Ezen a fórumon egyébként ki milyen szinten beszéli az orosz vagy az ukrán nyelvet?
...hát én például földszinten...
Az ukrán takarítónők - nem tudom, hogy ez tipikus e náluk, vagy egyedi jelenség - állandóan hangosan perlekedtek egymással.
A múltkor csak annyit mondtam mellettük, hogy; "я не знаю русский", azóta ha megjelenek, pontosan úgy viselkednek, mint a verebek a bokorban, amikor megjelenik a macska:
Varázsütésre elhallgatnak és csak sandán pislognak, s ahogy - szerintük - hallótávolságon kívülre kerülök, folytatják a zsivajt.
A múltkor egy pillanatra visszaléptem az épület sarkától
De komolyra fordítva a szót.
Nézegettem a legutóbbi harctéri "klippeket".
Van valami...valami spontán és ridegen ösztönös érzéke/képessége/vakmerősége az oroszoknak ( s a többi oroszországi népnek) a génjeikben - a nálunk kialakult képben - a világháborúkban mutatott; "klasszikus" harci ténykedésekhez.
Amit felmutatnak az ukránok ellen, az valami félelmetes.
De azok ellen az ukránok ellen, akikkel valahol egy közös halmazt alkotnak a közös nyelv/történelem/sors/mentalitás stb. okán.
Azok ellen az ukránok ellen, akiknek egy része hazaszeretetből, a megtámadott elszántságával vette fel ellenük a harcot.
Egy másik része több értelemben is nacionalizmusból/sovinizmusból/becsibészeltségből, pénzért stb. vette fel a harcot.
Ezek az ukránok erőn felül vették fel és folytatják lassan három éve az egyre kilátástalanabb küzdelmet.
Erőn felül, hiszen a saját hadi készleteiket már réges-rég elműködtették/elvesztették, s már a világ szó szerint minden tájáról - ott pillanatnyilag hiányolhatónak vélt - összehordott, összesepert ilyen-olyan, néha csak valamilyen készletekkel, eszközökkel harcolnak.
Nem tudom, hogy mely európai népek lennének még erre képesek/alkalmasak? Talán pl. a szerbek(?)
"Nem szeretnék egy sötét sikátorban találkozni velük".
S így viszonyítva - a gyűjtőnéven - oroszok harci érzékét/kreativitását/elszántságát/teljesítményét gondolkodtam el, hogy vajh mely -
mai szocializációjú - nato tag nép tudna eredményesen, kitartóan(!) harcolni ellenük, ha odafajulna a dolog.
Talán a skandinávok, de ott is inkább csak Oslotól, Hel
Sinkitől* északabbra élő, ridegebben szocializálódott népek...
*Szigorúan a Csinibaba című filmben használt kiejtéssel.
De a többi!? ...
(Fejvakarás)