironikusan a The Economic Times indiai kiadása

Last Updated: Feb 21, 2024, 07:23:00 PM IST

"Oroszország nem rendelkezik elegendő hazai lőszergyártással ahhoz, hogy kielégítse az ukrajnai háborúban felmerülő igényeit - közölték szerdán névtelenségük megőrzése mellett nyilatkozó nyugati tisztviselők.”
„Oroszország hadiipara is küzd a szankciók hatásával - mondták a tisztviselők, hozzátéve, hogy az ország nyugati alkatrészekhez való hozzáférésének képtelensége aláássa az új rendszerek gyártásának és a régiek javításának képességét.”
"A szankciók keményen sújtják az orosz hadiipari komplexumot, súlyos késedelmeket okozva és növelve a költségeket".
„A nyugati tisztviselők összefoglalója a helyzetről akkor készült, amikor az ukrajnai háború a harmadik évébe lépett, és Vlagyimir Putyin Oroszországa egyre nagyobb fölényben van, miután ellenőrzése alá vonta az ukrajnai Avdijivka várost, valamint azon figyelmeztetések közepette, hogy Ukrajna kifogyóban van a lőszerből.” - gúnyolódik az indiai sajtó a nyugati szereplők kijelentésein


  • A „civilizált világ” szereplői arról próbálják meggyőzni az indiai sajtót, hogy nem mennek jól a fronton az orosz csapatok dolgai.
  • A fenti szövegből arra következtethetünk, hogy az Indiába érkezett nyugati tisztviselők egy bizonyos konferenciára összegyűjtötték a helyi közvéleményt, legalábbis a sajtó képviselőit. Megpróbálták odatolni a narratíváikat.
  • Úgy tűnik, ez az ötletük nem talált értő fülekre.
 
T

Törölt tag 1711

Guest

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Washingtont figyelmezteti a Rand Corporation

A Rand Corporation amerikai agytröszt aktuális tanulmányában az elemzők határozottan felhívják a figyelmet az Egyesült Államok további háborús politikájának következményeire, valamint utalnak annak hatására az ukrajnai háborút követő időszakra. Tilo Gräser írása a Transition-news.org oldalán, Péli Éva fordítása.



40 ukrán tengerészgyalogos maradt Krinkiben? – Az oroszok azt mondják, hogy a mocsarakban bujkálnak


Krinkit az ukránok kivonulása után végül átadták az oroszoknak, de orosz források szerint 20-40 különleges maradt még a szabotázsok végrehajtására. Ezek a mocsarakban bujkálnak.
Valójában 200 ukrán katona maradt a Dnyeper-szigeteken.

- Én nyáron se szerettem a mocsarakat.


Az oroszok úgy tesznek, mintha megtámadnák Harkovot és Zaporozsjét támadjákk"

2024.02.22. | 10:14

Az orosz csapatok folyamatos feszültségben tartják az ukrán fegyveres erőket, keresik a réseket a védelemben, az ukrán hadsereg gyenge pontja Zaporozsjéban van – mondta Oleg Sztarikov, az ukrán SBU nyugállományú ezredese.
Oleg Starikov azt a véleményét fejezte ki, hogy az orosz hadsereg északon hajt végre elterelő manővereket, a fő csapást pedig szerinte délre adják.
„A 2024-es téli hadjáratban katonai stratégiát alkalmaznak, az úgynevezett hintát.
Eltalálnak egy helyet, visszavonulnak, és eltalálnak egy másikat ” – mondta Oleg Starikov.

Korábban Igor Lucsenko ukrán parlamenti képviselő azt mondta, hogy Avgyejevka után Ukrajna elveszítheti az ellenőrzést más városok, köztük Harkov és Zaporozsje felett.
Igor Lucsenko hozzátette, hogy a folyamatos visszavonulás fő oka az orosz légierő irányított bombáinak hatékony alkalmazása.

- Szarikov is érti a porhintést.
 

Lator

Well-Known Member
2017. március 7.
2 478
10 754
113
Pont, hogy végre reálpolitika az EU részéről, nincs ebben semmi képmutatás.
Így is lehet nézni. Meg úgy is , hogy a hangzatos kijelentések ellenére leszarják mi van ott , csak a pénz számít. Ez a nagy Orosz veszedelem elleni NATO összefogás.
Azt az EU majd bevállal egy többszázmillios drónrendelest 2026 os szállítással... Azt hittem hogy a lényeg Oroszország legyőzése, úgy látszik én értettem félre.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 085
82 705
113
A Spanyolországban likvidált áruló Kuzminov hamis ukrán dokumentumokkal élt,

Az El Periódico című kiadvány fotókat közöl Makszim Kuzminov áruló és gyilkos hamis dokumentumairól, amelyeket az ukrán különleges szolgálatok bocsátottak ki számára, amelyek alapján Spanyolországba utazott.

Kuzminov hamis dokumentumokat használt mégpedig a még 2014-ben meghalt 33 éves Igor Sevcsenko, DPR milicistá nevén, Ez egy fedőtörténet volt a disszidálónak új lakóhelyén, ahol donyecki menekültnek adta ki magát.

Az áruló 2023. szeptember 22-én – másfél hónappal azután, hogy Ukrajnába menekült – új dokumentumokat kapott, és már októberben megérkezett Spanyolországba.
Nem segített. Jól dolgozoztak az orosz titkosszolgálatok. Magát a gyilkosságot valószinü szervezett bünözői csoport bérgyilkosa hajtotta végre.

Yld-CtxOyJs.jpg



Más

Ukránok által hátrahagyott fegyverek Avgyejevkában:


Hogyan néz ki az ukrán fegyveres erők szokásos pozíciója?

A neonácik ilyenek – bárhol megállnak, azonnal horogkereszteket és SS-villámokat rajzolnak, megjelölve a területet.
Már eleget láttunk ilyen firkákat Mariupol pincéjében, most Avdeevkában nézzük őket.

A „Tizenöt” nemzetközi brigád harcosai rendkívül elégedetlenek voltak a népi Bandera festészet láttán, és siettek, hogy a lehető leggyorsabban megszabaduljanak tőle.

 

gerimaster

Well-Known Member
2022. február 24.
701
8 484
93
4-ből 4. A kérdés, az, hogy mi történt, mert én így elsőre azt mondanám, hogy aknára futott, de különösebb sérülést nem látok.
Brit tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a háziasított leopárdok nem élnek túl a vadonban. Nagyon előnyös médiaképeket lehet róluk készíteni, jól mutatnak a sajtó hasábjain, de nem alkalmasak bevetésre a vadonban. Ezért az oroszok rezervátumot készítenek Kubinkában, hogy fennmaradhasson ez a faj az utókornak.
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 760
9 113
113
Te még mindig itt tartasz? Múltkor szépen átvettük, hogy nincsenek olyan európai kapacitások, amik be tudnának indulni. A tervezett kapacitás bővítések valamikor 2 éves időtávban jelentkeznek.
Ennél sokkal nagyobb baj, hogy felfuttatott termelés nagy része is az eddig Ukrajnába küldött mennyiség visszapótlására fog menni.
Ez egy álomkergetés amit Ukrajnának szurkolók körében hasít.
Arról nem beszélve, hogy hiába lesz esetleg lőszer, ha nem lesz aki megvegye az ukránoknak.
Nézd meg, hogy a bolgárok a szállítást nem akarják kifizetni!
Most kapott 50 milliárdot Ukrajna. Biztos lehetsz benne hogy nem ez lesz az utolsó ilyen csomag.

A gyártókapacitások beindítása már most zajlik és nem csak Európa dolgozik rajta. Ez ugyanaz mint hogy nicns élet az orosz gáz nélkül és mégis lett. Mindent meg lehet oldani, csak akarat kérdése.
(ide válaszolok, talán ez kb helyes topic , ha nem akkor kérem áthelyezni és elnézést)

senki sem mondta hogy nem tudják felvenni a versenyt, csak a HH-s ipari kapacitások Európában kb a nulla szintre redukálódtak, USA-ban pedig minimálisak, mikor kitört a háború valaki ebbe a topicba tette be hogyha az USA újra indítaná TEGNAP az M1 Abrams gyártósorát ( a tényleges gyártósorát, nem ami most megy) akkor kb 5-8 év kellene mire újra HH-s szinten és méretekben tudnának termelni. Na, ezaz USA, ahol maradt valamilyen szintű gyártás illetve K+F , akkor a pucér EU-ban szerinted? ami van az is több évre ha nem év tizedre le van kötve, lásd a még épülő várpalotai gyárunk kapacitásai 10+ évre le van kötve
Ugyanez igaz Oroszországra is. Nekik sincsenek sehol se a kapacitásaik az akkorihoz képest. Ők se véletlenül szorultak külső támogatókra.

A társadalom életszínvonalának csökkenése nélkül képtelen felvenni.
Ez egy összetett probléma.
Az EU-s ipar amúgy is döcög, legalább beindítaná a hadipar.
Hiába van 10x-es büdzsé, ha az intézményesített mértéktelen közpénz lopás felemészti.
Emiatt képtelen pl érdemi légvédelemre a nyugat.... mert egy darab csőért egy kis elektronikával is millió dollárt kell fizetni. Vagy éppen a tüzérségi gránátok nyugati árazása...
Ha pedig az usa nem tudja fent tartani a dollár piacot.. akkor bizony ezzel majd szépen el is inflálódik a pénzük, mert egy gránát csak egy gránátot ér.
A korrupciótól az oroszok oldalán jobban aggódnék, sokkal jobban.
Szerinted pár százezer nyugati gazda azért tüntet,mert van pénz egy újabb fegyverkezèsi versenyre?
A környezetvédelmi szabályozások ellen tüntetnek.


Nem úgy néz ki,hogy usánkát,a nyomoronc eu-n kívül bárki akarná finanszírozni,ez 1 éves videó, azóta elfüstöltek még vagy 5000 újabb milliárdocskát,a semmiből, a semmire,fogd fel,hogy az amerikai álom véget ért,csak még szétkúrják Európat is,mielőtt megfekszik a dodó.
Amúgy meg miért nem a kedves briteket zavarjuk ki végre Európából,az Oroszokkal, miért önsorsrontunk ezerrel?
A dollár nem fog összeomlani. Az amerikaiak pénze nem a semmiből van mint ahogy azt hinni szeretnétek, hanem a világ legnagyobb gazdasága a fedezet rá. Van mögötte gazdasági teljesítmény. Nem hülyék irányítják az USÁ-t. Jobban rálátnak mint pár kelet-európai fórumozó.

Egyik pénznek sincs aranyfedezete, ez mindenhol így van.
Az áldozatok számáról valóban csak elképzelések vannak, de picit szakmázzunk is: az áldozatok nem csak úgy teremnek különböző "kézikönyvek" alapján, azokat konkrét fegyverek hatásai "okozzák". Szóval akkor - már sokadszor - kezdjük: papíron támadni 3-szor nagyobb erővel kell, mint védekezni. Avdeevka egy vasbeton erődrendszer volt, legyen az arány inkább 5:1. A konkrét száma az áldozatoknak azonban elsősorban a szembenálló fegyverzeten és taktikán múlik. Jelen esetben elsősorban a tűzérségen és a légierőn. Mindkettőben szignifikáns (5-6-szoros) orosz főlény volt(van). Ez kb. kompenzálja a támadó/védő arányt, talán még meg is fordítja. Marad tehát a kézifegyverek ereje az arányok megváltoztatására. Ez azonban csak addig megy, amíg van lőszer, de az meg a kaproknál erősen fogyóban van. Mi határozhatja még meg az arányokat? Talán a katonák motiváltsága és rotációja (rehabilitációja). Nos ebben aztán tényleg szignifikáns a kaprok lemaradása, hiszen nemhogy rotálni, de a veszteségeket pótolni is csak nagyon nehezen sikerül. Szóval mindezt figyelembevéve, mi lenne az a konkrét indok, ami miatt az orosz veszteségek jeletősen meghaladnák az ukránokét? Tényleg érdekelne, hogy miből számolnád ki, azon kívül, hogy a NATO kézikönyvek szerint 1:3 arány alatt eszedbe se jusson támadó műveletet folytatni... :D
Szóval igen, ha a dolgokat egy kicsit mélyebben elemezzük, bizony az oroszok támadva és védekezve is kevesebb áldozatot szenvednek, mert jelentősen erősebb a nehézfegyverzetük és a légierejük. Ez sajnos tény. Minden másra ott a Mastercard... :D
Ami pedig azt az állításodat illeti, hogy Avdeevka "csak egy ukrán város" amiből még elég sok van: nos ezt a "csak egy ukrán várost" 2015 óta folyamatosan erődítik, gyakorlatilag kiöntötték vasbetonnal. Azért nehezen hiszem, hogy "rengeteg" ilyen ukrán város lenne. (természetesen "túl nagy következtetést ebből nem vonnék le" :D, csak annyit, hogy erődítés nélkül már 2014-ben is elfoglalták a bányászok ezt a "csak egy ukrán várost"... :D
Ami pedig a "lassan beinduló európai hadiipart" illeti: óriási a különbség egy államilag ellenőrzött és irányított valamint egy piaci struktúrák szerint működő hadiipar között. Európában nincs hadiállapot, és bár lehetnek lelkes "liberálpolitikusok" az üzleti világot ez hidegen hagyja. Beinduló hadianyaggyártás akkor lesz, ha üzletileg megéri a gyárak befektetőinek mindez. Az pedig nagyságrendekkel többe kerül, mint a központi irányítású hadigazdaság.
Amerikára persze számíthatsz, de Bidennek kb. annyi az esélye, mint tűzlégynek a benzineshordóban, a sárgahajú pedig egyáltalán nem viseli szívén a kapor barátaidat. Neki sokkal fontosabb lesz, hogy a Biden család belerokkanjon egy ukrajnai botrányba...

Ha cáolni akarod mindezt, tedd, de kizárólag akkor vagyok hajlandó folytatni ezt az eszmecserét, ha konkrétumokat hozol és nem vágyálmokat... :D
Akkor nézzük:
Avdiivkát nem is védte ennyi ukrán. Nyilván lehet hogy a számok nem igazak, mindenki azt hisz el amit akar.

Az orosz tüzérségről meg annyit hogy egy város porig rombolására kiválóan alkalmasak, hiszen ott mindegy mit találnak el valami kárt biztos tesznek. Konkrét célpontok megsemmisítése az már nehezebben megy. Ukrán oldalon valószínűleg tényleg a tüzérség okozta a legnagyobb veszteségeket, de az orosz oldalon sokkal inkább a rohamok közben elesett tömegek.

Rengeteg videó volt már ebben a háborúban szétkapott páncélos rohamokról, mindkét oldalon. Na most képzeld el ugyanezt sokkal védtelenebb gyalogosokkal ellenséges tűz mellett egy aknamezőn. Valószínűleg tényleg addig tartott a daráló amíg ki nem fogyott az ukránok lőszere.

Az ukrán ellentámadáskor meg Robotinénél az orosz források szerint is ukrán tüzérségi fölény volt, mégse gondolnám hogy az ukránoknak volt kevesebb áldozatuk. Ebben a háborúban nagyon erősen befagytak a frontvonalak és biztos vagyok benne hogy bármelyik oldal részéről irreális erőfeszítésbe kerül minden előrenyomulás. Viszont közelednek az orosz választások és politikai cél bármilyen eredmény felmutatása.

Csak mondom hogy Ukrajna részben Trumpnak köszönheti a képességét hogy meg tudta akadályozni az oroszok villámháborús győzelmét, mert már a Trump érában elkezdődött Ukrajna felfegyverzése. Nyilván nem ilyen mértékű háborúra készülve. Ha a republikánusok nyernek akkor nem Trump fog kormányozni, az USA nem egy egyszemélyes diktatúra. A republikánus párt fog kormányozni.

Értem, a kutyakozmetikus meg a manikűrös átáll lőszergyártásra. Oké. Mondjuk az energia meg a nyersanyag is a ruszkiktól kéne, hogy jöjjön...
Európában csak kutyakozmetikusok vannak. Igen! Orosz energia nélkül nincs is Európa, a háború óta meg is szűntünk.
Az a kérdés, hogy melyik a meglepőbb, hogy ezt így leírtad, vagy az, hogy a kék-sárga köd mögül nem látod, hogy az USA már lemondott Ukrajnáról.
Az USA-nak most is van lőszere. Saját hatáskörben szépen át is adhatná.
MINDENE IS lenne. És még sem adja oda. Szerinted miért?
Szerinted eddig miért csak 31db Abrams tankot küldött csak? Azt is csak a harcok kitörése után 1,5-2 évvel? Ennyi ideig nem tart a kiképzés!
Szóval akkor mi van a szándékkal?
Amerika éppen elszabotálja a pénzügyi támogatást is, aminek mellesleg a nagy része deklaráltan otthon marad.

Különben ha most adnék neked 1mrd USD-t, hogy intézd már el nekem, hogy II. Erzsébettel teázhassak, menne?
Na ezért nincs Ukrajnának tüzérségi lőszere.
Belpolitikai balfaszkodás van. Ez legkésőbb a választásokkal véget fog érni.
 

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 805
6 866
113
Ugyanez igaz Oroszországra is. Nekik sincsenek sehol se a kapacitásaik az akkorihoz képest. Ők se véletlenül szorultak külső támogatókra.
ez pontosan így van, annyi a különbség hogy az oroszok már tudták jópár éve hogy háború lesz és ennek megfelelően készítették fel a hadi/gazdaságukat már 2014-15 óta... na és ez a nem mindegy hogy milyen állapotról kell felpörögnie/újraindulnia egy gépezetnek
 

sidewinder12

Well-Known Member
2016. október 11.
1 689
9 535
113
Medvegyev nagyinterjút adott,ott kérdezték Kuzminov haláláról is.
A válasza: "a kutyák kutya módjára döglenek meg" (itt jegyezném meg, hogy a kutyák részére kimondottan sértő őket kuzminovhoz hasonlítani)
Utána az egyik riporternő megkérdezte: "De az nem fontos, hogy kinek a keze által?"
Medvegyev válasza(széles mosoly kíséretében) : "Mindent elmondtam"

 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 832
47 144
113
Most kapott 50 milliárdot Ukrajna. Biztos lehetsz benne hogy nem ez lesz az utolsó ilyen csomag.
Milyen most? Egyelőre semmit nem kapott. Főleg nem fegyverre. Az EU-s pénzt csak a civil társadalom finanszírozására lehet használni, és a szóban forgó összeg sem azonnal áll rendelkezésre, mivel ez egy több éves keret, amit csak akkor lehet lehívni, ha egy csomó jogi feltételnek megfelelnek.
Akkor még egyszer: Miből lesz pénz fegyverre? Mert az EU-s pénz nem lesz elég még a civil kiadások fedezésére sem.
Azt továbbra sem éred fel ésszel, hogy ha valahonnan varázsolnak is pénzt, fizikailag nincs elegendő megfogható lőszer. Nem 1 hónap múlva, nem fél év múlva, de még évekig sem. A csehek "találtak" 300.000db lövésnyit. Kiválló. Egyelőre arra sincs pénz. A bolgárok is szállítanának, de nem teszik, mivel nincs aki kifizesse a szállítást.
Szerinted milyen lőszerek ezek? Mert egész biztos lehetsz benne, hogy nem "okos" lőszer. A gond ott van, ebből meg mennyiség kell! Mennyi? Az ukránok napi 10.000-et szeretnének. Tavaly ősszel még volt nekik napi 6000. Azóta gyakorlatilag semmit nem kaptak. Szerinted most hogy állhatnak?
Segítek! Emiatt veszítették el Avdiivkát.

Jó esetben a csehek 300.000-e (ami jelenleg még csak "a Holdban van") talán elegendő lenne 1 hónapra. Áprilisban mi lesz? Majd hangosan kiabálnak, hogy BUMM-BUMM?
A NATO partnerek csomagjaiból mindig van újabb. Persze, csak jelképes mennyiséget tartalmaznak, csak azért, hogy lássák, hogy erkölcsileg még támogatnak. A nagy BW időnként (1 hónapos távlatokban) összegereblyéz 20-30 páncélozott 4x4-et, meg ugyan ennyi APC-t. Naponta pukkantanak ki ennyit orosz FPV drónok. A skandinávok még erőlködnek, gyakorlatilag erőn felül. Ezzel csak azt érik el, hogy a hatalmas oroszpánicban a saját védelmi képességeiket radírozzák a 0-ra (lásd még a dánokat, akik ugyan hatalmas bejelentést tettek, de tudni kell, hogy addigra ugya már nem is volt semmijük ).
Az F-16-osokkal sem nagyon kapkodják magukat, hogy megérkezzenek. Mire várnak?
Tavaly júliusban még arról volt szó, hogy év égéig ott lesznek.
Most meg már megint csak fél év múlvára ígérik. .... Vagy még későbbre! Halló! Itt ekzakt kiképzési programokra hívatkoznak. Tudni lehet, hogy mennyi idő egy pilóta kiképzése. Nem lehet tudni, hogy mikor végeznek?
Mióta megy már ez a huzavona?