[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

W

Wilson

Guest

Németország az év végéig lemond az orosz olajról, majd a gázról....​


2022. ÁPRILIS 20., SZERDA, 19:17


Németország nyár elejére felére csökkenti az orosz olajimportot, év végére pedig nullára hozza, majd a gázra is vonatkozik majd.

Ezt Annalena Burbock német külügyminiszter nyilatkozta balti kollégáival tartott sajtótájékoztatón Rigában – írja a Reuters.

"Itt világosan és egyértelműen mondom: igen, Németország is teljesen leállítja az orosz energiaimportot" - mondta Burbock.

"Nyárra megfelezzük az olajat, és az év végére a 0-s szinten leszünk, ezt követi a gáz a közös európai ütemterv szerint, mert a közös kilépésünk, az EU-ból való teljes kilépés a közös erősségünk" - tette hozzá.

Emlékeztetünk:

Olaf Scholz német kancellár előző nap kijelentette, hogy Németország az év végére leállíthatja az orosz olaj, 2024-től pedig a földgáz importját.

Az orosz olaj jelenleg a német import 25%-át teszi ki, szemben az Ukrajna elleni háború előtti 35%-al, a gázimport pedig 55%-ról 40%-ra esett vissza. Az orosz szénimport 25%-ra esett vissza az invázió előtti
50%-ról.


 
W

Wilson

Guest

Az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériumának esti jelentése . A lényeges dologok​

A nap folyamán az orosz légierő 73 ukrán katonai létesítményre csaptak le, köztük két rakéta- és tüzérségi fegyver illetve lőszerraktárra

Légvédelem segítségével lelőttek egy ukrán Mi-8-as helikoptert Korovij Jar település környékén, két ukrán pilóta nélküli légi járművet Izyum és Novobogdanivka települések felett. Yazykovo falu közelében megsemmisült egy Osa-AKM légvédelmi rakétarendszer.

A rakétacsapatok az Ukrán Fegyveres Erők négy parancsnoki pontjára, az ellenséges élőerő koncentrációs helyeire és 12 ukrán katonai létesítményre mértek csapást.

A különleges hadművelet kezdete óta összesen: 140 repülőgép, 106 helikopter, 498 drón, 254 légvédelmi rakétarendszer, 2397 harckocsi és egyéb harcjármű, 261 többszörös kilövésű rakétarendszer, 1038 tábori tüzérség. fegyvereket és aknavetőket, valamint 2244 darab speciális katonai járműtechnológiát.
 
  • Tetszik
Reactions: paul64
W

Wilson

Guest
Azovstal-ról van infó?

Nikolajev tengerészgyalogosok Mariupolban sikeresen evakuálták a határőröket és a rendőröket Azovstalba....​


2022.04.20. 13:57




A 36. Különleges Tengerészgyalogos Dandár katonái az AFU és a Nemzeti Gárda más egységeivel együtt sikeresen végrehajtottak egy közös különleges műveletet a határőrök és rendőrök evakuálására az Azovstal üzembe.

A 36. OBMP egyik tisztje a Crimestoppedia.net-nek nyilatkozott.

A mikolajivi tengerészgyalogosok és az "Azov" katonái páncélozott járműveken vonultak ki a tengeri kikötő területére, ahol az Állami Határszolgálat katonái és a Nemzeti Rendőrség több egysége tartózkodott. Utóbbiaknak fogytán volt a lőszerük.

A katonák átverekedték magukat a határőrség és a Nemzeti Rendőrség katonáihoz, sikeresen biztosítottak tűzfedezetet, és a határőrség és a Nemzeti Rendőrség mintegy 500 katonáját szállították Azovstal területére.

A tervezett különleges művelet végrehajtása során a megszállók emberállománya súlyosan megsérült.

Emlékeztetünk arra, hogy a 36. tengerészgyalogos dandár parancsnoka, Szerhij Volyn felszólította az amerikai, török és brit vezetőket, hogy mentsék ki a gyermekes civileket, valamint a mariupoli védőket, akik az Azovsztal területén tartózkodnak, és vigyék őket egy harmadik országba.

Emlékeztetni fogunk arra is, hogy Mariupolban a Belinszkij ellentábor 36. különálló dandárjának egy egységének egy jól megtervezett különleges művelet eredményeként sikerült kitörnie az ellenséges bekerítésből és csatlakozni az Azov ezredhez.


 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 346
55 865
113
Zárt csoportból van, tehát fenntartással kezelendő :

Egy orosz stratégiai bombázócsomag felrobbantotta az FAB 5000 "vadállat" bombát Azovstalnál. Az ipari zóna teljesen megsemmisült.
Mariupol lakói egy hatalmas robbanásról beszélnek, amelyet mérföldekről lehetett látni, miközben a föld remeg. A lökéshullám hatalmas volt.
Orosz források szerint 5000 FAB bombát használtak, és nem a "kis" 3000-et. Megszökött valaki a romok közül? Ez egy kérdés.
Ez a bomba 3 detonátorral van felszerelve, és katonai-ipari építmények és gyárépületek megsemmisítésére szolgál.
Kora reggel az oroszok lebombázták a gyárat. Az ultimátum lejárta után úgy tűnik, a donbászi csata miatt véget ért a türelem.



Egyet dobtak csak?
Elég nagy terület az acélmüzem.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 498
18 560
113
miért erőltetik a zsák végét, miért nem a zsák száját akarják lezárni
valaki írta fentebb hogy talán nem is akarják bezsákolni az ukrán sereget, csak hazazavarni
és kiengednék őket ha elmennének, csak legyen meg végre a teljes lnr/dnr és hirdethessenek nagy orosz győzelmet
vagy nem is értem
Logikus amit írsz. Elég nagy falatnak tűnik a katlan kialakítása. Nyugati irányból komoly erőket kellene blokkolni, miközben a katlant is szorítani kellene. Ehhez sok tartalék, komoly harci erő kell.
És annak komoly logisztika, mélyen az ellenség hátában.
Mindezeken felül még kellene egy harmadik vagy negyedik csapásmérő kötelék, mely szét zúzza a bentrekedt, városokban, megerődített körletekben védekező ukrán főerőket


Ezért blöffnek jó a katlan elmélet. Kérdés, hogy beveszik e?
Ez függ a valós erőviszonyoktól, a jó felderítési adatoktól.

Az orosz kockáztat, mert ha valahol egy gyenge pontján egy megelőző csapással megütik, súlyos veszteségeket szenved, borul az egész blöff.

Az idő ismét fontos, mint mindig. A többszáz tank és egyéb jármű akkor is fogyasztja az üzemanyagot, ha áll.
A tüzérség akkor is fogyasztja a lőszert, ha csak akadályoz, zavaró tüzeket ló.
Emiatt a logisztika folyamatosan dolgozik, viszont az áttörés, nagy erejű csapások harcanyag fogyás az csak lépcsőzetesen tagolt, puffer készlletekkel bírja kiszolgálni.

Sok a kockázat. A 78 ZHCS az kb. 20-25 dandár. Ezzel maximum 7-8 ukrán dandár ellen mehetnének, nem előkészített, nyílt területén védekező ukránok esetén. Itt azért van lakott terület, és további csapatok nyugaton.
Kérdés mennyi tartalékja és mikorra van, illetve lesz a ruszkinak.
A légifölény segíti az oroszt, de a nyugati hadianyag folyamatosan áramlik a katlanba is.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 498
18 560
113