[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

senkineksenkije

Well-Known Member
2020. november 22.
642
5 981
93

Azt sejteni lehetett, hogy a medve nem fogja hagyni magát. Az oroszoknak az ukránok által elfoglalt terület %-osan jelentéktelen volt, úgy tűnik higgadtan felőrölték az ukránokat. Az elképzelés nem volt rossz. Elit egységekkel megszorongatják az oroszt, csak van a terv és van a valóság.

Az ukránok nagyjából akkora nagyságú hibát (a meghalt embereket sajnálom mindkét oldalt) követtek el, mint az oroszok Kiev megtámadásával. Csak az oroszoknak bőven volt, van tartalékja.
Nem tudom, ha a kurszki területen totál vereséget szenvednek az ukránok és az oroszok a többi frontszakaszon is a mostani tempóban haladnak előre, akkor ki fogja az ukránoknak elhinni a csodás mestertervet, miszerint ők az oroszokat Moszkváig fogják űzni.

Jelen pillanatban nagyon nem úgy néz ki a helyzet.

Természetesen lehetnek csodák és megfordulhat a helyzet, csak azt hiszem utána már nem fogunk netezni.

Engem csak az bánt, hogy szokás szerint az Átlag Jánosok haltak meg a háborút kitervelő politikusi, gazdasági elitnek meg a hajszáluk sem fog meggörbülni.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
49 868
83 092
113

lassan majd kiderül, hogy a legfullosabb 70/72 f16 is ment, a legjobb amrammal. Aztán majd az is kevés lesz.
Mégis honnan? Legalább néznél szét mielőtt butaságot írsz.
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
2 098
5 757
113
Több független forrás megerősítette a Szuhoj lelövését. De, hogy mi szedte le, azt nem tudjuk meg... én kétlem az F-16-ot.
50 km-el a frontvonal mögött neccesen érné al az F16MLU főleg úgy hogy Ukrán forrás szerint saját területről lőtte le.Inkább Patrior/SAM-PT ha valóban Ukránok lelőttek egy gépet.Vagy mi van ha!.1-2 Ukrán gép megkapta az F16V APG83 "-radarját.Igy AIM120D-vel 100 km feletti távolságból is elérheti ha nagy sebességgel/magasságban közeledik a "célpont".
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
7 359
49 045
113
Tegnap nappal-éjjel a rakétaerők és a repülőgép-erők csapásokat mértek a Sumy, Harkov, Donyeck és Herson régiókban (a fegyverek teljes skálája), Limansky környékén, Odessza régióban (Iskander-M), Poltava régióban ( Iskander-M, Geranium/Gerbera), Kijev és Kijev régió, Cherkassy és Cherkassy régió, Zolotonosha, Gadyach városa és Zhytomyr régió (Geraniums/Gerberas).
Kronológia:
9.45-10.45 Sumy régió - robbanások. 4 találat UMPC.
11.10 Harkov régió – robbanások. UMPC.
15.48-15.55 Harkov és környéke 2 sorozatos robbanás. UMPC.
17.20 Donyecki régió Pokrovszkij kerülete – robbanások. UMPC.
16.40-17.25 Robbanások Sumy régióban. 3 találat az UMPC-n.
18.48-kor az OTRK megérkezett a sumyi célponthoz. robbanás.
19.30-kor az első muskátlik/gerbera pár berepült Sumy régióba.
20.30 Sumy, Poltava régiói – robbanások. Muskátlik.
20.59 Azonnal 3 Iskander-Ms lecsapott a Poltava régióra.
21.00 Odessza régió, valószínűleg Limansky közelében - robbanás. Iskander-M. Három perccel később a helyi lakosok egy második robbanást is hallottak. Másodlagos detonáció.
21.20 Kijev, Szumi régió – robbanások. Muskátlik/gerberák.
21.55 Csernigov, Kijev régió - robbanások. Muskátlik/gerberák.
22.40 Cserkasszi, Kijevi régió, Gadyach Poltava régió - robbanások. Muskátlik/gerberák.
23.55 Cserkaszi – robbanások. Muskátlik/gerberák.
3.20 Zolotonosha – robbanások. Muskátlik/gerberák.
4.50 Kijev külvárosában - robbanások. Muskátlik/gerberák.
5.05 Kijev – robbanások. Muskátlik/gerberák.
6.05 Zsitomir régió – robbanások. Muskátlik/gerberák.
6.55 Obukhovsky kerület, Kijev régió - robbanások. Muskátlik/gerberák.
7.00 órakor az UAV támadás folytatódott.
Az eredmények hagyományosan későbbiekben.
 

dzsoniboj

New Member
2011. július 14.
14
22
3
Lezuhant az orosz légierő egy Szu-34-ese az északi katonai körzet övezetében. A jelentések szerint a legénység mindkét tagja életét vesztette. Az elsődleges ok műszaki hiba.
Ők sem harsogják.
Köszönöm szépen válaszod! Igen, elgondolkoztató. Mindenesetre én szeretem több szempontból is megvizsgálni a dolgokat:
  • Majd egy éve november végén az oroszok öt gépet veszítettek Branjszk felett. Ukránok akkor csendben voltak, de a végén kiderült, hogy patriot-al szedték le (az más kérdés, hogy a kez. szem mennyire volt ukrán...)
  • Senki se szeret gépveszteséget harc általi okból elismerni - lásd szaúdiak. Mindig csak műszaki hiba miatt potyogott le a júrófájter, meg eftizenötös, stb. Jemen felett. Sem a szaúdiaknak, sem a gyártóknak nem volt érdeke elismerni az óriási blamát, hogy a (meglehetősen kreatív) helyi papucsosok győzedelmeskedtek. De ez más téma.
  • NAFO-s figurák messiás vásásban vannak, és az épp aktuális csodafegyvertől várják el a győzelmet. Minden egyes alkalommal eljátszák.
  • Persze lehet műszaki ok is, lévén a kacsapofájú az igáslova az oroszoknak, és óriási terhelés alatt vannak.

Ezért is írtam, hogy nem tudjuk meg, bár én légvédelmi rakétára tippelnék. Szeretik arrafelé a rajtaütéses támadást. A felderítés nagyon is tud segíteni megtalálni a megfelelő időablakot.
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
7 359
49 045
113
Kedves előfizetők. A háború harmadik éve tart. A háborúk nem csak a csatatéren zajlanak, hanem az interneten is. A mieink és mások a te, helyenként éretlen agyadért harcolnak, és akárcsak a csatatéren, valahol valakinek sikerül nyernie, valaki elbukik.
Minden "hiteles", "ellenőrzött", "hivatalos" és "becsületes" forrás már rég a pokolba került. Vagy pimaszul piszkálják a füledbe, vagy nem mondják el a teljes igazságot, vagy egyáltalán nem mondanak el semmit.
Minden esetben más. Valaki pénzt kap egy tiszta hazugságért, valaki nem mondja el a teljes igazságot abban a bágyadt reményben, hogy nem kerül börtönbe.
Ilyenek a dolgok.

Természetesen a TG csatornákat valódi és hamis csatornákra osztják. A hoholok úgy tesznek, mintha orosz hazafiak lennének, és olyan csatornákat zárnak be, mint a Legoroszabb Oroszország, vagy Az őszinte igazságszolgáltatásért stb. És mi is pontosan ugyanezt tesszük. Ez nem normális, ez egy valóság, amit el kell fogadnunk.

Senki nem lőtte le a Szu-34-esünket.

Főleg a pisifoltos F-16-os, a volánnál pisivel, amire Ukrajnában való megjelenése óta mindenki vadászott. Harcosaink, hogy megpróbálják elérni, gyakran megszegik az összes létező utasítást és utasítást, és csak az OBUin és a KP rábeszélése veszi ki őket a támadás kockázatos megközelítéséből. A címeresek ezt nagyon jól tudják, így az F-16-osok kizárólag TikTok-ra repülnek, valójában nem vesznek részt harci műveletekben, legfeljebb egy másik Gerániumot próbálnak döngölni mélyen az ellenség hátában.

Ez is valóság.

Repülőgépeink harcolnak, de nem mindig veszítjük el őket az ellenséges tűztől vagy a baráti tűztől. A legtöbb esetben a berendezések (és a személyzet) elvesznek meghibásodások, a legénység helytelen cselekedetei vagy a térbeli tájékozódás elvesztése miatt.
Néha a repülőgépeknek és helikoptereknek úgy kell támadniuk és kikerülniük az ellenséges rakétákat, hogy nem látnak semmit, kivéve a műszereket, amelyek nem mindig mutatják a helyes információkat. Éjszaka, a felhőkben, nagy sebességnél és túlterhelésnél. Nem minden stábunk ász, vannak fiatalok, vannak frissen végzettek, vannak nem kellően képzett vagy teljesen képzetlenek. Még mindig egy csomó különböző tényező vezethet repülőgép- vagy helikopter-balesethez.

Ezért tartsa be az információs higiéniát, ne vegye át az isten tudja, milyen csatornáktól az információkat, különösen a nyugati médiától, és ami a legfontosabb, ne segítse őket az agyáért folytatott háborújukban. Ne terjessz szart barátaidnak, családtagjaidnak és szeretteidnek. A klasszikus kérdés "Mi van a Szu-34/Ka-52/Szu-25-tel?" az esetek 90%-ában a hoholok kérdezik. Pontosan azért, hogy elkezdjen információkat keresni a különféle forrásokról, és nem találja meg a megbízhatóakon, kezdje el keresni a szemetesben. És végül, miután megtalálta, kezdje el terjeszteni saját maga. Ezért azonnal kitiltanak az ilyen kérdésekért.

Polgárok! Legyen éber és tartsa be az információs higiéniát!
 

szegcsab

Well-Known Member
2015. január 25.
6 983
16 217
113
Lelőtt ukri Szu-27


Odessza OROSZ VÁROS !!!


GZtLNd0W8AQJi5Z
 

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 746
14 078
113
Már a 40-50 éveseket viszik a frontra az oroszok, mert a fiatalok nem jelentkeznek

2:33: " A sikeres rajtaütést követően az ukrán rohamosztagosok elhagyták az épületet"
???o_O:confused::rolleyes:
Hát egy harcászati fontosságú, sikeresen elfoglalt objektumot elhagyni (ahonnan az egész várost tűz alatt lehet tartani - vagy egy hihetetlen ostobaság, vagy olyan, mint a "nagykovácsi csata".
 

Lelkeslaikus

Well-Known Member
2018. december 24.
722
3 188
93
Mintha rászálltak volna az ukránok déli/keleti front közeli olajtárolókra. Múltkor a Krímen, most Luhanszkban. Csak nem egy gépesített offenzívát várnak az oroszoktól? :confused:
 

dzsoniboj

New Member
2011. július 14.
14
22
3
Kedves előfizetők. A háború harmadik éve tart. A háborúk nem csak a csatatéren zajlanak, hanem az interneten is. A mieink és mások a te, helyenként éretlen agyadért harcolnak, és akárcsak a csatatéren, valahol valakinek sikerül nyernie, valaki elbukik.
Minden "hiteles", "ellenőrzött", "hivatalos" és "becsületes" forrás már rég a pokolba került. Vagy pimaszul piszkálják a füledbe, vagy nem mondják el a teljes igazságot, vagy egyáltalán nem mondanak el semmit.
Minden esetben más. Valaki pénzt kap egy tiszta hazugságért, valaki nem mondja el a teljes igazságot abban a bágyadt reményben, hogy nem kerül börtönbe.
Ilyenek a dolgok.

Természetesen a TG csatornákat valódi és hamis csatornákra osztják. A hoholok úgy tesznek, mintha orosz hazafiak lennének, és olyan csatornákat zárnak be, mint a Legoroszabb Oroszország, vagy Az őszinte igazságszolgáltatásért stb. És mi is pontosan ugyanezt tesszük. Ez nem normális, ez egy valóság, amit el kell fogadnunk.

Senki nem lőtte le a Szu-34-esünket.

Főleg a pisifoltos F-16-os, a volánnál pisivel, amire Ukrajnában való megjelenése óta mindenki vadászott. Harcosaink, hogy megpróbálják elérni, gyakran megszegik az összes létező utasítást és utasítást, és csak az OBUin és a KP rábeszélése veszi ki őket a támadás kockázatos megközelítéséből. A címeresek ezt nagyon jól tudják, így az F-16-osok kizárólag TikTok-ra repülnek, valójában nem vesznek részt harci műveletekben, legfeljebb egy másik Gerániumot próbálnak döngölni mélyen az ellenség hátában.

Ez is valóság.

Repülőgépeink harcolnak, de nem mindig veszítjük el őket az ellenséges tűztől vagy a baráti tűztől. A legtöbb esetben a berendezések (és a személyzet) elvesznek meghibásodások, a legénység helytelen cselekedetei vagy a térbeli tájékozódás elvesztése miatt.
Néha a repülőgépeknek és helikoptereknek úgy kell támadniuk és kikerülniük az ellenséges rakétákat, hogy nem látnak semmit, kivéve a műszereket, amelyek nem mindig mutatják a helyes információkat. Éjszaka, a felhőkben, nagy sebességnél és túlterhelésnél. Nem minden stábunk ász, vannak fiatalok, vannak frissen végzettek, vannak nem kellően képzett vagy teljesen képzetlenek. Még mindig egy csomó különböző tényező vezethet repülőgép- vagy helikopter-balesethez.

Ezért tartsa be az információs higiéniát, ne vegye át az isten tudja, milyen csatornáktól az információkat, különösen a nyugati médiától, és ami a legfontosabb, ne segítse őket az agyáért folytatott háborújukban. Ne terjessz szart barátaidnak, családtagjaidnak és szeretteidnek. A klasszikus kérdés "Mi van a Szu-34/Ka-52/Szu-25-tel?" az esetek 90%-ában a hoholok kérdezik. Pontosan azért, hogy elkezdjen információkat keresni a különféle forrásokról, és nem találja meg a megbízhatóakon, kezdje el keresni a szemetesben. És végül, miután megtalálta, kezdje el terjeszteni saját maga. Ezért azonnal kitiltanak az ilyen kérdésekért.

Polgárok! Legyen éber és tartsa be az információs higiéniát!
Újból köszönöm! Megválaszoltad a kérdést, és így persze a feltevéseim hibásak voltak. De ez a jó, ha ilyen módon működik a fórum :) Pl. lásd Aranysas 2.0 FB oldalát. fighterbomber sose írta, hogy F-16 lett volna a ludas (sőt a fenti pont az ellenkezője), Trau mégis ezt tálalja. Tanulság nekem is, másoknak is: néha érdemes mély levegőt venni és utána nézni a dolgoknak.
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 961
13 873
113
.

Inkább az Ukrajnai események az teljes(ebb) össszefüggésekben lenne a terület, de "A nagy sakktábla zárva van:
Valaki ellőtte már a "poént" a Kurszk-i támadás és az Ardeneki offenzíva közötti párhuzamról?

...csak mert mindkettő a --hiába-- remélt politikai célok miatt vette semmibe a katonai helyzet valós lehetőségeit.
Mik is ezek? Csak a "fontosabbak":
  • kedvezőbb/gyors béke,
  • +jelen esetben belpolitikai előnyök-változás (Putyin ???) illúziója.

Az előző mondat vastagbetűs része miatt most fordul át éppen a Valóságba a ukránok Kurszk-i húsdarálójaoffenzívája, vagyis :
  • a "Végső győzelembe Moszkváig...",
  • + "taratégiai visszavonulás" néven egyre gyakrabban a történelemből már ismert "rugalmas elszakadás"...

A "Nagy sakktábla" hol-van/miért van zárva?
Komoly dolgokhoz nem lennénk elég érettek? :confused:

Egyébként egyetértek BigTony-val abban(is), hogy Ukrajnában akkor veszi komolyan komolyan majd az USA az önmérsékletet, ha Oo. létrehoz másutt egy felajánlható proxy "cserealapot" az ottani (pl belpolitikailag nem elviselhető)USA veszteségek elmaradása miatt!

Például:
  • Venezuela, Nicaragua, Kuba(-i alku felrugása) fegyverszállítások,
  • USA partok közeli állandó "atom",
  • "Űr-takarítás"
  • ...


Említettem korábban, hogy logikus és nagyságrendi segítség lenne Moszkva számára, ha a másodlagos vonal, +logisztika kapna Észak-Koreából "segéderőket"!
...ééés, nicsak: szivárognak ilyesmiről hírek! :oops:



.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 971
58 746
113
Lehet nem is működött a zavaró,mármint elromlott,vagy be sem volt kapcsolva.

Be volt az kapcsolva, csak a képminőség alapján szerintem ez egy száloptikás vezérlésű drón volt :)
Azt meg aztán nagyon érdekli a NATO EW zavaró XD



Agyrém.
Ráadásul megint ártatlanék.

Én meg a germán újságírókat küldeném "önkéntesként" a frontra. Ha már annyire oda vágynak...
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 251
26 716
113
Újból köszönöm! Megválaszoltad a kérdést, és így persze a feltevéseim hibásak voltak. De ez a jó, ha ilyen módon működik a fórum :) Pl. lásd Aranysas 2.0 FB oldalát. fighterbomber sose írta, hogy F-16 lett volna a ludas (sőt a fenti pont az ellenkezője), Trau mégis ezt tálalja. Tanulság nekem is, másoknak is: néha érdemes mély levegőt venni és utána nézni a dolgoknak.
egyben válaszolnék a két hozzászólásodra :)

-
  • Senki se szeret gépveszteséget harc általi okból elismerni - lásd szaúdiak. Mindig csak műszaki hiba miatt potyogott le a júrófájter, meg eftizenötös, stb. Jemen felett. Sem a szaúdiaknak, sem a gyártóknak nem volt érdeke elismerni az óriási blamát, hogy a (meglehetősen kreatív) helyi papucsosok győzedelmeskedtek. De ez más téma.
-szerintem a múszaki hiba az még szarabb ajánlólevél,mint ha harcban lőnék le a gépet,mivel ha igazat ír valamelyik az azt jelenti,hogy a repülőgépe alapból életveszélyes,jobb beismerni ha lelövik,mivel az valahol mégis csakkisebb blama mint egy '"állandóan" műszaki hiba miatt lezuhanó valami ,nyílván ha műszakihiba miatt zuhan le valamelyik az is elfogadható mint magyarázat,mert mint lehetséges ok mindig felmerül ez is.

Trau mégis ezt tálalja
Trautmann teljesen komolytalanná vált , annyira elfogult (lásd pl kárpátaljai sárkányellátó ) kb mint Rácz Bandi .. ha tehetné és lenne rá vevő aki elhiszi a faszságait, akkor leírná,hogy egy, maga Zelenszkij által hatogatott, a kijevi TV toronyból kidobott papírrepülővel szedték le a ruszki Szuhojt .. de lehet hogy még ide is el fog jutni.

és nem,nem azzal van a probléma, hogy lerakja valahova a voksát , hanem azzal hogy "teret görbít",és olyan szinten van elrugaszkodva a valóságtól,hogy hihetetlen. (másik oldalnak is megvannak a szekértolói),nagyon kevés a hitelesnek nevezhető,tárgyilagos .. elemző vagy szakértő,de Trautmann pont nem az.
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 488
27 601
113
Alapvetően a lényeg, hogy lezuhant egy orosz Szu-34 repülőgép és a személyzet meghalt. A többi csak körítés, rizsa. Most már az a nagy hír, ha az oroszok elvesztenek egy-egy repülő technikát, ami a békekiképzés időszakában is megesik. Mind a két oldalon keményen küzd a légvédelem, mindegyik a maga módján eredményes, vagy nem. Eljutottunk arra a szintre, hogy most már alapvetően a korszerű, legkorszerűbb harceszközöket alkalmazzák, a régiek lassan kikopnak, amiért valamikor gyártották őket, "megszolgálták". Ha hirtelen "kitörne a béke" (ami elég valószínűtlen jelenleg), akkor is úgy járnánk, mint a Közel-Keleten 1967 után, az anyagháború időszakában, ahol azért rendesen gyepálták egymást.
Orosz Buk-M2 TEL
svo9-81024-1200.JPG

Orosz Buk-M3 TELAR "napernyővel"
ykr33-2082024-1200.jpg

T-90M karácsonyi díszben
9ca7cee639c6458b957cac69a0a161e4.jpg


Egy kis barkácsolás
svo6-81024-1200.JPG

Harcászati felderítés
14079911.jpg