[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 845
65 549
113
Ukrajna nem Szomália szintjén van, és azért Oroszország sincs sokkal magasabb szinten, mint Ukrajna... Ráadásul Ukrajna azért 2014 óta háborúban áll.
Oroszorszag is, nem is egy haboruba hanem tobbe. Ukrajna mar lehet lejjebb van, az oroszok meg kb Romania szintjen, csak kb 100x akkorak es 10x annyian vannak, EU nelkul egy romantol sokkal jobb gazdasagpolitikaval.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 488
18 397
113
Itt beszél apánk a gáz témáról. Bár ángílus a szöveg...
Apátoóók?
:)
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 321
113
Elméletileg az FH-70-t van lőszer nyugaton is...Több féle lőszert fejlesztettek hozzá és amerikai lőszerrel is kompatibilis....

"Az FH-70-hez új lőszert fejlesztettek ki, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Németország és Olaszország közötti négyoldalú ballisztikai megállapodásnak megfelelően. A cél az volt, hogy maximalizálják a lőszer közös használatát ezekben a nemzetekben, és a specifikációk az Egyesült Államokban gyártott M549 RAP-HE lövedék térfogatára, tömegére és általános ballisztikai jellemzőire vonatkoztak. 43,5 kg össztömegével és 11,3 kg HE töltésével az M549 továbbra is a legnagyobb robbanótöltettel rendelkezik a RAP-HE lövedékek közül .

Bár az FH-70-et nem fogadta el az amerikai hadsereg, amerikai lőszert még mindig ki lehet lőni belőle, bár az amerikai primerek méretének eltérései bizonyos táplálási problémákat okoztak.

Az FH-70-hez egy sor közös lőszert fejlesztettek ki, amelyeket a NATO 155 mm-es tüzérségének maximális hatótávolságának és letalitásának növelésére fejlesztettek ki. Az FH-70 elsődleges három tölténye az L15A1 HE töltény, egy vékony falú, 43,5 kg-os lövedék 11,3 kg-os robbanótöltettel; a DM 105 Base Ejection Smoke lövedék, amely ereszkedéskor négy füstgyertyára szakad, és 30 másodperc alatt nagy területen sűrű füstfelhőt hoz létre; és a DM 106 Illumination kör, amely leszálláskor ejtőernyős fáklyát vált ki 2,1 millió kandela megvilágítási teljesítménnyel 60 másodpercig.

Az FH-70 nagy hatótávolságú lövedékeket is kilőhet, mint például az amerikai hadsereg M549A1 RAP-HE lövedékét és az RB30 Extended Range Base Bleed (ERBB) lövedéket, amelyek hatótávolsága 30 km, ha 155 mm/L39-ről lőnek ki. fegyver. Az amerikai hadsereg lézervezérelt M712 Copperhead Cannon-Launched Guided Projectile (CLGP) lövedéke is kompatibilis az FH-70-nel.

Az FH-70 hárompatronos hajtóanyag-töltőrendszert használ; azaz általában három töltényt töltenek be a lövedék mögé. Az FH-70-hez három különböző hajtóanyagpatron található, különböző töltöttségi szintekkel. Az „1. kazetta” 1. és 2. töltetet biztosít; A „2-es töltény” a 3-tól a 7-ig terjedő töltéshez, a „3-as kazetta” pedig a 8-as töltéshez használatos. Maximális töltéssel az FH-70 egy L15 HE-t lő ki a 24,7 km-es maximális hatótávra.

A hajtóanyag tölteteket ütős primerek gyújtják meg, és az FH-70 a zár nyitásakor automatikusan újratölti a zárat egy alapozóval, egy 11 primert tartalmazó tárból.

A BAE Land Systems kifejlesztette a BIS 14 hajtóanyag töltényt is az FH-70-hez, amely lehetővé teszi, hogy a fegyver egy kiterjesztett hatótávolságú lövedéket akár 31 km-re is kilőjön (nevezetesen, egy BIS 14 töltény "8-as zóna" teljesítményt biztosít)"

A kérdés, hogy kinek van elfekvőben.
Bár ez megint kiképzési kérdéseket is felvet. Azért a tüzérség kicsit más kategória, mint egy vállrólindítható.
 

kriss02

Well-Known Member
2021. szeptember 13.
1 224
2 373
113
Az oroszok most már koncentráljanak Donbaszra szerintem (meg ott van még Mariupol is, azt valószínűleg be fogják venni...), ha akarnak valami kézelfoghatóbb eredményt, mert ez így elég sovány eddig... Elvileg csak Donbasz volt a casus belli, vagy tévedek? :) ;) Kíváncsi vagyok, hogy a Fekete-tenger partvidékével, illetve a Donbaszon kívüli kelet-ukrajnai területekkel (Harkiv, Szumi, stb.) mit akarnak kezdeni... Odessza nagy város (nagyobb, mint Mariupol), Harkiv szintúgy... Például Harkivnál (Donbaszhoz hasonlóan) ráadásul elitebb ukrán erők tartózkodnak. Csernyihiv még talán meg lehet nekik (ahogy a térképet nézegetem), de ki tudja, az sincs teljesen körülzárva...Tudom, fotelhadtudós vagyok, de csak lehet véleményem. :)
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 845
65 549
113
Azok is csodálkoztak,akikre a fronttól 500 km-re,egyszer csak ráesett pár cm,meg azok is,akikre a maradék 1500 db hullott...
Apropo, mi van a TU 141-el ami Zagrabban leesett? Akkora kuss van rola... Pedig mar 1 honapja volt. Megvarjak a haboru veget hogy eldontsek mi tortent, kie volt, stb? Vagy vegleg a szonyeg ala soportek mert nem illik rola beszelni.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 845
65 549
113
Igen az alsó tweet az amire gondoltam engedelmeddel ezzel egészíteném ki....

Az Egyesült Királyság több halálos segélyt küld Ukrajnának​

Ben Wallace védelmi miniszter bejelentette, hogy újabb halálos segélyeket küldenek Ukrajnába.
Az új szállítmány nagyobb hatótávolságú tüzérséget és több légelhárító rakétát tartalmaz majd.
"A mai nap eredményeként több halálos segély érkezik Ukrajnába. Számos ország állt elő vagy új ötletekkel, vagy több pénzt ígért" - mondta újságíróknak egy konferencia után.



Nagyobb hatótávolságú tüzérség? Vajon mit akarnak az ukriknak küldeni az angolok?
Halalos segely... ez am a segely, lesz is tole halott boven mindket oldalon...
 

kriss02

Well-Known Member
2021. szeptember 13.
1 224
2 373
113
Mèg ezek is röhögnek, hogy elpasszolhatjâk ezt a régi vackot...
Egyrészt nem olyan régi típus (az Mk 6A pl. korszerűsített változat, amit a 2000-res évek közepén rendszersítettek), és az 1980-as évek közepétől a 2000-res éveikig ez volt a brit katonák szabványsisakja. Másrészt nem vacak: ballisztikus nejlonból készült, hatékonyabb, mint a szakiknál előforduló acélsisakok... Összességében sokkal jobb, mint a semmi. ;):)
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 321
113
A kérdés, hogy kinek van elfekvőben.
Bár ez megint kiképzési kérdéseket is felvet. Azért a tüzérség kicsit más kategória, mint egy vállrólindítható.
@Wilson ez off-határon, de nekem nem rémlik, hogy ennyire önjáró lenne :D vagy mi történik olyan 0:20-tól? :D


/tény, hogy nagyon profik ezen a japók, de kicsit fura ez a gurításosdi/
 

Avtomat

Well-Known Member
2018. október 30.
1 552
4 345
113
Hát igen. Megyen a nagy dicső ukránozás meg a trófeák mutogatása, de egyre több ilyen felvételt fogunk látni ukránokról a közeljövőben.
Mármint megrendezett orosz propivideót? Azt láttunk eddig is. Ilyenekre számítottak az oroszok is, hogy bevonulnak és mindenki megadja magát nekik.
Aztán egy hónap alatt raktak a halottaikból egy csecsen háborúnyi rakást. :)
 

kriss02

Well-Known Member
2021. szeptember 13.
1 224
2 373
113
Oroszorszag is, nem is egy haboruba hanem tobbe. Ukrajna mar lehet lejjebb van, az oroszok meg kb Romania szintjen, csak kb 100x akkorak es 10x annyian vannak, EU nelkul egy romantol sokkal jobb gazdasagpolitikaval.
Azért ne felejtsük el, hogy Románia kis túlzással egy hulladékország volt Ceausescu alatt... Az egyik legrosszabb életszínvonal ott volt a keleti blokkban.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby