[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 097
24 723
113
Azt látom, hogy a sok megveszekedett orosz fan, ténylegesen nem tudja, hogy Szovjetuniót is simán legyőzte a demokrácia, pedig a világ 1/8-án terült elő. Alapvető közgazdasági fogalmakkal sincsenek tisztában. Oroszországot felkészületlenül érte a háború. Még saját veszteségeit sem képes pótolni, mivel a modern repülőgépeikhez, harkocsikhoz, rakétákhoz is vagy nyugati, vagy Tajavni elektronikát használt, amit nem képes pótolni. Amit látszik a problémákból, pld. az hogy a harci és AWACs gépeikből a békeidőhöz képest többszörösét repülték ki és nincs lehetőség nagyjavításra. Elfogytak a precíziós fegyvereik, amik eddig sem voltak nagyon, már a tengo kalibr-t használják, meg a hajókról indíthatók alig maradtak. Tudnak T-72-est gyártani, de modernebbet nem mert nincs elektornikai, hőkamera és hasonlók. Például a 9M729-es cirkálórakéta, amelyet az Iszkander-K rövid hatótávolságú ballisztikus rakétarendszerből lőnek ki, az orosz hadsereg egyik legfejlettebb fegyverrendszere, amely precíziós csapásmérő képességekkel rendelkezik. Nagyjából fél tucat aljzatcsatlakozási pontja van, amelyek lehetővé teszik az adatok átjutását a hőpajzson. Ezen aljzatcsatlakozási pontok némelyikét amerikai vállalatok gyártották. Ezenkívül az áramköri lapokat a számítógépházhoz rögzítő síneket - valamint az áramköri lapokat - amerikai vállalatok gyártották. A 9M949 300 mm-es rakéta, amelyet az orosz Tornado-S többrakétás rakétaindító rendszerben használnak, szintén az Egyesült Államokban gyártott száloptikai giroszkópot használt. Végül az orosz TOR-M2 légvédelmi rendszer az Egyesült Királyságban tervezett oszcillátort használt, amely a radart vezérlő számítógépben található. Folytassam. A chipjeiket se kapnak, készletük minimális, nem tudnak Szu-35, 57, Sz-400/500 rakétákat gyártani. A gyártásnál probléma a német, japán precítziós szerszámgépekre épített termelés is, mert elfogynak a vágókorongok, stb, és azokhoz sincs alkatrész és embagró van. tehát ezért sincs se nagyjavítás, se új repülőgép, harckocsi. Ezért van T-62M.. stb.

Még Tyigr dzsippeket sem képesek gyártani. Nem véletlenül akadozik az autógyártás, és mindenféle biztonsági berendezés nélküli (egyszerűsített) járműveket akarnak építeni, állami rendelet alapján. Majd ha a maradék alkatrész is kifogy akkor megállnak a nyugati, és japán, koreai autóik is. Már most is hazaviszik az akksit és az ablaktörlőt mint a régi időkben. Putyin szavazóbázisa a vidéki szegények, akiknél az életszinvonal az elmúlt 20 évben minimálisan javult, Ladával, meg Nivával jár, alapvetően csirke, káposzta, burgonya és fekete kenyér a kaja, Ők ezt még hasonló áron kapják (mint Viktor és a csirkefarhát..) a diktátorok hasonlóak..
Aki ezt győzelemnek a szankciók kudarcának fogja fel az kurvára téved. Hiába van pénzed ha nem tudod elkölteni. Igen vannak olyan nyersanyagot amit a világ többi része nehezen pótol. A demokráciák mindig lassan pörögnek fel, Lásd amerika a II.vh-ban. de aztán ha elindul akkor meg ellenállhatatlan.
A légierő harcászati kiképzése minimális. még mindig nem irányított rakéták és buta bombák, alacsonyrepülés. egyetlen célzókonténert sem tudnak még mindig gyártani sorozatban 2020-as években. Ezért nincs mélységi csapásmérés sem, ezért állnak az ukrán hidak. A CAS helyett tüzérség, de második világháborús módon, mert nincsenek modern tüzérségi felderítő eszközök, lokátorok, illetve amik vannak eszközök sem megfelelő a kiképzés. Ráadásul a katonák morálja a béke segge alatt, mert nem ororszországban vannak, a helyi lakosság meg utálja őket. Én is látom a RT műsorait a tobbleronét osztogató orosz katonákról, meg egyéb propaganda dolgokat. Az is igaz, hogy próbálnak a megszállt terüleken enni és innivalót osztogatni a polgári lakosságnak, de a lerombolt villany és vizhálózat és telefon és net nehezen pótolható. Különösen mert utóbbi szintén nyugati technikára épült.

Ezek tények. Lehet oroszbarát valaki, sőt én is 4x voltam oroszországban, és akikkel találkoztam normális rendes emberek voltak. Putyin azt mondta 1-2 napja, hogy lehet őket benzinkut országnak csúfolni, de akkor is mennyi mindent gyártanak.. Igaza van, oroszország nagyhatalom, de Putyin alatt elbaszta a bevétek nagy részét az ipar függetlenítése helyett látszatberuházásokra. Nincs kapacításuk még a saját haderő technikai eszközeire sem, akárcsak olajipari eszközök stb. Minden modernben van nyugati/távol-keleti alkatrész. És benzinkútország mert a foszilis nyersanyagon és uránon kívül szinte marginális az export feldogozott cikkekből, elektronikából, stb.
De bizonygassátok a marhaságitokat...
Szép hosszút írtál, de minek?

Nem tűnik fel, hogy chipek nélkül is megb@sszák az ukrán haderőt, akit kitömködött a nyugat mindenféle modern szarral?

Mit kell itt a chipeken lovagolni? Szerinted az emberiség a digitalizáció (chipek) kora előtt nem létezett? Jelenleg Ukrajnában nem a chip dönt, hanem az AK, a thermobarikus töltet, meg a "második világháborús tüzérség" és hidd el kurvára leszarják a chipeket a jelen konfliktusban, neked is le kellene nem ezen agonizálni, hogy jajj hát mi lesz velük ha nincs náluk chip, majd akkor odabaszbak egy gránátot, vagy kilőnek egy Shmelt azt annyi ..
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 097
24 723
113
Hát mondjuk ha 8 éve megindítják ezt a háborút, akkor még sikerülhetett is volna az A terv. 8 év alatt az ukránok sokkal többet fejlődtek mint az oroszok és Ukrajnában az orosz befolyás nagyon lecsökkent.

Az USA a világ vezető gazdasági és katonai hatalma a világ harmadik legnagyobb népességével. Ehhez képest sehol sincsenek az oroszok. Egy döglődő hatalom nem így néz ki.

Az orosz intézték el hogy az EU kevesebb nyersanyagot vegyen tőlük. Az EU-nak is elege van hogy itt van Oroszország a spanyol méretű gazdaságával és folyamatosan az EU bomlasztásával van elfoglalva és háborúkat indít a szomszédban. Egyszerűen ezt Európa nem akarja pénzelni. Az oroszok Európa saját pénzéből bomlasztják Európát.

De most őszintén, értem én hogy a szankciók ellen vagytok, de szerintetek a következmények nélküliségnek nincs ára? Szerintem jelen helyzetben a tétlenségért sokkal nagyobb árat fizetne Európa.
Mit fizetne? Csak nem azt hogy ki húzná végre a nyelvét Amerika seggéből, és a saját lábára állna? Vagy mit? De egy döglődő hatalom pont úgy néz ki mint az USA csak nem látod a szemellenződtől, pedig annyi jele van . rendszeres katonai kudarcok, a hazai gazdaságuk csődközeli állapota (igen, jól olvasod amit írtam!!) lehet rajta röhögni meg csodálkozni, aki nem full retardált az levágja, hogy miért kell a kongresszusnak felemelni az adósság plafont szinte évente :D, aztán ott a dollár pozíciójának gyengülése (persze ezt is van olyan kretén aki tagadta vagy próbálta kimagyarázni) a nemzetközi kőolaj kereskedelmi piacon (yüan, egyéb valuták) azt meg döntsétek már el végre hogy Oroszország most olasz vagy spanyol szintű GDP-vel rendelkezik? (cáfolva lett egyébként ez is, de mindegy...spongyat rá, ne foglalkozzunk ilyen bagatell dolgokal,pedig be dőlt ez a tévhit is) kurva egyszerű ám a képlet amit felvázolsz, legyen tökös Európa mutassa meg mennyi vér van a f@szában,és azonnal állítsa le a kőolaj és földgáz importját, így több legyet is üt egy csapásra, kibabrál az oroszokkal jót tesz az ukránokkal, ráadásul még a klímavédelmi előírásokat is maximálisan betartja, a vitorlás hajó meg a lovaskocsi nem termel károsanyagokat, a bicikli sem.

Minden máshoz energia kell, amiből az EU-nak igen korlátozott mennyiség áll a rendelkezésére, de annak örülök ha Ti ezt jobban tudjátok mint a katari energiaügyi miniszter, aki kijelentette, jelenleg az EU nem tudja sem nélkülözni, sem pótolni a kieső orosz energiahordozókat, lehet matekozni (megint) hogy hány LNG szállító hajó van, és ezeknek a szállítókapacitása mennyi idő alatt tudja pótolni a kieső napi!! orosz mennyiséget, utána lehet matekozni, társadalomföldrajzozni, meg közgazdaságtant gyakorolni, hogy ennek a kieső energiának mik lesznek a hosszú távú hatásai, az iparra és a társadalomra nézve, és ez hogyan fog begyűrűzni Európában, hogy vajon az átlag európai polgár az oroszokat vagy a saját kormányát fogja-e utálni a hazai áremelkedések miatt, ennek következtében mennyit lesz hajlandó a saját adójából Ukrajnának áldozni, vagy inkább költené ezt is magára, meddig fogja Ukrajna sorsa érdekelni a saját sorsa helyett stb stb...

Szóval lehet ezzel játszani, mint amikor a kurvanagyokos belpesti kis nyomorult hugyos "értelmiségiek" akarják megoldani a magyar-cigány együttélést Szabolcsban, Borsodban vagy Békésben.... aztán amikor a szomszédjába költözik Kalányos Gepetto a kis családjával, vagy kiosztják a Kökin Rézműves Alejandroék, akkor a világ legrasszistább emberei lesznek belőlük, szóval lehet játszani a képmutatót amig nem vagy személyesen érintve, de utána mi lesz????

Ja és koránt sem állítom azt hogy Oroszország egy hibátlan mintaállam lenne, csak azért lássuk már a fától azt a kurva erdőt is!
 

ssgtzlan

Well-Known Member
2020. május 10.
1 199
5 139
113
Oroszországot felkészületlenül érte a háború.
Hát ez eléggé fura nekem mert ha jól emlékszem pont Oroszország támadta meg Ukrajnát. Vagy tévednék?


is, mert elfogynak a vágókorongok, stb, és azokhoz sincs alkatrész és embagró van.
Hát kezelhetjük úgy embargo van de néhány érdekesség az embargókról:

Szíria 2014-ben megsemmisítette a vegyifegyver készleteit. Az embargo ellenére sok száz tonna tiodiglikolt (tiltó listás mérgező harcanyag prekurzor) tudott vásárolni olyan az embargót betartó államoktól mint pl Hollandia Belgium Törökország vagy az Egyesült Arab Emirátusok. Hozzáteszem az utóbbi kettő nem gyártja hanem csak rajtuk keresztül adta el valaki. Ha Kínára gondol valaki akkor téved mert ők nyíltan és közvetlenül adtak el.

Jemen körül tengeri blokád és fegyver embargó van. Ennek ellenére már több mint 500 Scud rakétát lőttek ki az ellenállók Szaúd Arábiára. Valahogy sikerül észak koreai hajóknak kikötni és én látok némi összefüggést észak korea és a scudok között.

De hogy idézzelek Téged:

...9M949 300 mm-es rakéta, amelyet az orosz Tornado-S többrakétás rakétaindító rendszerben használnak, szintén az Egyesült Államokban gyártott száloptikai giroszkópot használt...
Szép hosszú felsorolásodból kiragadott példa. Amennyiben elfogadjuk hogy embargó van az oroszok ellen 2014 óta akkor azt feltételezem hogy minden ilyen cuccokat 2014 előtt gyártották. Tehát csak városi legenda hogy a németek, a franciák és az amerikaiak az embargo ellenére fegyverzete anyagokat szállítottak Oroszországnak.

Ugye az olajembargóra se találták ki olyan megoldást hogy Indián keresztül veszik meg az orosz olajat mert úgy demokratikus lesz.

Vagy hogy az uránt nem embargózza meg az USA mert csak kell az áram az amerikaiaknak. Persze egy egész csomó jó ötlete van hogy Európa mit embargózzon még meg hátha hamarabb bedől a gazdasága...
Persze amikor az olajembargó lebegtetése miatt az USA ban elszállt az üzemanyag ára hirtelen szóltak hogy legyen már valami döntés, mert már nem tetszik az átlag amerikainak...
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
6 598
44 888
113
Tegnap esti helyzet értékelés.

Az ellenségeskedés és a frontok helyzetének térképe június 10-én este​

Mária Drozdova ma 01:27-kor


Naprakész adatok:
teljesen az orosz csapatok irányítása alá került a Kinburn Spit nyugati része , amely területileg a Nikolaev régióhoz tartozik (a többi - a Kherson régióhoz). Szabadulásával közvetlen tengeri út nyílik Ochakovba .
Ezenkívül az ukrán védelem hajók nélkül maradt - a Vinnitsa korvettet orosz rakéták semmisítették meg . A Jurij Olefirenko partraszálló hajó elhagyta a harci zónát "a legénység alacsony morális és pszichológiai állapota miatt , amelynek tagjai megtagadták a parancsot a Dnyeper torkolatánál járőrözésre " .
Harkov front. Csaták a Lopan-Liptsy-Ternovaya-Rubezhnoye kozák vonalon. A tüzérség keményen dolgozik az állásokon.
Izyum-szláv front. Beszámoltak az orosz csapatok Szidorovoba való mozgásáról - a Szeverszkij-Donyec nyugati partján lévő hídfő tágul. Folytatódtak a harcok Bogorodicsny környékén, támadások Krasznopoly és a völgy ellen. Folynak a munkálatok a frontvonal kiegyenlítésére és az erdősáv teljes megtisztítására a Szlavjanszk elleni további sikeres offenzíva érdekében.
Luganszk front. Szeverodonyeckben elkezdték elhagyni az Azot ipari övezetét tárgyalások céljából az ott blokkolt fegyveresek képviselői – mondta Rodion Mirosnyik , az LPR moszkvai nagykövete . Hangsúlyozta, nincs hova visszavonulniuk, és az egyetlen feltétel a teljes megadás. Ellenkező esetben súlyos veszteségekkel járó csatákra számítanak. A makacs harcok folytatódnak Kamyshevakhi térségében, Vrubovka, Ustinovka és Toshkovka közelében. A zolotei APU-csoport továbbra is ellenáll.
Donyeck front. Avdiivka közelében nincs jelentős előrelépés. A harcok New York külvárosában zajlanak. Szvetlodarszk közelében alig van előrelépés Dolomitnénál, de az Uglegorski hőerőmű és a Novoluganszk továbbra is ukrán ellenőrzés alatt áll. Csaták Berestovoye és Belogorovka közelében. Az Artemivsk-Lysichansa autópálya továbbra is Oroszország ellenőrzése alatt áll, de Ukrajnának még mindig van egy Szeverszken átvezető autópályája.
Zaporozsje front. Nincs előrelépés, az ellenség Kamenszkoje és Orekhovo közelében erősíti pozícióit, várja az orosz hadsereg támadását a térség fővárosa ellen.
Déli front. Az ukrán fegyveres erők – amint azt a kollégák jelentették – nem vetik el azt az elképzelést, hogy ismét Inguletsen keresztül menjenek át Herson régió védett területére. Az Orosz Föderáció fegyveres erői kordában tartják a helyzetet, és csoportosulást halmoznak fel az érintkezési vonal mentén. Egy ukrán MiG-29-est is lelőttek Ingulets közelében.
Határvidékek. Nyugtalan reggel volt ma a Brjanszki régióban – mennydörgött robbanások történtek Belaya Berezka faluban. Az ágyúzás a helyi lakosok szerint körülbelül negyven percig tartott, legalább 15 lövést számoltak.

Érkezés. Tűz alatt Donyeck, Makeevka és Gorlovka. Donyeckben a központot heves tűzvész érte – jelentették be hivatalosan körülbelül öten meghaltak, tizennégy megsebesült. Meghaltak Makeevkában ketten, hárman megsérültek. Gorlovka – négyen meghaltak, kilencen megsebesültek.
"Kalibrálások" . Repülőgépek semmisültek meg a dnyipropetrovszki katonai repülőtéren. Harkovban megsemmisültek az ukrán fegyveres erők katonai felszerelését javító vállalkozások műhelyei. Ezenkívül a Bahmut (Artemovszk) és a Soledar közelében lévő MLRS kilövők nem szolgálják tovább Ukrajnát.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 709
13 919
113
"Emberek! Álljunk meg! Túltoltuk!"

Ez ilyen 1.0ás humanoidoknak van. Ők megeszik.
Ne gondolkozó emberekből indulj ki.

Szép hosszút írtál, de minek?

Nem tűnik fel, hogy chipek nélkül is megb@sszák az ukrán haderőt, akit kitömködött a nyugat mindenféle modern szarral?

Mit kell itt a chipeken lovagolni? Szerinted az emberiség a digitalizáció (chipek) kora előtt nem létezett? Jelenleg Ukrajnában nem a chip dönt, hanem az AK, a thermobarikus töltet, meg a "második világháborús tüzérség" és hidd el kurvára leszarják a chipeket a jelen konfliktusban, neked is le kellene nem ezen agonizálni, hogy jajj hát mi lesz velük ha nincs náluk chip, majd akkor odabaszbak egy gránátot, vagy kilőnek egy Shmelt azt annyi ..

Én nem értem miért kell fullba tolniuk a kretént.
Ott volt a példa, hogy egy sz@ros gradot is ezzel lőnek. Akkor biztos nagyon kevés chip lehet. De azért újból feltűnik, az amerikai átvezető.
Eleve ha a gyártóval akarsz gyártatni akkor bődületes szám a minimális rendelési tétel..
Na mindegy... káe vele foglalkozni. Vágyvezérelt újságírás. A háború első napján is kifogytak már :D
 

SpazzMaticus

Well-Known Member
2018. július 24.
117
579
93
Szép hosszút írtál, de minek?

Nem tűnik fel, hogy chipek nélkül is megb@sszák az ukrán haderőt, akit kitömködött a nyugat mindenféle modern szarral?

Mit kell itt a chipeken lovagolni? Szerinted az emberiség a digitalizáció (chipek) kora előtt nem létezett? Jelenleg Ukrajnában nem a chip dönt, hanem az AK, a thermobarikus töltet, meg a "második világháborús tüzérség" és hidd el kurvára leszarják a chipeket a jelen konfliktusban, neked is le kellene nem ezen agonizálni, hogy jajj hát mi lesz velük ha nincs náluk chip, majd akkor odabaszbak egy gránátot, vagy kilőnek egy Shmelt azt annyi ..
De nem csak a katonai chip-ekről van szó ember, ne legyél már ennyire demagóg, amiről beszéltek itt neked az az, hogy oroszországnak nincs korszerű elektronikát előállító ipara, és ez az élet minden területére kihat.
A ruszkik éppen haladnak visszafelé a technikai fejlődésben, gazdaságilag, eletszínvonal szintjében a kora 90-es évek felé, amikor a fejlett világban minden a technológiai fejlődésről szól, nem csak a katonai, hanem a civil életben is.
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
12 145
15 776
113
Azt látom, hogy a sok megveszekedett orosz fan, ténylegesen nem tudja, hogy Szovjetuniót is simán legyőzte a demokrácia, pedig a világ 1/8-án terült elő. Alapvető közgazdasági fogalmakkal sincsenek tisztában. Oroszországot felkészületlenül érte a háború. Még saját veszteségeit sem képes pótolni, mivel a modern repülőgépeikhez, harkocsikhoz, rakétákhoz is vagy nyugati, vagy Tajavni elektronikát használt, amit nem képes pótolni. Amit látszik a problémákból, pld. az hogy a harci és AWACs gépeikből a békeidőhöz képest többszörösét repülték ki és nincs lehetőség nagyjavításra. Elfogytak a precíziós fegyvereik, amik eddig sem voltak nagyon, már a tengo kalibr-t használják, meg a hajókról indíthatók alig maradtak. Tudnak T-72-est gyártani, de modernebbet nem mert nincs elektornikai, hőkamera és hasonlók. Például a 9M729-es cirkálórakéta, amelyet az Iszkander-K rövid hatótávolságú ballisztikus rakétarendszerből lőnek ki, az orosz hadsereg egyik legfejlettebb fegyverrendszere, amely precíziós csapásmérő képességekkel rendelkezik. Nagyjából fél tucat aljzatcsatlakozási pontja van, amelyek lehetővé teszik az adatok átjutását a hőpajzson. Ezen aljzatcsatlakozási pontok némelyikét amerikai vállalatok gyártották. Ezenkívül az áramköri lapokat a számítógépházhoz rögzítő síneket - valamint az áramköri lapokat - amerikai vállalatok gyártották. A 9M949 300 mm-es rakéta, amelyet az orosz Tornado-S többrakétás rakétaindító rendszerben használnak, szintén az Egyesült Államokban gyártott száloptikai giroszkópot használt. Végül az orosz TOR-M2 légvédelmi rendszer az Egyesült Királyságban tervezett oszcillátort használt, amely a radart vezérlő számítógépben található. Folytassam. A chipjeiket se kapnak, készletük minimális, nem tudnak Szu-35, 57, Sz-400/500 rakétákat gyártani. A gyártásnál probléma a német, japán precítziós szerszámgépekre épített termelés is, mert elfogynak a vágókorongok, stb, és azokhoz sincs alkatrész és embagró van. tehát ezért sincs se nagyjavítás, se új repülőgép, harckocsi. Ezért van T-62M.. stb.

Még Tyigr dzsippeket sem képesek gyártani. Nem véletlenül akadozik az autógyártás, és mindenféle biztonsági berendezés nélküli (egyszerűsített) járműveket akarnak építeni, állami rendelet alapján. Majd ha a maradék alkatrész is kifogy akkor megállnak a nyugati, és japán, koreai autóik is. Már most is hazaviszik az akksit és az ablaktörlőt mint a régi időkben. Putyin szavazóbázisa a vidéki szegények, akiknél az életszinvonal az elmúlt 20 évben minimálisan javult, Ladával, meg Nivával jár, alapvetően csirke, káposzta, burgonya és fekete kenyér a kaja, Ők ezt még hasonló áron kapják (mint Viktor és a csirkefarhát..) a diktátorok hasonlóak..
Aki ezt győzelemnek a szankciók kudarcának fogja fel az kurvára téved. Hiába van pénzed ha nem tudod elkölteni. Igen vannak olyan nyersanyagot amit a világ többi része nehezen pótol. A demokráciák mindig lassan pörögnek fel, Lásd amerika a II.vh-ban. de aztán ha elindul akkor meg ellenállhatatlan.
A légierő harcászati kiképzése minimális. még mindig nem irányított rakéták és buta bombák, alacsonyrepülés. egyetlen célzókonténert sem tudnak még mindig gyártani sorozatban 2020-as években. Ezért nincs mélységi csapásmérés sem, ezért állnak az ukrán hidak. A CAS helyett tüzérség, de második világháborús módon, mert nincsenek modern tüzérségi felderítő eszközök, lokátorok, illetve amik vannak eszközök sem megfelelő a kiképzés. Ráadásul a katonák morálja a béke segge alatt, mert nem ororszországban vannak, a helyi lakosság meg utálja őket. Én is látom a RT műsorait a tobbleronét osztogató orosz katonákról, meg egyéb propaganda dolgokat. Az is igaz, hogy próbálnak a megszállt terüleken enni és innivalót osztogatni a polgári lakosságnak, de a lerombolt villany és vizhálózat és telefon és net nehezen pótolható. Különösen mert utóbbi szintén nyugati technikára épült.

Ezek tények. Lehet oroszbarát valaki, sőt én is 4x voltam oroszországban, és akikkel találkoztam normális rendes emberek voltak. Putyin azt mondta 1-2 napja, hogy lehet őket benzinkut országnak csúfolni, de akkor is mennyi mindent gyártanak.. Igaza van, oroszország nagyhatalom, de Putyin alatt elbaszta a bevétek nagy részét az ipar függetlenítése helyett látszatberuházásokra. Nincs kapacításuk még a saját haderő technikai eszközeire sem, akárcsak olajipari eszközök stb. Minden modernben van nyugati/távol-keleti alkatrész. És benzinkútország mert a foszilis nyersanyagon és uránon kívül szinte marginális az export feldogozott cikkekből, elektronikából, stb.
De bizonygassátok a marhaságitokat...

Sajnos ez vélhetően igaz.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 278
68 261
113
Azt látom, hogy a sok megveszekedett orosz fan, ténylegesen nem tudja, hogy Szovjetuniót is simán legyőzte a demokrácia, pedig a világ 1/8-án terült elő. Alapvető közgazdasági fogalmakkal sincsenek tisztában. Oroszországot felkészületlenül érte a háború. Még saját veszteségeit sem képes pótolni, mivel a modern repülőgépeikhez, harkocsikhoz, rakétákhoz is vagy nyugati, vagy Tajavni elektronikát használt, amit nem képes pótolni. Amit látszik a problémákból, pld. az hogy a harci és AWACs gépeikből a békeidőhöz képest többszörösét repülték ki és nincs lehetőség nagyjavításra. Elfogytak a precíziós fegyvereik, amik eddig sem voltak nagyon, már a tengo kalibr-t használják, meg a hajókról indíthatók alig maradtak. Tudnak T-72-est gyártani, de modernebbet nem mert nincs elektornikai, hőkamera és hasonlók. Például a 9M729-es cirkálórakéta, amelyet az Iszkander-K rövid hatótávolságú ballisztikus rakétarendszerből lőnek ki, az orosz hadsereg egyik legfejlettebb fegyverrendszere, amely precíziós csapásmérő képességekkel rendelkezik. Nagyjából fél tucat aljzatcsatlakozási pontja van, amelyek lehetővé teszik az adatok átjutását a hőpajzson. Ezen aljzatcsatlakozási pontok némelyikét amerikai vállalatok gyártották. Ezenkívül az áramköri lapokat a számítógépházhoz rögzítő síneket - valamint az áramköri lapokat - amerikai vállalatok gyártották. A 9M949 300 mm-es rakéta, amelyet az orosz Tornado-S többrakétás rakétaindító rendszerben használnak, szintén az Egyesült Államokban gyártott száloptikai giroszkópot használt. Végül az orosz TOR-M2 légvédelmi rendszer az Egyesült Királyságban tervezett oszcillátort használt, amely a radart vezérlő számítógépben található. Folytassam. A chipjeiket se kapnak, készletük minimális, nem tudnak Szu-35, 57, Sz-400/500 rakétákat gyártani. A gyártásnál probléma a német, japán precítziós szerszámgépekre épített termelés is, mert elfogynak a vágókorongok, stb, és azokhoz sincs alkatrész és embagró van. tehát ezért sincs se nagyjavítás, se új repülőgép, harckocsi. Ezért van T-62M.. stb.

Még Tyigr dzsippeket sem képesek gyártani. Nem véletlenül akadozik az autógyártás, és mindenféle biztonsági berendezés nélküli (egyszerűsített) járműveket akarnak építeni, állami rendelet alapján. Majd ha a maradék alkatrész is kifogy akkor megállnak a nyugati, és japán, koreai autóik is. Már most is hazaviszik az akksit és az ablaktörlőt mint a régi időkben. Putyin szavazóbázisa a vidéki szegények, akiknél az életszinvonal az elmúlt 20 évben minimálisan javult, Ladával, meg Nivával jár, alapvetően csirke, káposzta, burgonya és fekete kenyér a kaja, Ők ezt még hasonló áron kapják (mint Viktor és a csirkefarhát..) a diktátorok hasonlóak..
Aki ezt győzelemnek a szankciók kudarcának fogja fel az kurvára téved. Hiába van pénzed ha nem tudod elkölteni. Igen vannak olyan nyersanyagot amit a világ többi része nehezen pótol. A demokráciák mindig lassan pörögnek fel, Lásd amerika a II.vh-ban. de aztán ha elindul akkor meg ellenállhatatlan.
A légierő harcászati kiképzése minimális. még mindig nem irányított rakéták és buta bombák, alacsonyrepülés. egyetlen célzókonténert sem tudnak még mindig gyártani sorozatban 2020-as években. Ezért nincs mélységi csapásmérés sem, ezért állnak az ukrán hidak. A CAS helyett tüzérség, de második világháborús módon, mert nincsenek modern tüzérségi felderítő eszközök, lokátorok, illetve amik vannak eszközök sem megfelelő a kiképzés. Ráadásul a katonák morálja a béke segge alatt, mert nem ororszországban vannak, a helyi lakosság meg utálja őket. Én is látom a RT műsorait a tobbleronét osztogató orosz katonákról, meg egyéb propaganda dolgokat. Az is igaz, hogy próbálnak a megszállt terüleken enni és innivalót osztogatni a polgári lakosságnak, de a lerombolt villany és vizhálózat és telefon és net nehezen pótolható. Különösen mert utóbbi szintén nyugati technikára épült.

Ezek tények. Lehet oroszbarát valaki, sőt én is 4x voltam oroszországban, és akikkel találkoztam normális rendes emberek voltak. Putyin azt mondta 1-2 napja, hogy lehet őket benzinkut országnak csúfolni, de akkor is mennyi mindent gyártanak.. Igaza van, oroszország nagyhatalom, de Putyin alatt elbaszta a bevétek nagy részét az ipar függetlenítése helyett látszatberuházásokra. Nincs kapacításuk még a saját haderő technikai eszközeire sem, akárcsak olajipari eszközök stb. Minden modernben van nyugati/távol-keleti alkatrész. És benzinkútország mert a foszilis nyersanyagon és uránon kívül szinte marginális az export feldogozott cikkekből, elektronikából, stb.
De bizonygassátok a marhaságitokat...
Ez nagyjabol igaz is volt eddig.
Mostanra viszont az van hogy ha az orosznak nem szallitanak chipet, akkor az orosz letiltja a chip alapanyaganak exportjat. Persze be lehet szerezni mashonnan, ahogy gazt es koolajat es elelmiszert is, latjuk es erezzuk is hogy hogyan.
 
W

Wilson

Guest
Szép hosszút írtál, de minek?

Nem tűnik fel, hogy chipek nélkül is megb@sszák az ukrán haderőt, akit kitömködött a nyugat mindenféle modern szarral?

Mit kell itt a chipeken lovagolni? Szerinted az emberiség a digitalizáció (chipek) kora előtt nem létezett? Jelenleg Ukrajnában nem a chip dönt, hanem az AK, a thermobarikus töltet, meg a "második világháborús tüzérség" és hidd el kurvára leszarják a chipeket a jelen konfliktusban, neked is le kellene nem ezen agonizálni, hogy jajj hát mi lesz velük ha nincs náluk chip, majd akkor odabaszbak egy gránátot, vagy kilőnek egy Shmelt azt annyi ..
Szerintem ezt gondold át még egyszer....
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 970
87 461
113
Én még ilyen nagyvonalú plázát nyugaton nem láttam. Se UK-ban, se Fr-ban, se No-ban, se Belgiumbam, Ausztriában se,ahol mindig látszik, hogy spórolnak a hellyel. Valaki látott hasonlót?
Nem. Soha. Ilyen hazai és világmárka kínálatot se. Bakker, nejem meg is jegyezte, itt tényleg tudna vásárolni, nem csak órákig mászkálni egy szarért.
 

Ember

Well-Known Member
2022. április 21.
945
8 121
93
Én még ilyen nagyvonalú plázát nyugaton nem láttam. Se UK-ban, se Fr-ban, se No-ban, se Belgiumbam, Ausztriában se,ahol mindig látszik, hogy spórolnak a hellyel. Valaki látott hasonlót?
Dél-Afrikában igen. Ott is minden nagyobb. Ott viszont a közbiztonság romlott le végzetesen. Moszkva jelenleg Európa legtisztább nagyvárosai között van. Én mondjuk a plázák helyett közparkokat építenék, ahol interakció is van az emberek között nem csak az önző vásárolgatás. Ilyen szempontból sajnálom, hogy ennyi multi meg nyugati "brand" maradt.
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 768
9 175
113
Mit fizetne? Csak nem azt hogy ki húzná végre a nyelvét Amerika seggéből, és a saját lábára állna? Vagy mit? De egy döglődő hatalom pont úgy néz ki mint az USA csak nem látod a szemellenződtől, pedig annyi jele van . rendszeres katonai kudarcok, a hazai gazdaságuk csődközeli állapota (igen, jól olvasod amit írtam!!) lehet rajta röhögni meg csodálkozni, aki nem full retardált az levágja, hogy miért kell a kongresszusnak felemelni az adósság plafont szinte évente :D, aztán ott a dollár pozíciójának gyengülése (persze ezt is van olyan kretén aki tagadta vagy próbálta kimagyarázni) a nemzetközi kőolaj kereskedelmi piacon (yüan, egyéb valuták) azt meg döntsétek már el végre hogy Oroszország most olasz vagy spanyol szintű GDP-vel rendelkezik? (cáfolva lett egyébként ez is, de mindegy...spongyat rá, ne foglalkozzunk ilyen bagatell dolgokal,pedig be dőlt ez a tévhit is) kurva egyszerű ám a képlet amit felvázolsz, legyen tökös Európa mutassa meg mennyi vér van a f@szában,és azonnal állítsa le a kőolaj és földgáz importját, így több legyet is üt egy csapásra, kibabrál az oroszokkal jót tesz az ukránokkal, ráadásul még a klímavédelmi előírásokat is maximálisan betartja, a vitorlás hajó meg a lovaskocsi nem termel károsanyagokat, a bicikli sem.

Minden máshoz energia kell, amiből az EU-nak igen korlátozott mennyiség áll a rendelkezésére, de annak örülök ha Ti ezt jobban tudjátok mint a katari energiaügyi miniszter, aki kijelentette, jelenleg az EU nem tudja sem nélkülözni, sem pótolni a kieső orosz energiahordozókat, lehet matekozni (megint) hogy hány LNG szállító hajó van, és ezeknek a szállítókapacitása mennyi idő alatt tudja pótolni a kieső napi!! orosz mennyiséget, utána lehet matekozni, társadalomföldrajzozni, meg közgazdaságtant gyakorolni, hogy ennek a kieső energiának mik lesznek a hosszú távú hatásai, az iparra és a társadalomra nézve, és ez hogyan fog begyűrűzni Európában, hogy vajon az átlag európai polgár az oroszokat vagy a saját kormányát fogja-e utálni a hazai áremelkedések miatt, ennek következtében mennyit lesz hajlandó a saját adójából Ukrajnának áldozni, vagy inkább költené ezt is magára, meddig fogja Ukrajna sorsa érdekelni a saját sorsa helyett stb stb...

Szóval lehet ezzel játszani, mint amikor a kurvanagyokos belpesti kis nyomorult hugyos "értelmiségiek" akarják megoldani a magyar-cigány együttélést Szabolcsban, Borsodban vagy Békésben.... aztán amikor a szomszédjába költözik Kalányos Gepetto a kis családjával, vagy kiosztják a Kökin Rézműves Alejandroék, akkor a világ legrasszistább emberei lesznek belőlük, szóval lehet játszani a képmutatót amig nem vagy személyesen érintve, de utána mi lesz????

Ja és koránt sem állítom azt hogy Oroszország egy hibátlan mintaállam lenne, csak azért lássuk már a fától azt a kurva erdőt is!
Szerintem az nem saját lábra állás hogy eltűrnek mindent az oroszoknak. Ha az EU saját lábra állna az az oroszoknak lenne a legrosszabb, mert egy sokkal erősebb hatalom lenne a szomszédjukban.

Rendszeres katonai kudarcok? Szerintem ti félre értettétek az afganisztáni kivonulást. Az egy 20 éve elkövetett politikai hiba beismerése volt. Nagyon nem gondolom hogy csődközelben lenne az USA. Egyszerűen megengedhetik hogy ekkora legyen az adósságuk, így is tudják finanszírozni. Japán is működik lényegesen nagyobb adóssággal. Nem lett cáfolva az orosz gdp, csak ti konkrétan más mutatót szerettek nézni. Hosszú távon tényleg az orosz energiáról való leválás lesz, az ázsiai piacon pedig már közel sem lesz olyan versenyképes az orosz energia.

Az EU annyit szankcionál amennyit akar és annyit vesz amennyit akar. Az oroszok pedig elfogadják mert kell nekik az EU pénze. Tud az EU úgy szankcionálni hogy nekik minimálisan fáj míg az oroszoknak eléggé és az oroszok nem fognak mindent elzárni, mert azzal csak még jobban megszívatják magukat is. Azért lett az orosz olaj szankcionálva és nem a gáz mert az az oroszoknak jobban fáj és könnyen kiváltható.

Csak mondom hogy az energiaárak a háború előtt is a csúcson voltak. Valószínűleg Putyinnak ez is egy ok volt a háború megindítására, a magas energiaárak miatt nyeregben érezhette magát.
 

Ember

Well-Known Member
2022. április 21.
945
8 121
93
Ez példamutató.

Valaha ilyen erőt sugárzott Róma is. Csak kiherélték.
Igen, és remélem nem sértelek meg a hitedben ezzel, de a kiherélésbe bele tartozott szerintem a legiók lelkét adó Mithrász kultusz eltűnése is, pedig egy ideig jól megfért több vallás Rómában. Mindenesetre érdekes ez az ortodox-katonai vonal az Oroszoknál, nem véletlen a római párhuzam amit hoztál, hiszen sokaknak erős küldetéstudatuk van azzal kapcsolatban, hogy "Róma" Konstantinápoly után Moszkvába "költözött", és onnan is térhet vissza.
 

adam.bertok

Well-Known Member
2022. február 26.
358
1 129
93
Azt látom, hogy a sok megveszekedett orosz fan, ténylegesen nem tudja, hogy Szovjetuniót is simán legyőzte a demokrácia, pedig a világ 1/8-án terült elő. Alapvető közgazdasági fogalmakkal sincsenek tisztában. Oroszországot felkészületlenül érte a háború. Még saját veszteségeit sem képes pótolni, mivel a modern repülőgépeikhez, harkocsikhoz, rakétákhoz is vagy nyugati, vagy Tajavni elektronikát használt, amit nem képes pótolni. Amit látszik a problémákból, pld. az hogy a harci és AWACs gépeikből a békeidőhöz képest többszörösét repülték ki és nincs lehetőség nagyjavításra. Elfogytak a precíziós fegyvereik, amik eddig sem voltak nagyon, már a tengo kalibr-t használják, meg a hajókról indíthatók alig maradtak. Tudnak T-72-est gyártani, de modernebbet nem mert nincs elektornikai, hőkamera és hasonlók. Például a 9M729-es cirkálórakéta, amelyet az Iszkander-K rövid hatótávolságú ballisztikus rakétarendszerből lőnek ki, az orosz hadsereg egyik legfejlettebb fegyverrendszere, amely precíziós csapásmérő képességekkel rendelkezik. Nagyjából fél tucat aljzatcsatlakozási pontja van, amelyek lehetővé teszik az adatok átjutását a hőpajzson. Ezen aljzatcsatlakozási pontok némelyikét amerikai vállalatok gyártották. Ezenkívül az áramköri lapokat a számítógépházhoz rögzítő síneket - valamint az áramköri lapokat - amerikai vállalatok gyártották. A 9M949 300 mm-es rakéta, amelyet az orosz Tornado-S többrakétás rakétaindító rendszerben használnak, szintén az Egyesült Államokban gyártott száloptikai giroszkópot használt. Végül az orosz TOR-M2 légvédelmi rendszer az Egyesült Királyságban tervezett oszcillátort használt, amely a radart vezérlő számítógépben található. Folytassam. A chipjeiket se kapnak, készletük minimális, nem tudnak Szu-35, 57, Sz-400/500 rakétákat gyártani. A gyártásnál probléma a német, japán precítziós szerszámgépekre épített termelés is, mert elfogynak a vágókorongok, stb, és azokhoz sincs alkatrész és embagró van. tehát ezért sincs se nagyjavítás, se új repülőgép, harckocsi. Ezért van T-62M.. stb.

Még Tyigr dzsippeket sem képesek gyártani. Nem véletlenül akadozik az autógyártás, és mindenféle biztonsági berendezés nélküli (egyszerűsített) járműveket akarnak építeni, állami rendelet alapján. Majd ha a maradék alkatrész is kifogy akkor megállnak a nyugati, és japán, koreai autóik is. Már most is hazaviszik az akksit és az ablaktörlőt mint a régi időkben. Putyin szavazóbázisa a vidéki szegények, akiknél az életszinvonal az elmúlt 20 évben minimálisan javult, Ladával, meg Nivával jár, alapvetően csirke, káposzta, burgonya és fekete kenyér a kaja, Ők ezt még hasonló áron kapják (mint Viktor és a csirkefarhát..) a diktátorok hasonlóak..
Aki ezt győzelemnek a szankciók kudarcának fogja fel az kurvára téved. Hiába van pénzed ha nem tudod elkölteni. Igen vannak olyan nyersanyagot amit a világ többi része nehezen pótol. A demokráciák mindig lassan pörögnek fel, Lásd amerika a II.vh-ban. de aztán ha elindul akkor meg ellenállhatatlan.
A légierő harcászati kiképzése minimális. még mindig nem irányított rakéták és buta bombák, alacsonyrepülés. egyetlen célzókonténert sem tudnak még mindig gyártani sorozatban 2020-as években. Ezért nincs mélységi csapásmérés sem, ezért állnak az ukrán hidak. A CAS helyett tüzérség, de második világháborús módon, mert nincsenek modern tüzérségi felderítő eszközök, lokátorok, illetve amik vannak eszközök sem megfelelő a kiképzés. Ráadásul a katonák morálja a béke segge alatt, mert nem ororszországban vannak, a helyi lakosság meg utálja őket. Én is látom a RT műsorait a tobbleronét osztogató orosz katonákról, meg egyéb propaganda dolgokat. Az is igaz, hogy próbálnak a megszállt terüleken enni és innivalót osztogatni a polgári lakosságnak, de a lerombolt villany és vizhálózat és telefon és net nehezen pótolható. Különösen mert utóbbi szintén nyugati technikára épült.

Ezek tények. Lehet oroszbarát valaki, sőt én is 4x voltam oroszországban, és akikkel találkoztam normális rendes emberek voltak. Putyin azt mondta 1-2 napja, hogy lehet őket benzinkut országnak csúfolni, de akkor is mennyi mindent gyártanak.. Igaza van, oroszország nagyhatalom, de Putyin alatt elbaszta a bevétek nagy részét az ipar függetlenítése helyett látszatberuházásokra. Nincs kapacításuk még a saját haderő technikai eszközeire sem, akárcsak olajipari eszközök stb. Minden modernben van nyugati/távol-keleti alkatrész. És benzinkútország mert a foszilis nyersanyagon és uránon kívül szinte marginális az export feldogozott cikkekből, elektronikából, stb.
De bizonygassátok a marhaságitokat...
ez szép hosszú összeszedett poszt lett.

megnéztem pár reakciót amit kaptál erre, nem nagyon értik az orosz fanok.

Irták hogy 2014-után is voltak szankciók, de az vicc volt, nem érezték meg az orsoszok, meg az EU se.
Nem fájtak azok az orosznak. ez a mostani nekünk is fáj, az EUnak, ha az EU lábon lőtte magát, akkor az oroszt meg tökön.

ezek most az EUnak is fájnak és most azt játszuk ki birja tovább.

De amikor a legjobb iroik,programozóik, fiataljai külföldre menekülnek, világhirű irókat üldöznek el, hát hogy abból hogyan lesz fejlődés. Senki nem gondolja azt, hogy az oroszok éhen fognak halni, rengeteg pénzük és nyersanyaguk van.

Egy egy csipet, meg fénymásolót majd be fognak tudni csempészni az országba, de sorozatgyártáshoz nem lesz elég anyaguk.
a csempészet arra lesz elég, hogy megint lássák miről maradnak le és szomorkodjanak felette,hogy a nyugat már hol jár megint.

Az oroszok 30 év alatt nem tudtak magukból egy olyan országot faragni, akihez bárki szivesen csatlakozna. Még a beloroszuknál is rezgett a léc, pedig az egy tizmillás ország, de azt legalább sikerült elfoglalniuk háború nélkül. Ezt akarták Ukrajnában is csak ez már
nem ment.

Az oroszok putyin alatt egy pária patyomkin faluvá váltak, közben sokan elhitték, hogy meg újult oroszország, mert Putyin eddig jól sakkozott és bomlasztotta az EU-t. Ukrajnát ha türelmesebb, ügyesebb be húzhatta volna háború nélkül is, meg is próbáták,de valahogy mindig elcseszték, mert ennyi eszük befolyásuk már nem volt.

Orország most egy benzinkút atomfegyverekkel, meg egy halom hagyományos fegyverrel.


Szankciók hatása :
A 2022 első negyedévére vonatkozó hivatalos adatok szerint a lakosság reáljövedelmei 1,2 százalékkal csökkentek 2021 első negyedévéhez képest. Időközben az orosz kormány leállította a reáljövedelmekre vonatkozó havi adatok közzétételét. Ezért nyugodtan feltételezhető, hogy ez a mutató az ukrajnai invázió kezdete után megállt.

A fogyasztói várakozások is jelentősen változtak 2022. február vége és március eleje óta. Az oroszok több mint felének (65 százalékának) már márciusban csökkent a bevétele, 64 százalékuk csökkentette kiadásait, 33 százalékuk pedig élelmiszert és egyéb árukat vásárolt a jövőre nézve. A válaszadók több mint fele (66 százalék) küzd a munkával kapcsolatban.

A válaszadók túlnyomó többsége (94 százaléka) tapasztalt drágulást, különösen az alapvető fogyasztói kosárba tartozó termékek és egyéb áruk esetében: ruhák és cipők, gyógyszerek, bútorok, valamint gyermek- és állatáruk. A többség (88 százalék) szerint romlott a gazdasági helyzet, ami különösen az alacsony jövedelműeket érinti.

A lakosság többségének életszínvonala jelentősen csökkenni fog. Háborús törvényeket vezetnek be. Oroszország ostromlott katonai táborrá válik.

Forgatókönyvek
Pesszimista forgatókönyv szerint a háború a következő hónapokban tovább folytatódik, és a Nyugat olajembargót – és talán részben gázembargót is – vezet be. Ez a költségvetés devizabevételeinek meredek csökkenéséhez vezet, az államnak pedig nagy nehézségekbe ütközik gazdasági és társadalmi kötelezettségeinek teljesítése. Valójában Oroszországban gazdasági vészhelyzetet vezetnek be, ami magában foglalja még az olyan alapvető piaci intézmények felszámolását is, mint az árszabás szabadsága, nemcsak a nagy-, hanem a közép- és kisvállalkozások függetlensége is. Szinte minden gazdasági tevékenységet az államnak kell mikromenedzselnie. Számos alapvető fogyasztási cikkből is hiány lesz.

A lakosság többségének életszínvonala jelentősen csökkenni fog. Háborús törvényeket vezetnek be. Oroszország ostromlott katonai táborrá válik.

Kevésbé pesszimista változatban a katonai műveletek hamarosan fegyverszünethez vezetnek (esetleg Észak- és Dél-Korea mintájára), ami nagyjából ugyanazt az „ostromlott erődítmény” jelenséget eredményezi Oroszországban. Ebben a forgatókönyvben is a gazdaság primitívebbé válna, és csak a katonai termelés támogatására koncentrálna.

Optimista forgatókönyv szerint kölcsönösen előnyös békeszerződés köthető Ukrajna és Oroszország között. Ehhez azonban tektonikus eltolódásokra lenne szükség az ország vezetésében. Ebben az esetben fokozatosan enyhülne a szankciók nyomása, és a gazdaság visszaállhat a növekedésbe és a normális működésbe.

2022 májusától a második forgatókönyv tűnik a legvalószínűbbnek.


a fenti beszámoló márciusi adatokkal dolgozik és a riport május végi.
azóta biztos nem javult a helyzet.

Hogy egy pláza működik az manapság már alap, éhezni nem fognak az oroszok,enniük mindig lesz mit, pénzük van.
annyi hogy az orosz állam szó szerint el sem tudja költeni...
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://karpathir.com/2022/06/11/ur...i-kotelessegnek-nevezte-ukrajna-ujjaepiteset/
"URSULA VON DER LEYEN ERKÖLCSI KÖTELESSÉGNEK NEVEZTE UKRAJNA ÚJJÁÉPÍTÉSÉT
Ukrajnát újra kell építeni, és meg is fogjuk tenni – hangoztatta Rómában Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön.
Ursula von der Leyen a Bauhaus mozgalomnak szentelt nemzetközi fesztivál római programsorozatának megnyitójára érkezett az olasz fővárosba. Megnyitó beszédében kifejtette: az Európai Bizottság éppen csütörtökön kezdett el egyeztetni a harci műveletekben lerombolt Mariupol polgármesterével, valamint ukrán mérnökökkel a város újjáépítéséről.
Mariupol jelenleg az orosz erők kezén van.

“Újraépítjük Ukrajnát: meg kell tennünk, és meg is fogjuk tenni, mivel erkölcsi kötelességünknek tartjuk” – jelentette ki az Európai Bizottság elnöke... "