[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
6 262
43 053
113
Ukrajnában egy függőleges felszálló UAV-t észleltek. Feltehetően ez egy brit-amerikai kósza lőszer PHOLOS
 

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 954
11 714
113
Ha magyar vagy akkor lehet hogy jobban kéne szurkolni azért hogy letörjék a ruszkik szarvát mert ha most jól jönnek ki akkor folytatják. De mondjuk téged ismerve felszállnál az első gépre ha háború lesz. Sajátos mentalitása van a russzofileknek.
Nos az oroszok szarvat meg nem tudjuk mekkora, de az ukranoket latjuk, nem fernek be tole az ajton. A bekepzeltseguknel talan csak az arroganciajuk nagyobb, nem valok europaba! Ahogy nincs kozul az afrikaiakhoz, ugy ehhez a haboruhoz sem, jatszak le maguknak, aztan ertesitsenek a vegeredmenyrol.
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 988
22 271
113
Újabb 2 BTR-rel kevesebb. Hopp várjál csak....!
Legalább ne egymás után tedd be őket, ember! :confused:

Más:
Akkor milyen kibicekre hallgatnak?
Vagy ezt most mire írtad?

Marinkában az oroszok súlyos csapást szenvedtek az ukránoktól
OK, de MIKOR? Mert a fákon nincs levél...
Elkepesztoen GAZ, amit csinalsz! Nem arra gondolok, hogy az ukranoknak drukkolsz. Te dolgod, mindenki maga donti el. De ez a szoveg, amit mellekelsz az altalad berakott videok melle, az a leggazabb, leggyaszabb idoket idezi. Azt inkabb nem emlitem, hogy olyan aprosagokkal mint mikor kedzult, valoban mi lathato minimalisan sem foglalkozol. Hogy szandekosan vagy tok amator vagy… igazabol tok lenyegtelen.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 768
48 092
113
Bocs, de ezek hősies hullapakolgatós videók teljesen feleslegesek. Nem tudom, kuki2000 miért tartja fontosnak, hogy megosszon ilyet, de szerintem tök értelmetlen válaszolni ezekre.
Orosz oldalról már kb 2 hónapja mennek ezek, mindig ugyanaz a narratíva: az elesett ukránok nem kellenek senkinek, hiába próbálják rásózni a hoholokra.
“Vótmá”
 

senkineksenkije

Well-Known Member
2020. november 22.
560
5 091
93
Ursula nem viccel! :) ;)

Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint Európa nem vezethet be azonnali embargót az orosz olajra, mivel ez lehetővé tenné Moszkva számára, hogy máshol értékesítse azt, és esetleg több pénzt szerezzen az ukrajnai katonai offenzívájának finanszírozására.


– mondta az uniós vezető az MSNBC-nek adott interjúban a hét elején.

Az EU az Egyesült Államokkal és számos más nyugati országgal együtt az elmúlt három hónapban példátlan mértékű szankciókat vezetett be Oroszország ellen, válaszul az ukrajnai katonai műveletre, amelyet a Nyugat indokolatlan agressziónak tekint.

Az EU eddig öt szankciócsomagot vezetett be, és egy hatodikon dolgozik, amely az orosz üzemanyagokra, nevezetesen az olajra vonatkozó tilalom részleteit tartalmazza majd. Von der Leyen szerint “a szankciók keményen sújtják az orosz gazdaságot”, de egy teljes embargó súlyos károkat okozna az európai gazdaságnak.


– mondta.

Von der Leyen mindazonáltal kitartott amellett, hogy az orosz olajtól és gáztól való függőség leküzdése hosszú távon az EU egyik fő célja, különösen Európa zöld átállási céljait figyelembe véve. E hónap elején Brüsszel egy új intézkedéscsomagot vezetett be, amely ezt a két célt egyesíti, és amelyet REPowerEU-nak neveztek el.

A csomag az orosz földgázról más szállítókra történő diverzifikációt irányoz elő, például cseppfolyósított földgáz (LNG) vásárlását az Egyesült Államokból, miközben előmozdítja az energiatakarékosságot és a megújuló energiaforrásokba, például a szél-, nap- és vízenergiába, valamint a hidrogénbe történő beruházásokat.

“Idővel amit teszünk, az az, hogy megszabadulunk az általános függőségtől az orosz fosszilis energiahordozóktól, mindháromtól, és soha többé nem térünk vissza hozzájuk… Ha valamit elért Putyin, akkor az az, hogy elvesztette a legjobb ügyfelét, és Európa soha nem fog visszatérni, és minket – és ez jó – a megújuló energia irányába lökte” – jelentette ki von der Leyen.

"Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint Európa nem vezethet be azonnali embargót az orosz olajra, mivel ez lehetővé tenné Moszkva számára, hogy máshol értékesítse azt, és esetleg több pénzt szerezzen az ukrajnai katonai offenzívájának finanszírozására."

Szerintem meg egy nagyon okos nő. Kénytelen a hozott emberanyaggal dolgozni. Ismeretes, hogy az eus képviselők döntő többsége egy 3 éves szellemileg elmaradott óvodás szintjén van és hátha működik a toljunk ki jó Putyinnal érv.

A totálisan agyhalott eus képviselők számára így tudja eladni, hogy ne vezessék be az embargót, mert az észérveket nem képesek felfogni. (lásd a civil kezdeményezés, dobjunk össze pénzt, hogy Ukrajna részére drónokat vásároljanak. Isaura felszabadítására is gyűjtöttek.)

Ha sikerül a szintén nem a legokosabb passzátszelet fújó médiamunkásokkal elhitetni ezt a verziót, akkor boldogan fogják hirdetni, hogy a haladó nyugat megint, hogy átverte Putyint és az oroszok összeomlása már csak napok kérdése.
 

Raszputyin

Well-Known Member
2022. február 20.
1 582
4 821
113
Most ez vicces. Emberek egy kordiagramon vitatkoztok . Megjegyzem oldalakon át. A beosztás százalékos a külső fekete vonal mindenhol 100 százalék, megjegyzem feleslegesen van a diagramban, a vörös állítólag az orosz képességeket szemlélteti kategóriánként. Az igazságtartalma ki tudja mekkora .

Nem a kördiagram volt a lényeg, hanem hogy Wilson szemérmetlenül hogyan csúsztat, amit még akkor sem akart beismerni, amikor nyilvánvaló volt. És hogy ez miért probléma? Nem emiatt az 1 kördiagram miatt, hanem mert Wilson feb 24 óta 7500 hozzászólásban öntötte eddig a fórumra a hasonló csúsztatásait és informálja félre az olvasókat.
Például emlékszem rá, hogy én mindig amellett érveltem, hogy Oroszország meg fogja támadni Ukrajnát, mert vissza akarja állítani a SZU-t. Wilson meg folyamatosan jött azzal, hogy ugyan már miért támadná meg, amikor nem érdeke stb. stb.
Persze, nem volt érdeke a NYUGATNAK, hogy Oroszország megtámadja Ukrajnát, ezért érvelt Wilson amellett, hogy ne tegye azt meg.
Megtette, nos azóta Wilson "bosszúból" ezerszám önti a kommentjeit ebbe a topikba, kérdéses minőségű igazságtartalommal.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 823
47 090
113
Ha New Yorkot ismeri el , akkor övé a Broadway?
Nemár....
;)
A szakadár területek Ukrajna része
A gabona, acél termék polgári javak, tulajdonosa bárki lehet, függetlenül attól hol találják.
Gondolom te sem szedegetsz össze mindent, ami a kezed ügyébe kerül.
Amúgy a hadi anyag egy egzakt forgalom, Hadtudomány lexikon szépen meghatározza.
Attól hogy az oroszok New Yorkot - mint önálló államot - elismerik, attól még a New York-i NG-nak nem lesz korlátlan fennhatósága a terület felett, mivel nem foglalta el fegyverrel. A DNR területét viszont a DNR fegyveresei felszabadították/elfoglalták (egyéni izlés kérdése). Az ukrán állam már nem tudja gyakorolni a fennhatóságát, mi több a DNR terültén le is mondott a közigazgatásról, tekintve, hogy amellett, hogy nem ellenőrzi a területet, még a közigazgatási funkcióit sem tudja és akarja ellátni (alapvető funkcióit sem tudja ellátni, de pl. nem fizet nyugdíjat)

Per pillanat DNR területről beszélünk, ahol a DNR fegyveres erői gyakorolják a fennhatóságot.
Tehát joguk van ahhoz, hogy úgy járjanak el, mint a magyar hatóságoknak itthon:
Ht. törvény said:

10. A gazdasági és anyagi szolgáltatási kötelezettség​

13. §

(2) Ha a honvédelem érdeke és a honvédelmi feladatok ellátása más módon nem, vagy nem megfelelő időben, vagy csak aránytalanul nagy ráfordítással elégíthető ki, szolgáltatás igénybevételével kell biztosítani:

a) * a honvédelmi szervezetek, a rendvédelmi szervek, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, az Országgyűlési Őrség működéséhez szükséges anyagi javakat és szolgáltatásokat, és a honvédelemben közreműködő egyéb szervek honvédelmi feladatainak végrehajtásához szükséges anyagi javakat és szolgáltatásokat,

b) az ország kormányzati és közigazgatási rendszerének zavartalan működését,

c) a nemzetgazdaság működőképességét, szükség esetén a működőképesség helyreállítását,

d) a fegyveres összeütközések időszakának polgári védelmi feladatai ellátását,

e) az időszakos egészségügyi feladatok ellátását,

f) a szövetségi kötelezettség alapján feladatot végrehajtó szövetséges fegyveres erők ellátását.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 823
47 090
113
Elkepesztoen GAZ, amit csinalsz! Nem arra gondolok, hogy az ukranoknak drukkolsz. Te dolgod, mindenki maga donti el. De ez a szoveg, amit mellekelsz az altalad berakott videok melle, az a leggazabb, leggyaszabb idoket idezi. Azt inkabb nem emlitem, hogy olyan aprosagokkal mint mikor kedzult, valoban mi lathato minimalisan sem foglalkozol. Hogy szandekosan vagy tok amator vagy… igazabol tok lenyegtelen.
Ezt biztosan nekem akartad?
 
W

Wilson

Guest
Szterlkov.

Vitalij "Afrika" (a Donbass-14 veteránja és a Szíria-16 "zenésze") természetesen "nem ment akadémiára". De a szavaira érdemes odafigyelni. Bár persze ez nem vonatkozik a "kaplijevekre" és a "sztepaniscsevekre" - "egy púpos sír meggyógyul" (szerintem itt még az uszonyos rendőrség sem tehet semmit).
_____________________
Vitalij "Afrika".

Ez persze nagyszerű, de javítsatok ki, ha öreg koromban kissé megvakultam - ez jóval azután érkezett, hogy a csoport befejezte az átkelést, így 99% esély van rá, hogy egyik állat sem sérült meg közben. Persze örülnék, ha tévednék, de...

És miért van ez így? Mert az orosz csoportban 4 (NÉGY, KARL!) harcirányítási kapcsolat van a célpont észlelése és a tűznyitásról szóló döntés között. Persze mire a döntés megszületik, az ellenség általában már régen eltűnt.

Megjegyzendő, hogy a "zenészeknél", ahol a lánc egy vagy két láncszemből áll, az ilyen hibák sokkal ritkábban fordulnak elő. Hasonlóképpen az LNR azon részein, ahol a helyi aktivisták képesek voltak az Oroszországból "tanácsadóként" küldött degeneráltakat kiszorítani az irányítás karjaiból.

Az olvasók privátban azt írják, hogy én egy civil munkatárs vagyok, és semmit sem értek a parancsnokságok, különösen a tüzérség megfelelő megszervezéséhez - "hogy lehet ez egyetlen láncszem?!".

Rendben, természetesen abszolút semmit sem értek (egyébként olvassátok el a könyvet, ne felejtsétek el), úgyhogy dobok még néhányat a ventilátorha.

Ahogyan egy normális brigád szerveződik:

A parancsnoki és a tüzérségi zászlóaljparancsnoki beosztást összevonták. A parancsnok nagy és jó drónja az ellenség közeli hátországát pásztázza, kövér és szép célpontokat keresve (mert a tüzérek vonzódása a kövér és szép célpontokhoz kiolthatatlan, és ez ellen nem lehet mit tenni). Ugyanakkor a gyalogezredekben a zászlóaljhoz csatolt beosztású beosztottak vannak, akik döntéseket hoznak és adatokat küldenek közvetlenül annak az ütegnek a parancsnokához, amelyik ebben az esetben a leghatékonyabb lesz. A munka ilyen megszervezése lehetővé teszi, hogy egy dandár egy zászlóalja sikeresen támadjon meg egy kétszer-háromszor nagyobb létszámú (de tüzérségben gyengébb) ellenséget, miközben kevesebb veszteséget szenved az ellenségnél.

Ez az általános séma, de a konkrét eset az, hogy a szakasz, amely a fő erőkhöz képest bizonyos távolságban tevékenykedett, a túlerőben lévő ellenséges erők beszorították, a szakaszon belül nincs felderítő, és az időjárási körülmények nem teszik lehetővé drón küldését (és nincs idő). Nachart közvetlenül a szakaszvezetővel veszi fel a kapcsolatot, és gyorsan emlékezteti egy egy hónappal ezelőtti eligazításra ("A célpontról korrigálsz, érted? A célpontból, nem magadból. Emlékszel, hol van North? Nem, nem ott van, ahol keresed! Használd a kibaszott iránytűt! Rendben, jó fiú. Dobok neked egy céltáblát, nézd."). Nyilvánvaló, hogy így nem lehet csodákat elérni a hatékonyságban, de az ellenség támadó lendülete meghiúsul, és miután egy kicsit tüzel a tisztesség kedvéért, visszavonul.

Világos, hogy amíg az Orosz Fegyveres Erőkben az olyan elvtársak, mint Kapljev és mások, mint Sztepaniscsev, parancsnoki pozíciókban vannak, és nem közlegények a "fináncokban", addig nem számíthatunk a helyzet javulására.

*Igen, ehhez nemcsak jól képzett, hanem intelligens, szemléletmóddal rendelkező korrektorokra is szükség van. Tehát képezd ki őket, és ne csinálj belőle látványosságot.
**Igen, ehhez olyan szervezési csodára lenne szükség, mint egy negyedévente egyszer egy kétórás óra az összes parancsnoki osztaggal (és lehetőleg az öltöztetőkkel is) a tüzérségi észlelés alapjairól. Másfél óra elmélet, másfél óra gyakorlat.
*** Nevek említése nélkül - az Orosz Fegyveres Erők 20. hadserege és a DNR 100. dandárja finoman szólva is szenved a középszerű parancsnokságtól. Persze nincsenek egyedül, de a hajmeresztő kritikák áradata onnan a lehető legsűrűbb.

 
  • Tetszik
Reactions: Kopi2000

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
3 479
16 995
113
Bocs, de ezek hősies hullapakolgatós videók teljesen feleslegesek. Nem tudom, kuki2000 miért tartja fontosnak, hogy megosszon ilyet, de szerintem tök értelmetlen válaszolni ezekre.
Orosz oldalról már kb 2 hónapja mennek ezek, mindig ugyanaz a narratíva: az elesett ukránok nem kellenek senkinek, hiába próbálják rásózni a hoholokra.
“Vótmá”
Magamtól nem rakok be ilyet,de amikor néhány hozzá hasonló létforma ilyenekkel házal,elvesztem a kontrollt.
 

Kilroy was here

Well-Known Member
2022. március 4.
37
330
53
Ami azt illeti egy nem hivatásos júzernek rémálom követni a topikot (nem az eseményeket) a sok felesleges faszméregetés miatt. Lelkiismeretesen ellátott munka mellett két oldalt nem tudok elolvasni, pedig már kifejlesztettem a bakugrás képességét amivel a helyesírási és irreleváns történelmi leckéken vetem át magam az első bekezdés után. Sacc 90 oldallal vagyok lemaradva, amiből kb nettó 30 oldal lehet topik témájába vágó.

Azonban jelen hozzászólásom nem igényli a realtime időrendet, mert a közelmúlt történéseiről vetnék klaviatúrára pár gondolatot a „ki mit b@szott el, ki mit csinált jól a lehetőségeihez képest” gondolat jegyében.

A Ruszkik: Ők nagyjából most elhagyták a balf@szságaikat, úgy hasítanak a fronton, ahogy egy hadseregnek kell, ami elött egy még nem összeomlott, de részben megtört ellenfél hátrál.

Diktálhatnának nagyobb tempót is, de nem tágítanak az élőerejük megóvásának pár hete tartó taktikájától, alapos tüzérsági előkészítés után megy előre a páncélos és a lövész, ez pipa. A harctéri elemzéseket követő taktika alakításának ez jó példája.

Az Ukrik: Ők hoztak jó és hibás döntéseket is.

Jó döntés volt a területvédelemmel feltölteni a lövészárkokat. Hideg fejű, akár kegyetlennek is minősíthető, de jó taktikai és stratégiai döntés. Mert amíg nem képesek adekvát eszközökkel biztosítani a fronton a csapataik túlélését, hogy az ellentámadásra való képességükről ne is beszéljünk, addig nem érdemes a kiképzett regulárisok vérét ontani, erre ugyanúgy megfelelnek az ukrán civilekből verbuvált Vanek B. Eduárdok és Svejkek. Tartalékolnak a tartalékosok élete árán. Rideg, de igazolható.

Hogy Donbasszt még nem adták fel, részben a távoli ukrán vidékek szatócsainak, tanárainak, és félszemű salabaktereinek köszönhető (szándékos túlzással élve). Az ő életük árán lassítható az orosz előretörés és erről a döntés a legfelső szinten kellett, hogy megszülessen. Hullanak mint a legyek (Forras: Zelenszkij), tucatjával adják meg magukat, de ezt mindenki óvakodjon felróni nekik, mert ugyan mi mást tehetnének? Szóval emelem kalapom az ismeretlen Ukrán területvédelmis előtt, aki legalább ideig óráig, de felveszi az egyenlőtlen harcot.


Rossz döntés volt azonban: Az Azovstal ilyen gyors lefolyású feladása.

Nem, nem tartom az Azov fegyvereseket elitnek, jóformán semmiben. Őket pusztán a kistafírungozott kirakatalakulatnak tartom, akik az ukriknak megfelelő ideológiai alappal bírnak, de csak a helyi origin benácult bulák közt van keresnivalójuk, de valódi elithez semmi közük. Amiért mégis rossz döntés volt a vasmű feladása az a jelenlétükből adódik. (Az ejtoernyosokkel egyetemben) Lekötöttek orosz erőket. (hogy mennyit, azt nem tudjuk, volt DNR milicista, aki mikor kijött a 2500 azt nyilatkozta elhűlten, hogy „hát a végén mi kevesebben voltunk akik őriztük a helyet!”) Az első héten amikor a megadósdi elkezdődött kiküldtem volna minden sebesültet és annyi legyengültet, aki elbírja a hordágyakat, és akkor stop. Pár napra. Majd ezt a mézesmadzagot húzogattam volna az oroszok elött hetekig. Meg lehetett volna tenni. 50-100 emberenként, durván elhúzva időben a folyamatot. (Egyben nem is tudták volna a 2500 embert elbuszoztatni a ruszkik…)

Ami a ütemtervet illeti, és a megadást az látszik hogy egy tárgyalási folyamat volt. (itt nem úgy ment a dolog mint a tengerészgyalogos ezred megadásánál, ahogy feltartott kézzel masírozott végeláthatatlan sorban a brigád). Itt basszátokalássan hátizsákokban hozták kifele a Azovstal szuveníreket, és mint a repülőtéri vámon folyt a bőröndök ellenőrzése. Ez a folyamatot HETEKRE el kellett volna húzniuk, es az nehezen vitatható, hogy ezt valóban megtehették volna és akkor a ruszkitüzérség innen meg hetekig nem szabadul, hogy aztán a Donbasszban tűnjön fel, a rohamcsapatok átcsoportosításáról nem is beszélve.

Ide tartozik, hogy e hétvégén is találtak még rejtőzködő ukrikat (3-4 fő), akik megadták magukat, de ezzel ostromhaderőt már nem tartottak ott csak az átfésülő alakulatokat akiknek amúgy is ott a helyük…

Más. A topikban a hivatásosok által fel van szteroidozva minden hír. Ezt hadd illessen kritikai szóval.

Ha az USA egyik kongresszusi tagja aki történetesen vmelyik hadiipari bizottság tagja is megemlíti, hogy a szuperfejlett ZIMMELZUMM fegyverrendszert is át kellene adni az ukránoknak, akkor a következő percben a „ZIMMELZUMMOT IS KAPNAK AZ UKRIK! AZ OROSZOKNAK VÉGÜK!” hozzászólások inkább csak megmosolyogtatók. Ha az oroszok kipróbálnak egy még nem is rendszeresített fegyvert, hasonló visszafogottsággal kéne azt is lereagálni. A topik zöme különben az ellenoldal provokálásában és annak lereagálásában fullad ki.

Tovabbi szep napot! :)
 

gergo55

Well-Known Member
2014. július 16.
4 118
10 415
113
Ami azt illeti egy nem hivatásos júzernek rémálom követni a topikot (nem az eseményeket) a sok felesleges faszméregetés miatt. Lelkiismeretesen ellátott munka mellett két oldalt nem tudok elolvasni, pedig már kifejlesztettem a bakugrás képességét amivel a helyesírási és irreleváns történelmi leckéken vetem át magam az első bekezdés után. Sacc 90 oldallal vagyok lemaradva, amiből kb nettó 30 oldal lehet topik témájába vágó.

Azonban jelen hozzászólásom nem igényli a realtime időrendet, mert a közelmúlt történéseiről vetnék klaviatúrára pár gondolatot a „ki mit b@szott el, ki mit csinált jól a lehetőségeihez képest” gondolat jegyében.

A Ruszkik: Ők nagyjából most elhagyták a balf@szságaikat, úgy hasítanak a fronton, ahogy egy hadseregnek kell, ami elött egy még nem összeomlott, de részben megtört ellenfél hátrál.

Diktálhatnának nagyobb tempót is, de nem tágítanak az élőerejük megóvásának pár hete tartó taktikájától, alapos tüzérsági előkészítés után megy előre a páncélos és a lövész, ez pipa. A harctéri elemzéseket követő taktika alakításának ez jó példája.

Az Ukrik: Ők hoztak jó és hibás döntéseket is.

Jó döntés volt a területvédelemmel feltölteni a lövészárkokat. Hideg fejű, akár kegyetlennek is minősíthető, de jó taktikai és stratégiai döntés. Mert amíg nem képesek adekvát eszközökkel biztosítani a fronton a csapataik túlélését, hogy az ellentámadásra való képességükről ne is beszéljünk, addig nem érdemes a kiképzett regulárisok vérét ontani, erre ugyanúgy megfelelnek az ukrán civilekből verbuvált Vanek B. Eduárdok és Svejkek. Tartalékolnak a tartalékosok élete árán. Rideg, de igazolható.

Hogy Donbasszt még nem adták fel, részben a távoli ukrán vidékek szatócsainak, tanárainak, és félszemű salabaktereinek köszönhető (szándékos túlzással élve). Az ő életük árán lassítható az orosz előretörés és erről a döntés a legfelső szinten kellett, hogy megszülessen. Hullanak mint a legyek (Forras: Zelenszkij), tucatjával adják meg magukat, de ezt mindenki óvakodjon felróni nekik, mert ugyan mi mást tehetnének? Szóval emelem kalapom az ismeretlen Ukrán területvédelmis előtt, aki legalább ideig óráig, de felveszi az egyenlőtlen harcot.


Rossz döntés volt azonban: Az Azovstal ilyen gyors lefolyású feladása.

Nem, nem tartom az Azov fegyvereseket elitnek, jóformán semmiben. Őket pusztán a kistafírungozott kirakatalakulatnak tartom, akik az ukriknak megfelelő ideológiai alappal bírnak, de csak a helyi origin benácult bulák közt van keresnivalójuk, de valódi elithez semmi közük. Amiért mégis rossz döntés volt a vasmű feladása az a jelenlétükből adódik. (Az ejtoernyosokkel egyetemben) Lekötöttek orosz erőket. (hogy mennyit, azt nem tudjuk, volt DNR milicista, aki mikor kijött a 2500 azt nyilatkozta elhűlten, hogy „hát a végén mi kevesebben voltunk akik őriztük a helyet!”) Az első héten amikor a megadósdi elkezdődött kiküldtem volna minden sebesültet és annyi legyengültet, aki elbírja a hordágyakat, és akkor stop. Pár napra. Majd ezt a mézesmadzagot húzogattam volna az oroszok elött hetekig. Meg lehetett volna tenni. 50-100 emberenként, durván elhúzva időben a folyamatot. (Egyben nem is tudták volna a 2500 embert elbuszoztatni a ruszkik…)

Ami a ütemtervet illeti, és a megadást az látszik hogy egy tárgyalási folyamat volt. (itt nem úgy ment a dolog mint a tengerészgyalogos ezred megadásánál, ahogy feltartott kézzel masírozott végeláthatatlan sorban a brigád). Itt basszátokalássan hátizsákokban hozták kifele a Azovstal szuveníreket, és mint a repülőtéri vámon folyt a bőröndök ellenőrzése. Ez a folyamatot HETEKRE el kellett volna húzniuk, es az nehezen vitatható, hogy ezt valóban megtehették volna és akkor a ruszkitüzérség innen meg hetekig nem szabadul, hogy aztán a Donbasszban tűnjön fel, a rohamcsapatok átcsoportosításáról nem is beszélve.

Ide tartozik, hogy e hétvégén is találtak még rejtőzködő ukrikat (3-4 fő), akik megadták magukat, de ezzel ostromhaderőt már nem tartottak ott csak az átfésülő alakulatokat akiknek amúgy is ott a helyük…

Más. A topikban a hivatásosok által fel van szteroidozva minden hír. Ezt hadd illessen kritikai szóval.

Ha az USA egyik kongresszusi tagja aki történetesen vmelyik hadiipari bizottság tagja is megemlíti, hogy a szuperfejlett ZIMMELZUMM fegyverrendszert is át kellene adni az ukránoknak, akkor a következő percben a „ZIMMELZUMMOT IS KAPNAK AZ UKRIK! AZ OROSZOKNAK VÉGÜK!” hozzászólások inkább csak megmosolyogtatók. Ha az oroszok kipróbálnak egy még nem is rendszeresített fegyvert, hasonló visszafogottsággal kéne azt is lereagálni. A topik zöme különben az ellenoldal provokálásában és annak lereagálásában fullad ki.

Tovabbi szep napot! :)
Beszédes, hogy a februári újranyitás óta több hsz keletkezett (+a rengeteg törölt) mint 2014-18-ig.
Köszönöm a régi szép htka-s színvonalú hozzászólásodat! :)