[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
1 980
22 837
113
Ha kapnak

"Elvileg" a háború elején lenullázták őket gyakorlatilag meg mégsem.Ehez kevés lenne napi néhány tucat cirkálórakéta!Ahoz hogy ez nullázák őket az Orosz gépeknek nagy számban kéne mélységi csapásmérést végrehajtani.
ezt annyiban vitatnám,hogy pl a nyugat ukrajnai reptereknek semmi bajuk .. viszont ha megkalibrálják az irányítótornyot, meg a kifutót akkor elég bajos lesz felszállni a gépekkel .. ehhez meg elég néhány orosz cirkáló rakéta .. pláne ha egy helyre vannak indítva (reptér)

de ez csak az én véleményem
 

Ember

Well-Known Member
2022. április 21.
975
8 224
93
Nem érted látom,ha te a fórumközösségét néznéd elsősorban és mindenek felett tisztelnéd,ahogy azt fennen hangoztatod, akkor nem mínősítgetnél ,nem személyeskednél hanem arra törekednél, hogy normális intelligens felnőtt emberhez hangnem és vita legyen és legfőképpen nem tartanád magadat a fórum közösségének élő lelkiismeretének és önjelölt megmondó emberének...
Ki mondta hogy mindenek felett tisztelem. Nem bírod ki, hogy ne adj folyton hazugságokat a másik szájába? Azt mondtam hogy az nem igaz hogy semmibe venném a fórumközösséget, pláne nem minden hozzászólásommal. Te viszont folyamatosan azt játszod hogy ferdítesz, hozzáköltesz, kitalálsz, nem a kérdésre valaszolsz, nem a tárgyra reagálsz, egyáltalában minden eszközzel elletetleníted a párbeszédet. Az ilyenekkel is hogy a fórum élő lelkiismeretének meg megmondtóemberének tartom magam. Egy kitalált hazug vádaskodás. Jössz a hangnemmel amikor ha ezt amit művelsz egy közösségben élőben csinálnád, már rádhívták volna a mentőt jó esetben, rosszabb esetben megvertek volna olyan emberek is akiknél általában nem szakad el a cérna. Bevetted magad ide a fórumra mint valami métely. Van családod egyébként? Emberek között dolgozol? Kíváncsi lennék, hogy van-e egy normális oldalad is, vagy teljességgel szociopata vagy.
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 648
8 447
113

Vannak oroszok is akik hajlandóak fegyver fogni a putyini rendszer ellen.
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 873
5 105
113
ezt annyiban vitatnám,hogy pl a nyugat ukrajnai reptereknek semmi bajuk .. viszont ha megkalibrálják az irányítótornyot, meg a kifutót akkor elég bajos lesz felszállni a gépekkel .. ehhez meg elég néhány orosz cirkáló rakéta .. pláne ha egy helyre vannak indítva (reptér)

de ez csak az én véleményem
Kifutóra "elpazarolni"sok értelme nincs!Ezek a cirkálórakéták 2-300 kg robbanófejel rendelkeznek egy kissebb bomba pusztító ereje!Néhány cirkáló rakétával pár napra lehet üzemképtelenné tenni egy repteret maximum!Csak polgári reptérről vagy 30 van az Ukránoknak lenne hová széttelepíteni őket!Sivatagi viharban se tomahowkal tették üzemképtelenné az Iraki repteret ennél nagyobb pusztító erő kellett a megerősített beton fedezékek"átütéséhez,reptéri kifutó hosszabb távra való használhatatlanná tételéhez!
 

Dalco Olmo

Well-Known Member
2022. március 21.
321
2 950
93
Mai kis színes:
  • Harkovban átnevezik a Puskin Drámai Színházat. Dnyepropetrovszk külvárosában egy utcát Boris Johnson brit miniszterelnökről neveztek el.
  • Ogyesszában a felszín alatt forr az elégedetlenség, naponta jelennek meg „Ogyessza – orosz város” feliratú graffitik a falakon. A könyvtárosok eközben úgy próbálják megmenteni a megsemmisítésre ítélt orosz nyelvű könyveket, hogy ingyenesen odaadják az olvasóknak – mentsék, amit csak lehet.
  • A mai ukrán életszínvonalról: a mellékelt videón egy új second-hand üzlet megnyitása látható Cserkasszi városában: https://ok.ru/video/3727439825598
  • Lvovban az Istenanya-templomban emlékhelyet rendeztek be „Mariupol hős védőinek”, ahol csodatévő ereklyeként helyezik el a Mariupolban elesett azovisták maradványait.
  • Oroszországban hamarosan megkezdik az orosz kóla (Russzkaja Kola) palackozását. Az ötletgazda Arhangelszk volt polgármestere. A Nike kivonulása után pedig megjelentek a hazafias sportcipők is:
i


https://ok.ru/srochnye.novosti/topic/154051889357758
https://ok.ru/srochnye.novosti/topic/154051979076542
https://www.exler.ru/blog/russkaya-kola.htm
https://ok.ru/srochnye.novosti/topic/154050825511870
 

MangaMonguz

Well-Known Member
2021. április 14.
999
8 945
93
A professzor az ukrajnai háborút sok szempontból katasztrófának nevezte, amely a belátható jövőben súlyosbodni fog.
Megjegyezte, hogy ha egy háborút megnyernek, akkor nem tárják fel a kiváltó okokat. De ha az eredmény katasztrófa, akkor az emberek tudni akarják, hogyan jutottak el magáig a konfliktusig. Hozzátette, hogy ezt a jelenséget kétszer is megfigyelte, először a vietnami háború után, másodszor pedig az iraki háború után.
"Az amerikaiak mindkét esetben tudni akarták, hogy az országuk hogyan számolhatta el magát ilyen durván" - mondta. "Tekintettel arra, hogy az Egyesült Államok és NATO-szövetségesei fontos szerepet játszottak az ukrajnai háborúhoz vezető eseményekben és most szerepük van abban, hogy ez a háború hogyan alakul, helyénvaló megfontolni a Nyugat felelősségét ezért a katasztrófáért" - tette hozzá.
Mearsheimer fő tézise nem változott, továbbra is azt állítja, hogy az USA a legnagyobb bűnös az ukrán válságban.”


https://www.parlamentnilisty.cz/are...hle-myslel-Popsal-jak-to-skutecne-bylo-706083

John Joseph Mearsheimer amerikai politológus és nemzetközikapcsolatok-szakértő, a realista iskola követője. A Chicagói Egyetemen politikatudományt oktat. Legismertebb elmélete a nemzetközi kapcsolatok terén az offenzív realizmus. 2003-ban az American Academy of Arts and Sciences tagjává választották.

Más:
Litvánia "játékba hívása" is arra utal, hogy az ukrán erők elég vacakul állnak a hadszíntéren és gyorsan újabb feszültséggócot kellett aktiválni, csakhogy a lengyel-litván határ térségében sokkal nagyobb orosz erők tartózkodnak, mint ami összesen bement Ukrajnába.
 

embersarkany

Well-Known Member
2014. augusztus 22.
733
3 920
93
Zolitoe
itt már nem sok ukrán lehet, ha ilyen nyugisan filmezgetnek

fegyverek, harcálláspontok

nyilván mindenkinek megvan a maga álláspontja a jelenlegi helyzettel kapcsolatosan. sajnálatos, hogy kevés sz információ, ami eljut hozzánk, illetve ezek ellenőrzése (valós vagy propaganda) sem egyszerű. már csak azért sem, mert nyilvánvaló az egyes források kereszthivatkozása egymásra.
ami most nagyjából látszik az alapján az aktív frontszakaszon megroppantak az ukránok. érdekes lesz figyelni, hogy milyen választ ad a katonai(??) vezetés. első lépésként most odavinni a tartalékokat hibának tűnik számomra, ott már nem sok mindent tehetnek. az elért sikerek feltüzelik az O/V erőket, szóval nagyobb lendülettel, nagyobb önbizalommal nagyobb esélyük van, mint a "nem igazán szeretnék én itt lenni" ukrán félnek.
a NATO fegyverekről. ne felejtsük, ez azért anyagháború. itt 10-20 darab fegyver, bármilyen jó fegyver is az nem számít. az számít, hogy azt mennyire lehet kihasználni. A NATO fegyvereknek meg van egy nagy problémájuk (ezzel itthon is lehet szembesülni, pedig csak tesztek mennek), ez pedig a nagyon nagy karbantartási igény. itthon külön informatikai rendszer kell hozzákapcsolni a meglévő rendszerekhez, hogy lássák a terhelési adatokat. mert a megfelelő időben karbantartás kell, ahhoz meg azt tervezni.
na ilyen egy fronton nincs. ott amíg bírja megy. ha nem tudja forgatni az eszközöket, akkor meg nem sokáig megy ... mert nem bírja. illetve lehet használni, de akkor olyan károsodás következhet be, ami után többet már nem lesz használható ...


Ki mondta hogy mindenek felett tisztelem. Nem bírod ki, hogy ne adj folyton hazugságokat a másik szájába? Azt mondtam hogy az nem igaz hogy semmibe venném a fórumközösséget, pláne nem minden hozzászólásommal. Te viszont folyamatosan azt játszod hogy ferdítesz, hozzáköltesz, kitalálsz, nem a kérdésre valaszolsz, nem a tárgyra reagálsz, egyáltalában minden eszközzel elletetleníted a párbeszédet. Az ilyenekkel is hogy a fórum élő lelkiismeretének meg megmondtóemberének tartom magam. Egy kitalált hazug vádaskodás. Jössz a hangnemmel amikor ha ezt amit művelsz egy közösségben élőben csinálnád, már rádhívták volna a mentőt jó esetben, rosszabb esetben megvertek volna olyan emberek is akiknél általában nem szakad el a cérna. Bevetted magad ide a fórumra mint valami métely. Van családod egyébként? Emberek között dolgozol? Kíváncsi lennék, hogy van-e egy normális oldalad is, vagy teljességgel szociopata vagy.
szvsz feledkezz meg róla. nyilvánvalóan egy chat-bot, ami nagy bajban lenne, ha szelfit kérnének tőle :)

más.
közben kicsit megfeledkeztünk Mariupolról ...
itt egy videó a reptéren lévő "titkos" cellákról
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 289
10 333
113
A giga városok nehezen lesznek elképzelhetőek biztonságos és nagymértékű villamos energia ellátás nélkül. Képzeld el, hogy nem működnek a szennyvíz átemelő szivattyúk, csak pár nap kieséssel : elönti az utcákat a feltörő szennyvíz. Ezt az esélyt csak az csökkenti, ha nem lesz mivel lehúzni a WC-t..
Magas házak liftjeibe se jó beleragadni, akár csak pár óráig, vagy lent a mélyben a metrósinek mellett ballagni a követkevő állomásig.
Nem lesz éjszakai közvilágítás.. vagy csak gyertya szinten..
Az energiahiány főleg a nagyvárosokban teszik veszélyessé az életet, ezért a népesség onnan ki fog vándorolni vidékre.
Ezzel a felütéssel kezdődött a "James Burke rendhagyó gondolatai a változásról" című sorozat.

Amúgy ennek a vesztesei nem csak a városiak lennének/lesznek, hanem az önellátásra törekvők/berendezkedők is, az ő létbiztonságuk pár óráig fog maximum tartani:
Kiemelt célpontjai lesznek (az éhenhalást leszámítva) a vesztenivalóval nem rendelkező, pillanatok alatt ösztön vezérelt hordává züllő városiaknak.
S attól, hogy értesz az önellátáshoz (a városi nem), attól még nem leszel profi védőharcos, s főleg nem lehet folyamatosan harcolni napokon-heteken keresztül...
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 009
113
Kifutóra "elpazarolni"sok értelme nincs!Ezek a cirkálórakéták 2-300 kg robbanófejel rendelkeznek egy kissebb bomba pusztító ereje!Néhány cirkáló rakétával pár napra lehet üzemképtelenné tenni egy repteret maximum!Csak polgári reptérről vagy 30 van az Ukránoknak lenne hová széttelepíteni őket!Sivatagi viharban se tomahowkal tették üzemképtelenné az Iraki repteret ennél nagyobb pusztító erő kellett a megerősített beton fedezékek"átütéséhez,reptéri kifutó hosszabb távra való használhatatlanná tételéhez!
Mit ér egy mai jet megfelelő infrastruktúra és kiszolgáló háttér nélkül ? Az amcsi gépek tudtommal nem üzemeltethetők tábori körülmények között ! Amúgy a kapor reptereken mennyi olyan beton bunki lehet ahol akár csak 1 jet megfelelő védelme és kiszolgálása megoldható ?
 

Deidonicus

Well-Known Member
2021. július 2.
480
3 082
93
Ki mondta hogy mindenek felett tisztelem. Nem bírod ki, hogy ne adj folyton hazugságokat a másik szájába? Azt mondtam hogy az nem igaz hogy semmibe venném a fórumközösséget, pláne nem minden hozzászólásommal. Te viszont folyamatosan azt játszod hogy ferdítesz, hozzáköltesz, kitalálsz, nem a kérdésre valaszolsz, nem a tárgyra reagálsz, egyáltalában minden eszközzel elletetleníted a párbeszédet. Az ilyenekkel is hogy a fórum élő lelkiismeretének meg megmondtóemberének tartom magam. Egy kitalált hazug vádaskodás. Jössz a hangnemmel amikor ha ezt amit művelsz egy közösségben élőben csinálnád, már rádhívták volna a mentőt jó esetben, rosszabb esetben megvertek volna olyan emberek is akiknél általában nem szakad el a cérna. Bevetted magad ide a fórumra mint valami métely. Van családod egyébként? Emberek között dolgozol? Kíváncsi lennék, hogy van-e egy normális oldalad is, vagy teljességgel szociopata vagy.
@Wilson -t csak ignorálni érdemes, ne etessétek a trollt, 3-4 oldal azzal megy el, hogy nem győzi olvasni az ember a cáfolatokat,háborgásokat még ha törölte is az ember a kommenteket, ezt látja ... ne etesd a trollt pls
 

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
3 311
16 071
113
Grigorij csodafegyverről írt arra reagáltam, elárulnád, hogy jön ehhez az ukrán üzemanyaghelyzet? És amúgy mi a probléma az akkori hozzászólásommal az ukrán üzemanyaghelyzettel kapcsolatba
Csak annyi,hogy a varázsgömböd azt mondta,megoldják.Hogyan,miként,az természetesen nem tudható,de ha Wilsonék azt mondják,akkor biztos. Csak éppen kiment az izzó a varázsgömbben,és előbukkant a csúf valóság. A lengyelek semmivel nem szállítanak többet,és gonosz módon május 30.óta csak kereskedelmi alapon. Pénzért.
 

kw3v865

Well-Known Member
2022. április 11.
268
820
93

ladagrant

Well-Known Member
2019. január 30.
2 395
4 391
113