[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 440
12 396
113

⛽️❗️ - Miután Kanada a német kormány kérésére elküldte Németországba a megjavított gázturbinákat, az orosz Gazprom kijelentette, hogy nem tudja tovább garantálni az Északi Áramlat 1 földgázvezeték Németországba történő üzemeltetését!
Hideg lesz télen. Hajrá Nyugat!
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 596
19 653
113
A háború Február 24 óta tombol. És Május 25 volt az első szállítás, jelképes, eszmei értékű 10 - 10 - 10 - 10 - 10 löveggel. Jelenleg a Nyugat által nyújtott fegyverszállítás egyértelműen látszatintézkedés, mert ekkora háborúhoz ennyi édeskevés. És nem 15 - 20 féle típusnak, amire rémálom kiképezni és karbantartani.

Helyette ex-VSz technikának kellene lenni, amit ismernek.

De ahogy látom, Hadteches kérdésekben magyarázhat feleslegesen az ember, teljesen irreális vágyálmokat és egysorosokat gyártod, és Miért folytatsz ekkora kampányt ?
Valamiből meg kell élnie :) (én vennék tőle tuningmemót személyes átvétellel, de most pont nem árul :D )

Halálos lépéshátrány​


Robert is gyakorlatias ember, jómagam (és itt a témához konyítók) IS pofáztam már erről.
Jöjjenek csak, szalonna is kell a kenyérhez.
Viktor, Viktor küldj nekünk salátát!
Lesz hús, lesz hús!!! :D
Figyeltetek? Minden napra jut egy lelott MIG-29 es 2-3 lelott Szu-25... Meg ha az eddig lelott gepek mennyisege ha nehezen is, de magyarazhato a mindenhonnan osszekukazott alkatreszekkel, gepekkel, honnan a megfelelo szamu pilota hozza?

Ertem, hogy a napi jelentesekbe valamit rakni kell, de ez ugy nez ki, mintha a lelott gepeket copy-past modon masolnak az egyik napi jelentesbol a masikba, a helyszint altalaban atirva, megvaltoztatva.

Volt valaha is ennyi pilotajuk az ukranoknak?

Sajna nem talaltam hivatalos ukran jelentest a gepveszesegekrol, igy nem igazan tudom elkepzelni mennyi pilotarol is van szo...

egy erdekesseg: probaljatk rakeresni a googlen keresztul az ukran gep/legiero vesztesegekre. Barmilyen formaban probalom, csak az orosz gepveszteseget irja ki...
Szerintem azért akad pontatlanság azokban a jelentésekben. Sok esetben nem is azonosított pontosan a cél, de az is bejátszik, hogy indítanak egy gépre ami fűnyíró üzemmódba váltva elkerüli a végzetét majd hazarepül mínusz 20 méteren.
Logisztikai problémáik az oroszoknak is vannak. Azért szerintem elég jelentős támogatást kapott Ukrajna minden téren. Nyilván ki is kell képezni az ukránokat, mert a himars már nem egy javelin.

Orosz részről szerintem az elvárás a teljes győzelem lenne. Ennek jelenleg nincs realitása. Ez már ukrán siker, én nem fogadtam volna arra az első napon hogy eddig kitartanak az ukránok. Főleg ilyen kis területi veszteséggel.
Hát nem tudom... mióta az oroszok "pihennek", azóta is folyamatos az előrenyomulás. Logisztikai problémákról beszélsz, miközben már a német tüzérségi iskola parancsnoka is nagyjából tényként közölte, hogy saccperköb napi 60000 gránátot kennek a kaprokra a ruszkik. Van róla fogalmad, hogy az mit jelent okostóni? (Segítek : 1 db 152-es málházott lőszer kb 80 kiló, egy Grad rakéta kb 90-100 és akkor még hol a kaja , az üzemanyag, gyógyszer, kötszer, etc....)
@meszike91 te teljesen kész vagy agyilag. Szoktad olvasni a híreket amúgy, vagy csak megy a ballibes putylerezgetés egész nap a "fészen"?

Más:
A KNDK-ban előkészítettek egy helyet a külföldi zsoldosok halálos ítéletének végrehajtására.
Az előkészítéssel a büntetés-végrehajtási szolgálat foglalkozott, közölte Puszilin köztársasági vezetője.


Európának valószínűleg nem lesz elég gáz az őszi-téli időszakra - mondta a magyar Miniszterelnökség vezetője.
A magyar hatóságok ma rendkívüli állapotot hirdettek az energia területén.
A magyar külügyminiszter ma azt is elmondta, hogy az ország még csak nem is hajlandó tárgyalni egy esetleges orosz gázembargóról, valamint a Gazprom és a Gazprombank elleni szankciókról.
Jól le fognak sáskázni minket a nyugati agyasok. LNG is necces, állítólag az amcsiknál megint berobbant egy LNG tároló.
A DPR-t KNDK-nak fordította a gép valójában Donyecki Népköztársaság :p (Persze ha valóban Koreába küldik őket kivégezni akkor egyértelmű az Sz-60 elé kötözés :hadonaszos::hadonaszos::hadonaszos:
Nem zavarja Meszikét, hogy szépen összeszedve, érvelve is tudunk válaszolni a dolgaira, és ő meg csak folyton köznevetséget csinál magából ?
A napi hrivnya mellé alapból nagy mennyiségű tudatmódosítót is kap. ladát is már kénytelenek voltak rehabra vinni mert túltolta :D
Wow, @Wilson igazad volt, ha jol ertem ezen a zsakmany 777-en volt digitalis tuzveto rendszer, amit annyira hianyoltam. :D
Ezen látszik is egy dobozka. Mondjuk semmi gáz lada hoholjai ezt még simán kikalapálják még akkor is ha görbe a cső :D
Mester ezek a víziók még a Tatuin bolygón is minimum mosolyt fakasztanak az arcokra,pedig ott a buckalakók élnek.
A Dagoba rendszerről nem is beszélve :D
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 440
12 396
113
- Middle East Monitor: Oroszország, Ukrajna és Törökország megállapodott abban, hogy Isztambulban koordinációs központot hoznak létre a gabonaszállításhoz: - Minden fél képviselői jelen lennének, közös ellenőrzéseket tartanának a kikötők kijárati és érkezési pontjain, és biztosítanák a hajózás biztonságát az átadási útvonalakon - Akar török nemzetvédelmi miniszter szerint Törökország, Oroszország, Ukrajna és az ENSZ találkozójának újabb fordulójára kerül sor a jövő héten Törökországban a további részletek áttekintése érdekében.
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 582
24 841
113
Mi a jeenlegi ukrán helyzet? haladnak az oroszok vagy megálltak vagy átszerveznek? Az "elfogulatlan" román sajtó szerint az ukránok délen támadnak és mindent szarrálőttek, utánpótlást, raktárat a kapott HIMARS-okkal. Azok is csak célpontok, amit az oroszoknak el kell tudni találni ugyanúgy, mint minden mást, mert hanem a tüzérségük nem fog tudni megfelelően dolgozni.
Délen még csak támadni akarnak kb 1 millió katonával... :)
Gondolom tervezik a második pastorius hadműveletet, meg a befuccsolt/elmaradt frühlingserwachen után terveznek valószínűleg egy herbsterwachent is utána pedig jöhet egy wacht em dnjepr.
(aki nem értené: pastorius annó német szabotázsakció terv az usankában, frühlingserwachen tavaszi ébredés utána pedig általam kitalált őszi, a wacht em rhein dnjepr pedig ardenneki dnyeperi off.)
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 756
9 107
113
Hát nem tudom... mióta az oroszok "pihennek", azóta is folyamatos az előrenyomulás. Logisztikai problémákról beszélsz, miközben már a német tüzérségi iskola parancsnoka is nagyjából tényként közölte, hogy saccperköb napi 60000 gránátot kennek a kaprokra a ruszkik. Van róla fogalmad, hogy az mit jelent okostóni? (Segítek : 1 db 152-es málházott lőszer kb 80 kiló, egy Grad rakéta kb 90-100 és akkor még hol a kaja , az üzemanyag, gyógyszer, kötszer, etc....)
De milyen sebességgel nyomulnak előre? És ami még fontosabb hogy hova? Mi lesz ha előre nyomulnak? Milyen stratégiai változás fog bekövetkezni?

Én továbbra is azt gondolom hogy ezt a háborút csak akkor lett volna érdemes az oroszoknak elindítani, ha az A terv sikerül. Most a B tervnél tartanak, de nem látszik a cél. Oké hogy ha egy helyre összpontosítják a tüzérséget akkor szét tudnak lőni mindent, de ez nagyon lassú és csak egy romhalmazt nyernek vele. Ráadásul rengeteg időt adnak az ukránoknak és a nyugatiaknak hogy felkészüljenek. A szankciók is idővel egyre jobban fognak fájni. Az olaj és gázár se lesz örökké az egekben.

Nem látom hogyan tudnák az oroszok kapitulációra kényszeríteni az ukránokat. E nélkül pedig benne ragadnak a háborúban ahol a nyugat nagyon meg tudja nehezíteni a dolgukat. Én Afganisztán 2.0-át látok. Gyakorlatilag az oroszok tálcán kínálják magukat az amerikaiaknak. Nyílt háború nélkül megsemmisíthetik az amerikaiak az orosz hadsereg javát.

Lehet álmodozni új világrendről meg hasonló baromságokról, de nézzük reálisan. Szinte mindenkinek fontosabbak a nyugati gazdasági kapcsolatok, mint az oroszok. Még Kínának is. Fog tudni Oroszország üzletelni a nem nyugati országokkal, de csak addig amíg nekik is megéri. Ők már nem fogják magukat beáldozni azért, mert Putyinnak kell Ukrajna.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Winter is coming:
opd2Li9.jpg




Nácikapitány már nem olyan kemény csávó
IaqdM1e.png



Ukrajna minden diplomáciai kapcsolatot megszakított Igaz-Koreával amiért az elismerte a Népköztársaságokat.


Az biztos, hogy FMTV kabin, kérdés, hogy teherszállító vagy himars.
aE4j5fe.jpg



Mi a jelenlegi ukrán helyzet? haladnak az oroszok vagy megálltak vagy átszerveznek? Az "elfogulatlan" román sajtó szerint az ukránok délen támadnak és mindent szarrálőttek, utánpótlást, raktárat a kapott HIMARS-okkal. Azok is csak célpontok, amit az oroszoknak el kell tudni találni ugyanúgy, mint minden mást, mert hanem a tüzérségük nem fog tudni megfelelően dolgozni.

Már linkeltem párszor egy délen felvett keserű ironizálást az ukrán volkssturm-osok részéről:



GWycXlu.jpg
 
W

Wilson

Guest

Isztambulban megállapodtak abban, hogy létrehoznak egy gabonaexport koordinációs központot - Törökország Védelmi Minisztériumát​

2022. JÚLIUS 13., SZERDA, 20:58.

Hulusi Akar török védelmi miniszter közölte, hogy a szerdai isztambuli négyoldalú tárgyalások résztvevői megállapodtak az ukrán gabona tengeri exportját segítő koordinációs központ létrehozásáról.

Erről az "European Truth" számolt be az Anadolura hivatkozva

"A négyoldalú találkozón megállapodás született olyan technikai kérdésekben, mint a közös ellenőrzés a kikötői kilépési és érkezési pontokon, valamint a hajózás biztonságának biztosítása az átszállási útvonalakon" - tette hozzá Akar.

Elmondása szerint a jövő héten Ukrajna és Oroszország delegációja ismét találkozik Törökországban, hogy minden részletben megállapodjanak és aláírják a vonatkozó megállapodást.

Korábban az ENSZ szóvivője, Farhan Haq azt mondta, hogy a Szervezet " pozitívnak" tartja a tárgyalásokat .

Mint ismeretes, az orosz, ukrán és török katonai delegáció szerdán Isztambulban ENSZ-tisztviselőkkel tárgyalt az ukrán gabonaexport újraindításáról a súlyosbodó globális élelmiszerválság közepette.

Oroszországnak a terv szerint a rakomány mozgatása során fegyverszünetet kellene elfogadnia, Törökország pedig - az ENSZ támogatásával - átvizsgálná a hajókat, hogy eloszlassa az orosz fegyvercsempészettel kapcsolatos félelmeket.

Egyelőre nem tudni, milyen előrelépés történt a tárgyalásokon.

Dmitro Kuleba külügyminiszter kijelentette, hogy az ukrán kikötőkből származó gabonaexport nem folytatódik a hajótulajdonosok, a rakománytulajdonosok és Ukrajna mint független állam biztonságának garanciái nélkül.

Korábban Kuleba azt mondta, hogy Ukrajna kész gabonát exportálni a nemzetközi piacra, és a szállítások feloldásáról szóló tárgyalások a végső szakaszban vannak .


 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
6 526
44 339
113
Winter is coming:
opd2Li9.jpg




Nácikapitány már nem olyan kemény csávó
IaqdM1e.png



Ukrajna minden diplomáciai kapcsolatot megszakított Igaz-Koreával amiért az elismerte a Népköztársaságokat.


Az biztos, hogy FMTV kabin, kérdés, hogy teherszállító vagy himars.
aE4j5fe.jpg





Már linkeltem párszor egy délen felvett keserű ironizálást az ukrán volkssturm-osok részéről:



GWycXlu.jpg
Platós változat mögötte ott az M777
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
Nálunk elegendő gabona termett, még exportra is jut.
Mi az a "nálunk"?
A "göbbelszi ""valóságban""" élő tv2 888.hu duna tv stb. világában??
Zavar a erőtérben u.?

 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
"szülőföldünk, amelyet 1991-ben határoztak meg"

No comment :oops:
Ez nem történelmi dolgozat volt hanem a haza megvédése visszaszerzése érdekében tett nyilatkozat.
A Kijivi Ruszig visszakövethető a mai Ukrajna története.
Ennyi.

A 21. században napjainkban lehetőség van arra hogy Kijiv visszanyerje régió központi szerepét ezzel civilizációs központ is legyen.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 209
55 130
113
Egyet lehet vele érteni.
Az hogy Oroszország célja változatlan az meg lényegében a védelem és ellentámadások alapja.
https://www-ukrinform-ua.translate....tr_sl=uk&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=hu&_x_tr_pto=sc

Danilov: Rugalmas menetrend van a megszállt területek visszatérésére, határidő nélkül

2022. 07. 13. 17:35

Ukrajna felváltva hagyja el az Orosz Föderáció által ideiglenesen megszállt területeket, amíg el nem éri az 1991-es határokat.

Ezt Olekszij Danilov, a Nemzetbiztonsági Tanács titkára nyilatkozta a Radio NV adásában – írja az Ukrinform.

„Minden földünk vissza fog térni hozzánk. Ez csak sorrend és idő kérdése. Ezt a kérdést a mi katonaságunk megoldja: jobban megértik, hol, milyen irányban kell először, másodszor, harmadszor, negyedszer harci műveleteket végrehajtani. Nekik ez a menetrend. Elég rugalmas, sok körülménytől függ. Nemcsak Herszon megye, hanem egész szülőföldünk, amelyet 1991-ben határoztak meg, visszatér otthonunkba” – mondta Danilov.

Olvassa el még: Danilov : Az egész ország elfoglalása csak idő és rend kérdése

Azt is megjegyezte, hogy "a háborúban nem lehetnek határidők – ez nem verseny a termelésben. Háborúban nem működik".

Mint Danilov kijelentette, a hatóságok mindent megtesznek annak érdekében, hogy a katonai segélyek átvételének, tárolásának és felhasználásának minden eljárása nyílt és átlátható legyen partnereink számára, "az eredmény velünk együtt érdekli őket, partnereink előtt nincsenek titkaink ," ő mondta.

Véleménye szerint nincs ok Ukrajnát azzal vádolni, hogy a partnerek által biztosított fegyverek a "feketepiacra" kerülnek.

A Nemzetbiztonsági Tanács titkára arról is beszámolt, hogy a megszállók aggódnak a Krími híd miatt, gondosan őrzik azt, folyamatos kiképzést tartanak, és megerősített légvédelmet telepítettek oda.

Olvassa el még: Danilov : Az ellenség nem változtatott Ukrajna teljes elpusztítására vonatkozó tervein

A megszállók az úgynevezett szárazföldi folyosón keresztül próbálják kiszállítani a vállalkozásoktól az ellopott gabonát és fémet. az Orosz Föderáció egy martalóriaország, amely kihasználja a helyzetet – hangsúlyozta a Nemzetbiztonsági Tanács titkára.

Mint arról beszámoltunk, Oroszország minden lehetséges módon megpróbálja megzavarni a nyugati partnerek fegyverszállítását Ukrajnába, többek között információs kampányokkal és hazugságokkal az Ukrajnában állítólag elfogott vagy illegálisan vásárolt új rendszerekről. Az ukrán védelmi minisztérium ugyanakkor hangsúlyozza , hogy a nemzetközi partnerek szigorúan ellenőrzik az Ukrajnának szállított fegyverek elosztásának és felhasználásának folyamatát.



Ha a hülyeség fájna,magzatpózban vinnyognál a földön vazze,hogy lehet ilyen zöldségeket idetenni?
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 596
19 653
113
Winter is coming:
opd2Li9.jpg




Nácikapitány már nem olyan kemény csávó
IaqdM1e.png



Ukrajna minden diplomáciai kapcsolatot megszakított Igaz-Koreával amiért az elismerte a Népköztársaságokat.


Az biztos, hogy FMTV kabin, kérdés, hogy teherszállító vagy himars.
aE4j5fe.jpg





Már linkeltem párszor egy délen felvett keserű ironizálást az ukrán volkssturm-osok részéről:



GWycXlu.jpg
Korábban adták át a hoholoknak FMTV M1083-assal. Én is néztem a képen először, feltűnő volt az öngyilkos ajtó.
A Kaszatkinos sztori már az elfogása utáni napokban is felmerült. Groznijba kéne vinni a csodatévő Ramzan Ahmatovicshoz (akit Allah áldjon meg sok fiúgyermekkel és a jázminillatú hurik csókolják a lába nyomát a porban etcetera, etcetera...) hátha kigyógyítaná minden bajából IS!
De milyen sebességgel nyomulnak előre? És ami még fontosabb hogy hova? Mi lesz ha előre nyomulnak? Milyen stratégiai változás fog bekövetkezni?

Én továbbra is azt gondolom hogy ezt a háborút csak akkor lett volna érdemes az oroszoknak elindítani, ha az A terv sikerül. Most a B tervnél tartanak, de nem látszik a cél. Oké hogy ha egy helyre összpontosítják a tüzérséget akkor szét tudnak lőni mindent, de ez nagyon lassú és csak egy romhalmazt nyernek vele. Ráadásul rengeteg időt adnak az ukránoknak és a nyugatiaknak hogy felkészüljenek. A szankciók is idővel egyre jobban fognak fájni. Az olaj és gázár se lesz örökké az egekben.

Nem látom hogyan tudnák az oroszok kapitulációra kényszeríteni az ukránokat. E nélkül pedig benne ragadnak a háborúban ahol a nyugat nagyon meg tudja nehezíteni a dolgukat. Én Afganisztán 2.0-át látok. Gyakorlatilag az oroszok tálcán kínálják magukat az amerikaiaknak. Nyílt háború nélkül megsemmisíthetik az amerikaiak az orosz hadsereg javát.

Lehet álmodozni új világrendről meg hasonló baromságokról, de nézzük reálisan. Szinte mindenkinek fontosabbak a nyugati gazdasági kapcsolatok, mint az oroszok. Még Kínának is. Fog tudni Oroszország üzletelni a nem nyugati országokkal, de csak addig amíg nekik is megéri. Ők már nem fogják magukat beáldozni azért, mert Putyinnak kell Ukrajna.
Én úgy látom, nekik ez így megfelel. Hogy hová illetve meddig mennek, azt még majd a jó továris polkovnyik, Vlagyimir Vlagyimirovics megmondja. Hát nem is tudom kinek fájnak jobban a szankciók, amikor az EUR épp alulmúlja az USD-t, amire elég régóta nem láttunk példát.
FXaWnCRWIAARgel

Egyébként amennyire én tudom a BRICS egyre erősödik, a föld népességének kb 1/3-át képviselik ÉS ezen felül a nyersanyagkészletek DÖNTŐ hányadát birtokolják. Nem tudom melyik csatornát nézed (persze lehet túl sok captagont kaptál be most, hogy kiszabadultál a karanténból), de feltűnhetett volna, hogy bár Afrika, Ázsia és a Közel-Kelet is tele vannak szovjet/orosz eredetű fegyverekkel, de valahogy már a jenkik nyomására sem adják oda ezeket az eszközöket PÉNZÉRT SEM!
Szóval azért előfordulhat ám, hogy inkább nem a nyugat felé kacsintgatnak ;)
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 594
47 899
113
Mi az a "nálunk"?
A "göbbelszi ""valóságban""" élő tv2 888.hu duna tv stb. világában??
Zavar a erőtérben u.?

Magyarországon, mivel itt élünk. A termés jó években 5,5 millió tonna szokott lenni, most 4,4 millió tonna lesz. A hazai felhasználás 2,5 millió tonna. A többivel - kukorica, napraforgó- várjuk meg az aratást. Vannak aszályos évek, mindig is voltak. Nem mondom, hogy öröm, de Magyarországnak mindig van stratégiai tartaléka. A mostani termést nézve, erre nem lesz szükség. És igen, az árak magasak lesznek.
A másik: kikérem magamnak, hogy engem Göbbelsznek nevezz, már azért is, mert az apukám zsidó volt. Szégyeld magad! Ignore!
 

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
3 570
17 634
113
Ez nem történelmi dolgozat volt hanem a haza megvédése visszaszerzése érdekében tett nyilatkozat.
A Kijivi Ruszig visszakövethető a mai Ukrajna története.
Ennyi.

A 21. században napjainkban lehetőség van arra hogy Kijiv visszanyerje régió központi szerepét ezzel civilizációs központ is legyen.
Minden további nélkül lehet belőle orosz város újra,és ez csak Moszkván múlik.