[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 373
45 720
113
.
.
Sima propaganda videok. Az épitkezős videon gyanúsan ugyanazt az épületet zsaluzzák, vasalják, amit már több korábbi videon is mutattak, szóval ez lehet a propaganda épitkezés, ami messze nem egyenlő az egész város gyors újjáépitésével.
Az első video is igyakszik, nyugodt, normál életet mutatni, de ha nézitek a képeket, pl az egyből a legelején a néni két nagy vizes palackkal ül a padon (=nincs viz a lakásában), illetve szerintem azért is üldögél, lődörög, eszeget ennyi ember az utcán, mert a képeken a háttérben mindenütt szétlőtt, kiégett lakások vannak, és nincs hova hazamenniük. Az, hogy látványparkositgatnak, szép dolog, de pár hónap és a hidegben izgalmasabb kérdés lesz, hogy a most kint lézengő emberek hová tudnak hazamenni az utcáról.
Miből gondolod, hogy nincs hová hazamenniük? Nem néznek ki csövesnek. Vásárolnak, fürödnek, sétálnak. A vizespalackról: elképzelhető, hogy még nincs víz a lakásban, de az is elképzelhető, hogy az otthonában nincs bevezetve a víz. A mi utcánkban is van egy ház, ahová nem kérték bevezetni a vizet. Szóval több oka is lehet egy-egy látott jelenetnek. Mondjuk, nekem az nem tetszett, hogy a húst áruló hölcs nem takarta le a portékáját, ott lepték a legyek. Egyszerre nem lesz kész minden ezt józan ember belátja, de építkeznek, csinálják. Bizonyára évek kellenek, míg rend lesz. Budapesten sem volt ez másképp.
 

csibeszke

Well-Known Member
2015. február 12.
1 726
3 828
113
.
.
Ne feledjük, hogy egyelőre az oroszok olyan területeket szálltak meg, ahol 80% feletti az orosz lakosság aránya, azaz mondhatjuk, viszonylag baráti vagy semlegesen beletörődő fogadtatásban részesültek eddig. Viszont ahogy innentől haladnak nyugat felé, egyre nagyobb lesz az ukrán lakosságarány, és ezzel arányosan nőhet a megszálló sereg problémája is velük.
Ez így igaz. Ukrán lakosságú területeken meg jön majd a tűztenger. Aki nem menekül el az elpusztul. Tolják majd maguk előtt a menekülő lakosságot. Részben, hogy pánikot okozzanak a hátországban és hogy jobban leterheljek az ellátást.
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 680
8 647
113
"Ukrajnának még nagyon nagy embertartalékai vannak."

Vesézzük ki ezt a kijelentésed, no nem leltározni kívánok, csak a valóság talajára lépni.

Férfiak, 0 - 100 éves korcsoport

- Aki épkézláb, szakmájához értő, tanult, dolgos, egészséges
Az elmúlt 20 évben jórészt mind kiment nyugatra vagy az oroszokhoz dolgozni. Ezeket csak vadászpuskával lehetne összefogdosni és visszazavarni behívóval a kezülben, ukrán laktanyákba. Az EU lehet hogy már fontolóra vette ezt a lehetőséget is? Hiszen írod h milyen sokan...lesznek.
A gondos családapák már a komplett családjukat évekkel ezelőtt kimentették ukrajnából.

Aki ezek közül otthon maradni kényszerült pld családi okból, már bujkál ha teheti, még haza se mernek, éjjel se menni. Mindenütt vannak jóakaró informátor szomszédok, a sorozók előtt a kocsma közönsége sincs biztonságba.

Aki nem alkalmas valamilyen frontszolgálatra mert régebben is "kiszuperálták" azokat lehet például munka és kisegítő szolgálatra elvinni. Ezek sincsenek a bujkálókkal együtt sok milliós tételekben.

Nők 0 - 100 éves korcsoport

A tavaly hozott ukrán honvédelmi törvény értelmében az összes ukrán nő hadköteles, a végrehajtási törvény értelmében ezek sorozását, kiképzését több lépcsőben idén kellett volna elkezdenie az ukrán hadkiegészítésnek. Ebből is látszik h erősen gyúrtak egy háborúra már évekkel ezelőtt ha női harcosokra is szükségük lett volna.

Az ukrán vezetés itt követett el egy hatalmas hibát, hogy a sok gyermektelen, katonaköteles korú nőket a határon kiengedte a a saját törvényük megszegésével, ahelyett hogy egyenesen a határról a laktanyába fuvarozta volna Öket..

Szerinted akkor hány hadra fogható , még nem sorozott ember maradt ukrajnában?
Elvileg 900 ezer tartalékosuk van. Biztos szenvedtek el veszteségeket és biztos vannak akik leléptek, de ez akárhogy nézem nagyobb szám mint az oroszok ukrajnai erői.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 373
45 720
113
Ha meg beszélnéd az oroszt akkor még jobb lenne...! ;) A videó címe: "Mariopol ma" tehát minden nap bemutatják mi folyik/zajlik Mariopol városában. Az építkezés pedig a már sokszor említett, leírt 12 darab 5 emeletes lakóház, amely 1000 lakásával megpróbál segíteni azokon azembereken, akik teljesen elvesztették a lakásukat. Tehát szeptember, októberben átadják az első lakóházakat, ahol lesz vizük és fütésük az embereknek. Egy fél milliós városról beszélünk, ahol az épületek 90%-a károsult. Hogyan lehet a vizet biztosítani? Csak ciszternákban ! (az egyik videón rajta is van) Egyébként bekapcsolták a vízvezetéket, de 10000 helyen folyt a víz , így el kellett zárni. Akinek van pénze vásárol , akinek nincs várja a humanitárius segélyt.
Most mennyi lehet Mariupol lakossága?
 
  • Tetszik
Reactions: paul64

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 798
14 335
113
Szerintem a gazdasági háborút már megnyerte a kapitalizmus.

De úgy néz ki eldőlt hogy Oroszországot ellenségként fogják kezelni.


Én nem gondolom hogy Oroszországot bárki is veszélyeztette volna. Legfeljebb a birodalmi ambícióit.

Az 5. cikkely puszta léte olyan elrettentő erő, ami miatt az oroszok sose mernének NATO tagot támadni. Lehet feszegetni a határokat, de az amerikai hadigépezetet nyílt harcra kihívni nem okos húzás.
"Szerintem a gazdasági háborút már megnyerte a kapitalizmus."

Ja egyetértek, mer az oroszoknál is kapitalizmus van, igaz a II. verzió


Egy eszméletlen jó elemzés az Eszmélet c. folyóiratból:


"De úgy néz ki eldőlt hogy Oroszországot ellenségként fogják kezelni."

Az csak a médiafegyverek egyszerú ujra konfigurálásával is megoldható, hogy pár évvel később az EU is az Orosz Anyácska kezét csókolgassa hogy kihúzta az energia és gazdasági válságból...

"Az 5. cikkely puszta léte olyan elrettentő erő, ami miatt az oroszok sose mernének NATO tagot támadni."

Az angol és francia garanciák olyan elrettentően jók voltak Lengyelország számára, hogy 1939-ben elkezdték Hitler ülepét rugdosni a korridorral kapcsolatos tárgyalásokon.
Ennek hatására Hitler 2 hét mulva gyorsan szerződést kötött az oroszokkal és legyalulta Lengyelországot, a franciák és angolok ölbe tett kézzel nézték 1 puskalövés nélkül.
Ennyit a nagyhatalmi garanciákról, akkor tartják be ha nekik jó.

"Lehet feszegetni a határokat, de az amerikai hadigépezetet nyílt harcra kihívni nem okos húzás."


Ebben Neked adok igazat, már látom hogy az orosz a határait európa nyugati határáig, a tengerig fogja kifeszíteni, közvetlen amerikai haditengerészeti konfrontáció nélkül. (A szárazföldi csapatok meg nem számítanak, járulékos veszteség).
Erről az ötletről tud Biden is? Mert Nála is nyerő lehetne egy ilyen ötlet, úgyis olyan befogadóképes..
 

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 379
24 794
113
Most repül vissza.

291642530_561512128765507_8961655990079882069_n.png


 
  • Tetszik
Reactions: paul64 and cirqle

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
eu nato teljes egységéről ennyit
lényegében teljes mértékben elanyagiasodott kizárólag rövid távú célokban gondolkodni tudó egyénekről és társadalmakról beszélünk.
ez meg a ösztön szint.
erre egy rovar is képes.


Görög cégek kirángatják Oroszországot az olajembargó-elakadásból – Kuleb​

2022. július 4., hétfő, 09:45
16809 megtekintés

Az Európai Unió Oroszországgal szembeni hetedik szankciócsomagjának egyik fő pontja a tengeri világkereskedelemtől való teljes elszigetelés.

Ezt Dmytro Kuleba, a Külügyminisztérium vezetője nyilatkozta az LB.ua-nak adott interjújában .

"Azt akarjuk látni, hogy Oroszország ott el legyen vágva a világ tengeri kereskedelemétől. Ez mindenekelőtt azt jelenti, hogy a hajóüzemeltetők képtelenek tankhajóikat az Orosz Föderáció rendelkezésére bocsátani. Így történt, legalábbis a legfrissebb adatok szerint A legnagyobb szolgáltatók, az orosz olaj tengeri szállítására szolgáló tankerek legnagyobb szállítói görög magáncégek.Nem állami cégek, nem a görög kormányt hibáztatom, hanem görög magáncégek a legnagyobb beszállítók, amelyek lényegében húznak Oroszország kilép az olajembargóból. Ez tény” – mondta Kuleba.

Emellett a hetedik szankciócsomagban Ukrajna az orosz bankok teljes leválasztását várja a SWIFT-től, vagyis az orosz arannyal folytatott tranzakciókra vonatkozó embargóról.

"És személyes szankciókat, hogy bántsák őket. Ők, szeretteik, szeretőik, hogy mindenki sérüljön" - tette hozzá a miniszter.

A média szerint az Európai Unió megkezdte a következő, hetedik szankciócsomag kidolgozását , amelyen belül különösen embargót vezethetnek be az oroszországi aranyimportra.

Emlékeztetni kell arra, hogy július 3-án a török vámhatóság feltartóztatott egy orosz teherhajót a megszálló erők által ellopott gabonával, és kivitték Berdjanszk kikötőjéből.
 
  • Tetszik
Reactions: formosa1

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113

Ferenc pápa kanadai látogatása után Moszkvába és Kijevbe szeretne látogatni​

„Európai igazság” – 2022. július 4., hétfő, 11:31.
13892

5e0a003-papa--francis--getty-.jpg

Ferenc pápa, fotó: Getty Images
Ferenc pápa reményét fejezte ki, hogy a havi Kanadába tett látogatása után a lehető leghamarabb Moszkvába és Kijevbe látogathat.

Erről a Reuters ügynökségnek adott interjújában mesélt - írja az " European Truth " .

Az ukrajnai helyzetről szólva Ferenc megjegyezte, hogy Pietro Parolin bíboros vatikáni államtitkár és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter között volt kapcsolat egy esetleges moszkvai utazással kapcsolatban.

Az ügynökség rámutat, hogy soha egyetlen pápa sem járt Moszkvában, és Ferenc többször is elítélte Oroszország ukrajnai invázióját.

Múlt csütörtökön közvetve azzal vádolta meg , hogy "kegyetlen és értelmetlen agressziós háborút vív".

A Vatikán hónapokkal ezelőtt megkérdezte az Orosz Föderációt az utazásról . Ferenc ezután megjegyezte, hogy Moszkva azt válaszolta, hogy az időzítés nem megfelelő.

Most Ferenc utalt arra, hogy a helyzet most megváltozhatott.
 
  • Tetszik
Reactions: menroting

Juvi

Well-Known Member
2022. március 28.
158
1 764
93
Nem tudom mennyire igaz!

Állítólag a csehek az ukránoknak adják a Gripeneket és F-35-öst akarnak venni:


Kezd már kilenni a f@szom ukrajnával! Nekünk minden sz@rt meg kellett csinálnunk hogy EU tagok lehessünk, kezdve a kisboltok és éttermek HCCP megfelelőségétől a játékokat a disznóólakbanon át a melegjogokig. Ezeknek meg minden az ölükbe hull!
Nekünk egy vagyonért adták a Gripent, a Leo2-est, a PZH-2000-et ők meg mindent biankó ingyen megkapnak!
És ne jöjjön nekem senki azzal hogy ők háborúba állnak! Minket qvára cserben hagytak ‘56-ban!
Azt is tedd hozzá, hogy akkor is többnyire az ukrán katonák jöttek leverni minket. Érdekes, akkor és azóta se, ez nekik nem okozott lelkiismeret furdalást. Más különben 2027 után, a C/D Gripen kb nem sokat fog érni, főleg, ha nem lesznek teljesen felújítva, modernizálva, főleg a SU 35/57 kombó ellen nem.
 

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 601
6 029
113
Ez így igaz. Ukrán lakosságú területeken meg jön majd a tűztenger. Aki nem menekül el az elpusztul. Tolják majd maguk előtt a menekülő lakosságot. Részben, hogy pánikot okozzanak a hátországban és hogy jobban leterheljek az ellátást.
.
.
Nem biztos, hogy jo taktika. Anno a II.Vh-ban az ukran lakossag a nemeteket elöször felszabaditokent fogadta, mert azt hittek, Sztalinek helyett jobb jön. De amikor a nemetek feleslegesen elkezdtek a lakossagot terrorizalni, akkor a lakossag a nem kulönösebben szeretett vezetöi möge allt megis, es alakult ki a kiterjedt partizanmozgalom is az egesz orszagban. Egy, a lakossaggal szemben legalabb szinleg pozitiv nemet hozzaallas eseten a moszkvai csatara lehet, mar sor se kerult volna.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 356
77 029
113
Ukrajna az első fázisban már győzelmet aratott azzal, hogy megvédte magát az államiságát, a központi hatalom nem omlott össze a fegyveres erőkkel egyetemben, illetve a társadalom többsége is hű maradt az ukrán nemzethez...Stratégiailag és morálisan a győzelem már övé, több tucat ország aktívan támogatja...Oo. pedig ezen szempontokból már vesztett, több évtizedre kizárva magát a Nyugati vérkeringésből, kiközösülve Európából, leégve ország-világ előtt az inkompetenciájával, amit az invázió elején produkált. Jelenleg a minimum célért, Donbász elfoglalásáért küzd, aminek luhanszki részét most sikerült csak teljesíteni... :) Én szánalmasnak nevezném ezt az egészet... Hiába erőlködnek egyesek, ez a modern Oo. legnagyobb katasztrófája, aminek súlyos közép- és hosszútávú következményei lesznek. Aki ezt nem látja, az vak. (már elnézést dudi)
Már bocs, de még most is az oroszok támadnak, még most is az oroszok szereznek ukrán területeket nem fordítva. Az igaz, hogy az nagy győzelem, hogy megmarad az ukrán államiság, de ezzel véget is ért a győzelmek sora. Ha az oroszok elfoglalják amit akarnak (a két keleti megye és a teljes ukrán tengerpart), akkor az ukrán állam egy életképtelen torzó lesz csupán. Nem olyan mint amilyen Magyarország volt Trianon után, hanem annál is életképtelenebb.
És jelenleg nem látszik semmi arra utaló jel, hogy az ukránok bárhol képesek lennének megakadályozni az orosz térnyerést.
 

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 136
12 062
113
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 484
18 395
113
Lövészárok tisztítás E/1:


2 ukrán katona lassú halála, (miközben egy zs kategóriás bohóc a biztonságos távolságban végső kitartásról vergődik...)
Nagyon 18+


Jobban belegondolva a közelmúltból talán horthy áll legközelebb zseléshez.
Az is nacionalista ideológiára építette az államát, militarizálta a népet, végül idegen érdekek és saját töketlensége miatt feláldozta az országot egy értelmetlen háborúban (majd elszökött, hogy a saját életét mentse).


Mikor a valóság bekopog a buborékba:
iGhH4Qo.png

jMWLVGk.jpg

Ob3FixH.png






Liszicsanszk:





Az, hogy valami hatalmas nem jelenti, hogy effektív is. Nyugati hadiipar magánkézben van aminek ugyanúgy érdeke a tervezett elavulás és a részvényesek zsebének tömése, mint a civil szférában. Lásd ukrán tapasztalatok pl. M777-tel amit már pár tucat lövésenként szervizelni kellene, vagy Javelin tönkremenő elemei amik nem kompatibilisek semmivel...
A keleti állami hadiiparnál ez sokadlagos szempont.




Cpf7cho.jpg

Szomorú a katonák halála. Tizenkettedszerre is
Miért teszed be ilyen sokszor?

A nyugati fegyverek valóban gondozást, karbantartást igényelnek.
A ruszki lehet, hogy igénytelenebb.
De biztos, hogy nem hatékonyabb.
Lehet költség alapon is vizsgálni, de felesleges:
Az ukrán ingyen kapja. Kifizetni sosem fogja.
A ruszki rakéta, BMP ingyen van? Lehet, mert negyven éves cuccokat lőnek, de vannak kételyeim.
A ruszki vagy ukrán katona élete?
Az sem. Valaki fizetni fog.
Mindenki fog, mi is. GDP növekedés elmaradásában mindenképp.
Ez a háború mindenképp történelmi jelentőségű, ebben talán egyet értünk.
Sok mindent újra lehet gondolni. Elsősorban nekünk, magyaroknak.
Ahhoz képest, hogy az US hadi ipar hatalmas, elég rendszeresen veszítenek el háborúkat 45 óta. :)

Akkor gyengébb, eurázsiai állam is járhat így?
:)

Mik vannak...
 
  • Tetszik
Reactions: PPP