[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
3 589
17 767
113
Itt szó lehet még más államokból való toborzásról is pl. Mexikó vagy a közép amerikai /panama és costa rica-n kívüli/ földhíd államaiból.
Egyenlőre nincs arról adat hogy a spanyol idegenlégió khm néhány száz főnyi "leszerelt veteránja" nem e látogatna el dél vagy kelet Ukrajnába és ott nem e szerlnének fel persze ukrán oldalon :)?
Ne álmodozzon a Mester,nem bolondok azok.
 

tomippo

Well-Known Member
2016. május 16.
3 325
10 367
113
Orosz Su-25


zmWisb6.jpg
 

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
3 589
17 767
113

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 989
12 021
113
Khm. Bár alapvetően Yoda nálam ignore-on van, de a kolumbiai katonákról mondanék pár szót, tekintve hogy 18 hónapot töltöttem el egy kolumbiai zászlóaljjal egy bázison, meg sokat voltam velük kapcsolatban, pár dolgot azért itt leírnék, mert sztem nagyon nem vagy képben.

Az átlag kolumbiai katona kb 160 cm magas és felerészben indián. A nagyjuk elképesztő szegénységből jön, nem ritka a 10 feletti gyerek. Bevonulnak, aztán kiképzést követően mennek a dzsungelbe. Aki aláírja a 25 évet, az 10 év után házat kap, 25 év után nyugdíj. Amikor kint voltam, akkor 400 dodót keresett egy soros havonta.

Cserében végtelen harc a kokainbárók, a gerillák, a bűnözők és a terroristák ellen. Akikkel lehúztam szolgálatot kb 1 éven, meg utána 6 hónapon át, azok közül az egyik Lancero volt, valami ranger csapat. Mutatta a hasát, ejtőernyővel dobták le a kokain ültetvényre és a zsoldosok már a levegőben megsorozták.

A másik SF alakulatban volt, 156 cm magasan, 17 testvére volt, aból 11 lány még otthon, az egész zsoldját hazaadta a szüleinek. Az ő élete a kiképzést követő pár ( egyidős volt velem, 7. évet volt akkor már a seregben) évben úgy nézett ki, hogy 1 hónap dzsungel és 3 hónap hátország. Mutogatta a sebeit, volt hogy mentek a dzsungelben, aztán repeszgránátot basztak közéjük, ő megúszta. Kitüntetésként válogatták be békefenntartónak.

Akit kivittek békefenntartónak, az mind ölt már, és kiemelt jutalomként volt ott 1 évig. A 400 dodós hazai fizetés mellett kaptak még 400 dodót. Elképesztő fegyelem volt kint, megbecsülték magukat. De a történetek amit elmondtak, azok alapján kb ha azt mondták hogy ölsz, akkor öltek, nem volt kegyelem egyik oldalról sem.

Olyan szinten szarják le az ellenség életét, amire szavak nincsenek. Egyszerű, félig irástudatlan fél indián-fél latino katonák. És ott ők a dzsungelben gyalogosan járőröznek, meg kézifegyverekkel harcolnak.

Ezeket a "kokainos babazsúr" meg "bohóckodás" szavakat lehet elfelejteni. Rengeteg sebesülttel, sok veszteséggel, rengeteg dzsungelszolgálattal jár egy kolumbiai veterán 25 éves szolgálata.

Ezt csak azért irtam, mert nagyon degradálóan írtál egy alapvetően rohadt kemény bandáról.

Amúgy sztem az ukrán meg a ruszki oldal is az, de ne fitymáljunk már másokat, akik nem 3 hónapja harcolnak a saját országukon belül, hanem már évtizedek óta.
Maximalis respect, ilyen irasokert (is) erdemes ide jarni.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 719
13 979
113
Kijött az első orosz laptop. 10 éves processzorral.:):):) Még jó, hogy a szankciók nem működnek.

Valahol el kell kezdeni, netezni, az esetek 98%ra meg bőven elég ez is.

De a legfontosabb tulajdonsága.. maga a processzor létrehozásának is a létjogosultsága:

NSA backdoor mentes!!!!

(Merkel tudna róla mesélni, hogy az ilyen "barátai" mellett miért fontos ez)
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
10 553
32 041
113
"Június 10-én az orosz hadsereg folytatta a rakétacsapásokat az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) katonai létesítményei ellen.

A délelőtti tájékoztatón az orosz védelmi minisztérium arról számolt be, hogy tegnap este nagy pontosságú orosz légi indítórakéták találták el a dnyiproi katonai repülőteret. A sztrájk következtében az ukrán légierő repülőgépei megsemmisültek. Egyéb részleteket nem közöltek."

 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
10 553
32 041
113
Kin.jpg

"Június 10-én az orosz erők átvették az irányítást a Mikolajiv megye Ochakiv kerületében található Kinburn-köpség felett. A Spit csúcsa és az Ochakov közötti távolság mindössze 6 km. Így az orosz katonai állások a nyárban támaszt jelenthetnek egy rohamművelethez, miközben az orosz hadsereg ágyúzhatja az ukrán ocsakovi kikötőt. A nyárs mélyen a tengerbe nyúlik, és valójában elzárja a Dnyeper-Bug torkolatát. Ez azt jelenti, hogy minden hajó, amely megpróbálja elhagyni a Dnyeper folyót, orosz ellenőrzés alá kerül."


Közelben Ogyessza! :hadonaszos:
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 596
19 653
113
Tekintve a rendszert, nem releváns a fejlesztés. Lehet páratartlalmat számolni meg szelet, de háborúban szerintem inkább kettővel többet lőnek
Azért nem teljesen irreleváns. Nagy előny, hogy egy lőállást elfoglalva szinte azonnal tüzelhet, ezen felül pedig megvan a lehetősége annak is, hogy később esetleg irányított rakétákkal fegyverezzék fel az indítót. Persze a nem irányított rakétákkal továbbra is nagy lesz a szórás, hiszen a büdös életben nem fog sem grammra sem minőségre stimmelni a hajtóanyag, ez a nyugati MLRS rendszereknél is így van/volt, viszont a rendszer gyorsabb és rugalmasabb és ez mindenképpen növeli a túlélőképességet.
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 941
19 447
113
Válogatás Ukrajna első embereinek nyilatkozataiból a veszteségeinek elismeréséről :

Május 22.: "Ma 50-100 ember hal meg államunk keleti részén a legnehezebb irányában..." (Zelenszkij).
Május 31.: "A helyzet nagyon nehéz; naponta 60-100 katonát veszítünk elesettként és körülbelül 500 embert sebesültként" (Zelenszkij).
Június 10.: „Minden nap akár száz harcosunkat veszítjük el, és 500 sebesültet veszítünk el” (Oleksij Reznikov ukrán védelmi miniszter).
Június 10.: "Mikhajlo Podoljak elnöki hivatal vezetője interjút adott a BBC-nek, amelyben kijelenti, hogy az ukrán katonai veszteségek napi 100-200 embert jelent."

Fénykép az ukrán fegyveres erők temetőjéről, több mint 600 friss sírhoz:
600.png
 

adam.bertok

Well-Known Member
2022. február 26.
358
1 129
93
Ádika, kizárólag tanítási célzattal válaszolok, de anyukád most szólt, hogy miért nem alszol már, holnap iskola, te meg hisztis szoktál lenni ha kialvatlan vagy és rosszak lesznek a jegyeid is.
Naszóval.

Ez valami roppant kretén kiindulási alap az életben. Ahol nincs Nike, ott megáll az élet vagy micsoda?
Most hirtelen a Splav jut az eszembe, de ők sportcipőn kívül még ezerféle dolgot is gyártanak.
Nézegesd (de csak holnap! ma már alvás van!!).

Te komolyan azt hiszed, hogy Oroszország "nem tud civil repcsit gyártani"? Superjet? Tu-214? Il-96? Csak hogy ne a szovjet típusokat említsem. Tudnak, fognak, pont ők ne tudnák megoldani...

És? Vesznek másik kínait. De ahogy az oroszokat ismerem, lesz ott iPhone is ;)

Tudnak venni mobiltelefont. Hogy függ össze ez azzal, hogy mit fejlesztenek?

Van csipgyáruk, de az igaz, hogy nem a konzumer elektronikához való holmit gyártják ott.
Azt majd megveszik Kínából ha kell.

Úgy érted, nincs olyan "civil" termékük, amit az EU-ban kapni lehet, vagy nincs civil termékük egyáltalán? :)
Mivel nyilván van "civil" termékük, az első feltevésre a válasz az, hogy az EU elég komolyan szankcionálta őket már 2014 óta és nem vett vissza a tempóból azóta sem. Az orosz meg minek adjon el itt, ha az EU-tól nem tud érdemben megvenni termékeket.
Ami kell nekik, azt vagy megoldják országon belül, vagy megveszik máshonnan - pont mint egy bármilyen másik országban.

És?

Ezt nem értem, egyáltalán mire bizonyíték és hogy miért jó szajkózni. Van elég komoly szénhidrogén tőkéjük és ezzel kereskednek.
Ez baj?

Nekem erről nincs információm, hogy a "befolyt pénz" mekkora részéből épültek jachtok.
Nyilván mindig lehetne többet költeni, de azt hiszem az, hogy Putyin óta stabilan a GDP 4%-a körül költenek, szerintem ... oké :)

Ahol konjunktúra van, ott történnek ilyenek, igen.
Láttad már, mondjuk egy nagyobb amerikai cég CEOjának milyen jachtja van?

Gondold ezt, ettől biztosan jobban alszol.

"Ezen az éven" - mondom hogy fáradt vagy már Ádika!
Továbbra is megveszik Kínából azt az ESP-t meg a légzsák ECU-t is (de nem tartom kizártnak, hogy államosítják egy, egyébként az oroszoknál termelő nyugati autóipari beszállító egyik gyárát, oszt' jónapot). Egyébként ezek már régóta commodity cuccok az autóiparban, fillérekért hozzádvágják, ha kell.
Az átmeneti nehézséget most az jelenti, hogy több, orosz piacra termelő (nyugati) beszállító most leállt a termeléssel a szankciók miatt. És egy ESP-t vagy légzsák ECU-t nem tudsz egyik napról a másikra kiváltani egy másik gyártó hasonló termékével - ez még a nagy nyugaton is másfél-két év szokott lenni.

El kell keserítselek egyébként, nem vagyunk az önvezetés korában és még egy jó darabig nem is leszünk.

Nem akarják elpusztítani. Véglegesen kiherélni, a főbohócot a saját népe által felkoncoltatni (/elüldözni) inkább.

Na, most már tényleg alukálj!
tudnak repülőt gyártani, persze,csak hangos , nem engedik majd be sehova, meg 3x annyit fog fogyasztani és 6x annyiba kerül majd. oroszországon belül talán jó lesz ha tudnak gyártani.a hajtóműveket ezekbe is amcsi gyáraktól vették.

Ha az autókba nem tudnak légzsákot gyártani, akkor majd biztonságos repülőt fognak tudni mi.
nevetséges. Vagy persze majd gyártják megint az AN-2-t, igaz tovább tart vele az út, de oroszoknak jó lesz.

az hogy kivonul a huawei oroszországból szerinted azt jelenti, hogy a kinaiak majd fognak nekik szállitani ?
szánalmas a gondolatmeneted.

500 millió dolláros jachtja kevés amerikai gazdagnak van, egy kettőnek talán, talán, de az oroszoknál ez szinte alap.
abs, légzsák sok életet mentenek meg évente, az oroszoknál majd kevesebbet fognak.

az oroszoknál nincs konjuktúra semmi.

De olasz márkát 20at tudsz mondani, még te is, ebben biztos vagyok.
oroszt egyet sem tudsz.

de jó válasz volt köszi hogy erőlködtél.


gyermeteg, hogy egy civil orosz terméket, márkát nem tudtál irni, pedig kérdés volt.
van persze orosz márka, brand biztos.
Oroszt egyet sem tudtál irni...