[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
7 007
14 085
113
.

Úgy látom azok az online érkező kínai műholdképek nagy hatékonsággal lettek feldolgozva, és is szükség van rájuk az "Előtte/Utána" anyagokhoz, és sikeresség/kárfelmérés meghatározására is.

...hát ilyen az, amikor a Maci bepipult! Közeleg az összeomlás!
Remélem Jönnek a határig, mielőtt a sok kis köztársaságot létrehozzák egy --ex-ukrán +külföldi
:oops:
-- "Deep-cleaning" után!

.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 528
45 185
113
Macron eldöntötte, melyik gyalogezredet küldik Odessza védelmére

E. Macron azt tervezi, hogy a 126. gyalogezredet, a francia hadsereg egyik legjobb, afrikai és afganisztáni küldetést teljesítő alakulatát küldi el Odesszába, a Le Monde újság arról számol be, hogy a lépés mögött több hónapos tervezés áll.

Az újság azt írja, hogy a Brive-la-Gaillarde-ban (egy dél-franciaországi város) állomásozó 126. gyalogezrednek kell Ukrajnába mennie, és az ukránok oldalán fog harcolni.

Az is fontos jellemzője az egységnek, hogy amellett, hogy Franciaországban minden gyarmati fronton harcolt, alapítási éve 1810, és részt vett Nagy Napóleon (elbukott) oroszországi hadjáratában 1812-ben.

A francia elnök azt tervezi, hogy Odesszába küldi az Afrikában és Afganisztánban harcoló 126. gyalogezredet


- Na, lesz majd sírás-rívás!
Nagyon remélem hogy nem mennek be, talál valaki valami okot hogy miért nem lehet ezt megoldani.


Bárkire gondoltam volna hogy lesznek ilyen marhák egy éve, britek, amcsik, lengyelek, baltiak, skandinávok, beneluxok, de a franciákat nem láttam jönni...

Remélem valahogy erőt vesz rajtuk a józan ész!
 

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
1 896
13 752
113
Nagyon remélem hogy nem mennek be, talál valaki valami okot hogy miért nem lehet ezt megoldani.


Bárkire gondoltam volna hogy lesznek ilyen marhák egy éve, britek, amcsik, lengyelek, baltiak, skandinávok, beneluxok, de a franciákat nem láttam jönni...

Remélem valahogy erőt vesz rajtuk a józan ész!
Őszinte leszek...ha bemennek, kissé kárörvendve várom, a hamarosan megjelenő jelentéseket, a sok síbalesetről, lavina omlásról, cápatámadásról...stb :)
Más: Állítólag a mai napon Semenovka falu is felszabadult. A település megtisztítása folyamatban.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 853
14 811
113
Ukrajna még exportál.

Az , hogy ide magyarba folyik tőle villany, nem jelent semmit pld a többi EU-s ország betáplált energiájának feleslege. Az sem mérvadó hogy naponta pár óráig kis mértékben exportál , ha a többi órákban jelentősen importál.

Az EU akár lengyelből, szlovákiából , románból, magyarból betáplál (ez állandóan változik) energiát, és a számára felesleges többletet valamilyen irányba (pld legtöbbször magyarba) visszaküldi az EU-ba, nem jelent exportot.

Amilyen lapot nézel azon is összesítened kellene egy táblázatban az egyes irányokban futó energiát +- ban óránként, naponta akkor látod meg a valós energiahelyzetét. Magyarországra hiába folyik be annyi amit látsz, azt mi is ha lehet, tovább passzoljuk, mert nem kell tőlük a EU ár - 3 Eurós árengedménnyel.
Ha pontos képet akarunk Ukrajnáról energia ügyben kapni, az ENSTO-E táblázatait kell használni excel, szabadon letölthető.
Ez itt a grafikus ábrázolása, amit ide fel szoktam rakni:


Ennek alapján Ukrajna 2024-ben vásárolt az EU-ból (lehet h nem fizette, segélynek tekinti) :
Januárban 117 600 MWh
Februárban 21 000 MWh
Márciusban 14 100 MWh
Áprilisban 44 500 MWh

Tehát ebben az évben Ukrajna 197 500 MW villamos energiát importált az EU-ból.

Nem tudom hogyan épül fel az ukrán villamos hálózat, de tudtommal van olyan erőművük ami rá sincs kötve az ukrán hálózatra, hanem csak Európának termel.
Az orosz és a Európai egyesített energiarendszer között a fő külömbség hogy ugyan mindkettő 50 Hz frekvencián mennek, az Uniós átlagban pontosnak mondható, az orosz a régi erőművi szabályzása miatt pár tized Hz-el 50 Hz alatt.
Ezért volt az átkosban, hogy a köztéri pesti órák hetente 3 - 5 percet késtek, állandóan utána kellett állítani.
Tehát a két rendszer fizikailag nem összekapcsolható. Ezért találták ki az Ukránok hogy magyarba exportálhassanak, a Burstini szenes erőműveket, Kárpátalját leválasztották a keletebbre levő ukrán területekről, szigetüzemben rákapcsolták az EU rendszerére és nyomatták az exportot. Mivek ukrajnának igen sok plusz főleg atomenergiája volt, az 1990 után bekövetkező aluminium kohászatuk francia segítséggel történő kinyírása után, ezért 2016-ban az EU villamos energia tervet készített Ukrajna energiáinak EU-ba történő exportja Ukrajna kihasználása érdekében.

Ennek érdekében Ukrajna teljes területén , az orosz és fehérorosz rendszerről való leválás után kb 2021-ben ? felcsatlakoztak az EU rendszerére. Ez sok melóval járt, a rendszereiket át kellett alakítaniuk, korszerűsíteniük.

Az export terveket most az oroszok szabályozták le, kár volt arra számítani.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 566
113
Oroszország uralja Ukrajna légterét
Stephen Bryen - Weapons and Strategy - 2024. április 10.

Saját bevallásuk szerint Ukrajnának égető szüksége van légvédelemre. A korábban az USA-ból és Európából szállított csúcskategóriás rendszerek többsége vagy megsemmisült, vagy elfogytak az elfogó rakéták. A NATO a Patriot légvédelmi rendszerhez pótló rakétákat és alkatrészeket keres. Németország és más európai országok szerint Ukrajnában nincsenek elérhető elfogó rakéták a Patriot rendszerekhez.

Eközben Norvégia további NASAMS-okat ígért, de azokat meg kell építeni. Európa átadta IRIS-T rakétakészletét, és újak legalább 2025-ig nem állnak rendelkezésre.

Most az USA bejelentette, hogy sürgősségi eladás keretében 138 millió dollárt biztosít a korábban Ukrajnának szállított HAWK légvédelmi rendszerek karbantartására és javítására.
A sürgősségi eladás valószínűleg hitelre történik, és kevés az esélye annak, hogy Ukrajna valaha is fizetni fog az ügyletért. Valószínűleg végül a képviselőház jóváhagyására váró, 60 milliárd dolláros ukrajnai segélyprogramból fogják kifizetni.
Ukraina rendelkezik a továbbfejlesztett HAWK Phase III.-mal Az USA Tajvanhoz és Izraelhez fordult az IHAWK beszerzése érdekében. Tajvan a HAWK-jai selejtezése mellett döntött. Izrael azt mondta, hogy HAWK-jai nagyon rossz állapotban vannak és nem működőképesek. Spanyolország először a HAWK Phase III rendszerét adta át Ukrajnának, majd később beleegyezett további hat rendszer átadásába.

A sorok között olvasva, az Ukrajnának küldött spanyol eredetű HAWK-ok vagy megsérültek vagy megsemmisültek, vagy a legtöbbjük már nem üzemképes. Máskülönben a Külügyminisztérium nem sürgetné a javítások, alkatrészek és rakéták "sürgős" eladását Ukrajnának. (Ne feledjük, hogy a "használt" alkatrészeket akciós áron fogják számlázni.)

A HAWK egy félig mobil légvédelmi rendszer, amely az 1950-es évekből származik. Az eredeti HAWK vákuumcsöveket és analóg számítógépeket használt. A modernizált HAWK-ok digitális számítógépekkel és részben digitalizált radarokkal rendelkeznek.
A HAWK-nak három radarra van szüksége: egy megfigyelő radarra a bejövő fenyegetések lokalizálására, egy megvilágító radarra a konkrét fenyegetés bemérésére, és egy fedélzeti félig aktív radarra minden egyes rakétában, amely a célhoz irányítja azt. Minden elfogórakéta nagyméretű repesz-robbanófejjel rendelkezik.

Az USA 2003-ban vonta ki az utolsó IHAWK-ját, amelyet a tengerészgyalogság használt. Tajvan néhány évvel ezelőtt leszerelte a HAWK III. rendszerét, és a HAWK-ot egy Sky Bow III (Tien Kung) nevű saját légvédelmi rendszerrel váltotta fel. Izrael a HAWK-ot David's Slinggel váltja fel.
A Külügyminisztérium szerint az ukrajnai HAWK-rendszerek javításra és felújításra szorulnak. A minisztérium szerint az alkatrészek és a csere-rakéták vagy az Egyesült Államokban és külföldön lévő régi készletekből származnak, vagy új alkatrészeket kell gyártani.

A HAWK-ban lévő félvezető alkatrészek közül sok az 1980-as évekből származik, ami azt jelenti, hogy az alkatrészek többsége közepes méretű integrált áramkör, amelyek gyártása többnyire kifutott. Kevés az esélye annak, hogy bármelyik öntöde hajlandó lenne marokszámra gyártani ezeket az alkatrészeket, így a számítógépek, az irányító komponensek, a tűzvezető rendszer, a radarok és a fedélzeti elektronika problémássá teheti ezeknek a régi rendszereknek a szolgálatba állítását. Lehet, hogy néhány alkatrész a nem működő rendszerekből is ki lehet szedni.
Az USA soha nem lőtt ki HAWK vagy IHAWK rendszert harcban. A legfontosabb szövetségesek és barátok azonban használták őket. Még Irán is használta őket, amely rendelkezik HAWK-kal (amelyet még a sah idején küldtek oda), és megépítette saját változatát. Kuvait is használta őket Irak ellen, de a kuvaiti rendszereket Irak megsemmisítette vagy elfogta. Izrael is használta a HAWK-ot harcban.

Nem világos, hogy a HAWK pontosan mennyire jó a modern fenyegetések ellen. A Pentagon szerint a HAWK-ra az alacsonyan repülő fenyegetések, például a drónok ellen van szükség. Bár a HAWK radarjait továbbfejlesztették, hogy kevésbé legyenek érzékenyek a földi zavarokra (így elfedve az alacsonyan repülő drónok radarjelzését), senki sem tudja megmondani, hogy a rendszer képes-e pontosan észlelni és követni a "műanyag" drónokat.
Az egyedi fenyegetések kezelésének problémáján túlmenően nem világos, hogy a HAWK képes-e a drónrajok, illetve a drónokat, cirkálórakétákat, siklóbombákat és ultragyors rakétákat tartalmazó vegyes fenyegetések ellen.
A HAWK repülőgépek elleni pusztító képessége általában 85%-nál jobbnak tekinthető, ha tandemben (célpontonként két rakéta) lövik ki. Az azonban nem világos, hogy a HAWK hogyan teljesítene taktikai ballisztikus rakéták vagy drónok ellen.
A korszerűsített HAWK rakéták hatótávolsága 28-31 mérföld között van, ami "közepes hatótávolságú" rendszerré teszi. Az orosz irányított siklóbombák (UMPK) hatótávolsága körülbelül 25 mérföld (40 km), így az oroszok ezeket a bombákat többszörösen is bevethetik a HAWK-ütegek ellen, és némi sikerre is számíthatnak. Ha Oroszország hiperszonikus rakétát használ, a HAWK valószínűleg nem fogja túlélni.
Az ukránok leginkább a kulcsfontosságú városok, különösen Kijev védelméért aggódnak. Ha a más városok (Odessza, Harkiv) elleni orosz légitámadásokról van szó, akkor ezeken a helyeken nincs hatékony légvédelem. Kijev tavaly nyáron Patriotokat vetett be az ellentámadás során, de a jelentések szerint legalább egy, ha nem két Patriot megsemmisült. A közelmúltban legalább egy Patriot rendszert kiiktattak Kijev környékén.
A légvédelemre a kritikus infrastruktúra védelmére és a harctéren a légitámadások megállítására van szükség. Még ha az ukrajnai HAWK-rendszert az elkövetkező hónapokban fel is újítják, az nem elegendő a létfontosságú létesítmények és harctéri erődítmények biztosításához.

A lényeg az, hogy Ukrajna már nem rendelkezik hatékony légvédelemmel, amely képes megvédeni a kritikus infrastruktúrát vagy megállítani az orosz repülőgépeket a harctéren vagy annak közelében. Ukrajna júliusra régi, használt F-16-osokat kap, de hogy ezek valóban képesek lesznek-e eredményt elérni, vagy kikerülni az orosz légvédelmi rendszereket, az kétséges. Hatékony légvédelem nélkül Oroszország uralja Ukrajna légterét.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 566
113
Megkezdődött Harkov körzet kiürítése: kiürítik a külvárosokat az orosz támadásra számítva

Kijevben most a falnak támasztják a hátukat, és úgy gondolják, hogy Harkiv tartomány elvesztése idő kérdése.

A mai direktívával további 47 település kényszerkiürítését rendelték el, amelyek egyre közelebb vannak a tartomány fővárosához, hogy megakadályozzák, hogy az orosz erők segítséget találjanak egy támadásnál.
A döntést a helyi OVA vezetője, Sinegubov jelentette be.
Próbálják magukat azzal igazolni, hogy ők határőrök, de a legtöbb szakértő szerint azért folyik a kitelepítés, mert a térség lakosságának 80%-a orosz ajkú, így el akarják őket vágni az érkező orosz erőktől.
Határterületről beszélünk. Magára Harkovra az állásfoglalás még nem vonatkozik.

Az orosz légierő csapásai is súlyosak.
FAB-csapás egy ukrán lőszerraktárra a Harkov megyei Lipcsiben.
Az orosz erők folyamatosan szerelik össze a TOS-3 rakétavetőket
Valójában ebben a térségbeli támadásban az orosz hadsereg nagy tüzérségi egységekkel gyűlt össze,TOS-3 termobár robbanófejeinek új generációs rakétavetői várhatóak, amelyek a szíriai csatákból ismert és a TOS-1 továbbfejlesztett változatai.
A TOS-3 „Dragon” gyorsabb újratöltési képességgel rendelkezik, és nagyobb hatótávolságú rakétákat tud kilőni.

- Kokós nagyvezér kijelentette, hogy nem mondanak le a békeképletéről.


„Az oroszok megunták a kaprok terrortámadásait, és nem kímélnek semmit”


A kora reggeli órákban Oroszország a ma elért legnagyobb stratégiai csapást érte el Ukrajnában, hiperszonikus H-47 Kinzsal rakétákkal és H-101 cirkálórakétákkal megsemmisítette az ország legnagyobb föld alatti földgáztárolóját Bilcse-Volicko-Uherben, Sztrij és Lvov városában és vele együtt a 17 milliárd köbméter tárolt gázt.
A támadást három különböző oldalról hajtották végre.

Összesen nyolc MiG-31-es vadászgép Kinzsal és H-101-esekkel találta el a tározót, ami gombafelhőt okozott, amit Lengyelországból, 100 km-re az ukrán határtól is láttak.

A tartály 50 méteres mélységben volt a föld felszínétől, ami nem akadályozta meg a Kinzsalt abban, hogy "vajszerűen" átvágja a köves talajt és felrobbanjon a tartály belsejében!
Lengyelországban a radioaktivitás mérése megkezdődött a kezdeti nukleáris támadást vélelme után, de ezt nem erősítették meg.

A nagy mennyiségű földgáz megsemmisülése azzal párosulva, hogy nem tud új mennyiséget szállítani Oroszországból, azt jelenti, hogy Ukrajna "kifogyott" az energiájából.

- Kokós nagyvezér kijelentette, hogy nem mondanak le a kercsi híd megsemmisítéséről. – Akkor Ukrajna visszamegy a kőkorszakba.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 896
81 749
113
Felkerült az internetre a videófelvétel az orosz Iskander-M taktikai rakétarendszer látványos rakétacsapásáról a Krivoj Rog régióban található ukrán légvédelmi állásokra. A jelentések szerint ugyanaz a rakéta találta el az S-300V csapatlégvédelmi rendszer 9A83 indítóját, ami ritka az ukrán fegyveres erőknél, és a 9S32 többcsatornás radarállomást is.

A felvételen jól látható Iskander érkezésének pillanata. A becsapódás pontosan a kilövő és az irányító állomás közé esett. Nyugodtan mondhatjuk, hogy mindkét célpont megsemmisült, mivel gyakorlatilag nincs esély egy ilyen robbanás túlélésére.


Azovosokat engedtek el az oroszok a hadifogságból...
Azovos parancsnokokat engedtek el a törökök. De maradtak még Azovosok orosz fogságban, hiszen láthatod, amikor elítélik őket háborús bünökért.


Kifigyelni mikor megérkeznek és két ODAB-1500-ast küldeni a fogadásukra.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 826
78 004
113
Felkerült az internetre a videófelvétel az orosz Iskander-M taktikai rakétarendszer látványos rakétacsapásáról a Krivoj Rog régióban található ukrán légvédelmi állásokra. A jelentések szerint ugyanaz a rakéta találta el az S-300V csapatlégvédelmi rendszer 9A83 indítóját, ami ritka az ukrán fegyveres erőknél, és a 9S32 többcsatornás radarállomást is.

A felvételen jól látható Iskander érkezésének pillanata. A becsapódás pontosan a kilövő és az irányító állomás közé esett. Nyugodtan mondhatjuk, hogy mindkét célpont megsemmisült, mivel gyakorlatilag nincs esély egy ilyen robbanás túlélésére.



Azovos parancsnokokat engedtek el a törökök. De maradtak még Azovosok orosz fogságban, hiszen láthatod, amikor elítélik őket háborús bünökért.



Kifigyelni mikor megérkeznek és két ODAB-1500-ast küldeni a fogadásukra.
Te komolyan elhitted azt, hogy nem ez lesz a vége? Ne legyél már ennyire naiv (az oroszok sem voltak ebben biztos lehetsz).
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 962
36 007
113
⚡️⚡️Az Orosz Föderáció állandó ENSZ-képviselője, Vaszilij Nebenzja felszólította a felkészülést arra a tényre, hogy hamarosan az Ukrajnával foglalkozó nemzetközi találkozók egyetlen témája a kijevi rezsim⚡️ feltétel nélküli megadása lesz⚡️
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 912
5 232
113
Még csak az kéne, hogy lelőtt Rafale-okról terjedjenek el hírek, netán képek...
Amikor végre felpörögtek az exportmegrendelések...
Nyilván ha bemennek visznek légvédelmet is meg esetleg berepülnek Rafale gépek Ukrán légtérbe.Ha csapást mérnek az Oroszok rájuk(nagy valoszínűseggel CM/BM-el).Ezeknek a gépeknek annyi szerepe lehetne hogy válasz csapást mérjenek Orosz erőkre nagy valószínűséggel SCALP CM-ekkel Fekete-tenger térségéből.Ha esetleg "légi harc" lenne tény nem 5 gen gépek de lényegesen "kellemetlenebb" ellenfél főleg ha kapnak segítséget a AWACS-től abban a térségben mint az Ukráb mig29/su27 gépek.Nyílván közvetlenül beküldeni őket az Orosz légvédelem hatósugarába "öngyilkosság" lenne.