Mariupol bal part légitámadás után...
Mariupolt jelenleg bombázzák (by Wilson)
Pár napja még az volt a többségi elképzelés a fórumon, hogy Putyin azért nem ágyúztatja az ellenség állásait, mert humánus hódítóként akar bevonulni. Oké, egy szét lőtt ház az nem ház. Azért kíváncsi leszek, hogy a hétvégére sokaknak változni fog-e a véleménye. (Mondjuk még mindig szurkolok neki, hogy Mariupol pont kevéssel megússza és akinek esze van, az gyorsan átlássa, hogy nem fog jönni NATO és ők meg végkép elszakadtak a főerőktől. Kijevre még kevesebb pénzt tennék.)
Én azt gondolom, a városias (elsősorban kijevi) lakosság volt az, aki forszírozta ezt a nyugatosodást meg az elszakadást Oroszországtól.
A vidéki ember pragmatikusabb és (szerintem) nem feltétlenül hitt abban, hogy a transzatlanti/EU csápok majd jobban bánnak az országukkal, mint az oroszok.
Én is gondolkodtam ilyesmin. Szerintem az átlag kijevi városlakó még az orosz csapatokat is pont egy hete, aszem hétfői Putyin beszéd alatt is távoli tájak egzotikus problémájának tekintette a valósághoz képest. Úgy gondolhatta, hogy őt kevésé érinti, mert mire keletről megérkezne az invázió... ha ugyan a sok levegőben repkedő elméletből a legrosszabb valósul meg, akkor már az erőviszonyok annyira eldőlnek, hogy a hadsereg érdemben már nem is harcolnak, kisebb csete-paté árán átmenne rajtuk a harcvonal.
Szerintem álmukban nem gondolták volna a haditechnikával nem foglalkozók, hogy nem a Donbaszból fognak kirajzani a támadó erők és az első naptól kezdve a legsúlyosabb harcok ott várhatóak. A béke időben előnyökkel járó fővárosi státusz, a város puszta mérete és a Kis-Ukrajna határvonalon való elhelyezkedése miatt még jobban vonzani fogja azt, hogy ott döntsék el, hogy legyen-e É-Ny országrész független vagy olvadjon be együtt Oroszországba.
Szerintem a háború előtt egy nappal ők kicsit "a vidék problémájának" tartották a háború veszélyét. Nekem ami interjúkat láttam és olvastam az utca emberével, ezt az érzést táplálta bennem. (Végül mondjuk igazuk volt. Ha nem lesz háború, akkor nekik lett igazuk. Ha Putyin bevonul a szakikhoz és elszakítja azt a pár négyzetkilométert, nekik lett igazuk. Ha Putyin erővel elmegy a két megye határáig és fél szankciók miatt tovább menni, akkor nekik volt igazuk. Ha eljön Kijevig és itt leteszik az ukrán katonák a fegyvert, akkor annyi változás lesz az életükben, hogy nem az egyik oligarcha kör uralkodik rajtuk, hanem a másik.)