20:29 -A helyzet stabilizálódott! Anton Gerascsenko, a belügyminiszter tanácsadója azt írta a Facebook oldalán, hogy a helyzet stabilizálódott. A képviselő reménykedik, hogy sikerül mindent békés úton megoldani. „A munkácsi helyzet stabilizálódott és irányítás alatt áll. Telefonon felhívott a körbevett harcosok csoportjának parancsnoka akinek Letun a beceneve. Megkért, hogy kapcsoljam őt össze az SZBU terroristaellenes központjával, hogy tárgyaljanak a tűzharc beszüntetéséről, és a sebesültek ellátásáról, amit rögtön meg is tettem. Úgy gondolom, hogy pár órán belül a helyzetet sikerül megoldani békés úton a törvény keretein belül” – írta a Facebookon.
20:36 – Nyilatkozott az érintett, Mihajlo Lanyo: a parlamenti képviselő a 112 TV csatornának adott interjút a munkácsi lövöldözésről – írja a zak-kor. „Az egység parancsnoka és a helyettese bejött az irodámba. Négy autó jött. Elmondták, hogy mire van szükségük az ATO harcosok számára, kérték hogy segítsek nekik szanatóriumba küldeni az embereket. Azt mondtam, hogy segíteni fogunk. Normális beszélgetésünk volt, és egyszer csak lövéseket hallottunk. Bejött a segédem és azt mondta, hogy az udvaron lelőttek egy srácot. Megkérdeztem a parancsnokot, hogy mi volt ez, ő meg azt válaszolta, hogy az emberek egy kicsit őrültek. Kimentem vele együtt, akkora a holttestet és betették a csomagtartóba” – mondta Lanyo. „Az embereim közül senki sem provokálta őket. Nem tudom ki lehetett az, aki nem bírta türtőztetni magát a Jobb Szektorban. Ezután elhajtottak és már azt hallom, hogy tűzharcba keveredtek a rendőrséggel” – mondta a képviselő. Arról is beszélt, hogy a másik kárpátaljai képviselő, Viktor Baloga (forrásaink szerint hamarosan Baloga is közleményt ad ki) pénzeli a megyei Jobb Szektorosokat. „De nem tudom azt mondani, hogy köze van ehhez a tűzharchoz” – mondta Lanyo. Közben Kijevben tüntetésbe kezdtek a Jobb szektor emberei a munkácsi események miatt. A tüntetők nehezményezik, hogy Munkácson, Lanyo emberei szándékosan csapdába csalták őket.
20:40 – A Jobbik reagált a történtekre, közleményt adott ki: “Ébresztő Európa: a polgárháború elérte Kárpátalját! Munkács már csak egy ugrásra van a kárpátaljai magyarság központjától, Beregszásztól, illetve az országhatártól. Ez már nem a kelet-ukrajnai hadszíntér, és nem egy távoli, elméleti veszély. A sokszor hangulatkeltéssel és alaptalan riogatással vádolt Jobbik korábbi figyelmeztetései tehát sajnos beigazolódtak, a valódi fenyegetést és valódi veszélyt a Jobb Szektor szélsőséges alakulatai jelentik, akik ellen minden tisztességes ukrán és magyar embernek közösen kell fellépnie! – tette hozzá Szávay. A Jobbik számára kérdéses, hogy a Nyugat által támogatott ukrán kormány a kialakult helyzet eszkalálódása esetén képes lesz-e megvédeni állampolgárait, különös tekintettel a területén élő nemzeti közösségekre. Kárpátalja nem válhat a kelet-ukrajnaihoz hasonló hadszíntérré! Ebben tehát óriási felelőssége van az Egyesült Államoknak, illetve az Európai Uniónak. A Jobbik elvárja a magyar kormánytól, hogy tegyen meg mindent a kárpátaljai magyar közösség védelme érdekében, és minden rendelkezésére álló eszközzel hívja fel a nemzetközi közvélemény figyelmét a kialakult helyzet súlyosságára és az abban rejlő veszélyekre!”
20:50 – Hivatalos információk a sebesültekről: Kilenc főt szállítottak a Munkácsi Központi Kórházba. Ebből öt rendőr négy civil. Az egyik civil a fején sérült meg. Az Antaresz komplexum egyik biztonsági őre életveszélyes sérüléseket szerzett. Az egyik civil, csak egy véletlen szemtanúja volt az lövöldözésnek. A Jobb Szektor harcosai közül ketten meghaltak, és két másik megsérült. Őket nem szállították kórházba.
21:00 – Viktor Balog is a helyszínre érkezett! „Jelenleg a helyszínen vagyok, ott ahol a Jobb Szektor van. Megkértek, hogy én legyek a közvetítő. A vérontás beszüntetése miatt elfogadtam az ajánlatot. Beszélgettünk. Hajlandóak megadni magukat. De ezeknek két feltétele van:
1. Jaros parancsba kell hogy adja a fegyverletételt. 2. Garanciákat kérnek arra, hogy rögtön Kijevbe küldik őket az SZBU-ba. A követeléseiket átadtam az elnöknek, hogy ne legyen több vérontás csak egy határozatnak kell születnie. Egy politikainak” – írta a képviselő a Facebookon.
http://karpathir.com/2015/07/11/a-szelsoseges-jobb-szektor-munkacson-lovoldozik-video/