Én követem, csak nem itt, mert ez a kölcsönös hazugozás eleinte sem volt túl szórakoztató, de egy-két hónapja teljesen besokalltam tőle. Ma visszanéztem, semmi sem változott úgy látom...
Herszont nem hiszem, hogy feladják, mert nagyvárosként elég jól védhető, a Krímről a légierő, a folyó túlpartjáról pedig a tüzérség meg tudja szórni a támadókat, akik ráadásul gyakorlatilag fedezék nélküli területen kell, hogy rohamozzanak, légi támogatás nélkül.
Értelmetlen volna harc nélkül kivonulni, ráadásul később visszafoglalni nehezebb lesz, mint most megtartani. Szóval szerintem a Herszon körüli szántókat, falvakat lehet, hogy átengedik, de magát a várost nem valószínű.
A Dnyeper a gond, nem tudja ellátni a jobb parton rekedt csapatokat. Ha bekerítik Herszont még biztosabb a védők elvesztése.
A több ezer fogságba eső, demoralizált orosz katona lenne a legnagyobb presztízs veszteség.
Ezért kénytelen hátrálni, mint Harkovtól keletre:
Az orosz reguláris csapatok nem hajlandóak harcolni, a behívott tartalékosok különösen nem.
Ha tömegével esnek fogságba, az felfedné legnagyobb gyengeségük: az alacsony harci kedvet.
Harkovnál is inkább gyors ütemben visszavonták a harc helyett fogságot választó erőket.
Ez a veszély itt is fennáll, ezért kellett a kiürítését megkezdeni.
Ha nem így lenne, egyszerű lenne a megoldás:
Plussz erők át dobásával, és/vagy tehermentesítő támadás (Krivoj Rog) indításával meg lehetne akadályozni az ukrán sikert.
Ki fog derülni, mi az oka annak, hogy lemondanak, vagy látszólag lemondanak a Dnyeper jobb partjáról.
Megjött az orosz utasítás: azonnali menekülésre szólították fel az embereket Herszonból
A herszoni orosz hatóság szombaton felszólította a dél-ukrajnai város polgári lakosságát, hogy haladéktalanul hagyja el a várost. A Moszkva által kinevezett megyei közigazgatási hivatal Telegram csatornáján a fronton kialakult helyzettel és a tömeges ukrán tüzérségi támadások megnövekedett...
www.portfolio.hu