[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 596
19 653
113
Arra az F-35-re gondolsz, mely nem repülhet ? ... :)
:)
Ezt direkt nem említettem, mert időleges dolog, attól még nagyon jó kis gép az, viszont nem vagyok benne biztos, hogy egy full telibe beleállós ruszki-angol párbajban sokáig húzná az a 8 gép... Ne a mostani különleges műveletből induljon ki senki, mert ezt felezőben alapjáraton nyomják. Ezek a jóravaló orkok ezeréves készleteket nulláznak le, jobb helyük úgysem lenne!
Fene tudja miért, de ők ezt a spórolós témát nyomják most és csak akkor lépnek, ha muszáj. Az sem lepne meg, ha kiderülne hogy a "kalibrálások" nagy részét ezeréves H-55 és egyéb társaikkal nyomnák, látjuk hogy a HARM is 91-es gyártás. Nem méteres pontosságú eszközök, de megteszik. Látjuk, hogy lassan előkerülnek az újabb cuccok is mint a "305 gyártmány", de nem táraznak ki ebben biztos vagyok.
 

OhioNurse

Well-Known Member
2020. szeptember 14.
1 534
8 880
113
"Ukrajna

Az erőforrásokról…

A háború 6. hónapjában célszerű egy kicsikét foglalkozni (fb színvonalon persze) a szemben álló felek erőforrásaival, azok felhasználásával, a felhasználás eredményeivel vagy eredménytelenségeivel.

Oroszország részéről:

a.) Korlátozott háborús célkitűzései vannak. Ebből következően:

b.) korlátozott erőforrásokkal vesz részt a háborúban.

c.) A korlátozott erőforrás kiterjed a háborúban bevetett haderő nagyságára is.

d.) Nincs mozgósítás, nincs hadigazdálkodás.

e.) A hadsereg készletei egyelőre elegendőek a harci tevékenyégek fenntartására.

f.) Az emberi erőforrás a háború korlátozott jellege okán szintén korlátozott, ám nem jelent megoldhatatlan feladatot. Jelenleg is 85-87 önkéntesekből álló zászlóalj (zászlóaljanként 400 fő) toborzása folyik. (az első zászlóaljak kiképzés után már be is érkeztek a fronton harcoló hadseregekhez).

g.) A hátország lényegében intakt. (Elvétve egy-egy diverzáns támadás ér orosz intézményeket, legutóbb a kurszki atomerőművet).

h.) Az orosz társadalom támogatja a korlátozott háborút.

i.) Az ország ellen bevezetett nemzetközi szankciók hatástalanok abban az értelemben, hogy a szankciók kivetésének eredeti indokai – az agresszort arra kényszeríteni, hogy hagyjon fel a háborúval – nem érték el és nem érik el ezt a célt. Oroszország az általa kitűzött célok elérésig fogja folytatni a korlátozott háborút.

j.) Oroszország gazdasági és pénzügyi elszigetelésének politikája eddig nem hozta meg az ezt a politikákat megalkotó és folytató országok által kívánt célokat.

k.) A háború gazdasági dimenziójában az orosz gazdaság ellenállóképesnek bizonyult a szankciókkal szemben (JP Morgan megállapítása, nem az enyém).

l.) Az orosz GDP 2022-re várható alakulása -4% és -8% közé tehető. (Ez messze van a gazdasági összeomlást vizionáló jóslatoktól).

m.) Oroszország új piacokat talált legfontosabb exporttermékeinek.

n.) Szintén fontos tényező – és erőforrás -, hogy Oroszország külpolitikai elszigetelésének kísérlete sem értékelhető sikeresnek. (Erőforrásra példa: Oroszország és Irán, vagy Oroszország és Kína kapcsolatainak alakulása .Pl. Irántól 1000 db drón vásárlása. Kína esetében a külkereskedelmi forgalom felfutása a háború előtti szintre az április-májusi visszaesés után. És német luxusautók helyett kínai luxusautók lesznek az orosz piacon).

o.) Az energiahordozók terén az elmúlt évtizedekben kialakult kölcsönös függőség felszámolása rövid távon nagyobb veszteséget és kárt okozott az orosz energiára építő országok számára.

p.) Az oroszok által elfoglalt területek ásványkincsei – amelyeknek értékét a nemzetközi piac 12 billiárd dollárra teszi - kárpótolja az orosz veszteségeket.

q.) Az orosz haderő a háború második szakaszában a rendelkezésére álló pusztító erőket hatékonyan használja fel.



Ukrán oldalról:

a. A háborús cél az ország szuverenitása és területi integritásának megtartása, az elvesztett területek visszaszerzése.

b. Az egész ország részt vesz a háborúban.

c. Mármint az a része, amely nem hagyta el az országot. Ukrajnát az elmúlt félévben kb. 10 millió ember hagyta el. (A belső menekültek száma 7 millió főre tehető.)

d. A társadalom támogatja a háborús erőfeszítéseket – bár már repedések láthatók a nagy veszteségek okán.

e. Hadiállapot van és teljes mozgósítás.

f. Az ország összes erőforrása a háborús célokat szolgálja.

g. Az ország egész területe, katonai és gazdasági infrastruktúrája az ellenséges erők célpontja.

h. A háború finanszírozását Ukrajna saját erőből már nem tudja megoldani. Esedékessé vált kölcsöntartozásait nem tudta fizetni, ezért a nemzetközi hitelminősítők csődben lévő országnak értékelték Ukrajnát.

i. Ukrajna külpolitikai támogatottsága rendkívül nagy, ezzel együtt is a háborút magának kell megvívnia.

j. Az ukrán költségvetés hiánya havi 5-10 milliárd dollárra tehető. (5 milliárd biztos, az ukrán politikai vezetés havi 10 milliárdot kér). Kérdéses, hogy a csődben lévő ország külső finanszírozása lehetséges lesz-e egyáltalán.

k. A háború folytatását Ukrajna - az emberi erőforrások részbeni kivételével – csak külső forrásokból tudja biztosítani.

l. Az ukrán GDP várható visszaesése 2022-ben 35-50% közé tehető.

m. Megszűnt az ukrán hadiipar, saját hadiipari termelés és javítás nincs. (Nem támadható „hátországként” a harci technika javítása Lengyelországban, Csehországban és Szlovákiában valósul meg. Lengyelország az Ukrajnának szánt hadianyagok gyűjtőhelye is).

n. Megsemmisült az ország kőolajfeldolgozó kapacitásának egésze. Üzemanyag és kenőanyag ellátása külföldről biztosítható csak.

o. Ukrajna energia hálózatát végzetes csapások érték (a nemzetközi szállításokat biztosító csővezetékek kivételével). A zaporozsjei atomerőmű kikapcsolása Ukrajna energiahálózatából azt jelenti, hogy az Ukrajnában megtermelt elektromos áram 30%-a esik ki ezzel az egy erőművel).

p. Az eredeti ukrán haderő 50-80%-a veszett eddig oda. Emberanyaggal ez pótolható, ami viszont nem pótolható, a veszteséglistára került katonák harci tapasztalata és fegyelme. Kiképzetlen tartalékosok alkalmatlanok mind védelemben, mind támadásban.

q. Az ukrán hadsereg a háború eddigi menetében hadműveleti szintű támadást nem volt képes végrehajtani. Következtetés: ez a haderő nem is képes hadműveleti támadásra. Ebből következően Ukrajna az elvesztett területeit katonai erővel nem tudja visszaszerezni.

r. Az ukrán politika vezetés láthatóan nagyon távol áll a harcterek realitásaitól. A háború elhúzódása a haderő megsemmisülésével járhat.

s. Csak védelemmel nem lehet háborút nyerni.

t. A propaganda frontján elért győzelmek semmit sem jelentenek a harcmezőn.



Néhány következtetés:

i. Oroszország korlátozott erőforrásokkal is képes egy hadiállapotban lévő, teljes mozgósítást elrendelő, minden erőforrását a háborús céloknak alárendelő nagy méretű ország ellen hódító háborút folytatni.

ii. Ukrajna a háború menetét nem tudja megfordítani, nincsenek meg hozzá az erőforrásai. A külső erőforrások is - bármilyen nagyok, de végső soron - korlátozottak. És vegyük figyelembe: a háború eddigi féléves szakaszában Ukrajna már annyi hadisegélyt kapott, amennyi Oroszország egész éves hadikiadása volt a tavalyi évben. Ebből adódó következtetés: a kapott hadisegély felhasználása nem volt annyira hatékony, mint ahogy azt az amerikai értékelések jelzik. És az orosz hatékonysággal összehasonlítva szintén azt látjuk, hogy nagyon elmarad az oroszok teljesítményétől.

iii. Ukrajna bár okozott érzékeny veszteségeket az orosz félnek, ám a veszteségokozás mértéke nem volt elegendő ahhoz, hogy a támadó felet visszarettentse a további hadműveletektől.

iv. Oroszország rengeteg tartalékkal rendelkezik mind hadianyag, mind humán erőforrás tekintetében.

v. Ukrajna erőforrásai kimerültek és/vagy megsemmisültek. A külső források bevonása a háborút elhúzhatja, ám a győzelmet Ukrajnának nem biztosítja.

vi. Minél tovább tart a háború, Ukrajna egyre rosszabb pozícióba kerül majd a háborút lezáró tárgyalásokon.

vii. A háború céljait illetően: Oroszország már eddig elért bizonyos eredményeket (kérdéses viszont, hogy ezzel elégedett-e. Szerintem nem, de meglátjuk). Ukrajna eddig meg tudta őrizni önálló államiságát, ám a területi integritás terén semmilyen célját nem érte el.

És végül egy záró megjegyzés: nem tudván semmilyen módon befolyásolni a jelenlegi ukrajnai helyzetet, legalább azon drukkoljunk, hogy az oroszok továbbra is csak korlátozott háborúként tekintsenek Ukrajnára. A háború eszkalációja Ukrajna létét sodorhatja veszélybe."


Szabó József

 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 596
19 653
113
Holland YPR765 èrkeztek Ukrajnába. Hátterben öreg Ikarus lapít...
Ilyen YPR-ek már voltak korábban, sőt már a szakiknál is rendszerbe álltak :) Nyuszibusznak jók ezek, de nem kell a ruszki ATGM-ek hatótávjában operálni velük.
Az Egyesült Államok új segélycsomagban szállítja az Excalibur S rakétát Ukrajnának

Ezeket a rakétákat a Raytheon fejlesztette ki.

Az orr része lézeres irányítórendszer van beépítve.

Ennek köszönhetően a lövedékek segítségével lézerrel megvilágított célpontokra lehet lőni olyan körülmények között, amikor az ellenség elnyomja a GPS-jelet.

A lövedék kilövése után is, ha a célpontot megváltoztatjuk, az Excalibur S továbbra is képes eltalálni, már a levegőben megváltoztatva repülési irányát.

Ezek a lövedékek hatékonyan használhatók mozgó tárgyak ellen.

Az ilyen lőszerek becsült lőtávolsága 40 kilométer.
Jó cucc, de ezekhez célmegjelölő drónokra vagy előretolt megfigyelőkre lesz szükség.
"Kijevben Boris Johnson nevét a Bátorság sikátorába vésték":D
Nehogy a végén Vlagyimir Vlagyimirovics vagy Ramzan Ahmatovics (hogy Allah áldja meg etc, etc... tudjátok ) falára kerüljön az a tábla :D
 

kopoltyu

Well-Known Member
2017. február 3.
117
287
63
Azért vannak fantazmagóriáid.... Annak a légierőnek majd a fele röpképtelen, de mindegy. Meg egy szigeten vannak.
Az sem zavar, hogy az ukrán légierő kb. 80%-a megsemmisült az első napon. Az angol biztosan túlélné :rolleyes:
De te megmagyarázod, hogy azért nem tudnak fönntartani 200 db tankot mert nincs rá szükségük... Okés, akkor miért nem vonják ki?
Miért nem adják oda az ukránoknak? :rolleyes:
Mi a szarért akarják a németekkel csillárdokért kipofoztatni? :rolleyes:
Tudod Roni, józan ész és logika ;)
talán mert a harckocsiágyú német ,nekik nincs megfelő ágyújuk ezért a rheinmetal-tól (120mm l44,l55 leo 2 ágyú) kell szerezniük azt beépíteni a toronyba +stabilizátor rendszer és mindenféle elektronika hozzá ezt így kifejleszteni sokkal drágább mint a már meglévőt belebarkácsolni a toronyba
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 279
68 289
113
Akkor közel az ukrán fegyverletétel?

Baxki, mi lesz Zelenszkivel kokain nelkul??? Tuti intezkedett mar hogy kiengedjek. Amugy faxi miert nincsafronton?
Na jo, koltoi kerdes volt...
Ukrajna...

Es milyen igaza van!


Ukran terrortamadas lathato a filmen.


Azert ez nagyon duhito...
Az oseirol senki sem tehet, rendben, nem ez a problema.
Hanem egyreszt az hogy ilyen felmenokkel (SS) valaki gondolkodas nelkul politikus, raadasul vezeto politikussagot vallal. Nincs semmi onkontroll.
Masreszt ezek a politikusok nyiltan szimpatizalnak egy naci eszmeken alapulo orszag vezetesevel, mindent felaldozva erte, a sajat hazajukat is.
Itt azert eszembe jut hogy mi van akkor ha tovabb elt a csaladban szep csendben a naci eszme???
Papolni persze mindenrol lehet, plane ha a tenyek, bizonyitekok el vannak tussolva.

 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
5 196
29 220
113
Ausztriabol, azaz a parton kivulrol kibickedsz? Hozz orosz forrast az alhirekrol! Mi az es hol gyartjak szerintuk..... Egyebkent ez is egy nezopont. Aki tajekozott akar lenni tobb oldalrol meg kell ismerni a temajat...
A nyugati pályánt konkrétan a budapesti USA nagykövetség finanszírozza. Leszarom, h az oroszok, osztrákok, indiánok milyen propagandát nyomnak az álhírekről. Épp ezért nem érdekel az USA propaganda sem.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 638
48 373
113
Aggodalommal töltenek el ezek alépések mind Nyugat, mind Kelet részről. Sodródunk egy rettenetes vég felé?

Belarusz felkészült az orosz atomfegyverek bevetésére – Lukasenko​


Belarusz befejezte egyes katonai repülőgépeinek felkészítését orosz atomfegyverek esetleges bevetésére – jelentette ki pénteken Alekszandr Lukasenko elnök.
“Emlékeznek, hogy [Vlagyimir] Putyin orosz elnök és én azt mondtuk, hogy a belorusz Szu repülőgépeket úgy módosítjuk, hogy azok atomfegyvereket hordozhassanak. Azt hittétek, hogy csak fecsegtünk? Minden megtörtént!” – idézte a Belta nemzeti hírügynökség.

A megjegyzés akkor hangzott el, amikor a NATO katonai telepítéseiről beszélt Belarusz határai közelében.

Lukasenko az orosz elnökkel június végén tartott találkozójára utalt, amelynek során a belorusz vezető megosztotta aggodalmait Lengyelország azon kéréseivel kapcsolatban, hogy az Egyesült Államok amerikai taktikai atomfegyvereket telepítsen az ország területére.

A LENGYELEK “NUKLEÁRIS ROBBANÓFEJEK TELEPÍTÉSÉRE KÉSZÜLNEK. KÉREM, LEGALÁBB ABBAN TUDNA SEGÍTENI, HOGY A NÁLUNK LÉVŐ HARCI REPÜLŐGÉPEKET ÚGY MÓDOSÍTSÁK…, HOGY AZOK NUKLEÁRIS FEGYVEREKET HORDOZHASSANAK” – MONDTA AKKOR PUTYINNAK.

Később úgy becsülte, hogy a szükséges módosítások néhány hónapon belül befejeződhetnek.

Az USA évtizedek óta képzi ki a nem nukleáris NATO-tagállamokat, így Lengyelországot is, hogyan kell használni a taktikai atomfegyvereket. Moszkva már régóta Washington atomsorompó-ellenes kötelezettségvállalásainak megsértésének nevezi az ilyen gyakorlatokat, amit az Egyesült Államok tagad.

A Lukasenkóval folytatott júniusi találkozó során Putyin segítséget ajánlott fel a belorusz harci repülőgépek orosz katonai gyárakban történő modernizálásához és pilótáinak kiképzéséhez, hogy enyhítse Minszk NATO-val kapcsolatos aggodalmait.

 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 638
48 373
113

NAÜ misszió a Zaporozhye Atomerőmű látogatására a jövő héten – WSJ​


A NAÜ ellenőrei a jövő hét elején felkeresik a zaporozsjei atomerőművet.

Erről a The Wall Street Journal számolt be saját forrásaira hivatkozva.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség pótalkatrészeket, sugárzásfigyelőket és egyéb létfontosságú kellékeket tud szállítani az erőműbe.

A kiadvány szerint az elmúlt 72 órában Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója velencei, isztambuli ukrán diplomaták és Emmanuel Macron párizsi elnök között ingajáratot készített a találkozó előkészítésére.

A végső részleteket még tárgyalják. A kiadvány szerint javában zajlanak a „lázas előkészületek”.

„A dátum a jövő héten lesz” – mondta az ügyben jártas forrás. Egy másik azt mondta, hogy a látogatást hétfőre tervezik.
„Csernobil után ez a legfontosabb küldetés, amelyet a NAÜ valaha is végrehajtott – minden más elhalványul ehhez képest” – mondta Morgan D. Libby, az Excel Services Corporation nukleáris felügyelője, aki sok évet töltött a volt Szovjetunió gyáraiban, köztük Zaporozsje.


Источник: https://rusvesna.su/news/1661537780

Mi értelme van ennek a látogatásnak? Abban a 3 napban csend lesz.
 

Dalco Olmo

Well-Known Member
2022. március 21.
320
2 944
93
Az aresztovízió nyugtatja a közvéleményt péntek este:

„Ukrajnában van elegendő jódkészítmény arra az esetre, ha felrobbanna a Zaporizzsjai Atomerőmű. Ukrajna elegendő gyógyszert vásárolt a Zaporizzsjai Atomerőműben esetleg bekövetkező baleset esetére – nyugtatta meg a közvéleményt pénteken Viktor Ljasko egészségügyi miniszter egy televíziós műsorban, számolt be az rbc.ua hírportál. A jelentés szerint az egészségügyi tárcavezető az ukrán televízió non-stop háborús műsorának nyilatkozva hangsúlyozta, hogy Ukrajnának most nem kell kálium-jodid készítményt vásárolnia. „Az állam elegendő olyan gyógyszert vásárolt, amely lehetővé teszi a pajzsmirigy védelmét, hogy a radioaktív jód ne legyen negatív hatással a szervezetre, és ezt szükség esetén kiosztják” – tette hozzá. Az egészségügyi miniszter jelezte, hogy a potenciálisan sugárszennyezettségnek kitett övezetben lévő összes kórházat ellátják a jódtartalmú gyógyszerrel. „Ráadásul ezek olyan tabletták, amelyekben a hatóanyagok pontosan a szükséges arányban találhatók” – emlékeztetett Viktor Ljasko.”

https://life.karpat.in.ua/?p=116121&lang=hu