[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

W

Wilson

Guest
Németország azt tervezi, hogy Ukrajnát COBRA ellenelemes radarokkal látja el

2022. május 5 Radar Counter Battery Radar (COBRA). Fotó: primeportal

Németország azt tervezi, hogy Ukrajnát COBRA tüzérségi radarokkal látja el.​


A német szövetségi kormány fontolgatja COBRA radarrendszerek átadását Ukrajnának, amelyek érzékelik az ellenséges tüzérséget.

A Die Welt című német lap honlapján megjelent információk szerint Ukrajna 40 COBRA radar szállítását kérte .

A Bundeswehr tartalékaiból azonnal már három-öt rendszer is szállítható.

Mindegyik költsége körülbelül 50 millió euró.

Radar Counter Battery Radar (COBRA).  Fotó: primeportal
Radar Counter Battery Radar (COBRA). Fotó: primeportal

Ez az új lehetséges katonai felszerelés felajánlása Ukrajnának azután történt, hogy Németország bejelentette, hogy 155 mm-es PzH 2000 önjáró lövegeket szállít Ukrajnának .

A COBRA (Counter Battery Radar) radart a Thales, az Airbus Defense and Space és a Lockheed Martin közösen fejlesztette ki Németország, Franciaország és az Egyesült Királyság fegyveres erői számára.

A radarmodulok sémája Counter Battery Radar
A radarmodulok sémája Counter Battery Radar
A radar 2005-ben állt szolgálatba.

A COBRA-t a világ legfejlettebb földi tüzérségi radar rendszerének tartják, amely nagy teljesítményű radarral, fejlett feldolgozással és integrált, rugalmas irányítási, irányítási és kommunikációs rendszerrel rendelkezik.
Counter Battery Radar Radar Scheme
Counter Battery Radar Radar Scheme

A kialakítás modern digitális feldolgozást és fejlett aktív félvezető fázisú antennát tartalmaz, amely több ezer adó-vevő modulból áll.

Ennek a radarnak az a célja, hogy felderítse az aknavetőket, rakétákat és tüzérségi ütegeket, és információkat nyújtson az ellensúlyozáshoz.

Radar számláló akkumulátor radar.  Fotó: primeportal
Fotó: primeportal

Akár 100 km-es érzékelési hatótávolságával a COBRA két perc alatt akár 40 célpontot is képes észlelni és osztályozni.


 
  • Dühítő
Reactions: Kim Philby
W

Wilson

Guest
Az ukrán hadsereg ellentámadást indított Harkiv és Izyum irányában. Ezt Valerij Zaluzsnij, az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnoka jelentette be az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökével, Mark Milley tábornokkal folytatott megbeszélése után.

Tájékoztatta amerikai kollégáját az operatív helyzetről. Az ellenség fő erőfeszítései különösen a luhanszki irányba mozdultak el, ahol Popasna, Kreminna és Torske közelében folytatódnak a heves harcok, valamint az ukrán védelmi erők áttértek az ellentámadásra Harkiv és Izyum irányában.

 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 197
113
Jóval több a vesztenivalónk most, mint a finneknek volt akkor.
Ők kb 3,5 millióan voltak akkor, az országban alig volt ipar meg infrastruktúra.
Éppen ezért nem kellene szétlövetni.
Ha az orosz jönne Záhonyig, majd tovább, akkor minimum díszfogadás keretében kellene megadnunk magunkat, így megúszva az ország lerombolását és megnyerve a szimpátiájukat (már amennyire lehet egy háborús helyzetben).
Ha az ukrik jönnek, hát akkor szerintem bele kell állni minimum szügyig, mert sem így sem úgy nem lennének irgalommal. Mocskos, kegyetlen primitív népség.
Ha erősen szembeállunk velük, akkor jelentősen elbizonytalaníthatjuk őket. Nem a szülőföldjükért harcolnak, mi meg igen. Ők is abban a téves feltételezésben lesznek velünk kapcsolatban, mint az oroszok velük kapcsolatban, aztán jól belefuthatnak egy kijózanító pofonba.
Addig is amíg ez eljönne (reméljük, hogy a Magyarok Istene megóv ettől - habár az a háborút kedveli, a neve is Hadúr;)), kellene a magyar kormánynak megfelelő mennyiségű katonai eszközt beszerezni a védelemhez. Ha nem mást, a Bren gépkarabélyokat kellene három műszakban nyomni, az osztrák aknavetőket gyártani és a meglévő még be nem olvasztott SZU technikát javítani, használható állapotba hozni, mert az is több mint a semmi.
A helyükben én kb. román mennyiségű Spike-t rendelnék Izraeltől, vagy bárkitől aki ad el ATGM-et ad el. Pl. D-Korea AT-1K Raybolt, Svédországtól, bármit ami elvihető.
Nem szabad szem elől téveszteni, hogy nagyon Trianon közeli helyzetben vagyunk!!!
 
W

Wilson

Guest
  • Tetszik
Reactions: SirHiggins

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 421
63 702
113
Nem szabad szem elől téveszteni, hogy nagyon Trianon közeli helyzetben vagyunk!!!
Az lesz majd még szép világ, hogy ha a magyar kormány passzivitását, mint főbenjáró háborús bűntettet a Nyugat egy soron következő párizsi békeszerződésben majd úgy jutalmazza, hogy odaadja Ukrajnának Nyíregyházát.
 

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 320
10 818
113
"Az ukrán csapatok egy ellentámadás részeként elfoglalták a Harkivtól északkeletre fekvő Sztarij Szaltivot, és valószínűleg az a céljuk, hogy elfoglalják Vovcsanszkot, vagy legalábbis elvágják az orosz Belgorod városából Izyumba vezető vasútvonalat"

Az mondjuk vicces lenne, ha összejönne, bár valószínűleg csak rövid időre tudnák megtartani. Mondjuk amíg kitűzik a zászlót.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 124
20 706
113

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
6 613
44 948
113

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 197
113
Az lesz majd még szép világ, hogy ha a magyar kormány passzivitását, mint főbenjáró háborús bűntettet a Nyugat egy soron következő párizsi békeszerződésben majd úgy jutalmazza, hogy odaadja Ukrajnának Nyíregyházát.
Egyébként igen, így értékelné.
De nem lesz semmilyen Párizsi béke III. Lehet helyette egy ukrán lerohanás, ami ha jól sül el nekik, akkor megtarthatnák a megszállt Magyar területeket. Na erre kell vigyázni, és elejét venni minden ilyen próbálkozásnak.
És totál hülyeség, hogy Magyarországot nem lehet védeni, mert lapos. Ukrajna milyen? Mint az asztal lapja. És lám lám milyen jól lehet az akácosokból és egyéb területekről kilövögetni és rejtőzködni. Magyarország vízzel tagolt, nehezen járható a haditechnika számára. Hidakat a levegőbe, amit lehet a belső öntöző csatornákon keresztül elárasztani és aztán ami kifér a csövön.
Persze aki nem akarja megvédeni a hazáját, az kifogásokat keres.
Egyébként a magyar kormány passzivitása az lenne, ha már most nem készítené fel az országot egy ilyen eshetőségre.
Nagyon remélem, hogy helyén van az eszük és a szívük!
 
W

Wilson

Guest
Az mondjuk vicces lenne, ha összejönne, bár valószínűleg csak rövid időre tudnák megtartani. Mondjuk amíg kitűzik a zászlót.
Elég csak annyira megközelíteniük, hogy tüzérséggel be tudják lőni vagy, hogy pár robbantással időlegesen ki tudják vonni a forgalomból.
 

oliver88

Well-Known Member
2020. április 3.
223
769
93
Wágner Péter Face oldalárol:

"Mar nem olvasok naponta ukran hireket, folyik egymas daralazsa, anyaghaboru, propagandahaboru, sok sok videoval, nagy mediazajjal. Maj delolvasom utolag az elemzeseket. Tom Cooper eme elemzeset inkabb a terkepp miatt osztom meg. Masnal lattam mar, de ha Cooper is megosztotta nem lehet annyira fake. Azokat a helyszineket latjuk ahol az elmult hetekben rejtelyes robbanasok voltak Oroszorszagban. Tul sok h véletlenek legyenek. Dehogy az ukran szabotorok elerjenek Kamcsatkaig?"

https://medium.com/@x_TomCooper_x/ukraine-war-3-and-4-may-2022-d48521c67cef


Hát igen, valóban furcsa.