.
Tehát ha jól értem, akkor te a hidegháború végére felhalmozott eszméletlen mennyiségű eszközzel, harceszközzel, lőszerrel rendelkező mondhatni teljes NATO haderő teljesítményét hasonlítod össze a Szovjetunió politikai, gazdasági, társadalmi, katonai széthullásából oroszoknak maradt, közben többek között 98-ban államcsődön átesett Oroszország 30 évvel későbbi potenciáljával?
Ez oszt' igen...
Akkor viszont gondolom nem ártana viszonyításképpen megnézni, hogy hol tart pl. Franciaország, Németország, Nagy-Britannia jelenlegi katonai potenciálja a 30 évvel ezelőtti képességei tükrében, pláne úgy, hogy az a három ország gazdaságilag a nyertese volt az elmúlt harminc évnek.
Ja várjunk csak, ezt írod máshol:
Ha viszont papírmedve, akkor
1, Miért vársz el tőle hidegháború nyertes katonai tömb potenciált?
2, Akkor miért nem dőlsz hátra a fotelben? Hiszen amennyiben így van (én nem tudom, hogy papírmedve e; én mindenféle végeredményt el tudok képzelni, csak találgatok), akkor ez a meccs már tulajdonképpen lejátszott, papírforma.
A topikot le is zárhatjuk.
S értelmetlen a topikba beleölt energia is (eleve az, mert attól, hogy itt mi megy, attól még eggyel sem kevesebb, sem több lövedék nem lesz sem elindítva, sem bekapva egyik részről sem).
De azért el kéne már végre dönteni, hogy papírmedve, vagy egész Európa veszélyben van.
Mert a kettő együtt nem megy...
Ui:
Mondjuk lehetne egy tippversenyt is rendezni, hogy ki milyen oddsot adna a két harcoló (NATO vs. Oroszország) félnek a katonai győzelemre?
Hol olvastál te tőlem olyat, hogy Európának rettegni kéne Oroszországtól?
Az első héten nyújtott teljesítményük óta nyilvánvaló, hogy nem kell.
És ha továbbra is ukrán városokra lövik el a CM és BM készletük jelentős részét, akkor még a nem kellnél is kevésbé kell félni.
Én mondjuk többet vártam tőlük, de hálistennek Putyin és háztáji oligarchái szétlopták a haderőreformot meg úgy a komplett a fegyveres erőket (is).
Sose vártam tőlük nyertes potenciált, főleg, hogy még a hidegháború alatt is végig másodhegedűsek voltak az USA és a NATO mögött mind technológiailag, mind gazdaságilag, mind társadalmilag, a maximum, amire futotta az még a fénykorukban is csak egy-két időleges villanás volt (ICBM rakéták, Szputnyik).
Most annak vagyunk a szemtanúi, hogy egy középhatalomból hogyan darálják le magukat kishatalommá, már ha van egyáltalán ilyen kategória. Lassan a poszt-szovjet térségben meglévő jelentős regionális befolyásukat is elvesztik, az eddig baráti örmények, kazahok és tádzsikok már inkább szabadulnának a papírmedve egyre kevésbé halálos öleléséből, míg az azeriek, türkmének eddig se akarták nagyon szorosra fűzni a baráti szálakat, a grúzok, ukránok és moldávok meg történelmi okokból kifejezetten kerülték a társaságukat, hogy enyhén fejezzem ki magam.
Marad nekik az Észak-Korea, Irán, Nicaragua, Szíria, Kuba és Fehéroroszország fémjelezte világverő dream team a nemzetközi diplomáciában, akik nyilván egytől-egyig az orosz ipar hatalmas vásárlóerővel bíró vevői is lesznek idővel. Majd ők megveszik a most kiváló formájukat mutató orosz fegyvereket, csak legyen miből kifizetni, mert ha ismét internacionalista segítségnyújtás keretében történik a transzfer, akkor garantáltan csődbe megy a Rosoboronexport.
Az oroszok katonai képességeivel kapcsolatban eddig ugye két kocsmai hőbörgés szintű megmondás volt:
- "ha akarják, az orosz tábornokok másnap Kijevben reggeliznek": ez megdőlt, eltelt majd 240 másnap és Kijev messzebb van mint valaha
- "ha az oroszok megindulnak, csak az Atlanti-óceán fogja őket megállítani Lisszabonnál": ez szintén megdőlt, 8 hónap után a legnagyobb előrehaladási mélység nagyjából 150 km, Lisszabon a Krímtől 3500 km-re van. Ha továbbra is ebben a tempóban "törnek előre", akkor várhatóan 3500/150x8/12=15.5 év alatt oda is érnek, és közben csak úgy nagyjából 3500/150x1400=32,667 tankjuk veszik majd oda.
Hát, én kábé így látom a nagyorosz helyzetet 8 hónap után...
Európát ezek maximum akkor fogják lerohanni, ha Kína elől fejvesztve menekülnek, de akkor majd ingben-gatyában jönnek, nem pedig tankokkal.