[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 711
28 208
113
Na közben amúgy szültem még egy nagyobb összefoglaló anyagot az ukrán áramhálózatról, annak lehetséges jövőjéről meg arról, hogy miért nem fog tudni érdemben segíteni ebben a kérdésben a Nyugat. Eredetileg a vasút is benne lett volna, de azt majd egy különbe vizsgálom
 

ghullaire

Well-Known Member
2019. május 4.
210
1 717
93
Oké, igaz, a II VH-ig Szlovákiához tartozott Kárpátalja. De akkor is 103 éve nem a mienk.
Ez sem igaz. A békeszerződés valójában 1920-ban volt. 1920-tól 1938-ig volt csehszlovák terület. 1938-ban a déli részét, 1939-ben pedig az egészet visszacsatoltuk. Egészen 1945-ig a mienk volt újra. Tehát csak 96 éven át nem volt magyar fennhatóság alatt. Te se gondolod komolyan, hogy egy kb.1055 éves magyar terület valaha is egy nemlétező népé vagy népeké lesz? 19 év csehszlovák fennhatóság, 46 év szovjet, 31 éves ukrán fennhatóság, ezek állnak szemben 1055 évvel. Persze akik gyökértelenek vagy azt se tudják magukról, hogy micsodák és egyik nap ukránok, másik nap már oroszok vagy lengyelek, azok ezt soha nem fogják megérteni. Te valami ukrán vagy most? Miért próbálod görcsösen az ellenségeink narratíváit súlykolni?
 

comandante

Well-Known Member
2010. május 11.
2 541
5 081
113
Mire gondol? Hazamegy és sepuku? Azért mert a stabil gazdasági eggyüttműködés egyik bástyájának felállításáról szerződtek, ezzel egyben azt is aláírták, hogy szabad a háború? Valahogy nem látom az összefüggést. Minden esetre a kottát felolvasta - tapsvihar.

Zárójel: akkora eltusolást mint az északi vezeték felrobbantása már rég láttam.
Igen, a baromfi azt nyilatkozta volna ki végre kik is robbantottak!
 

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 521
15 029
113
Gyerekek!
TELJESEN MINDEGY, kié volt valamikor is Kárpátalja! Nem ácsingózunk mi rá, mint a lengyelek Nyugat-Ukrajnára!
Viszont ott él ezer éve nem kevés magyar és KÖVETELJÜK nekik azokat a jogokat, amik a XXI. század európai népeinek jár!
Nyelvhasználat, oktatás, kulturális autonómia.
Ha ezek nincsenek, kapják be. Akárkik!
 

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 601
6 030
113
1939-ben pedig az egészet visszacsatoltuk.
.
Nem "visszacsatoltuk", hanem a Mussolini/Hitler-féle bécsi döntések elfogadásával kb eladtuk magunkat a vesztes oldalnak. Nem visszacsatoltuk, hanem visszakaptuk rajtuk keresztül, de nagy ára volt a nagylelkűségnek.
.
A másik, hogy valójában nem Trianonnal vesztettük el ezeket a területeket, hanem már jóval előtte. A szomszédos államok lényegesen nagyobb területeket tartottak megszállva 1919 folyamán, mint amekkorát a nagyhatalmak nekik kívántak juttatni Trianonban, szóval meredeken hangzik, de Trianonnal nem vesztettünk, hanem visszakaptunk!
.
(Mielőtt felháborodsz ezen.... Ha nem hiszed, nézz meg Magyarország térképet 1919-ből, vagy pl gondolj arra, hogy a Tanácsköztársaság egyetlen sikeres hadműveletkisérlete a rövid Északi hadjárat volt 1919 május végén, amit a magyar Vörös Hadsereg a csehek által megszállt felvidéki területek elfoglalásáért indított. És miért kellett inditania ezt a visszafoglaló hadjáratot? Na?? Azért mert akkorra ez a terület már nem is volt a miénk.)
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 899
35 703
113

Az oroszok elfoglalták Szpirnét, Andrejevkát, Ozarjanovkát, Zelenopolyjét: Bahmutnál megtörték az ukrán védelmét, és előrenyomulnak Chasiv Yar felé!​

 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 544
13 596
113
Ha a ruszki azt látja, hogy fegyverrel elérhet valamit, akkor FEGYVERREL LESZ az eszköz céljai eléréséhez.
Ez nem sok jót jelent a világnak.

Vagy SZERINTED a RABLÓ mikor hagy fel a RABLÀSSAL?
;)
Ha megússza, vagy ha levágják a kezét?
:)
Érted már miért támogatja mindenki Ukrajnát a ruszki ellen?
A következő háborúk elkerülése miatt.
Ami a gyerekeid, unokáid jövőjét, életét veszélyezteti Karpatalján, Kelet-kozép Európában.

Ez a háború nem hirtelen háború, ezerszer lett beszélve, ok és okozat, és az Euromajdan okozta ezt a háborút.

  • Aztán a grúzok is sátánista fasisztává válnak hirtelen....

A Kaukázus az ősidők óta Orosz - Török - Iráni hármas által felosztani szándékozott terület

  • De Kazahsztánnak sincs esélye elkerülni az USA sátáni befolyását, biztos, hogy ott is felütné a fejét a fasiszta ideológia.

Közép-Ázsia nyíltan és egyértelműen vitatott terület Kína és Oroszország között. Kínában a Kazahok és társai az Ujgurok sorsára jutnának, addig a Kazahok és társai megmaradnak szomszédságban / klientúrában.

  • És mindenhol USA biolaborok működnének. Gyikemberek által, földalatti NATO parancsnokságok irányítása alatt.....

Az USA is nem tömegpusztító fegyverekre hivatkozva rohanta le Irakot, és tervezte Szíriát, és Iránt, és hozza be az Orosz szálat is ?

ha esetleg lassulna a tempó, helyi atomcsapásokkal támogatva.

Az ilyesfajta hangulatkeltéshez mennyire erőlteted meg magadat ?
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 911
65 888
113
Moszkvai idő szerint!
⏱ Fő események 15.00 órakor:

▪️Az Eurobizottság törölte a videó azon részét, ahol Ursula von der Leyen 100 000 halott ukrán katonáról beszél

▪️Lengyelország előkészíti Lviv, Ivano-Frankivszk és Ukrajna Ternopil régiójának nagy részének annektálását

▪️Az orosz fegyveres erők átvették az ellenőrzést Belogorovka és Pershe Travnya felett Donyeck irányában

▪️Putyin prioritásnak nevezi a reáljövedelem növekedésének elérését Oroszországban, a szegénység és az egyenlőtlenségek csökkentését az országban

▪️Shoigu: 2023-ban kiemelt figyelmet kap a nukleáris erők tőkeépítése.

Medvegyev így kommentálta a helyzetet az ukrán hadsereg veszteségeiről szóló bejegyzés eltávolításával:

"Nyilvánvalóan Washingtonból ütötték fejbe a nénit, nincs EU, van 51-es állam."

T 90M Artyemovszk tersegeben.

Kremnaja, szetcsapott ukran pickup, plusz akik vele utaztak kb 5-6 fő.

Ukran Mtlb eg a Lancet talalat utan.
 

senkineksenkije

Well-Known Member
2020. november 22.
545
4 957
93
Ha lenne fogalmad arról, hogy mi is az asszimetrikus és konvencioális háború nem mondanád ezt. Nyugat is belesüppedt egy asszimetrikus háborúba Afganisztánba.



más;

Ursula mama megint nagyot ment.
Ezért nem különbözik a nyugati banda és a mondvacsinált demokratikus jogállami banda egy putyini vagy bármely aritorer vezetőtől.

Ezek is megcsinálhatnak bármit bármely állammal, ezektől sincs biztonságban senki , még ha nem is katonai támadás is. Lophatnak szakciózhatnak, zsarolhatnak, ha jogtalan akkor jogot alkotnak rá.

Azért ne menjünk el egy pici pongyolaság mellett. Most Ursula a jól és megbízhatóan tájékozott legfelsőbb vezetője egy világrésznek vagy sajnos igaz, hogy csak egy nyugati kvótanő. Tudtommal valami köze volt a katonasághoz.
Először a Telex szövegénél akadtam meg:
Von der Leyen azt mondta: „Becslések szerint eddig több mint 20 ezer civil és több mint 100 ezer ukrán katonatiszt vesztette életét a háborúban.”

Gyorsan rákerestem a forrásra, ott ugyanaz. "It is estimated that more than 20,000 civilians and more than 100,000 Ukrainian military officers have been killed so far."

Azután megláttam a videót, no mondom itt az eredeti. Bizony 0,17 percnél a saját becses szájával mondja ki a már fentiekben leírtakat. Akkor most mi van?
A videó feletti szövegben 100000 katona van írva, de a felvételen és a videó feliratánál katonatiszt van.

Nem csodálkozok, hogy az EU-t a hülyék és a politikai elfekvőből összegyűjtött selejtek gyülekezetének tartják. Ráadásul milyen jól meg vannak fizetve.
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 916
16 863
113

Orosz külügy: legitim célpontok a Kijev által használt amerikai műholdak​


2022. NOVEMBER 30. - 13:58

Az orosz hadsereg legitim célpontjaivá válhatnak az ukrán hadsereg támogatására használt amerikai műholdak – jelentette ki Vlagyimir Jermakov, a külügyminisztérium fegyverzetellenőrzési osztályának igazgatója a RIA Novosztyi hírügynökség által szerdán közölt interjújában.

„Megerősítjük, hogy az ilyen kvázi polgári infrastruktúra, ha az Oroszország elleni katonai akciókhoz használják fel, teljesen logikusan a válaszcsapás legitim célpontjává válhat” – nyilatkozott a diplomata.

Jermakov szerint a civil műholdak ilyen provokatív használata „legalábbis kérdéseket vet fel a világűrről szóló szerződéssel összefüggésben, amely kizárólag békés célú felhasználást feltételez, és a világközösség részéről megköveteli a legsúlyosabb elítélést”.

Mint mondta, az ukrán haderő támogatására alacsony pályán keringő műholdak konstellációját használják fel, olyan „konkrét, tisztán harci feladatok végrehajtására”, mint az orosz csapatok elhelyezkedésének, mozgási útvonalainak és cselekményeinek feltárása, pilóta nélküli légi járművek irányítása, valamint nagy pontosságú lőszerek célba juttatása.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője az orosz állami Sputnik rádiónak nyilatkozva azt mondta, hogy az Egyesült Államokkal a biztonsági kérdésekről folytatandó tárgyalások ellehetetlenültek a Kijevnek eljuttatott amerikai fegyverszállítások miatt.

Zaharova ezzel magyarázta a hadászati fegyverzetcsökkentési és -korlátozási Új START szerződéssel foglalkozó amerikai-orosz konzultatív bizottság ülésének Moszkva általi elhalasztását.

Rámutatott: az Egyesült Államok még több fegyvert kíván szállítani egy olyan konfliktusövezetbe, amelyben Oroszország közvetlenül érintett. „Vagyis ők szállítani fogják ezeket a fegyvereket, még több vérontásra fogják uszítani a kijevi rezsimet, pénzt fognak kiutalni szélsőséges akciókra a Bankován (a kijevi kormányzati negyedben) székelő, hozzá nem értő emberek égisze alatt, miközben mi egy asztalnál fogunk ülni és megvitatni velük a kölcsönös biztonság kérdéseit?” – fogalmazott Zaharova.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy Moszkva nagyra becsüli a START-ot, és a szerződés megfelel Oroszország és Egyesült Államok közös érdekeinek, de meg kell teremteni a megfelelő feltételeket a megvitatásához. Az orosz külügyminisztérium hétfőn közölte, hogy a START-ról szóló kétoldalú konzultatív bizottság november 29. és december 6. között Kairóban tervezett ülését későbbi időpontra halasztották.

(MTI)
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 960
21 784
113
Gyerekek!
TELJESEN MINDEGY, kié volt valamikor is Kárpátalja! Nem ácsingózunk mi rá, mint a lengyelek Nyugat-Ukrajnára!
Viszont ott él ezer éve nem kevés magyar és KÖVETELJÜK nekik azokat a jogokat, amik a XXI. század európai népeinek jár!
Nyelvhasználat, oktatás, kulturális autonómia.
Ha ezek nincsenek, kapják be. Akárkik!


Kovezzetek meg, de en azert acsingozok itt magamban minden elszakitott magyar foldert. :)
 
W

Wilson

Guest
Mire gondol? Hazamegy és sepuku? Azért mert a stabil gazdasági eggyüttműködés egyik bástyájának felállításáról szerződtek, ezzel egyben azt is aláírták, hogy szabad a háború? Valahogy nem látom az összefüggést. Minden esetre a kottát felolvasta - tapsvihar.

Zárójel: akkora eltusolást mint az északi vezeték felrobbantása már rég láttam.
Nem ők írták alá azt, hogy szabad a háború. de Putyin teljesen jogosan azt a következtetést vonta le, hogy fontosabbak nekik az orosz energiahordozók mint Ukrajna területi integritása, és egy Ukrajna elleni orosz támadás felett az orosz energiahordozókért cserébe szemet fognak hunyni, hiszen ezt tették a Krím oroszok által történő annektálása esetében is.

Más....


Ukrenergo: hiány az energiarendszerben - 27%, fogyasztási korlátokat adtak az oblenergosoknak​


2022. november 30., szerda, 11:41


November 30-án, szerdán 11:00-kor az áramtermelők adják Ukrajnában az áramfogyasztás 73%-át, a kapacitáshiány 27%.

Ezt állította az "Ukrenergo".

„Fokozatosan növekszik a termelőkapacitás, ami lehetővé teszi az energiarendszer hiányának némi csökkentését.

Minden elosztórendszer-üzemeltető (oblenergos) régiónként kapott fogyasztási korlátokat. A fogyasztási határértékek túllépése vészleállítást igényel a hálózat túlterhelésének elkerülése és az energiarendszer egyensúlyának biztosítása érdekében.

Az Ukrenergo emlékeztetett arra, hogy a leállási menetrendeket az oblenergos állítja össze és közvetlenül alkalmazza.

"Ugyanakkor a korlátozásokat egyenletesen kell alkalmazni a fogyasztók között. Az oblenergók listája a linken található " - tette hozzá a cég.

Ukrenergo megjegyezte, hogy az energiarendszer általános hiánya az ország energetikai infrastruktúráját ért hét hullámos orosz rakétacsapás következménye.

"A gazdaságos villamosenergia-felhasználás lehetővé teszi a balesetek megelőzését célzó korlátozások kevésbé alkalmazását, és lehetővé teszi az energetikai mérnökök számára, hogy a megrongálódott létesítmények javítására összpontosítsanak, amelyek minden további rakétatámadással bonyolultabbá válnak" - zárta a társaság.
 

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 165
3 452
113
Oké, igaz, a II VH-ig Szlovákiához tartozott Kárpátalja. De akkor is 103 éve nem a mienk.
Szlovákiához sohasem tartozott Kárpátalja! Csehszlovákia része volt. A II. VH-s szlovák bábállam hitler szüleménye volt.
1939 márciusában visszatért teljesen, majd '44 októberében szovjet megszállás alá került.
Egyébként:
"Az 1938. november 2-ai első bécsi döntés értelmében Kárpátalja déli része is (így Ungvár, Munkács, Beregszász) Magyarországhoz került. 1939. március 15-én a magyar hadsereg megszállta a vidéket, ezzel Kárpátalja egészét Magyarország annektálta. 1944 októberében a szovjet hadsereg foglalta el a vidéket, majd 1945. június 29-én a Szovjetunióhoz csatolták a területet. Ekkor indult meg a kárpátaljai magyarság kitelepítése, illetve deportálása a Gulag táborokba (szerk.: faji alapon!)."
Nincs mit.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 404
46 028
113

2022 eredményei és 2023-as tervek: Shoigu fontos nyilatkozatai​

Szergej Sojgu honvédelmi miniszter november 30-án a minisztérium kollégiumában beszédében fontos információkat közölt a tárca idei munkájának eredményeiről, és nagyszabású terveket közölt 2023-ra.
A különleges hadművelet és a részleges mozgósítás eredményeként megnőttek az államvédelmi renddel (GOZ) szembeni követelmények. Az államvédelmi rendelet hatálya alá tartozó meglévő és új szerződések végrehajtását ebben az évben optimalizálták.
Az államvédelmi megbízás teljesítése 2022-ben legalább 99%, 2023-ban másfélszeresére emelkedik.
A különleges hadművelet során a rakétaerők és a tüzérség új harci alkalmazási módjait tesztelik. Az MLRS "Tornado-S" és a "Malka" önjáró fegyverek használata lehetővé teszi a külföldi rakéta- és tüzérségi rendszerek hatékony eltalálását.
Az orosz hadsereg az NMD során felderítő és csapásmérő rendszereket használ, beleértve a drónokat is.
A részleges mozgósítás során az RF fegyveres erők soraiba besorozott több mint 300 ezer tartalékos két hónapon át vett részt kiképzésen és kiképzésen.
E célból az Orosz Föderáció és Fehéroroszország területén több mint 100 gyakorlópályát és több mint 3000 oktatót vontak be.
A Stratégiai Rakéta Erők (RVSN) öt alakulatában biztosították az új rakétarendszerek telepítéséhez szükséges infrastrukturális létesítmények kiépítését.
2023-ban kiemelt figyelmet fordítanak a stratégiai nukleáris erők érdekében történő építkezésekre – mondta Shoigu.
Источник: https://rusvesna.su/news/1669804122