[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 197
12 449
113
Kigyó szigeti egyenleg:
FSbu7MtX0AA2dH3
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 165
6 697
113
Tudom, hogy sokan szeretik a történéseket pusztán az oroszok gyengeségének tulajdonítani, mások meg -köztük magam is- értelmet keresni abban, hogy több háborút a közelmúltban sikeresen megnyerő Oroszország miért mutat látványosan gyengeséget, de felvetnék egy érdekes megfigyelést és arra egy lehetséges magyarázatot. Hangsúlyozva, hogy lehet butaságot mondok, hiszen csak találgatok.

Sokan panaszkodnak, hogy az orosz előrenyomulás nem túl látványos és nem olyan gyors, mint ahogy mi magyarok elvárnánk. Viszont az utóbbi időben feltűnt nekem, hogy szinte megmagyarázhatatlan helyeken állnak meg az orosz előrenyomulások. Logikus, hogy elakadtak. De miért ott?

Északról azért vonult ki a Föderáció, mert a sok fa miatt jó lesállások voltak és ez nem kedvezett a páncélos hadviselésnek. Másik ok, hogy nem volt elég ember a nagyvárosok bevételére, ezért tömörítenie kellett a soraikat. Az utóbbi időben viszont minden muszka előrenyomulás nyílt terepen, erdős résztől távol, ráadásul mindig apró falvaknál fulladt ki láthatóan. Herszon és Mikolajev... Jó, hát a közigazgatási határ volt a fontos, azért. Izjúm-Szlovjanszk-Barvinkovje háromszög, de ez mondjuk magyarázható azzal, hogy az ukránok tudták, hogy jönnek, a sajtó cikkezett és biztos annyi csapatot toltak ide, amin nem tudtak áttörni. Kreminánál az áttörés után ha megfigyelitek szintén a falvaknál akadt el az orosz csapatok haladása. Már több napja volt hír, hogy az ukrán utászok felrobbantották a hidat Liman és Szlovjanszk között, ami arra utal, hogy ők is az utolsó rohamra készültek, de egyelőre a ruszkik mégsem a vasúti csomópont elfoglalásával foglalkoztak, hanem egy utána következő előrenyomulás előkészítésén déli irányba.
Ehhez képest ha megnézitek hol merevedett meg a front 7 évvel ezelőtt, akkor a nagyvárosoknál. Vagyis pont ellentétes jellemzőnél.

És mondtam, hogy van egy lehetséges dolog, ami magyarázatot el tudnám fogadni. Mi van akkor, ha ezek tervezett leállások voltak, hogy egy olyan vonalon állva kezdjék meg a hadianyag újbóli felhalmozódását és az emberveszteségek pótlását, ahol kényelmesen belátják a területet és a tüzérség könnyebben tud dolgozni az ukrán csapatokon?
Ha jó a tippem, akkor még ebben a hónapban Izjúmnál felerősödik az offenzíva és elvágják nyugat felől Szlovjanszk-Kramatorszk utánpótlási útvonalait. Fenntartva, hogy persze lehet azoknak van igaza, akik szerint az orosz hadsereg teljesen kimerült és "ezt nem így kell csinálni".
 

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 597
6 034
113
Az orosz fegyveres erők megsemmisítettek egy ukrán haditengerészeti korvettet (Navy) 1241 projektet Odessza közelében,
.
.
Ez a Tarantul/Molnija osztalyu korvett is egy ijesztöen elavult kohoszökeveny. A hid modern muszerezettsegeröl egy jo, 360 fokban forgathato foto:
.
.
Az orosz hadihajok belsejenek ez a jellemzö, öregnek hato sargas festese, es a nagyon elavult vilagitas is erösen hozzatesztesz a II.Vh szinvonalu összhatashoz
 

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
2 548
10 851
113
Nem ez a dandár lett volna délután a Balatonnál? Komolyra fordítva a szót; amennyiben ez igaz, miért mennek? Vagy forradalmat/puccsot/ellenállást csak atlantista érdekekért? Bár ott van még egy opció, ami a népdalból ismerős: "ölég nagy a bihari határ...".
Az a munkácsi gl. ("hegyivadász") dandár.
Attól tartok, hogy mivel ez beregszászi, sok közte a magyar.
Ezt kellene megtudni valahogy nagyon gyorsan. Ötletek?
 

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 990
12 025
113
Megint korán szeretnél következtetéseket levonni.
Az, hogy ez kiképzési videó még távolról sem jelenti, hogy ezeket még nem használnák...
ez igaz, amit irsz, viszont az berakott video,ami kozmegegyezes szerint nem a fronton keszult, azt volt hivatott "bizonyitani", hogy a nyugati technikat mar hasznaljak a fronton. Viszont ezt epphogy nem bizonyitja. Attol meg persze lehetseges, de az a video nem azt bizonyitja.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 830
48 521
113
Ez a hadianyag mennyiség el is "törpül"ahoz képest amivel ellátták Vietnámot a Szovjetek,Kínaiak.Egyenlőre még harci gépeket se küldet és első vonalas(patriot)légvédelmi rakétákat bár ha elhúzódik ki tudja mit küldenek még elsősorban az amerikaiak!Abba a 30 milliárdba mait megszavaztak beleférnek harckocsik,F16 vadászok aminek egy része úgy is felesleges lessz ahogy felpörök az F35 rendszeresítése!Egyenlőre nlaw,javelin,stinger,baytakar amit kaptak és korszerünek számít!Nehéz fegyverzet nagyrészt szovjet eredetű T72 ami ment ki nagy számban és most tüzérségi lövegeket küldenek!
Ki fog repülni azokkal a vadászokkal? Milyen repteret fognak használni azok az F-16-ok? Hogyan nem lesz Iszkanderrel, Kalibrral, bármivel szétlőve az a reptér?

Az oroszok pont az bizonyítottak az elmúlt két hétben, hogy csak az akaratukon múlik, hogy milyen mélységben támadnak ilyen típusú (=infrastruktúra) célokat.
Az ukránok legjobb esélye továbbra is a partizánkodás. Konvencionális háborút már nem fognak tudni vívni.