Jó éjszakát mindenkinek,ne etessétek őket.
Mitől rettegsz ennyire?
Hát ha nincs a NATO felderítés és riasztás akkor a Gosztomeli akció siker lett volna ami ugye teljesen más kontextusba helyezte volna az egészet ! Ha levágod a kígyó fejét nincs mitől félned !
Nem érted? Azért volt elbaltázva, mert a NATO szólt, figyelmeztette Putyint, hogy nagyon nagy árat fizet, ha megpróbálja.
Putyin meg arcoskodott, figyelmen kívül hagyta a "realitásokat".
Például a NATO segítséget. Ezért volt rossz döntés, mint ahogy az hamar kiderült.
Most, amikor fűbe harapott, kár ezt tagadni, félre dumálni.
Ha valóban bölcs lett volna, figyelembe veszi a NATO támogatását.
Ami nem is biztos, hogy olyan széleskörű volt, mint remélitek. Lehet, hogy csak átadták az orosz terveket, így a Gosztomeli tragédia borítékolható volt.
Légi deszant műveletet nem szoktak az ellenség tudtával végrehajtani.
Szóval Putyin és az orosz katonai vezetés történelmi hibát vétett.
Most nyivákolhattok, hogy "de a NATO segít"....
Szóltak előre, hogy nem fog menni. Nem ment.
Segítettek és még most is segítenek Putyinnak visszalépni, kisebb arcvesztéssel hatalmát megőrizheti.
A tárgyalások során szerintem jobb feltételeket tudna elérni, mint ahogy tavaly januárban állt.
Az ukrán NATO csatlakozás valójában senkinek sem érdeke...
Lenne közös alap.
Ha valóban jó vezető, akkor az újraválasztását követően ésszerű kompromisszummal zárja le a konfliktust.
Nem azt mondtam hogy a legnagyobb stratéga, hanem azt hogy a legnagyobb diplomata. Hosszú ideig tud összeszedetten, akár nekik kellemetlen kérdésekre is érdemben és nem megkerülve a kérdést válaszolni, úgy hogy nem alszik el, fingik be közben, vagy mikor vége van, egyedül kitalál a teremből. Ezek a többieknek nem, vagy nem mindig jönnek össze jellemzően akikkel összevetettem.
Tény. Putyin egy klasszis diplomata, leiskolázza a sok nyugati bohóc megfelelőjét.
Te nem szereted, oké, ezt el tudom fogadni, nem is kell szeressük, mi magyarok vagyunk nem oroszok, tiszta sor.
Attól még full profi abban amit neki mint politikusnak, vezetőnek, diplomatának tennie kell, ezt szerintem vitatni kár, pláne mikor a mi blokkunknak éppen Bidenjei, meg Baerbockjai, BoJo és Macronjaik, meg faszzsonglőr komédiásaink vannak. Szerintem csak csöndben fogadjuk el a tényt, hogy lefelé sütött tekintettel jobb ha csendben kussolunk ez ügyben, mert ebből jól nem jövünk ki sehogy, ha meg akarja valaki ma magyarázni, hogy jobbak, rátermettebbek, felkészültebbek a mi vezetőink, mert nem azok...
De beszéljünk akkor arról is amit felvetettél komolyan:
Az elejét nyilván elbaszták, nem erre számoltak. Itt én azért vitatom Putyin felelősségét, azt gondolom hogy erősen optimista jelentéseket kaphatott arról, hogy mennyi esélye van Ukrajnában eljátszani egy Grúziát, vagy egy második Krímet. Ha mégis korrekt jelentéseket kapott, és még úgy is bevállalta, akkor azt szeretném tudni hozzá hogy milyen kényszerítő hatás volt jelen, mi volt az asztalon mint B meg C terv, HA esetleg nem támadnak.
Amúgy igen sok olyan véleményt olvastam, hogy nem volt ám az annyira egyértelmű az első pár napban, hogy megfut/megbukik e az ukrán vezetés, vagy sem.
Illetve zárásul: meg kell majd nézni hogy hogy lesz vége a konfliktusnak, aztán lehet osztani akkor az eszet majd, hogy mennyire nézte be ezt Putyin, meg szaladt rá a lófaszra Oroszország. Jelenleg még zajlik a mozi, a felénél én nem jelenteném ki magabiztosan hogy ez nekik rossz kifutással fog végződni, de abban már most biztos vagyok, hogy az EU - tehát sajnos mi! - illetve az ukránok jobban rá fognak baszni, mint ŐK.
S ha nagy árat is fognak fizetni érte, kelet Ukrajna, meg a Krím az bizony marad orosz, s még azt is elképzelhetőnek tartom, hogy pár év múlva mikor rájön az EU hogy mekkora önsorsrontásra sikerült rávenni, ilyenben belehúzni minket a röhögő amcsiknak, majd mi fogunk náluk az ablakon is bemászni, úgy hogy most rájuk basztuk az ajtót.
Egy biztos, azt reálisan NEM HAGYHATTA, hogy NATO bázis legyen mondjuk Szevasztopolban, ahonnan őket kikúrják előtte, meg rakétákat telepítsenek mondjuk Harkov mellé az akkor már szövetséges amerikai csapatok.
HA még szorult beléd némi realitás érzék, azért ezt azt gondolom még neked is látnod kéne. Ezt fordított esetben SENKI sem hagyta volna. Senki.
Szóval amit írtam, tartom. Korszakának legjelentősebb és legtehetségesebb embere a vezetők közt, ez van, akkor is ha ez fáj.
Putyin tehetséges politikus, ez nem vitás. Az elmúlt 20 évben NAGYON sokat tett Oroszország megmentéséért. Ez vitán felül áll. Szerintem jó stratéga, van egy hosszútávú stratégiája, aminek megvalósítása során sajnos fontos eszköz a háború.
Ezzel a háborúval azonban nagyot kockáztatott, és egyre biztosabb, hogy eredeti céljait nem tudja elérni.
Csak egy példa: Most már nem lenne elég egy orosz bábkormany Ukrajna "visszaszerzésére", most már meg kellene szállnia a 600 ezer négyzetkilométeres országot, ha uralni szeretné.
Ehhez már biztosan nem lesz sem ereje, sem ideje. Ugyanis a nyugattal és a nemzetközi közösséggel előbb-utóbb rendeznie kell kapcsolatait, hisz a felhalmozott pénzügyi tartalékait felemészti a háború és felemésztené Ukrajna megszállása. Ez a folyamatos háborúban tartás egy állandó veszély Putyin hatalmára, mert a társadalom sem bírja sokáig a háborús áldozatokat.
A te érvelésed ezeket figyelmen kívül hagyja.
A másik probléma, hogy ez a háború nem közvetlenül a Krím félsziget, vagy Donbasszért indult. Azzal indokolni felesleges.
Ezért, ha csak ennyit tudna megtartani, amit most megszállt, akkor ez egy vesztes háború számára.
Súlyos vereség, hogy a NATO Oroszország közvetlen közelében, lenne!
Ez az igazi tét Putyin számára. Fentebb írtam, van esélye, hogy ezt elkerülje, de azért adnia kell valamit: területet. Mert mást nem tud, amiért az ukrán belemenne a semlegességbe.
Ha valóban jó politikus, akkor jövő nyáron ilyen alapon tud békét kötni. Ettől többre már nem lesz képes, a tavalyi kudarcok és az idei szenvedés után nem tud eljutni Csapig.