[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 043
5 488
113
Támadás volt, vagy baleset? Még nem tudjuk. Ha támadás volt, akkor érdekes lehet az orosz reakció.
Meglátjuk, hogy az ok és az okozat miben nyilvánul meg. Ha az oroszok valami radikálisat lépnek a krími támadásra, akkor elképzelhető hogy kellett egy casus belli. Napok alatt ki fog derülni.
Persze, még nem egyértelmű mi történt. de az elmúlt hónapok során folyamatosan szolgáltatják a Casus Belliket az ukrik, orosz területekre átlövöldözés, Moszkva cirkáló elsüllyesztése stb és ennek ellenére az ukrán döntéshozó központok sértetlenek...
Az oroszok mindig kimagyarázzák, hogy most éppen miért nem csinálnak semmit, az első átlövésnél közölték, hogy még egy ilyen lesz és akkor lebontanak mindent, a múltkor meg azt mondták azért nem lövik szét a döntéshozatali központokat, mert valakinek alá is kell írnia a megadást (abból így semmi sem lesz). Még egyszer ennyi katona mozgósításával már Kijev alatt lennének és ott már a Nyugat is elgondolkodna, hogy vagy beszáll vagy befejezi az értelmetlen ukrán fegyverzést, ehelyett azt látjuk, hogy szinte egy helyben állás van, a szakik legjobb egységei is lassan kivéreznek, az orosz technika is pusztul az emberanyag fogy, eredmény kevés, Karamtorszk és Szlavjanszk bevételéhez ez édes kevés lesz, ahogy azokat megerősítették...
@boki és akik jártasak az orosz méiában, a hátországban ezt hogyan látják, akár az egyszerű oroszok, akár a szakértők?
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 875
5 107
113
A hoholok szerint a napokban 6-8 Sz300 rendszert semmisítettek meg, és már F-16-jaik vannak.
Vajon mikor hozzá le bulvár és mikor jön a hivatalos cáfolat???Ha meg tényleg kaptak az Ukránok hogy tudták megoldani hogy az Oroszok ne tudjanak róla????Eddig minden fegyverrendszer átadását bejelentették és jött is rá a "szokásos"Orosz tiltakozás!Ha az ACATM-s himarshoz vörös vonal nekik akkor ez végképp az lenne!
Persze, aprópénz.

Figyeld majd a félidős választásokat, ott majd eldől hogy mennyire szeretnék ezt az "aprópénzt" a választópolgáraik továbbra is kiköhögni!
Az a pénz sokszorosan visszajön nekik Európai fegyvereladásokból +palagáz-olaj export Európába!
 
  • Tetszik
Reactions: vontod

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113
Az amerikai kamikaze Switchblade drónokat már árulják a Darkneten. A drón ára 4000 dollár.
(Ott a link is, hajrá)

⚡Az LNR Nemzeti Milícia teljes mértékben ellenőrzi a Knauf gyár területét Szoledar külterületén, megerősítette az LNR MVD helyettes vezetője.
 

oregbogaras

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 433
4 785
113
Orosz önkéntesek az ukrajnai műveletben, és a Wagner PMC .

"Putyin teheráni találkozóján Irán és Törökország vezetőivel az orosz vezető felajánlotta Recep Tayyip Erdogannak a Bayraktar UAV-ok oroszországi gyártását, amint arról a CNN számolt be. "
 

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 875
11 153
113
Szerintetek a krími robbanások mögött mi állhat?
a) Egyszerű baleset
b) Szabotázs
c) Közvetlen támadás (pl drón, légicsapás, rakétatámadás)
En szemely szerint a B verziot latom valoszinunek. Megpedig azert, mert Zselenek nagyon viritania kellett valamit, valami szo szerinti "nagy bummot". Ugye a deli ellentamadas azelott elhalt, hogy megindult volna, a kercsi hid projekt sem haladt kulonosebben, szoval maradt ez. Relative kis eroforrassal es egy adag szerencsevel vegrehajthato.
 

ozymandias

Well-Known Member
2013. június 4.
2 761
17 817
113
Az milyen, és melyik paragrafus alá is tartozik nemzetközileg, ha egy külföldi entitás, súlyosan veszélyezteti, egy másik szuverén ország energiabiztonságát?
EU-s társulási szerződés, balfasz helyezetek balfasz kezelése szakasz, kretén vezetők albekezdés, ukrán alpont
Az is rendben van, hogy pl lmbtq zászlókkal vannak tűzdelve a német templomok?
Meg ukrán, meg EU-s. Itt a városházán szivárvány/ukrán/eu-s és városi zászló van, német zászló már régóta nincs kint.
Az ukrán légierő parancsnoksága kifogásolja, hogy az orosz hadsereg Kh-47M Kinzhal hiperszonikus rakétákat használ.
Valószínűleg a Führer-bunkerben is kifogásolták annó, csak senkit sem érdekelt egy háborúban.
"Európa meglátogatása - ez privilégium, nem pedig emberi jog".
Na, akkor ezt tessék elmagyarázni Észak-Afrikától kezdve Afganisztánig és ennek megfelelően tartsák be. Fura, hogy szemben a katolikus kollégium tetején mennyien imádkoznak egy bizonyos irányban a naponta többször.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 651
113
10+B USD aminél tartanak szerintem (persze ez az összeg amit a kongresszus jóváhagyott, hogy máshova mit dugtak azt persze nem tudom)

Hogy ez sok vagy kevés az persze véleményes.
Ez itt május végi cikk... Szerintem tettek még oda azóta. Emlékeztem még erre, azért írtam a 60-70 körülit.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 424
44 121
113
Vajon mikor hozzá le bulvár és mikor jön a hivatalos cáfolat???Ha meg tényleg kaptak az Ukránok hogy tudták megoldani hogy az Oroszok ne tudjanak róla????Eddig minden fegyverrendszer átadását bejelentették és jött is rá a "szokásos"Orosz tiltakozás!Ha az ACATM-s himarshoz vörös vonal nekik akkor ez végképp az lenne!
Akkor idén elmarad a Vosztok, és megtartják helyette a Zapadot. Fegyencesbe - hátúlról recsegősen, kettesbe - élesben. Kurvára nem szeretném látni...
Az a pénz sokszorosan visszajön nekik Európai fegyvereladásokból +palagáz-olaj export Európába!
De a kormányuk belebukik hamarabb, mint hogy abból profitálnának. Legalább is remélem, hogy van annyi esze az átlag amerikai választónak, hogy felfogja az Ő faszával is játszik a kretén kormánya, mert azért a III. VH-t igen sok amerikai lélek IS bánná. Ez már nagyon nem vicces amit ez a tetves háborúpárti amerikai héja elit csinál!
 

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 315
13 366
113
A hoholok szerint a napokban 6-8 Sz300 rendszert semmisítettek meg, és már F-16-jaik vannak.
Ok... szóval akkor sikerült felkészíteni legalább egy repteret ezek fogadására/üzemeltetésére, illetve megvédeni az orosz ellentámadás ellen - mivel ha hatótávolságba akarják vinni az F-16-osokat, akkor olyan közel kell települni (tekintve nincsenek tankerjeik), hogy az oroszok is röhögve elérjék. Sok sikert a repterek csatájához. Mert az oroszok rakétaesőt zúdítanak oda, ahonnan ezek indultak.
A levegőben is érdekes lenne, mert mindkét fél ARH raksikkal venne részt (AMRAAM vs. R-77-1) - érdekes lenne először látni ilyen összecsapást élesben. Hogyan is nézhet ki valójában.
Összességében nem tudom - erre a hírre szkeptikus vagyok. Egyrészt irgalmatlan eszkalációt jelentene, másrészt ez sem hozna nagy változást a végeredményben, legfeljebb kitolja ez is (bár tudom ez a cél).

BTW viszont mellette szól, hogy ez megmagyarázná a HARM bevetést, mivel arra MiG vagy Szuhoj felkészítése iszonyat munka lenne, kvázi át kéne építeni és letesztelni a gépeket (vagyis komplett fegyverintegráció, ezt csak úgy tudnám elképzelni, hogy a lengyel MiGeket eddig erre szerelték).
Meg mondjuk a Krímet is ezek tudnák ilyen szinten megbombázni, hogy ennyire égjen.
 

Catles

Well-Known Member
2021. február 5.
497
1 688
93
Ez itt május végi cikk... Szerintem tettek még oda azóta. Emlékeztem még erre, azért írtam a 60-70 körülit.
Nekem innen van meg az összeg:


De igazad van, mert ezek csak a konkrét fegyverszállítmányok, az összes donació ettől tényleg jóval több.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 731
13 639
113
Bármi is volt a kiváltó ok az oroszok (számomra legalábbis) érthetetlen tökölése, "szerencsétlenkedése"
Persze tudom, hogy a fél világ tolja őket fegyverekkel és pénzzel, de az igazat megvallva nem értem ezt a "Különleges Hadművelet" dolgot. Ez már rég nyílt háború, méghozzá alig leplezett proxy háború a Nato-val. Ha az oroszok nem rendelnek el legalább részleges mozgósítást, akkor ennek sosem lesz vége, a hivatásos haderejük meg kivérzik...Strelkovnak is igaza van szinte alig haladnak előre, persze 8 éve erősítik az ukrik a keleti területeket, de azért ennyi idő alatt több katonával jóval előbbre tartanának. Közben ugye át kellett csoportosítani délre, ott is támadás készül, vagy a belengetett ukri ellentámadásra készülnek(?), Harkov felé is van próbálkozás, de ennyi emberrel egyszerűen nem megy, ilyen ütemben még 5 év múlva is itt fogunk az eseményekről vitatkozni, beszélgetni csak már a 10 000+ oldalon...
A mai világban amit érzékelünk, már nem sok köze van a háttérben megbúvó valóságnak. A tények elkendőzéséért ferdítéséért a F.O.S médiát üzemeltető szervezetek és személyek a felelősök. Ennek minden, az átlagpolgári fogyasztásra szánt, "ferdítő" cikkét az összes "szabad és demokratikus" országnak a saját nyelvére lefordítva, az ott szolgálatot teljesítő "ujságíró" még a saját szája ize szerint kicsit kicifrázza közli, de a lényegi tartalomhoz nem nyulhat.

Pld ha hetente, és éveken át mindig mocskolni és hülyének kellett bemutatni az általam tisztelt Trump Elnök urat és családját: Eredménye Trampli elnök úr lett..

Ezzel csak arra akarok rámutatni, hogy az akadémiákon tanult, általános hadműveleti szabályokat lassan sutba dughatjuk, mert ezek a háborúk pár évtizede már nem ezek szerint zajlanak. (Talán a háttérben lévő, M.I számítógépek miatt?)

Ennek egyik példája az oroszok által "Különleges Hadműveletnek" nevezett proxi háború, mely szinte az összes , hírcsatornákon látható, sokat megért katonai elemzőt is szinte megoldhatatlan feladat elé állítja. Ha az utóbbí egy év nyilatkozatait végigolvassuk, úgy tűnik hogy az elemzők jó része a jövőt még csak közelítőleg sem tudta megjósolni.

Akik meg tudják hogy jórészt mi felé mennek majd az események - hallgatnak (lehet jobb is , addig is nyugodtabban alszunk).

Az első pár nap alatt az orosz ráijesztett a proxi ukrajna főbohócára, aki elé azonnal azt a kottát tették, hogy tárgyalásokat elfogadnia csak időhúzás miatt lehet - kitartani az utolsó ukrán katonáig.
Már ez a cselekedete Zelenszkijnek is szembemegy a józan ész elveinek - hiszen mindig az erősebb kutya gyártja a kiskutyákat.
Kezdődött egy alig haladó, most nyáron állóháborúvá szelidült hadművelet, ahol a katonailag nagy fölényben lévő orosz fél -alig tol be embert és technikát ebben a háborúba.
Mintha mindkét oldal USA és Orosz) vezérkarában családos szabadságra mentek volna a legfőbb döntéshozók, az alárendeltjeikre bízva a nagy öszi "mozgolódás" terveinek kidolgozását. Egyébként eddig is úgy mozgott az orosz a hadszintéren, mint Fehér Elefánt a porcelánboltban, minél kevesebb ember álldozatra törekedve.
Ha valódi háborúról lenne szó, akkor kb 2 napot adtak volna ukrajna létezésének egyes szakértők - de ez sokmilliós emberáldozattal járt volna mindkét fél részéről.

Látott már olyat valaha a világ, hogy a hadviselő ország villanyt, gázt, telefont, utazási lehetőséget ad a másik félnek? Ez is a komplett elmebajra utaló tünetek lehetnek,.. Közben egymáson tolják keresztül a gazdasági szállítmányokat is.

A kórtörténethez hozzátartozik az is hogy olyan országok "szólnak bele" az ott zajló eseményekbe, akik nem is határosak a térséggel.. Még a kocsmákban is kib@asszák a verekedőkbe belekötő harmadik felet és közösen verik meg..

A legkülönbözőbb fegyvertípusokból, mindkét fél éles tesztelésre küld be új eszközöket. Nyugati oldalról ráadásul ehhez még hatalmas pénzek is társulnak: vajon tudja e valaki ezen pénzek útvonalát nyomon követni? A fegyverek esetében látjuk már hogy a világon egész más térségekben is felbukkantak már, de mint tudjuk a pénznek nincs szaga...

Szóval az egésznek így semmi értelmét nem látjuk - mi, és ukrajna zavaró füstje jóindulatúan elfedi a világ gazdasági uralmáért és újrafelosztásáért vívott, valóban több éves harcot.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 293
44 906
113

Az EU szándékosan ütötte Magyarországot – az olajtranzithelyzet szakértője​


Juskov szerint ebből a helyzetből nagyon egyszerű kijutni – az Ukrajnán áthaladó tranzit költségét be kell számítani az olajárba.
"Ennek megfelelően az európai vásárlók: magyar, cseh és szlovák egyszerűen tőlünk vásárolnának olajat, és maguk fizetnének az Ukrtransnaftának a tranzitért. Ennyi. Aztán kiderül, hogy az európai cégek pénzt utalnának át egy európai banknak. Ezt nem tiltják szankciók . Itt van egy egyszerű kiút a helyzetből” – magyarázta a szakértő.

Hozzátette: lengyel és német cégek is vásárolnak már így orosz olajat.

"Mind a német, mind a lengyel cégek ezt teszik – maguk fizetik a tranzitot. Vannak olyan cégek, amelyek az olajrendszer lengyel üzemeltetőjének fizetnek az olaj Lengyelországon keresztüli tranzitjáért. Ezért az északi ág működik, a déli pedig leállt. – zárta gondolatait.


Nahát, mik vannak?
 

gigabiga

Well-Known Member
2011. március 9.
1 104
1 975
113
Hányszor kell még mondani, hogy állj már le a kópium-vilzónium kombóról te bölcsészek gyöngye???
A régi kiadásokat ne is nézzük, de szerintem idén is minimum 60-70 Milliárd USD-nél tartanak, ami kb 10%-a a védelmi költségvetésnek. Ha neked az jelentéktelen összeg... B+ ha nekünk ennek csak a felére futná, kurva nagy királyok lennénk.
Teljesen irreális összeg a 60-70 milliárd dollár.
Ez az orosz éves katonai kiadások körüli összeg.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 424
44 121
113
Ok... szóval akkor sikerült felkészíteni legalább egy repteret ezek fogadására/üzemeltetésére, illetve megvédeni az orosz ellentámadás ellen - mivel ha hatótávolságba akarják vinni az F-16-osokat, akkor olyan közel kell települni (tekintve nincsenek tankerjeik), hogy az oroszok is röhögve elérjék. Sok sikert a repterek csatájához. Mert az oroszok rakétaesőt zúdítanak oda, ahonnan ezek indultak.
A levegőben is érdekes lenne, mert mindkét fél ARH raksikkal venne részt (AMRAAM vs. R-77-1) - érdekes lenne először látni ilyen összecsapást élesben. Hogyan is nézhet ki valójában.
Összességében nem tudom - erre a hírre szkeptikus vagyok. Egyrészt irgalmatlan eszkalációt jelentene, másrészt ez sem hozna nagy változást a végeredményben, legfeljebb kitolja ez is (bár tudom ez a cél).

BTW viszont mellette szól, hogy ez megmagyarázná a HARM bevetést, mivel arra MiG vagy Szuhoj felkészítése iszonyat munka lenne, kvázi át kéne építeni és letesztelni a gépeket (vagyis komplett fegyverintegráció, ezt csak úgy tudnám elképzelni, hogy a lengyel MiGeket eddig erre szerelték).
Meg mondjuk a Krímet is ezek tudnák ilyen szinten megbombázni, hogy ennyire égjen.
Az a baj, hogy mostanra én bármit kinézek. Azt is hogy akár külföldi - Román reptérről amerikaiak repülték a gépeket.

Az eszkaláció a lényeg, aki ezt nem látja Pelosi Tajvani látogatása után, az rossz adót néz :( !
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 293
44 906
113
Robert C. Castel, Facebook

A bejegyzés erre a cikkre íródott:

Európának fáj, Oroszország belerokkan – itt az EU-s szankciók teljes mérlege​


A bejegyzés:
Európának fáj, Oroszország belerokkan – de mi lesz Ukrajnával? Belehal?
Vagy pedig Ukrajnát már rég leírtuk, mint vezéráldozatot?
A cikk zárógondolata, miszerint a kilőtt orosz haditechnika nem pótolható, meglehetősen abszurd.
A világ államainak a döntő többsége nem képes fejlett haditechnikai rendszerek gyártására.
Ez azonban mégsem vezetett a világbéke kitöréséhez.
A Második Világháborúból ismert “demokrácia arzenáljához” hasonlóan kialakulóban van a “diktatúrák arzenálja”.
Az iráni drón illetve műholdügylet csupán az első fecskéje ennek a halálos tavasznak.
Talán bölcsebb lenne itt és most lezárni ezt a háborút, még mielőtt a kínai haditechnika és az észak-koreai gyalogság megérkezik Kelet-Európába.


Egy olvasói hozzászólás:

Elolvastam a cikket, és csak a fejemet csóváltam! Számtalan részletre most ki sem térnék, de egyet kiemelek: a szerző azt írja, hogy nehéz a dezinformáció miatt (ami természetesen mindig az ellenségnél lappangó eszköz) megbecsülni, hogy mi az orosz közvélemény alakulása. Majd a hírhedt meduza.io oldalt idézi forrásként (ami az egyik legjellemzőbb, külföldi, holland és brit szolgálatok jól ismert légkörét árasztó dezinformációs outlet). Pedig Oroszország esetében nagyon jó helyzetben van az érdeklődő! Ott van ugyanis a szakmailag kiváló (korrekt, jó és átlátható módszertant alkalmazó) Levada Center. Ami folyamatosan és számtalan kérdésben publikál friss véleménykutatási adatsorokat az orosz lakosság, vállalkozások stb. állapotáról, hangulatáról, vélekedéséről. És - ilyen mókás az élet - egy kifejezetten liberális, ellenzéki politikai meggyőződésű szervezetról van szó (Jurij Levada az orosz ellenzéki mozgalmak régtől ismert alakja). Én éppen tegnap néztem rá a Levada oldalára, és jelentem: töretlen Putyin és a háború elfogadottsága az orosz lakosság körében! (Egyébként azért néztem meg az oldalt, mert a brit RUSI egyik friss elemzése utalt rá. Az egyébként kőkeményen orosz ellenes brit establishment ezek szerit kicsit felkészültebb és tárgyszerűbb, mint a nyugati "sajtó", így a magyar is.)

És egy hitvallás Roberttől:
"én azzal a nyugattal azonosítottam magam ami a nyugat valaha volt. Ami megpróbálta összhangba hozni a zsidó-keresztény hagyományokat a felvilágosodás eszméivel, a nacionalizmussal és a modern demokráciával."