[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 335
13 716
113
Ez is jól jönne az oroszoknak !


Vagy itt a 25km hatótávú SDB amit szintén szórhatnák a ruszki 4 gen gépek és kivennének azok is a részüket a támadásban !
3199534.jpg


És ha van eszük bevásárolnak, megveszik a gyártást.. és így egyrészt hatékonyabbá válik a légierő, másrészt a felszabaduló pénzek mehetnek a high-end fejlesztésekre, amire csak kevesen képesek (pl hajtóművek). Iránnak meg bevétel. Win-win.
Ahogy írtam, az USA nagyon elbaszta ezt, levitt a latoroknak egy katonai nagyhatalmat.
If there’s a weapon Russia should definitely get from Iran, then it’s the Yasin smart glide-bombs. These bombs carry 220kg warheads (half the size of a cruise missile) and have a 60km range which is beyond most Ukrainian SAMs (apart from S-300)
Alapvetően a Szu-27 család erre eszményi (hatótávolság/fegyverterhelés/pilonszám) - a fő gond már nem is annyira a gépekben keresendő, hanem a célfelderítésben és azonosításban.
Rettenetesen hiányzik az orosz arzenálból egy E-8 jellegű gép (amit a HH alatt éppen ilyen óriási hagyományos háborúra fejlesztettek ki, itt élne csak igazán), vagy valami hasonló feladatú (Triton jellegű) drón. Mert a fegyverek és a hordozók a kill chain csak egyik eleme, de kevéske, ezt láthatjuk is.
Irán előbbiekkel elláthatja őket, de utóbbit vagy Kínából szerzik be, vagy kénytelenek lesznek ráfeküdni. A műholdakban szerintem ők sem bíznak, az űrben minden sebezhető/nehezen védhető, lásd USAF is radarműholdak helyett visszatért a klasszikus repülőgépfedélzeti AWACS-hez (ráadásul 737 alapon).
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 383
45 838
113

Azt hiszem, ez egy nagyon reális, önkritikus, szókimondó elemzés!​

Előbb-utóbb a mozgósítást folytatni kell - Tsarev​


Az ukrán Verhovna Rada legutóbbi törvényes összehívásának helyettese Oleg Tsarev -, hogy a mozgósítást elkerülhetetlenül folytatni kell.

„Beszéltem a katonasággal. Az elszalasztott lehetőségekről beszélgettünk. Az SVO-t februárban elindító csoportosulásunk létszáma nem haladta meg a kétszázezret. Most már világos, hogy ilyen erőkkel nehéz volt teljesíteni a kitűzött feladatokat. Lehetséges volt, de nehéz.

Például Harkov közelében több volt a miénkből. De amikor elkezdtek lőni a csapatokra, abbahagyták. Ha ötezer katona lép be a városba, a város a miénk lenne. Így csak a különleges erők csoportjai léptek be a városba, amelyek kis létszámuk miatt veszteséggel kényszerültek távozni. De ez Harkovban van.

Kijev közelében a kis létszám problémája volt meghatározó.
Kétharmaddal vettük körül Kijevet. De a környezet nem volt teljes. Teljes lenne, más lenne a kép. Ha legalább százezerrel nagyobb lett volna a csoport, talán más helyzetbe kerültünk volna. Sok településen nem is volt lehetőségünk elhagyni a helyőrségünket, hogy feljegyezzük, hogy az irányításunk alatt állnak.

Kevesen tudják, hogy azokban a napokban néhány egységünk elérte Odesszát.
Ám csekély számuk és az ellátástól való elszakadásuk miatt kénytelenek voltak visszatérni Herson közelébe. Odesszában az ukrán fegyveres erőknek akkoriban nagyon kicsi helyőrsége volt - a fő csapatokat ezt követően sietve hozták vasúton Nyugat-Ukrajnából. Igen, egy sértetlen vasút.

Összefoglalva, eleinte – ritka kivételektől eltekintve – annyi területet foglaltunk el, amennyit a katonalétszám engedett. Ahol visszautasítottak minket, egyszerűen körbejárhattuk a települést minden oldalról, és későbbre hagyhattuk. Körbevéve nem sokáig tudtak ellenállni.

A helyi elit azokban a régiókban, ahol fegyveres erőink nem vonultak be, vártak és nézték a Kijev melletti konfrontáció kimenetelét. Sokan hajlandóak voltak tárgyalni az átadásról amnesztiáért cserébe. De időt veszítettünk.

A történelem nem tűri a szubjektív hangulatot, de most már világos, hogy akár egymillió ember részvételével egy különleges hadműveletben a céljai teljesülnének. Nem szembesültünk volna egy elhúzódó különleges művelet negatív következményeivel. Ráadásul ennek a feltételes millió résztvevőnek a túlnyomó többségének nem kellett jól küzdenie. Feladatuk egyszerűen csak az lenne, hogy fizikailag jelen legyenek – elfoglalják a felszabadult területeket.

Miért nézz vissza? A hibák elemzésére és a jövőbeni elkerülésére.

Mondok valamit, amit mindenki megért, de sokan félnek kimondani.
Biztos vagyok benne, hogy előbb-utóbb kénytelenek leszünk a különleges hadműveletben részt vevő katonák számát a fenti számokra növelni. Megmondom a nyilvánvalót – amíg nem érjük el a számbeli egyenlőséget Ukrajna fegyveres erőivel, addig visszavonulunk.

Addig nem kezdünk előrehaladni, amíg nem érünk el jelentős munkaerő-fölényt.
Az ukrán fegyveres erőkben mintegy 850 ezer embert helyeztek fegyverbe. Ehhez a számhoz hozzá kell adni a zsoldosokat. Több mint háromszázezer beteg, dezertőr, sebesült és meghalt. Talán több. Akkor mindenki számolhat maga.

Igen. A mozgósítást okosan kell végrehajtani. Az idő ugyanolyan erőforrás, mint a pénz és az emberek. Ha rászánja az időt, minden sorkatonával egyénileg dolgozik, sok problémát elkerülhet. Igen, és könnyebb a mozgósított felszerelése, ha az eljárást időben meghosszabbítják. Az már most látszik, hogy felszerelés ügyében nincs remény a Honvédelmi Minisztériumnak.

A helytelenül végrehajtott mozgósítás belülről robbanthatja fel a társadalmat.
A feleségek és anyák lázadása nem sok ellentmond. Itt el kell tudni haladni Scylla és Charybdis között. A mozgósítás hiánya a háború elvesztését jelenti. A mozgósítás helytelen lebonyolítása lázadás az országban.

A felszólítást mindenképpen a biztonsági erők irányába kell bevetni. Siloviki szolgálatban, siloviki nyugdíjas. Barátokkal, ismerősökkel kommunikálok. Az egységek idézést kaptak és a frontra mentek. A többiek mennek, ha kapnak idézést, de ők maguk nem mutatnak kezdeményezést. A feleségek és az anyák egymás kezét fogják. Nem könnyű feladat megfelelően mozgósítani. Nagy a kétség, hogy az államapparátus megbirkózik-e. Legalább önkéntes toborzó irodákat nyisson. Az utolsó egy vicc. A többi komoly."


Источник: https://rusvesna.su/news/1666765492
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 855
65 609
113
Azert gyakorlatilag teny amit leir.

"Az ukrajnai helyzetről.

• A függetlenség teljes elvesztése.
Ukrajnát a NATO megszállta. Az ország amerikai gyarmattá vált. Washingtonból parancsot adnak Kijevbe. A fegyveres erőket a Pentagon irányítja.

• A gazdaság összeomlása.
A kijevi rezsim nem tud önállóan eleget tenni állampolgáraival szembeni szociális kötelezettségeinek, fizetést és nyugdíjat fizetni. Az ország pénzügyi rendszere megsemmisült. Több mint 100 milliárd dollárnyi adósságot kell visszafizetni. A hitelek kamatai napról napra emelkednek.

Ukrajna elvesztette azon képességét, hogy államként létezzen."

Elindultak egy masik sziberiai telepulesrol is a mozgositottak.


Rogozin utja:

" Dmitrij Rogozin, a Roszkozmosz volt főigazgatója a TASS-nak elmondta, hogy egy hétig a Donyecki Népköztársaságban tartózkodott, és számos önkéntes egységet látogatott meg Donbászban. "Egy hétig voltam a DPR-ben. Az utazás célja mindenekelőtt az, hogy egy segélyszállítmányt elkísérjek a Donbass védőinek egyik zászlóaljához, akik közvetlenül megkerestek. személyes vagyonból – az enyém és két barátom – mondta Rogozin. Elmondása szerint egy szakembercsoport részeként számos Donbass önkéntes alakulatát is meglátogatta, amelyek parancsnokait régóta ismeri és barátja."
 

Ember

Well-Known Member
2022. április 21.
975
8 224
93
A Raytheon keddi harmadik negyedéves eredményhirdetésében Hayes elmondta, hogy a cég arra számít, hogy „rövid időn belül” újabb NASAMS-megrendelések fognak követni a cég termékei iránti kereslet növekedését Ukrajna orosz inváziója óta.

„Számos globális keresletet látunk a fejlett légvédelmi rendszerek iránt is, különösen Kelet-Európában, mivel az oroszok és az ukrán konfliktus sajnos folytatódik” – mondta Hayes.
Ez a Hayes is a pokolban fog égni. "Sajnos".
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 012
23 328
113
Demkó most mással beszélt utoljára, így most az ellenkezőjét brekegi annak, amit korábban.


A https://forum.htka.hu/threads/hirek-ukrajnai-fegyveres-konfliktus.855/page-8380#post-1339886

kapcsán pedig olvassátok el a moszkvatér blog lengyel felosztásos írását!
Demkó ezzel a szar klisével...

"Barátaim, tényleg gondolkodjon el mindenki, ha kötelezően választania kellene hogy vagy Oroszországban, vagy az USA-ban lakhat, hol lakna?"

Vannak példák pro és kontra mivel mind a két országban van olyan hely ahol szívesen élnék a masik rovására... ez egy elég hülye összevetés.. Pl Detroit egy amerikai nagyváros soha nem mennék oda, Floridába viszont igen..

Viszont Szentpétervárt nincs amerikai város ami felülmúlná látnivalóban :D
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 321
113

Vannak példák pro és kontra mivel mind a két országban van olyan hely ahol szívesen élnék a masik rovására... ez egy elég hülye összevetés.. Pl Detroit egy amerikai nagyváros soha nem mennék oda, Floridába viszont igen..

Viszont Szentpétervárt nincs amerikai város ami felülmúlná látnivalóban :D
Florida pont szr hely. Tele van nyuggerekkel meg krokodillal :/
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 866
35 509
113
Az ukrán média közzéteszi a nyugati fegyverekkel kapcsolatos súlyos meghibásodások listáját

M777 tarack:
A gyakori tüzelés után a cső nem tér vissza teljesen eredeti helyzetébe, ami tovább bénítja a fegyvert; 30 lövés után a csavar ék komoly karbantartást igényel.

SAU M109:
Az intenzív használat miatt a zár tüköréke és a töltőkamra tömítőgyűrűi teljesen kiégnek.

FH70 löveg:
A meghúzási mechanizmus gyakran megszakad, és az álgyú kiegyensúlyozó mechanizmusában a nitrogénnyomás csökken.

SAU 2000:
A parancsnoki vezérlőegység monitorjai folyamatosan túlmelegednek, a töltőrendszer gyakran meghibásodik; Az obturációs(záró) gyűrűk gyorsan meghibásodnak.


SPG Krab:
Az intenzív lövöldözés során a tengely megszakítja a biztosítékot a csavar-éknél, a csavar-ék csavarjai megszakadnak és meghajlanak;

SPG Caesar:
A célzási program helytelenül számol: az első lövés mindig 600 méterrel - közel egy kilométerrel - alulmarad; Az útmutató blokkok véletlenszerűen meghiúsulnak.

Kiemeltem azt a részt, ami ránk is vonatkozik PZH2000.
 

G__G

Well-Known Member
2020. szeptember 17.
70
387
63
Barátkozz az Orosz zászlóval Csapnál.
Az ukrán nép,ahogy megkapja az első Orosz fizetését,beindulnak az Orosz fejlesztések az Orosz Föderáció,új ukrán nevű oblasztjában,ukrajnai államiság csak rossz emlék lesz,a főnackókat,főkatonákat,főpolitikusokat kitaszik egy magasabb erkélyre integetni ,ahonnan jó nagyot lehet esni,és a problémát meg is oldották.
Pikk-pakk elkészülnek a csövek,sínek,autópályák Záhonyig,és usánkától elbúcsúzunk,legalábbis az EU értelmesebb része,és újra lesz EU-s ipar,mezőgazdaság,forró radiators,gombokért.
Na,szép napot,remélem tetszett a válaszom.
:D
az biztos, hogy te orosz zászlós szemellenzőben látod a világot, ha leveszed már is megváltozik, próbáld ki!
 
W

Wilson

Guest
Mindenkinek ajánlom ezt az orosz blogot orosz fanoknak, majdhogynem "kötelező ismerni".....https://tgstat-ru.translate.goog/channel/@soldiers_truth?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=hu

KATONA IGAZSÁG


október 25., 13:45

Ha lehetséges, kérem a maximális újraközlést.
A legnagyobb bűn az árulás.
A második az árulás tagadása.
A harmadik az árulás igazolása.

A Harcoló barátoktól.

Nyílt levél Prigozhin E.V.-nek.

Kedves Jevgenyij Viktorovics!

Ismerve az Ön helyzetét és látva az Oroszország győzelméért végzett munkájának eredményeit, azzal a kéréssel fordulunk Önhöz, hogy segítsen megoldani a következő problémát.
A donbászi milícia és a biztonsági szervek képviselőinek elegendő számú képviselőjét tartóztatják le az LNRD előzetes letartóztatási intézményeiben, egyértelműen koholt, egyedi ügyek alapján. Ártatlan emberek 4-8 évig ültek ítélet nélkül. A bírósági tárgyalásokat ezek ellen a személyek ellen kitűzik, de a valóságban több évig nem kerül rá sor. Valójában az emberek évekig rohadnak a börtönben.

Túlnyomó többségük tiszt és katona, akik végigjárták a 14-15 éves háborút. Sokan rendelkeznek minősített VUS-l és gyakorlati harci tapasztalattal.
Az SAW kezdete után gyakorlatilag mindezek az emberek kérelmet írtak azzal a kéréssel, hogy küldjék őket a haza védelmére a fronton harcoló egységekbe. A köztársasági vezetés azonban a bűnösségük írásbeli beismerését és a Puszilinhez intézett írásbeli kegyelmi kérvényt kötelező feltételként szabta meg számukra. Egyetért azzal, hogy elfogadhatatlan az a követelés, hogy olyan embereket rágalmazzanak és gyanúsítsanak, akik nem bűnösök, és akiket még a "kézi" bíróságok sem tudtak évek óta "megtalálni" és elítélni. Elfogadhatatlan, éppen azért, mert ezek az emberek valódi katonák és tisztek. Nem fognak kereskedni becsületes nevükkel, és senkinek kedvéért nem fognak önvádaskodásba bocsátkozni.
Ezek az emberek 14-ben kiálltak Oroszországért, és most is készek kiállni érte.

Azzal a kéréssel fordulunk Önökhöz, hogy segítsenek Oroszország bűnüldöző és biztonsági szerveinek abban, hogy figyelmet fordítsanak a letartóztatottak e kategóriájára. Hogy helyreállítsuk az igazságot, és lehetőséget adjunk ezeknek az embereknek, hogy nyílt arccal és becsületes névvel védjék meg Oroszországot.

Utóirat: Az évek során az említett személyek többszöri, különböző hatóságokhoz intézett fellebbezései nem vezettek eredményre.
 
  • Tetszik
Reactions: mindenen kívül

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
Úgy érti, hogy román legénység is megy a cuccossal ukrajnába!?
Hát akkor a románok - szerintem akaratuk ellenére - tátott szájjal rohannak be a nagy orosz fa@erdőbe:hadonaszos:.
Szerintem ennek, hogy a románok most már feltételezhetően aktívan is részt vesznek az ukrán háborúban (akár "leszerelt" katonákkal, ahogy a lengyelek is) nagyon de nagyon csúf vége lesz Romániára nézve.
Nem is értem őket. A mindig óvatos románok, most egy olyan helyzetbe keverednének, ami akár az államiságukat is veszélyeztetné?
Vagy akkora a nyomás az USA részéről, hogy nem tudnak ellenállni?
Vagy talán akkor koncot ígértek titokban nekik, amiért megéri kockáztatniuk?
Fene sem tudja. De így első ránézésre, elég rizikós amit csinálnak.
Már azzal, hogy gyülekező helyet (hídfőt) csináltak az országukból a NATO számára, belekerültek a medve célkeresztjébe:oops:.
Ha nyugat elveszíti ezt a háborút, nem sok jóra számíthatnak a kelet részéről.

U.i: Egyébként több olyan videófelvétel volt berakva ide a fórumra, amiben román beszéd hallatszott. Igaz, ezek lehettek zsoldosok is, vagy a románok lakta ukrán részekről (Kárpátalja, Csernovic és környéke) besorozott katonák is.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 858
30 520
113
Hát akkor a románok - szerintem akaratuk ellenére - tátott szájjal rohannak be a nagy orosz fa@erdőbe:hadonaszos:.
Szerintem ennek, hogy a románok most már feltételezhetően aktívan is részt vesznek az ukrán háborúban (akár "leszerelt" katonákkal, ahogy a lengyelek is) nagyon de nagyon csúf vége lesz Romániára nézve.
Nem is értem őket. A mindig óvatos románok, most egy olyan helyzetbe keverednének, ami akár az államiságukat is veszélyeztetné?
Vagy akkora a nyomás az USA részéről, hogy nem tudnak ellenállni?
Vagy talán akkor koncot ígértek titokban nekik, amiért megéri kockáztatniuk?
Fene sem tudja. De így első ránézésre, elég rizikós amit csinálnak.
Már azzal, hogy gyülekező helyet (hídfőt) csináltak az országukból a NATO számára, belekerültek a medve célkeresztjébe:oops:.
Ha nyugat elveszíti ezt a háborút, nem sok jóra számíthatnak a kelet részéről.

U.i: Egyébként több olyan videófelvétel volt berakva ide a fórumra, amiben román beszéd hallatszott. Igaz, ezek lehettek zsoldosok is, vagy a románok lakta ukrán részekről (Kárpátalja, Csernovic és környéke) besorozott katonák is.
Most nem lesz átállás.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 013
32 416
113
Hát akkor a románok - szerintem akaratuk ellenére - tátott szájjal rohannak be a nagy orosz fa@erdőbe:hadonaszos:.
Szerintem ennek, hogy a románok most már feltételezhetően aktívan is részt vesznek az ukrán háborúban (akár "leszerelt" katonákkal, ahogy a lengyelek is) nagyon de nagyon csúf vége lesz Romániára nézve.
Nem is értem őket. A mindig óvatos románok, most egy olyan helyzetbe keverednének, ami akár az államiságukat is veszélyeztetné?
Vagy akkora a nyomás az USA részéről, hogy nem tudnak ellenállni?
Vagy talán akkor koncot ígértek titokban nekik, amiért megéri kockáztatniuk?

Újraegyesülést Moldovával, gondolom.

Fene sem tudja. De így első ránézésre, elég rizikós amit csinálnak.
Már azzal, hogy gyülekező helyet (hídfőt) csináltak az országukból a NATO számára, belekerültek a medve célkeresztjébe:oops:.
Ha nyugat elveszíti ezt a háborút, nem sok jóra számíthatnak a kelet részéről.

Hogyan veszítené el? Oroszországot a jelenlegi mértékű nyugati katonai támogatás is elég, hogy vereség szélére sodorja a jelek szerint. Maximum annyi képzelhető el, hogy a nyugat elveszíti a lelkesedését a háború iránt, és belemegy egy tárgyalásos fegyverszünetbe. Ezt nyilván sokan szeretnék, majd az amerikai választások után eldől, hogy a republikánusok, ha nyernek, és nem ismétlődnek meg a 2 évvel ezelőtti jelenségek, fékezik-e Ukrajna pénzelését és felfegyverzését - nem biztos, ott is vannak bőven héják.
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
908
10 301
93
Hát akkor a románok - szerintem akaratuk ellenére - tátott szájjal rohannak be a nagy orosz fa@erdőbe:hadonaszos:.
Szerintem ennek, hogy a románok most már feltételezhetően aktívan is részt vesznek az ukrán háborúban (akár "leszerelt" katonákkal, ahogy a lengyelek is) nagyon de nagyon csúf vége lesz Romániára nézve.
Nem is értem őket. A mindig óvatos románok, most egy olyan helyzetbe keverednének, ami akár az államiságukat is veszélyeztetné?
Vagy akkora a nyomás az USA részéről, hogy nem tudnak ellenállni?
Vagy talán akkor koncot ígértek titokban nekik, amiért megéri kockáztatniuk?
Fene sem tudja. De így első ránézésre, elég rizikós amit csinálnak.
Már azzal, hogy gyülekező helyet (hídfőt) csináltak az országukból a NATO számára, belekerültek a medve célkeresztjébe:oops:.
Ha nyugat elveszíti ezt a háborút, nem sok jóra számíthatnak a kelet részéről.

U.i: Egyébként több olyan videófelvétel volt berakva ide a fórumra, amiben román beszéd hallatszott. Igaz, ezek lehettek zsoldosok is, vagy a románok lakta ukrán részekről (Kárpátalja, Csernovic és környéke) besorozott katonák is.
A hír konkrétan arról szólt, hogy a román APC-ken olyan azonosítók vannak amik hajaznak az ukránokéra.
Ebből két következtetést vont le:
Az APC-k átadásra kerülhetnek az ukránoknak - ez könnyen lehet, beígért valami más eszközt helyettük az USA
A hadgyakorlaton ukránok is részt vesznek, gyakorlatilag kiképzésként - ez is beleillik a NATO fellépésébe

Tehát azt, hogy a románok bevonulnának, nem feltételezte, és szerintem sem reális. Bújtatva "önkéntesek" lengyel/amerikai mintára persze lehet, de román járműveken román aktív állomány nem. Azt még a nyugati hírferdítők sem tudnák kimosogatni arra hogy a NATO nem vesz részt a háborúban. Persze amiket már behazudtak, tulképp ez nem is biztos...
De egy "önálló" román beavatkozással kihúznák Romániát az 5. cikkely alól, miközben komoly erőket halmozott fel oda a NATO amit nem védene már az elrettentés - ez így nem lenne logikus mert egy esetleges eszkaláció esetén már mehetne oda a taktikai radír, komoly veszteségeket okozva.
 

32karakter

Well-Known Member
2011. február 21.
1 145
2 346
113
Az ukrán média közzéteszi a nyugati fegyverekkel kapcsolatos súlyos meghibásodások listáját

M777 tarack:
A gyakori tüzelés után a cső nem tér vissza teljesen eredeti helyzetébe, ami tovább bénítja a fegyvert; 30 lövés után a csavar ék komoly karbantartást igényel.

SAU M109:
Az intenzív használat miatt a zár tüköréke és a töltőkamra tömítőgyűrűi teljesen kiégnek.

FH70 löveg:
A meghúzási mechanizmus gyakran megszakad, és az álgyú kiegyensúlyozó mechanizmusában a nitrogénnyomás csökken.

SAU 2000:
A parancsnoki vezérlőegység monitorjai folyamatosan túlmelegednek, a töltőrendszer gyakran meghibásodik; Az obturációs(záró) gyűrűk gyorsan meghibásodnak.


SPG Krab:
Az intenzív lövöldözés során a tengely megszakítja a biztosítékot a csavar-éknél, a csavar-ék csavarjai megszakadnak és meghajlanak;

SPG Caesar:
A célzási program helytelenül számol: az első lövés mindig 600 méterrel - közel egy kilométerrel - alulmarad; Az útmutató blokkok véletlenszerűen meghiúsulnak.

Kiemeltem azt a részt, ami ránk is vonatkozik PZH2000.
A monitor tulmelegedest nem is értem, valami ezeréves crt van nekik vagy mi? A toltogepet gondolom csapagyasra lőttek, az forgó mozgó alkatrész,ég tud hibasodni.
Nem tudom, hogy tudom, hogy tud meghibasodni az obstruacios gyuru, ha nem csavarzaras a loveg, de majd valami tüzér megmondja.
Konklúzió: ezt a listát én azért óvatosan kezelnem. Biztos jöttek ki hibak, de ez csak clickbait szar.
(Valami rémlik egyébként a Caesar 800mes felrehordasarol, pont valamelyik tüzér alforumon tárgyaltak a hozzaertok, hogy a térképstandardok miatti eltérések miatt van és alapvetően egy hotfix.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Barátkozz az Orosz zászlóval Csapnál.
Az ukrán nép,ahogy megkapja az első Orosz fizetését,beindulnak az Orosz fejlesztések az Orosz Föderáció,új ukrán nevű oblasztjában,ukrajnai államiság csak rossz emlék lesz,a főnackókat,főkatonákat,főpolitikusokat kitaszik egy magasabb erkélyre integetni ,ahonnan jó nagyot lehet esni,és a problémát meg is oldották.
Pikk-pakk elkészülnek a csövek,sínek,autópályák Záhonyig,és usánkától elbúcsúzunk,legalábbis az EU értelmesebb része,és újra lesz EU-s ipar,mezőgazdaság,forró radiators,gombokért.
Na,szép napot,remélem tetszett a válaszom.
:D
Nem nagy öröm az oroszok szomszédjának lenni. Csaxólok.
Bár mostanában az oroszokkal semmi bajunk (az ukránokkal annál több), jobb, ha van köztünk valaki.
Nekünk az lenne a legjobb, ha letört szarvú Ukrajna maradna köztünk és az oroszok között.
Az már véleményes, hogy jó-e, ha esetleg NATO tag is lenne.