[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 915
24 603
113
A valosagban meg az van hogy nem ez van. Mi a fontosabb? Bekopog majd Csapnal Szojgu, de az ukran hirekben Moszkvanal tartanak. Azert ez a naci-komcsi ukran keverek eleterzes eleg gaz...
Két orosz tábornok beszélget Csapnál:
-Te engem azért bosszant, hogy elvesztettük a propaganda háborút

. A sugárban a többiek veleszületett deformitásokra, gyermektelenségre, onkológiára és genetikai bomlásra várnak a következő 20 generáció során.
Jézusom ezek a hülye tévhitek kiírthatatlanok?

Az ukrán fegyveres erők akcióit a válaszadók 88%-a teljes mértékben támogatja, inkább 10%
Elvtársak, aki szerint jó amit csinálunk, leteheti az egyik kezét.
 

ssgtzlan

Well-Known Member
2020. május 10.
1 171
4 961
113
Akkor magad valaszt is adtal az elozoekben feszegetett dilemmara. Ha haboru van es ezert a hoditok legitim celpontja az eromu, akkor legitim annak teruleten is ritkitani az ellenseget... A haboru nem grallovagok parviadala, hanem egy ilyen ocsmany dolog....
Mondjuk azért ennek van árnyoldala is.

A teljes őrület ebben, hogy az oroszok által megszállt nukleáris erőmű ukrán személyzettel az ellenséges Ukrajnának termel áramot, amelyet az ukránok lőnek.
Arról nem.beszélve hogy ha ez az atomerőmű megsérül akkor Ukrajna saját területe lesz sugárszennyezett.
Ráadásul a NAÜ szerint az erőmű területén hatalmas mennyiségű radioaktív anyagot tárolnak. Amennyiben azokat a tárolókat szétlövik és az ott tárolt anyagok kijutnak és bekerülnek a talajvízbe, a környéken a mezőgazdasági termelést el lehet felejteni néhány évtizedre.
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 431
18 864
113
Oroszország nem érte el céljait Ukrajnában, és apránként kezd veszíteni, míg a Nyugat csak erősíti Kijev támogatását.
Érthető ! És akkor még nincs nagy számban gepárd, Irist ,Himars , stb fegyverek ! t-72b3m és a t-80BVM változatok 90 százalékát kukázták .
Ami tényleg siksersnek mondható az az hogy a Bayraktar drónok nem tudtak belőlük bohócot csinálni mint az örményekkel.
Ha a szu-30sm gépek iylennel kezdték volna a tisztogatást akkor nem morzsolódott volna le a szárazföldi haderő
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
Megfogja, szinte biztos. Sőt kimondottan fontos lesz az őrök körében, hogy életben tartsák. De a seggét sz@ráson kívül másra többször fogja használni, az egyszer biztos.

Itt is kiderült, hogy az adott pillanatban a haláltól való félelem mennyivel erősebb, mint a racionális gondolkozás. Ha eszénél tud maradni, akkor simán golyót repít a fejébe, mintsem elete hátralévő részében a börtön köcsögje legyen..

Mit követett el a gazember?
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 085
60 173
113
MI-28 video

Mi az a kinyúló "valami" a pilótafülke bal oldalán? Ha érzékelő, akkor mit érzékel?
Köszönet.
Kombinált Pitot-cső és rotor leáramlás mérő. Egy gömbfejre szerelve nagy sebességen magától beáll a menetirányba, vagy függeszkedéskor a forgószárny leáramlásába, így minden repülési helyzetben mindig a helikopter köröli leginkább jellemző paramétereker méri.
Ilyen van az AH-64-eseken hátul a hajtóművek házán egy-egy, itt pedig párban a lövész kabin előtt-mellett:


Valószínű, ennek az orosz változata.
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
1 982
22 860
113
Nem a francokat nem. Élőben lehetett nézni az erőmű biztonsági kameráin éjszaka ahogy a megérkező menetoszlop szépen eregeti a sorozatokat meg a rakétákat az épületekbe. Bezzeg akkor nem verte itt ilyen érzelmesen egyik hurráorosz sem az asztalt.
Enyhe különbség ugye, hogy akkor az ukránoknak ott a világon semmi nem volt, most az oroszok meg egész kis tábort rendeznek be oda BTR-estől, Gradostúl, mindenestől, ahogy az látható az ott készült légi felvételeken.
... Enyhe különbség ugye az , hogy az irodaépületet lőtték célzottan !

Bizonyára tudod mi a különbség egy célzottan leadott lövés (akár RPG-vel is) meg egy MLRS vagy tüzérségi csapás között, ha nem akkor nem is értem mit keresel itt.
 
Last edited by a moderator:

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113
‼️ Az AFU vezérkarának frontjelentése: Az orosz hadsereg sikereket ért el a Gorlovka-Zajcevo offenzívában. ▪️A Kramatorszk irányában az orosz fegyveres erők offenzívát hajtottak végre Verhnekamenszkoje és Ivano-Darjevka települések irányában. ▪️Az orosz hadsereg Ivano-Darjevka, Vymka, Bakhmut, Veszelaja Dolina és Kodoma irányában folytatott támadó harcokat. ▪️Az orosz fegyveres erők átcsoportosítása után újraindították offenzívájukat Kodema ellen, a harcok folytatódnak. ▪️Az orosz fegyveres erők támadó harcokat folytatnak Szpartak és Marinka térségében Avdijivka irányában. ▪️A harcok folytatódnak Peski település közelében.

‼️Orosz csapatok csapást mértek az ukrán hadsereg állásaira Marganyecnél, ahonnan ukrán fegyveresek lövik a Zaporizzsjai Atomerőmű Zrt. Jevhen Jevtusenko, Nyikopol gauleiterje nyilatkozott az ukrán fegyveres erők állásai elleni megtorló csapásról.

Agyhalott lmbtq tünti:

Azért nem semmi, hogy az itteni libsi demokrata csőcselék szerint rendben van, hogy lövik a retkek az erőművet. Mert hogy "minek mentek oda". Röhej.
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
5 783
40 054
113
Összefoglaló 08.11.

Az ellenségeskedés és a frontok helyzetének térképe augusztus 11-én este​

Olga Melkova ma 08:17-kor


Naprakész információk
  • Harkov irányában főleg az ellenséges repülőgépek elleni harc folyik. Az orosz hadsereg légi fölénnyel rendelkezik, és rendszeresen megsemmisíti az UAV-okat és az ellenséges repülőgépeket. Ezenkívül a harkovi agglomerációban ellenséges szabotázscsoportokkal vívnak csatákat.
  • Szlavjanszk irányában az Orosz Légierő vadászrepülőgépei lelőtték az Ukrán Fegyveres Erők Mi-24-es helikopterét. Harcok folynak Szeverszk, Jakovlevka és Belogorovka külvárosában.
  • Artemovszkij (Bakhmut) irányban felszámolták az Ukrán Fegyveres Erők 14. gépesített dandár állományának több mint 50%-t.
  • Donyeck irányában az Ukrán Fegyveres Erők 66. gépesített dandárja Avdiivka közelében állományának több mint 50%-át veszítette el. Peski község takarítása folyamatban van. Krasznogorovkában a tüzérség üteg elleni harcban vesz részt.
Érkezések . Ma éjjel és reggel visszaverték az ukrán fegyveres erők fegyvereseinek újabb kísérleteit a zaporozsjei atomerőmű megtámadására az orosz légvédelmi erők. A támadásokat rakétákkal és drónokkal hajtották végre. Délután az ukrán fél / jelentkezett / támadásokat hajtott végre a zaporozsjei atomerőmű ellen MLRS-sel és nehéztüzérséggel a Dnyeper jobb partjáról.
Az Orosz Légiközlekedési Erők rakétacsapásokat mértek Mikolajiv, Zaporozsje és Donyeck régiókban található stratégiai létesítményekre és parancsnoki állomásokra.

Az orosz határ mentén . Az ukrán fegyveres erők ismét lőttek az Ukrajnával határos Kurszk régió falvaira. A régió kormányzója, Roman Starovoit több mint 25 érkezésről számolt be Tetkino és Popovo-Lezhachi falvakban.
Találkozók . Viktor Szokolov admirálist nevezték ki a Fekete-tengeri Flotta új parancsnokának.
A világban
. António Guterres ENSZ-főtitkár Oroszországhoz és Ukrajnához fordult, sürgette a feleket, hogy vezessenek be biztonsági határt a zaporozsjei atomerőmű körül. Hozzátette, hogy az ENSZ továbbra is teljes mértékben támogatja a NAÜ-ellenőrök látogatását a ZNPP-ben.
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113
‼️ Ukrán fegyveresek egy pékséget támadtak meg a donyecki Petrovszkij kerületben A Put' Sotsializma utca mentén lévő lakóépületek is megsérültek A. Kulemzin, a város polgármestere szerint.
"Hősök"

‼️ Az ukrán fegyveres erők a Népi Milícia harcosainak jelentős sikerei után menekülnek Nagyorosziból. Az LNR szóvivője, Andrij Marocsko szerint az ukrán fegyveresek Szoledar felé tartanak.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 585
63 967
113
Az ukrán fegyveres erők akcióit a válaszadók 88%-a teljes mértékben támogatja, inkább 10%. Így az ukránok 98%-a helyesli a hadsereg intézkedéseit.
A felmérés szerint ugyanakkor az elmúlt hónapokban nőtt a NATO-tagság támogatottsága . Az ukránok 72 százaléka támogatná a csatlakozást a szövetséghez, ha most tartanák a népszavazást. Ez 13 százalékpontos ugrás az áprilisi felméréshez képest.



Egy új felmérés azt is mutatja, hogy az ukránok túlnyomó többsége nem hiszi, hogy átengedi területét az orosz megszállóknak. A válaszadók 64%-a úgy gondolja, hogy Ukrajna a jelenlegi háború után 1991-ben minden területet el fog tartani nemzetközileg elismert határaitól. További 14% úgy gondolja, hogy Ukrajna visszaszerzi azt a területet, amely a február 24-i orosz támadás előtt ellenőrzése alatt volt.



Arra a kérdésre, hogy "milyen engedményekre készen áll a háború befejezése érdekében?" 40% azt válaszolta, hogy egyik sem. A válaszadók 29%-a úgy gondolja, hogy Ukrajna semleges státuszt nyilváníthat, és megtagadhatja a NATO-csatlakozást. 8% válaszolta, hogy az orosz elismerhető második államnyelvként. 6% gondolja úgy, hogy Ukrajna független államként ismerheti el az úgynevezett "DPR-t" és "LPR-t" a február 24-ig megszállt határokon belül, 5% pedig kész elismerni a Krímet Oroszország részeként.




Hivatkozás : A felmérést a "Rating" szociológiai csoport végezte a Nemzetközi Republikánus Intézet (IRI) Elemző Kutatási Központjának (CISR) megbízásából június 27-28-án Ukrajna egész területén, kivéve a Krím és Donyeck megszállt területeket. és Luhanszk régióiban, számítógépes telefoninterjúk (CATI) segítségével, mobiltelefonszámok véletlenszerű mintáján.
Összesen 2004 18 éves vagy annál idősebb ukránt kérdeztek meg. Azok az ukránok, akik jelenleg nem tartózkodnak Ukrajnában, nem szerepelnek a mintában. A mintavételi hiba nem haladja meg a 2%-ot. A tanulmányt az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége (USAID) finanszírozta.
Merne mast mondani valaki.
Mondjuk a lenyegen nem valtoztat, barmilyen tanulmanyt lehet irni, sot mindent amit a papir elbir.
A valosag meg a valosag marad.

Ruszki kamikaze dron semmisiti meg az ukran eroket. Masik oldalon hova tunt a Szvicsbled?

Ave Cezar!
 

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 165
3 449
113
Az atomerőmű körül kialakult vitához nem hiszem, hogy sokat tudok hozzátenni, viszont azért annyit szeretnék, hogy az ukrán oldalon egy jó ideje valós veszélyként teintenek arra, hogy Nikopol térségében az oroszok átkelhetnek, ezért ez a város jelentős megerősítésre került már régebben. Ez a város ~nagyjából a Dnyeper túlpartján helyezkedik el szemben Enerhodar-ral.
Nem is olyan régen az ukránok a délen összegyűlt orosz erőknek két vélelmezett célpontot adtak az egyik Krivij Rih (zelenszkij szülővárosa); a másik pedig Zaporizzsja, aminél kitértek arra, hogy szerintük két oldalról kívánják bekeríteni: részint az attól délre és dél-keletre elhelyezkedő frontvonalak irányából, illetve nyugatról, a Dnyeperen átkelve.
Bármi is legyen ebben az igazság, a kölcsönösen megerősített folyó szakaszból az következik, hogy az Enerhodar környékéről az orosz csapatok nem kivonhatók, mivel akkor az ukránoknak nyitnának teret az oroszok.

A fentiekkel nem abban a vitában kívántam állást foglalni, hogy ki, mikor, mivel, hogyan lőtt, kinek van igaza, csak megpróbáltam egy picit más megvilágításba helyezni az ottani történéseket.
 

bigos

Well-Known Member
2022. február 26.
126
771
93
Akkor magad valaszt is adtal az elozoekben feszegetett dilemmara. Ha haboru van es ezert a hoditok legitim celpontja az eromu, akkor legitim annak teruleten is ritkitani az ellenseget... A haboru nem grallovagok parviadala, hanem egy ilyen ocsmany dolog....
tehát eljutottunk a megoldáshoz az erőműtől 200 km re az oroszok égessenek porig minden ukrán állást
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 585
63 967
113
20 evig is eltart mire a rengeteg ukran aknat felszedik. https://t.me/oroszokazigazsagoldalan/20807

Jenkik szerint a vilag. Hol is van Ukrajna?
Dronos felderites elesben.

Finn kulonado orosz allampolgaroknak.

Ukran beszivargok felszamolas utan.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 562
80 923
113

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113
Igen, fennáll, mert pont ezt akarjátok! Ha nem a tiétek, akkor másé se legyen.

hát, ha ezt meglépik, akkor kijevnek reszeltek. Legalábbis rohadtul remélem.
Egyébként, ha valóban himarsokkal (is) lövik, akkor az azt jelenti, hogy amcsi engedéllyel teszik.
Ebben az esetben meg ugye washington hiába van messze, őket sem hagynám ki a buliból.
 

Dalco Olmo

Well-Known Member
2022. március 21.
321
2 950
93
Következetes ukrán álláspontok:

augusztus 10. 22:11:
"Az ukrán légierő megerősítette: a megszállók kilenc repülőgépét semmisítették meg az ideiglenesen annektált Krím félszigeten. „Szaki. Mínusz kilenc ellenséges repülőgép” – olvasható a parancsnokság Facebook-bejegyzésében."

https://podiji.karpat.in.ua/?p=92081&lang=hu

augusztus 12. 8:46: "A Védelmi Minisztérium tagadja, hogy az ukrán fegyveres erőknek közük lenne a Krímen történt robbanásokhoz. Ukrajna katonai vezetése nem erősítette meg a fegyveres erők részvételét a megszállt Krím félszigeten történt robbantásokban, és arra kéri az állampolgárokat, hogy ne higgyenek névtelen forrásoknak."

https://life.karpat.in.ua/?p=114341&lang=hu
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113
Talált egy rakétát:

Artemovszki munka eredmény:

--
Valaki írta tegnap, hogy annyi lőszerraktárat lőttek ki a hoholok, hogy már arti lőszer sincs.
Szokásos scifi.

Az ukrán hadsereg ágyúzta a Kurszki területen található Szverdlikovo falut. Ezt Roman Sztarovoit, a régió vezetője közölte. "Szerencsére nincsenek áldozatok, a gránátok a lakosok kertjeibe hullottak. Az ellenség tüzelőpontját elfojtották" - mondta a kormányzó.

‼️☠️ New York Times: Az AFU bázisokat rejt Artemivszk lakónegyedeiben, nincs NATO-haubicsa és kevés lövedék a szovjet ágyúkhoz .
Andrew Kramer, a NYT újságírója meglátogatta az AFU állásait, és arról számolt be, hogy az ukránok szovjet fegyverekkel lőnek, annak ellenére, hogy NATO tüzérséget tömegesen szállítottak az AFU-nak. A lőszerrel szigorúan takarékoskodnak, naponta legfeljebb 20 lövedéket lőnek ki minden ágyúból, de a szovjet D-20-as ágyúkat maguk is dicsérik megbízhatóságukért. ❗️
A riporter a civil halálesetekre is magyarázatot adott: az AFU harcosai lakott területeken rejtik el bázisaikat, és tűznek teszik ki a lakosságot. Kramert az 58. brigád állásaihoz vitték Bakhmutban, egy önkormányzati épületben állomásozva. Hamarosan a főhadiszállást is tűz alá vették. Korábban az ukrán propaganda azt hazudta, hogy a csapás civil objektumokat célzott, és több civil meghalt.
--
Bammeg, a nyújorktájmsz is kezdi.