[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 573
15 536
113
Én azt látom, hogy kezd elválni egymástól az USA és az EU véleménye, célja. Eddig az volt, hogy segítsük Ukrajnát, hulljon az orosz. Az USA továbbra is ezt a vonalat viszi, közben vígan vásárol az oroszoktól, mert CSAK.
Az EU esetében viszont látok ébredést, hogy "eddig és ne tovább, mert beledöglünk". Most sorban mennek Kijevbe tárgyalni, hogy kikönyörögjék Zselétől a békét területért. Ami könyörgés marad egész addig, míg az USA seggében érzi magát a kijevi vezetés. Az EU-val szemben az ukrán vezetésnek MINDEN megengedett. Körülbelül itt tart az EU "érdekérvényesítése" MOST.
 

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 990
12 026
113
Felvétel a háború korai szakaszából. Csecsenek vágnak át a csernobili tiltott zónán. Vajon hányan lehetnek közülük életben?
Abbol kiindulva, hogy pl. azok a buvarok is vigan tuleltek, pedig akkor es ott nagysagrendekkel nagyobb volt a sugarzas, es sokkal kozelebb is voltak a leolvadt maghoz, nem kell olyan nagy feneket keriteni ennek a dolognak.

Valójában mindhárman túlélték a küldetést: Borisz Baranov 2005-ben hunyt el, Alekszij Ananyenko és Valerij Beszpalov pedig máig életben van. Az AFP francia hírügynökség Kijev külvárosában, szerény lakásában látogatta meg Ananyenkót, aki kitart amellett, hogy nem hajtott végre hőstettet. „A munkámat végeztem” – mondta az 59 éves egykori mérnök.

https://24.hu/kulfold/2019/06/18/csernobil-hos-buvar-alekszij-ananyenko/#

Mas: emeltek a szamokon, most mar az ukrik napi 1000 !!!! halott/sebesultrol beszelnek, hivatalosan! Bocs ha tóvám, ez most jott szembe nekem. Es mindez az indexen, mi lesz meg itt?

Ukrán főtárgyaló: Naponta ezer ukrán katona hal vagy sebesül meg a donbászi harcokban

Naponta ezer ukrán katona hal vagy sebesül meg a donbászi harcokban, a védekezés legnagyobb problémája mégis az, hogy Ukrajnának több fegyverre és lőszerre van szüksége – jelentette ki helyi idő szerint szerdán Washingtonban David Arahamija, az ukrán kormány főtárgyalója.

https://index.hu/kulfold/2022/06/16...na-hal-vagy-sebesul-meg-a-donbaszi-harcokban/
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
A Zhytomyr ejtőernyősök megsemmisítettek két ellenséges BMP-2-t

A Zhytomyr ejtőernyősök megsemmisítettek két ellenséges BMP-2-t​

2022.06.16. 09:31
Az ukrán védők a hazai Stugna-P páncéltörő rakétarendszer segítségével semmisítettek meg két ellenséges gyalogsági harcjárművet.

Az Ukrinform jelentése szerint erről a Telegramban az Ukrán Fegyveres Erők rohamcsapatainak sajtószolgálata számolt be.
„A videón az Ukrán Fegyveres Erők DShV 95. különálló rohamdandárjának páncéltörő katonái láthatók, akik ügyesen használják a hazai Stugna-P páncéltörő rakétarendszert, és elbűvölően égetnek el két ellenséges BMP-2 gyalogsági harcjárművet.
Olvassa el még: A stugnai katonák egy "megerősített" legénységgel együtt megsemmisítettek egy ellenséges páncélost
Mint az Ukrinform beszámolt róla, február 24. és június 15. között Ukrajna védői mintegy 32 750 orosz katonát semmisítettek meg, ami 250 fővel több, mint az előző napon. Ezenkívül a fegyveres erők megsemmisítettek 1440 orosz harckocsit, páncélozott harcjárműveket - 3528, tüzérségi rendszereket - 722, MLRS-t - 230, légvédelmet - 97, repülőgépet - 213, helikoptert - 179, hadműveleti és taktikai szintű UAV-kat - 591 cruise rakétát, 129, hajók / csónakok - 13, gépjármű felszerelések és tartálykocsik - 2485 (+12), speciális felszerelések - 55 (+1).
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
Én azt látom, hogy kezd elválni egymástól az USA és az EU véleménye, célja. Eddig az volt, hogy segítsük Ukrajnát, hulljon az orosz. Az USA továbbra is ezt a vonalat viszi, közben vígan vásárol az oroszoktól, mert CSAK.
Az EU esetében viszont látok ébredést, hogy "eddig és ne tovább, mert beledöglünk". Most sorban mennek Kijevbe tárgyalni, hogy kikönyörögjék Zselétől a békét területért. Ami könyörgés marad egész addig, míg az USA seggében érzi magát a kijevi vezetés. Az EU-val szemben az ukrán vezetésnek MINDEN megengedett. Körülbelül itt tart az EU "érdekérvényesítése" MOST.
"kikönyörögjék Zselétől a békét területért"
És ez a béke meddig tartana?
Két napig?
Két hétig?
Európa rossz döntések sorát hozta a elmúlt legalább 8 évben de a elmúlt 20 évben is írtam ezekről.
A lengyelek megint helyesen látják.
Idézem.

Lengyel külügy: Macronnak, Scholznak és Draghinak nem szabad nyomást gyakorolnia Zelenszkijre az orosz engedmények miatt​

2022.06.13 11:55
A lengyel külügyminisztérium tud Emmanuel Macron francia elnök, Olaf Scholz német kancellár és Mario Draghi olasz miniszterelnök közös kijevi látogatásának terveiről, és meg van győződve arról, hogy a három vezetőnek nem szabad nyomást gyakorolnia Volodimir Zelenszkij elnökre, hogy engedményeket tegyen.

Ezt Marcin Przydach lengyel külügyminiszter-helyettes jelentette be hétfőn a Lengyel Rádióban – írja az Ukrinform.

A lengyel külügyminiszter-helyettes kiemelte, hogy a minisztérium tisztában van Macron, Scholz és Draghi ilyen látogatási szándékával. Elmondása szerint Andrzej Duda lengyel elnök régóta felszólította Franciaország elnökét és Németország kancellárját, hogy látogassanak Kijevbe, és lássák saját szemükkel Buchát és Borodjankát.

„Ez nem volt másképp. Ezért meglátjuk, mi lesz ennek a látogatásnak az eredménye, miután megtörténik” – mondta Pshydach.
Olvassa el még: Melnyk nagykövet Scholz ukrajnai látogatásával kapcsolatos elvárásokról beszélt
Emlékeztetett arra, hogy eleinte az Európai Bizottság elnökének, valamint Ursula von der Leyen európai diplomácia vezetőjének és Josep Borrelnek a véleménye is "kétértelmű volt". Ukrajna látogatása után azonban rájöttek, "mi a háború".

A lengyel diplomata megjegyezte: "nincs illúziója", hogy a három vezető Ukrajnában tett látogatása után teljesen megváltoztatja nézeteit.

„A hozzáállásuk (az ukrajnai helyzethez - a szerk.) egyértelműen más ma (mint Lengyelországban - a szerk.). Ezen dolgoznunk kell, nehogy valóban nyomást gyakoroljanak Volodimir Zelenszkijre semmilyen engedményért” – mondta a Lengyel Köztársaság külügyminiszter-helyettese.

Hangsúlyozta, nem érti, hogy Ukrajnának „meg kell bocsátania Oroszországnak”.
Olvassa el még: Lengyelország nagykövete – Putyin "arcának megmentéséről": Adják oda Brandenburgjukat vagy a Pireneusokat
"Talán néhány nyugati ország szeretné saját pénzét felhasználni arra, hogy Putyin arcát mentse" - mondta a lengyel diplomácia helyettes vezetője.

A La Stampa című olasz lap szerint Draghi, Macron és Scholz június 16-án Ukrajnába látogat.

Mint arról beszámoltunk, a lengyel vezetők, köztük Andrzej Duda elnök és Mateusz Morawiecki miniszterelnök szerint Varsó soha nem fog beleegyezni Oroszországgal kötött nemzetközi megállapodásba, mivel Ukrajna elvesztette területeit, illetve Putyinnal kötött megállapodásokat az ukrán kormány mögött.

Oroszország február 24-e óta folytat nagyszabású fegyveres agressziót Ukrajna ellen.

Fotó: www.gov.pl
 

Autodidaktakatona

Well-Known Member
2019. január 13.
1 563
7 011
113
"Naponta ezer ukrán katona hal vagy sebesül meg a donbászi harcokban, a védekezés legnagyobb problémája mégis az, hogy Ukrajnának több fegyverre és lőszerre van szüksége – jelentette ki helyi idő szerint szerdán Washingtonban David Arahamija, az ukrán kormány főtárgyalója."

 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 100
24 771
113
Miközben a nyugat a szankciókkal kivérezteti a gyenge oroszokat. :)

The Hill: Az orosz stratégiai csapatok Nicaraguába történő bevonulásával meglepetésként érte az Egyesült Államokat​

Június 13, 2022




Az Oroszország és Nicaragua közötti megállapodás az orosz csapatok köztársaságbeli jelenlétéről meglepetésként érte Washingtont. Stephen Blank , a Külpolitikai Kutatóintézet (FPRI) tudományos főmunkatársa, Ph.D. így kommentálta az Egyesült Államok reakcióját az orosz csapatok nicaraguai bevonulására a The Hill című cikkében.
Az orosz csapatok jelentős megjelenése az országban Moszkva közép-amerikai stratégiáját demonstrálta – jegyezte meg a szakértő. Ez a stratégia alapul szolgálhat az erősebb orosz katonai jelenléthez nemcsak Nicaraguában, hanem azon túl is.
Érdemes megjegyezni, hogy az elért megállapodás előírja az orosz csapatok kiküldését a köztársaságba kiképzés, bűnüldözés és humanitárius katasztrófák esetén történő vészhelyzeti reagálás céljából. Megállapították, hogy Oroszország félévente katonai erőket kíván küldeni Nicaraguába, hogy együttműködést alakítson ki ezeken a területeken, beleértve a szervezett bűnözés és a kábítószer-kereskedelem elleni küzdelmet is.
talán februárban kötötték meg az egyezményt .. ha jól emlékszem.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 831
48 521
113
Ha ez igaz, akkor max egy hónap és az ukrán hadsereg kifogy az emberekből

Nekem gyanúsak ezek a “kifogyunk emberből, kifogyunk lőszerből” kommünikék.
Ki tenne felelősen ilyen nyilatkozatot, ami, akár csak nagyjából fedi a valóságot?
 

bat77

Well-Known Member
2015. január 13.
2 241
1 494
113
Én azt látom, hogy kezd elválni egymástól az USA és az EU véleménye, célja. Eddig az volt, hogy segítsük Ukrajnát, hulljon az orosz. Az USA továbbra is ezt a vonalat viszi, közben vígan vásárol az oroszoktól, mert CSAK.
Az EU esetében viszont látok ébredést, hogy "eddig és ne tovább, mert beledöglünk". Most sorban mennek Kijevbe tárgyalni, hogy kikönyörögjék Zselétől a békét területért. Ami könyörgés marad egész addig, míg az USA seggében érzi magát a kijevi vezetés. Az EU-val szemben az ukrán vezetésnek MINDEN megengedett. Körülbelül itt tart az EU "érdekérvényesítése" MOST.
Hamarabb hajlanak arra, hogy Ukrajnát beveszik az EU-ba és akkor már velünk áll hadban az orosz. :D
Nem győzködi itt senki Zelótát. Ha szeretnék már rég eltakarították volna.
 
  • Szomorú
  • Tetszik
Reactions: Tumpek and zsolti

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 293
68 368
113
Csehország / UKRAJNA: A Szervezett Bűnözés Elleni Nemzeti Központ (NCOZ) nyomoz az újszülött-csempészet ügyében. Minden nyom Ukrajnába vezet, ahol egy reproduktív klinika lesz, amely több éve foglalkozik újszülöttekkel. Az elmúlt években Prágában is megtörtént a gyerekek értékesítése és átadása a vásárlóknak
 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 664
9 265
113
Vajon tényleg elvonatoztak Kijevbe? Olyan nehéz elképzelni, de azt is hogy hibátlanul megrendeznek egy ilyen jelenetet Lengyelországban, főleg, hogy senkinek nem járna el a szája róla. Az szerintem biztos, ha utaznak, akkor ilyenkor egyeztetnek az oroszokkal, hogy nehogy véletlenül baja essen ennek a vonatnak.

Biztos, hogy elutaztak Kijevbe. Botor gondolat lenne, hogy megrendezik. Az oroszokkal meg egyeztetnek. Azért is utaznak vonattal, mert annál a legkönnyebb elkerülni a véletlen támadást. Mindkét részről amúgy.
 
  • Tetszik
Reactions: Ember

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 447
23 617
113
Nekem gyanúsak ezek a “kifogyunk emberből, kifogyunk lőszerből” kommünikék.
Ki tenne felelősen ilyen nyilatkozatot, ami, akár csak nagyjából fedi a valóságot?
Két eset lehetséges:

1. Csak még több pénzt és fegyvert akarnak ingyen
2. Tényleg lassan végük és már nem lehet tovább titkolni
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 832
47 148
113
Abbol kiindulva, hogy pl. azok a buvarok is vigan tuleltek, pedig akkor es ott nagysagrendekkel nagyobb volt a sugarzas, es sokkal kozelebb is voltak a leolvadt maghoz, nem kell olyan nagy feneket keriteni ennek a dolognak.

Valójában mindhárman túlélték a küldetést: Borisz Baranov 2005-ben hunyt el, Alekszij Ananyenko és Valerij Beszpalov pedig máig életben van. Az AFP francia hírügynökség Kijev külvárosában, szerény lakásában látogatta meg Ananyenkót, aki kitart amellett, hogy nem hajtott végre hőstettet. „A munkámat végeztem” – mondta az 59 éves egykori mérnök.

https://24.hu/kulfold/2019/06/18/csernobil-hos-buvar-alekszij-ananyenko/#

Mas: emeltek a szamokon, most mar az ukrik napi 1000 !!!! halott/sebesultrol beszelnek, hivatalosan! Bocs ha tóvám, ez most jott szembe nekem. Es mindez az indexen, mi lesz meg itt?

Ukrán főtárgyaló: Naponta ezer ukrán katona hal vagy sebesül meg a donbászi harcokban

Naponta ezer ukrán katona hal vagy sebesül meg a donbászi harcokban, a védekezés legnagyobb problémája mégis az, hogy Ukrajnának több fegyverre és lőszerre van szüksége – jelentette ki helyi idő szerint szerdán Washingtonban David Arahamija, az ukrán kormány főtárgyalója.

https://index.hu/kulfold/2022/06/16...na-hal-vagy-sebesul-meg-a-donbaszi-harcokban/
Ezekkel a számokkal nem nagyon lehet mit kezdeni. Mármint ukrán részről.
Sajnos ez egy egyirányú út. Nem csak az 1000fő/nap iszonyú durva szám, hanem az is, hogy ez drasztikusan tovább fog nőni.
A tüzérségi hátrány nőni fog, ahogy végleg elfogy a 152-es lőszer. Akkor elhallgatnak az orosz eredetű fegyverek. A NATO standard cuccok meg olyan jelentéktelen mennyiségben érkeznek be (ugye most is 1Mrd-ért 18 M777-et fognak kapni), hogy ha ahhoz lesz is arányaiban elegendő lőszer, a VSZ technika sokkal gyorsabban fog elfogyni.
Emellett, ezzel párhuzamosan a brutál veszteségeket csak tapasztalatlan katonákkal fogják tudni visszatölteni. A folyamatosan harcban lévő tapasztaltak nem csak elfogynak, de harci kimerülés is ellehetetleníti a védelmet. Plusz a maradék harci kedvet is kiöli az irtózatos tüzérségi fölény.
Azt gondolom, hogy 2 hónapon belül meg fog roppanni az Ukrán haderő gerince. Ennek vagy gyors területvesztés, vagy a politikai vezetés eltávolítása lesz az eredménye.