[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 560
80 915
113
Ebben az egészben az nagyon sántít, hogy az usanak sosem kellett valós ok országok, népek elpusztításához. Kreáltak ürügyet, akár hazugság árán is. Senkinek sem kell hozzá semmit sem tenni. Agitprop osztály beélesítik, aztán a hvg, portofolió lehozza.. a célközönségük meg még éljenez is hozzá.
Bevált recept. Ezerszer leírtam, következetesség sem kell. Ha kiderül, hogy hazugság, addigra az agitprop által a célközönségük már régen a következő szarkeveréshez éljenez.
Nem kellet sosem nekik semmiféle valós ürügy.
Ez kb az a kategória, hogy ki antiszemita. Konkrétan ők mondják meg. Ugyanez igaz február óta a ki agresszor kérdésben. Az agitpropijuk, vagyis ők mondják meg ...
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113
❗️Az orosz védelmi minisztérium közleményt adott ki az ukrán fegyveres erők Zaporizzsjai atomerőművet és a donyecki sörgyárat ért csapásairól:

Augusztus 11-én az AFU 44. tüzérdandárja Nikopol település irányából 152 mm-es ágyúkkal lőtte a zaporizzsjai atomerőművet. A csapások részben megrongálták a kiegészítő hőerőművet és az atomreaktor hűtőrendszerének fröccsenő medencéinek berendezéseit. Csak az Orosz Fegyveres Erők egységeinek ügyes, hozzáértő és hatékony fellépésének köszönhetően az atomerőmű kritikus infrastruktúrája nem sérült meg, és a reaktorok működése nem szenvedett fennakadást.

Augusztus 10-én egy donyecki sörgyár lövedékei megrongálták a hűtőrendszer 40 tonnás tartályát, amelyből több mint hat tonna ammónia szivárgott ki. A robbanás után mérgező felhő keletkezett, amely két négyzetkilométeres területen terjedt el. Az üzem egyik alkalmazottja meghalt, ketten pedig súlyos légúti égési sérüléseket szenvedtek. A védelmi minisztérium hangsúlyozta, hogy nem ez volt az első szándékos lövöldözés sugárzás- és vegyianyagveszélyes létesítmények ellen az ukrán fegyveres alakulatok részéről.
További információ a honlapon található kiadványban
 

Bubu bocs

Well-Known Member
2021. január 6.
3 674
15 326
113
De, akkor is az oroszok a hibasak, minek mentek oda?
Szóval mégis az oroszok tehetnek róla, hogy az ukránok tüzérséggel lőnek szándékosan egy működő atomerőművet.
Értem én, hogy háború van, és nincsenek szabályok, de azért ne legitimizáljunk már mindent az ukránoknál csak azért, mert őket megtámadták.
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 473
13 274
113
Csigaver, fogom, hogy atomeromurol van szo! Legalabb lathatod, a magamfajta, agymosott libsik kozul sem mindenki hiszi, hogy az oroszok voltak.... De, akkor is az oroszok a hibasak, minek mentek oda?

Háború van, és annak része az erőművek elfoglalása, vagy nem ? Az Ukránokból kinézem, hogy ha egész Zaporozsijja Orosz kézen lenne, akkor is direkt a ZNPP-t lőnék.
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
Oroszország nem érte el céljait Ukrajnában, és kezd veszíteni – Wallace

Oroszország nem érte el céljait Ukrajnában, és kezd veszíteni – Wallace​

2022. 08. 11. 21:13
Oroszország nem érte el céljait Ukrajnában, és apránként kezd veszíteni, míg a Nyugat csak erősíti Kijev támogatását.

Ezt jelentette ki Ben Wallace, Nagy-Britannia védelmi minisztere az Ukrajnát támogató észak-európai szövetségesek koppenhágai konferenciáját követő utolsó tájékoztatón – írja az Ukrinform.

„Rendkívül fontos megérteni, hogy a harcok folytatódnak, és sok ukrán, civil és katona hal meg. De az is igaz, hogy Oroszország több fronton kezd veszíteni: Ukrajnát nem tudták meghódítani, és nem is valószínű, hogy valaha is meghódíthatják, folyamatosan változtatják a célpontjaikat úgy, hogy csak a részekre koncentrálnak. a déli és keleti területről, ami nagyon messze van a „3 napos különleges hadműveletüktől”, amely 6 hónapja tart, és hatalmas veszteségeket hozott mind a felszerelésben, mind a személyzetben” – mondta Wallace.
Olvassa el még: Reznikov Koppenhágában : Stabilizálni kell a frontvonalat és elő kell készíteni egy ellentámadást
Megjegyezte, hogy a nemzetközi közösség még hat hónap elteltével is Ukrajna oldalán áll a szuverenitásának visszaállításáért folytatott küzdelmében. A miniszter újabb nagy sikernek nevezte a konferenciát, amely igazolta a nemzetközi közösség készségét Ukrajna támogatásának megerősítésére.
Olvassa el még: Reznikov - a koppenhágai találkozóról : Elégedett vagyok a konferenciával és az eredményekkel
A miniszter hangsúlyozta, hogy Nagy- Britannia megduplázza az M270 MLRS (a HIMARS brit analógja), és jelentős számú olyan nagy pontosságú rakétát, amelyek akár 80 km távolságra is képesek célokat találni, és emlékeztetett a korábban átadott páncéltörőre. NLAW 5500 egységnyi mennyiségben.
Olvassa el még: "Fáradtság" Ukrajnával csak a médiában - brit védelmi miniszter
Wallace beszélt a katonai felszerelések beszerzésére szolgáló pénzgyűjtési alapról is, amelyet Nagy-Britannia kezdeményezett, amely már rendelkezik Norvégiából, Dániából és más országokból is; jelenleg félmilliárd euróval rendelkezik, ebből 350 millió Nagy-Britanniából származik.

Az Ukrinform beszámolója szerint csütörtökön Koppenhágában tartották az észak-európai szövetségesek konferenciáját Ukrajna védelmi miniszteri szintű támogatásáról . A delegációkat a védelmi osztályok vezetői, miniszterhelyettesek vagy más magas rangú tisztviselők képviselték.
Olvassa el még: Zelenszkij felszólalt az ukrán szövetségesek adományozói konferenciáján Koppenhágában
A konferencia során, amelyen 26 ország képviselői vettek részt, több mint 1,5 milliárd euró gyűlt össze .
 

oregbogaras

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 433
4 785
113
MI-28 video

Mi az a kinyúló "valami" a pilótafülke bal oldalán? Ha érzékelő, akkor mit érzékel?
Köszönet.
 
K

Kopi2000

Guest
Úgy csendben megkérdezem: Mi lenne, ha Herszon felé támadnának, vagy a Donbasszban vitézkednének a fronton. Miért az atomerőmű a fontos? Hogy rászabadítsanak Európára egy újabb Csernobilt? És ez kinek jó. Idéznék egy hozzászólót: "Önnel ellentétben én egy atomerőmű balesete során számoltam ki a sugárzás által érintett területet. És a következményeket is kiszámoltam közép- és hosszútávon, még a történés utáni 4. évben is. Ha legalább az egyik állomáson kinyitja a trezorokat, akkor Ukrajna megszűnik lakott lenni, és vele fél Lengyelország is. A sugárban a többiek veleszületett deformitásokra, gyermektelenségre, onkológiára és genetikai bomlásra várnak a következő 20 generáció során. A feltételesen nem fertőzött (pontosabban közepesen fertőzött) területek gazdasága szinte azonnal összeomlik, különösen a mezőgazdaság. Az államhatárok pedig nem lesznek akadályai ennek a folyamatnak. Minden a mennyiségről szól. A sugárszennyezettség területe nem lineárisan függ a sugárzó anyag kezdeti mennyiségétől. Sok van a raktárban. Ez egy egyirányú utazás, nem számít, mit mond ma a katonaság."
Nyugodj meg, de ha nem tudsz, fel is veheted az utolso kenetet. Szerontem az atom apokalipszis is el fog naradni, ebben az esetben az oroszok is keltik a hangulatot. Egy atomeromu nen fel hektaros teruleten helyezkedik el, ugyhogy siman tudnak tuzzel hatni az oroszokra, hogy nem lovik szet a reaktorokat.... Egyebkent nem vagyok kapcsolatban az ukran vezerkarral, igy nem tudom mit miert csinalnak. Talan konnyu celpontnak latjak, az oda magukat befeszkelo oroszokat, akik vedett helyen ereztek magukat?
 

gigabiga

Well-Known Member
2011. március 9.
1 104
1 975
113
Korábban már posztoltam elsőként az AGM-88 maradványait, van aki kamunak vélte. :) Íme újabb képek, most a rakéta egy Herszon megyében élő lakos házába csapódott be(valószínü be volt kapcsolva az orosz EW), a harci része nem robbant fel. Annyi biztos, hogy ukránok indították,lehet tippelni mivel... :)

WOWxPEQaLXE.jpg

_0vpinYohGU.jpg


zI1slyKe5LA.jpg

Dk2-XWltv7E.jpg
Még szerencse, hogy pont az a rész nem semmisült meg, ahol a feliratok vannak, sőt nagyon jó minőségű a felfestés. :)
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
Az ukrán fegyveres erők akcióit a válaszadók 88%-a teljes mértékben támogatja, inkább 10%. Így az ukránok 98%-a helyesli a hadsereg intézkedéseit.
A felmérés szerint ugyanakkor az elmúlt hónapokban nőtt a NATO-tagság támogatottsága . Az ukránok 72 százaléka támogatná a csatlakozást a szövetséghez, ha most tartanák a népszavazást. Ez 13 százalékpontos ugrás az áprilisi felméréshez képest.



Egy új felmérés azt is mutatja, hogy az ukránok túlnyomó többsége nem hiszi, hogy átengedi területét az orosz megszállóknak. A válaszadók 64%-a úgy gondolja, hogy Ukrajna a jelenlegi háború után 1991-ben minden területet el fog tartani nemzetközileg elismert határaitól. További 14% úgy gondolja, hogy Ukrajna visszaszerzi azt a területet, amely a február 24-i orosz támadás előtt ellenőrzése alatt volt.



Arra a kérdésre, hogy "milyen engedményekre készen áll a háború befejezése érdekében?" 40% azt válaszolta, hogy egyik sem. A válaszadók 29%-a úgy gondolja, hogy Ukrajna semleges státuszt nyilváníthat, és megtagadhatja a NATO-csatlakozást. 8% válaszolta, hogy az orosz elismerhető második államnyelvként. 6% gondolja úgy, hogy Ukrajna független államként ismerheti el az úgynevezett "DPR-t" és "LPR-t" a február 24-ig megszállt határokon belül, 5% pedig kész elismerni a Krímet Oroszország részeként.




Hivatkozás : A felmérést a "Rating" szociológiai csoport végezte a Nemzetközi Republikánus Intézet (IRI) Elemző Kutatási Központjának (CISR) megbízásából június 27-28-án Ukrajna egész területén, kivéve a Krím és Donyeck megszállt területeket. és Luhanszk régióiban, számítógépes telefoninterjúk (CATI) segítségével, mobiltelefonszámok véletlenszerű mintáján.
Összesen 2004 18 éves vagy annál idősebb ukránt kérdeztek meg. Azok az ukránok, akik jelenleg nem tartózkodnak Ukrajnában, nem szerepelnek a mintában. A mintavételi hiba nem haladja meg a 2%-ot. A tanulmányt az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége (USAID) finanszírozta.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 425
12 074
113
Meg is kell ám azt érni!

Megfogja, szinte biztos. Sőt kimondottan fontos lesz az őrök körében, hogy életben tartsák. De a seggét sz@ráson kívül másra többször fogja használni, az egyszer biztos.

Itt is kiderült, hogy az adott pillanatban a haláltól való félelem mennyivel erősebb, mint a racionális gondolkozás. Ha eszénél tud maradni, akkor simán golyót repít a fejébe, mintsem elete hátralévő részében a börtön köcsögje legyen..
 
K

Kopi2000

Guest
Háború van, és annak része az erőművek elfoglalása, vagy nem ? Az Ukránokból kinézem, hogy ha egész Zaporozsijja Orosz kézen lenne, akkor is direkt a ZNPP-t lőnék.
Akkor magad valaszt is adtal az elozoekben feszegetett dilemmara. Ha haboru van es ezert a hoditok legitim celpontja az eromu, akkor legitim annak teruleten is ritkitani az ellenseget... A haboru nem grallovagok parviadala, hanem egy ilyen ocsmany dolog....
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 473
13 274
113
Akkor magad valaszt is adtal az elozoekben feszegetett dilemmara. Ha haboru van es ezert a hoditok legitim celpontja az eromu, akkor legitim annak teruleten is ritkitani az ellenseget... A haboru nem grallovagok parviadala, hanem egy ilyen ocsmany dolog....

Nem hódító háború ez, hanem Szláv belháború.

Az Oroszok törekedtek az erőmű érintetlen elfoglalására, meg is történt. Erre az Ukrik megcsinálnák Csernobil 2.0-át, és meg is érted őket, bravó.
 

oregbogaras

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 433
4 785
113
Az ukrán fegyveres erők akcióit a válaszadók 88%-a teljes mértékben támogatja, inkább 10%. Így az ukránok 98%-a helyesli a hadsereg intézkedéseit.
A felmérés szerint ugyanakkor az elmúlt hónapokban nőtt a NATO-tagság támogatottsága . Az ukránok 72 százaléka támogatná a csatlakozást a szövetséghez, ha most tartanák a népszavazást. Ez 13 százalékpontos ugrás az áprilisi felméréshez képest.



Egy új felmérés azt is mutatja, hogy az ukránok túlnyomó többsége nem hiszi, hogy átengedi területét az orosz megszállóknak. A válaszadók 64%-a úgy gondolja, hogy Ukrajna a jelenlegi háború után 1991-ben minden területet el fog tartani nemzetközileg elismert határaitól. További 14% úgy gondolja, hogy Ukrajna visszaszerzi azt a területet, amely a február 24-i orosz támadás előtt ellenőrzése alatt volt.



Arra a kérdésre, hogy "milyen engedményekre készen áll a háború befejezése érdekében?" 40% azt válaszolta, hogy egyik sem. A válaszadók 29%-a úgy gondolja, hogy Ukrajna semleges státuszt nyilváníthat, és megtagadhatja a NATO-csatlakozást. 8% válaszolta, hogy az orosz elismerhető második államnyelvként. 6% gondolja úgy, hogy Ukrajna független államként ismerheti el az úgynevezett "DPR-t" és "LPR-t" a február 24-ig megszállt határokon belül, 5% pedig kész elismerni a Krímet Oroszország részeként.




Hivatkozás : A felmérést a "Rating" szociológiai csoport végezte a Nemzetközi Republikánus Intézet (IRI) Elemző Kutatási Központjának (CISR) megbízásából június 27-28-án Ukrajna egész területén, kivéve a Krím és Donyeck megszállt területeket. és Luhanszk régióiban, számítógépes telefoninterjúk (CATI) segítségével, mobiltelefonszámok véletlenszerű mintáján.
Összesen 2004 18 éves vagy annál idősebb ukránt kérdeztek meg. Azok az ukránok, akik jelenleg nem tartózkodnak Ukrajnában, nem szerepelnek a mintában. A mintavételi hiba nem haladja meg a 2%-ot. A tanulmányt az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége (USAID) finanszírozta.
Dolgoztam kérdezőbiztosként. A cél határozza meg a válaszokat. Kit kérdezel, mikor kérdezed, hol és hogyan kérdezed.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 818
117 982
113
Akkor magad valaszt is adtal az elozoekben feszegetett dilemmara. Ha haboru van es ezert a hoditok legitim celpontja az eromu, akkor legitim annak teruleten is ritkitani az ellenseget... A haboru nem grallovagok parviadala, hanem egy ilyen ocsmany dolog....
Az erőmű legitim katonai célpont, elfoglalni... csak normális ország nem kezdi el tüzérséggel lövetni.....
Az ilyesmikért szoktak a felelős parancsnokok Hágába menni vakációzni...
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 425
12 074
113
MI-28 video

Mi az a kinyúló "valami" a pilótafülke bal oldalán? Ha érzékelő, akkor mit érzékel?
Köszönet.

Kíváncsi vagyok, de gondolom valami csak a vörös téri felvonuláson egyébként sem működő, szériagyártásba sosem kerülő eszköz, vagy ha mégis, akkor elfogyott és nem tudnak eleget gyártani belőle. De egy biztos, hogy a szankciók miatt nem kapható 1986os texas instruments ick vannak benne, amit maximum lopott ukrán mikrókból és mosógépekből szerezhetnek be.

Amúgy én is kíváncsi vagyok.

Fentebb olvastam az 5000+ nlawot. Mostanában az egykori winderwaffe, azaz nlaw sztárolást se igen halljuk a topikban. Vagy elfogyott a teljes nyugati készlet, aztán még a t62es harckocsikra sem volt elég?
 

Lando

Well-Known Member
2011. június 29.
407
1 042
93
Megfogja, szinte biztos. Sőt kimondottan fontos lesz az őrök körében, hogy életben tartsák. De a seggét sz@ráson kívül másra többször fogja használni, az egyszer biztos.

Itt is kiderült, hogy az adott pillanatban a haláltól való félelem mennyivel erősebb, mint a racionális gondolkozás. Ha eszénél tud maradni, akkor simán golyót repít a fejébe, mintsem elete hátralévő részében a börtön köcsögje legyen..
Van fantáziaműködés...
:D
 
  • Vicces
Reactions: Tumpek

Avtomat

Well-Known Member
2018. október 30.
1 552
4 345
113
EZ EGY KIB@SZOTT ATOMEROMŰ... ezt még az oroszok sem lőtték, sík hülyék de ennyi eszük még nekik is volt....
:)
Nem a francokat nem. Élőben lehetett nézni az erőmű biztonsági kameráin éjszaka ahogy a megérkező menetoszlop szépen eregeti a sorozatokat meg a rakétákat az épületekbe. Bezzeg akkor nem verte itt ilyen érzelmesen egyik hurráorosz sem az asztalt.
Enyhe különbség ugye, hogy akkor az ukránoknak ott a világon semmi nem volt, most az oroszok meg egész kis tábort rendeznek be oda BTR-estől, Gradostúl, mindenestől, ahogy az látható az ott készült légi felvételeken.