[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
7 722
50 850
113

szegcsab

Well-Known Member
2015. január 25.
7 035
16 781
113
Erről most eszembe jutott a "Notredami teremőr" brigád is, mikor megkérdezik tőle, hogy milyen önvédelmi eszköze van, mire mondja, hogy zseblámpa...
-De az mire jó?
-A macskák gyakran megijednek tőle (kár hogy nem tudom visszaadni Nádas Gyuri hangját írásban :)

Segítek :rolleyes: :

:D :D :D

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
14 352
36 250
113
Enzo, ha ezt a sok baromságot, amit leírtál elhiszed, akkor sokkal naivabb vagy, mint gondoltam. Nem tudom, hogy mire alapozod a leírtakat, de nekem úgy tűnik, hogy egy másik párhuzamos univerzumban vagy. Statisztikát készíteni még tudnak az ukrán/nyugati médiák, az más kérdés, hogy a valóság tartalma mekkora. Az űrben elhelyezett lokátorokról pedig annyit, hogy értelmetlen, fikció jelenleg. Olyan mint a fúziós erőmű. Különben legalább 500 nyugati műhold figyeli az ukrán és vele szomszédos területeket, de ez nem jelenti azt, hogy bármekkora területet ilyen intenzitással figyelni tudnának. A másik, hogy ilyen felderítés mellett egy lopakodó repülőgép sem bújhat el, tehát ez a képesség lényegtelenné válik. A harmadik, vegyük már tudomásul, hogy az ukránok fedezete mögött a NATO erőkkel harcolnak az oroszok. A negyedik, eddig is mértek távolsági csapásokat Oroszország mélységi területei ellen, tehát most csak hivatalossá teszik azt, amit eddig is csináltak. Ez már csak a bosszúról szó a nyugati oldalról.

Lehet.

Tudom, hogy itt jópáran csodabogárnak és hülyének nézik azokat, akik inkább az oroszokkal szimpatizálnak, de a nagy kérdés, hogy melyik csoport az, aki inkább valóság tagadó?

Én is inkább az orosznak drukkolnék, de szerintem az oroszpárti oldalon is van pár valóságtagadó. Vagyis inkább kognitív disszonancia. Pedig az SVO már az első hetekben elbukott a deklarált és a nem deklarált célt tekintve. Azóta az orosz fél csak menteni igyekszik. Isztambulban majdnem sikerült is, az ukránok is azzal jártak volna jobban minden bizonnyal, de a Nyugat beleszólt, és viszonylag kevés befektetéssel ő darálja le az oroszokat. Az ukránokkal persze. Erősebb most Oroszország, mint 3 éve?

• Tetszik
Reactions: krisss

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
5 200
17 011
113
Lehet.

Én is inkább az orosznak drukkolnék, de szerintem az oroszpárti oldalon is van pár valóságtagadó. Vagyis inkább kognitív disszonancia. Pedig az SVO már az első hetekben elbukott a deklarált és a nem deklarált célt tekintve. Azóta az orosz fél csak menteni igyekszik. Isztambulban majdnem sikerült is, az ukránok is azzal jártak volna jobban minden bizonnyal, de a Nyugat beleszólt, és viszonylag kevés befektetéssel ő darálja le az oroszokat. Az ukránokkal persze. Erősebb most Oroszország, mint 3 éve?

Én azt nem értem, hogy a Patriot az lebőgött az Öbölben a Scud-ok ellen, és 2017-ben a sokadik, és kvázi teljesen új verzió / modell szaúdi kézben sem vált be a húszik rakétái ellen, akkor itt Ukrajnában hogyan működne különbbül ?

Mindenkinek vannak nem jól sikerült fegyverrendszerei, amik a prospektusban szereplő 90 % helyett jó, ha tudnak 40 %-ot, ami leesik 25 %-ra, és így tovább.

Meg megnézhetjük az orosz, és az amerikai stílusú légvédelem felépítését. Az orosz iskola szerinti légvédelem az többszörösen rétegelt az Sz-300-astól a Pancirig, addig az amerikaiak, és az általuk felfegyverzettek a Patriottal próbálják lefedni az egészet, ami mellé lett a SLAMRAAM / NASAMS, mert belátták, hogy szólóban lefedni mindent a Patriottal az veszélyes elbizakodottság.

Foxbat

Well-Known Member
2021. február 28.
339
2 205
93
Lehet.

Részben egyetértek, de szerintem mégis erősebb.
Én arra fogadnék, hogy a mostani orosz haderő simán verné a 2022-es önmagát, minden veszteség ellenére.

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
2 413
19 551
113
Valljuk be, a nagy orosz támadás az ukrán energiarendszer ellen teljes kudarc volt. Pedig a jelek szerint hónapokig halmozták fel a rakétákat, hogy kitárazhassanak.
Nemzetközi irányú, energia segítségkérésre alkalmas hálózati csomópontja , darabszámra:
Magyar szlovák román - 1 db közös állomás.
Magyar 750 kV - Nyugat ukrajnai állomásba..
Lengyelország 1 db + 1 db kisebb teljesítményű "mankó"
Románia 2. iránya, Moldován keresztül: 1 csomópont.
Most nem számolom a belorusz és orosz , a Krimi üzemen kívűl lévő vezetékeket.

Tehát egy kezemen megszámolhatom, ha ezek kiiktatva - még segélyvillanyt sem lehet oda betolni az EU részéről. Ezzel nem árulok el titkokat hiszen az orosz ezt a hálózatot jobban ismeri - mint én, jó részük a SZU idejében épült..

Ha igazán ki akart volna szúrni az orosz Ukrajnával, és ezzel egy csapásra az EU-val is, ehhez még hozzászed + 10 fontos belső ukrán csomópontot - már a konfliktus első hetétől villanyoltás egész Ukrajnában, az összes ukrán lakos itt ülne az EU ölében , a hadkötelesekkel együtt.. Amilyen problémák vannak menekültügyben most is, látható hogy ezzel akár pikk pakk felborulhatott volna az EU is..
Utána később csak kisebb rakétázásokkal kellett volna a hálózatot abban az állapotában megtartani, trimmerelni, az erőművekhez meg nem nyúlni.

Ez viszont autómatikusan indította volna a III. Vh-t.

Most is csak ilyen óvatos kiigazitás lehetett, hogy a lakosságnak legyen minimális téli villanya - de az ipari termelésre már abszolut nem lesz elég.

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
17 143
50 202
113
Lehet.

A kérdés nagyon jó, a válasz pedig egyszerű: IGEN.

szegcsab

Well-Known Member
2015. január 25.
7 035
16 781
113
Erősebb most Oroszország, mint 3 éve?

Az oroszok az SMO alatt szálkásítottak.

Leadták a pocakjukat, talán vékonyabbak lettek, de sokkal kitartóbbak, éberebbek és ügyesebbek. Az önteltség, hogy mekkora darab vagyok és félhet tőlem mindenki, mert 200 kilót nyomok, már a múlté.

Az eszközpark arányaiban fiatalodott, a katonák rutinosabbak lettek. A haditechnikai eszközök fejlesztése, gyártása felfutóban, ráadásul a célszerűség irányába fordulva. Az ország felébredt csipkerózsika-álmából, a korrupt döntéshozók lecserélődtek, a naiv, hiszékeny hozzáállás remélhetően a múlté.

A társadalmuk nyugati mintájú felmelegedése, elpuhányosodása legalább lelassult, ha nem is állt meg. Újra feléledtek a hazafias érzelmek, újra értelmet nyert az „Oroszország anyácska” !

Büszkék lehetnek apáikra, fiaikra, elmondhatják, hogy megcselekedték, amit megkövetelt a haza…

Ha kell, hagymán élnek 3 hétig és eldöntik, hogy úgy fognak meghalni, mint egy FÉRFI !

Ja és igen… Még mindig követnek el hibákat, de túlzás nélkül csak tizedannyit, mint korábban.

Akkor most erősebbek mint 3 éve, vagy nem ?

Szerintem soha nem küzdősportolt az, aki szerint nem. :cool: