[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

malleusorbis

Well-Known Member
2022. március 21.
771
7 015
93

Nem tudom, h igaz e. Ha a fordító nem müxik, nagyvonalakban:
"A Pentagonhoz és az amerikai hadiipari komplexumhoz szorosan kötődő RAND Corporation nonprofit globális politikai agytröszt belső tanulmánya szerint az Egyesült Államok tudatosan készült az orosz-ukrán háborúra és az energiaválságra – legalábbis ezt állítja a svéd Nya Dagbladet."
 

oregbogaras

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 433
4 786
113
Oroszországban elgurult néhány embernél a gyógyszer!
https://topwar.ru/209116-kadyrov-ra...04138-vla1-4704-vla-l7-balancer-8080-BAL-8494

Néhány pizsamásnak szúrja a szemét a szakállas orosz katona.
"Az altábornagy szerint a katonának minta kell lennie a polgári lakosság számára, tehát tisztára borotváltnak kell lennie. Sobolev hangsúlyozta, hogy minden, a legintenzívebb harci tevékenységnél mindig lesz 15-20 perc a megjelenés rendbetételére." (Google fordító)
Bevallom, ez nekem fájt. Az fáj hogy ilyen emberek vannak döntési pozíciókban, messze-messze a frontvonaltól. Mi a probléma az orosz hadsereggel. Ez a hozzáállás! Hogy ez ebben a szituációban ez felvetődik.

Egyszeri pk-m mondta: "Egy harci feladatot végrehajtó katona egyen, aludjon, sza..jon amikor ideje van rá, tisztálkodjon ha lehetősége van rá!" Pedig ez csak gyakszi volt még az átkos MN-ben.

De ez is megtörtént!
Istenem! Magyar Néphadsereg anno:
-Katona menjen és borotválkozzon meg!
-Jelenetem riadó van!
-Parancsot kapott!
 

Vipera kapitány

Well-Known Member
2021. május 11.
940
8 105
93

Te lehet meg az otthoni nacionalistáid is, de én meg ismerek rengeteg ukránt (nem kamu), akik itt dolgoznak és folyamatosan beszélik egymás közt meg nekünk is, hogy ők meg az USA-ra (szerintem meg inkább az angolszászokra) dühösek!!! Ez így van! Nem szeretik az oroszokat, de mindegyik azt mondja, hogy az USA jól megkeverte a sz@rt ukrajnában még "kistérségi" szinten is politikai tisztogatások és "fejmosások" voltak a 2010-es évek végétől! Már akkor beindult a fiatalok fejmosása fanatizálása is és ezt már a háború előtt beszélték egymásközt hogy ráküldik őket az oroszokra és, hogy ebből még baj lesz (micsoda paradoxon USA és a szélsőségesek szövettsége :) de hát láttunk ilyet az arab tavasz után is). Pedig eddig is szabadok voltak es oda utaztak ott dolgoztak ahol akartak és már oroszoktól független vezetés volt hatalmon ezek amúgy le se sz.rták az oroszokat! Milyen érdekes, hogy egyik sem az oroszokat szapulja pedig idegen országba kenyszerült kiszolgáltatva.
Nekünk meg rohadt hálásak, dolgoznak, jól keresnek (2018ban egy viszonyleg jól kereső fővárosi Kijevi fizetése volt kb. 110 ezer forint, amikor nálunk 270 ezret is megkerestek jobban, mint egy magyar, mert nem volt annyi adóelvonás és küldtek haza a családnak is) tisztelettel egyenlőként bánnak velünk, normálisak tiszták és nem nackók és az évek alatt látni, hogy ezt nem csak megjátszák. Ja és már kb. 6 éve itt vannak nem mentek nyugatra, mert ott "sok a közel-keleti". Szóval ezt kedves "szakértő" a saját szétmenekült népeddel beszéld meg. Erről írunk már hónapok óta, hogy nem gyülölünk egy teljes népet, hanem azt a garnitúrát amely az USA-val és az agymosott fanatistáival lenullázta Európát.

Szóval nekem ne mondja meg senki, hogy "szerinte"mit akarnak az ukránok! Azt elárulhatom, nem egy ilyen háborút külső nyomásra kiprovokálni az oroszokkal.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 894
30 651
113
"A fehérorosz védelmi minisztérium január 19-én közzétett felvételein Kh-35U cirkálórakétákkal felfegyverzett orosz Szu-34-es vadászbombázókat láttak Fehéroroszországban közös légi gyakorlatokra."
 

OhioNurse

Well-Known Member
2020. szeptember 14.
1 540
8 863
113
Állítólag
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 395
45 944
113

“Elfogadhatatlan, ami Kárpátalján történik” - Novák Katalin levelet írt Zelenszkijnek, de nem kapott választ​

“Az ami most Kárpátalján történik, az elfogadhatatlan, függetlenül a háborútól is. Nem tudjuk szó nélkül tűrni, hogy eltávolítják a különböző épületekről a magyar zászlókat” - jelentette ki Novák Katalin. A horvát elnökkel közös sajtótájékoztatóján azt is elárulta: levelet írt a kijevi látogatása után Zelenszkijnek, de nem kapott választ.
...

Ukrán médiaforrások: „Scholz kancellár egy patkány” (FOTÓ)​

A legnagyobb gyűlölködő ukrán információs források sértő karikatúrát közölnek Olaf Scholz német kancellárról, akit patkányként ábrázolnak.
Így reagáltak a nácik a kijevi NATO-harckocsik szállításának befagyasztására, amelyet Boris Pistorius német védelmi miniszter jelentett be ma egy ramsteini találkozót követően.
„[Németország védelmi minisztere, - kb. RV] Azt mondja , Scholzé lesz az utolsó szó . Nos, érted az ötletet” – áll a rajzfilm feliratában.
Источник: https://rusvesna.su/news/1674225006

Estére kiderült, hogy Németország már nem ellenzi, hogy Lengyelország Leopard tankokat küldjön Ukrajnába.

Lengyelország Németország engedélye nélkül szállíthat át Leopard tankokat Ukrajnának – erősítette meg ma a német kormányszóvivő.
Lengyelországot nyíltan a konfliktus harmadik felévé teszik .

Van ember, aki tudja, hogy éppen milyen olajat vásárolt?

Hogyan szállítanak olajat Oroszországból egy német

finomítóba , megkerülve az európai szankciókat . A 100 ezer tonnás rakományt tartályhajóval szállítják a lengyel kikötőbe, majd a lengyel vezetékrendszeren keresztül Schwedtbe még e hónap vége előtt. A korábbi megállapodásoknak megfelelően februártól nagyobb mennyiségek szállítását tervezik Gdanskon keresztül.
...
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
"A fehérorosz védelmi minisztérium január 19-én közzétett felvételein Kh-35U cirkálórakétákkal felfegyverzett orosz Szu-34-es vadászbombázókat láttak Fehéroroszországban közös légi gyakorlatokra."
Míg az eredeti verzió csak egy hajóellenes rakéta volt, az új változathoz szárazföldi támadási képességet adtak. Ez megmagyarázza, hogy miért küldték a rakétát a közös gyakorlatokra Fehéroroszországba, egy szárazföldi országba.
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 709
28 202
113
Reuters livestreamben most hangzott el, hogy se Leot se Abramset egyelőre nem kapnak az ukránok
 

Dalco Olmo

Well-Known Member
2022. március 21.
321
2 950
93
Rovno – „távfűtési népirtás” és tisztogatások hazugságvizsgálóval

Dmitrij Kovalevics, Ukraina.ru, 2023. január 18. (saját fordítás)

https://ukraina.ru/20230118/1042735539.html


A nyugat-ukrajnai Rovnói területen a médiát és az állam képviselőit egyaránt rendkívül aggasztják a január 16-án Belorussziában megkezdett hadgyakorlatok.

A légiriadó szirénái minden nap megszólalnak a régióban, ahogy rögzítik egy-egy gyakorlatozó repülőgép felszállását Belorussziában. Eközben a régió északi részén folyik a határmenti erődítések kiépítése. Vitalij Koval kormányzó azzal érvel, hogy ezeket több éve tervezték, ezzel is demonstrálva felkészülésüket az akár évekig is tartó konfliktusra.

Koval szerint a teljes határövezetet aláaknázták, a mocsarak kivételével, de az esetleges mocsarakon keresztüli offenzívát őrültségnek tartja.

Az ukrán katonaság Poleszjében a közelmúltban is kifejezte háláját a hódoknak, mivel azok gátakat építettek a vidéken, ezzel növelve a vizes élőhelyek területét. Bár korábban az erdészek rendszeresen lerombolták a hódgátakat és kitisztították a folyómedreket, erre 2022-ben nem került sor. A nacionalista média azonnal "Ukrajna védelmezői" közé sorolta az állatokat.

Koval kormányzót csak a terület Belorussziával határos Dubrovicai járásban található Prikladnyiki és Gorogyiscse falvak környékének útjai aggasztják. A kormányzó ezeket utakat egy új északi offenzíva lehetséges helyszínének tekinti.

„Ezek a legfontosabb országutak a legveszélyesebbek potenciálisan. De a mi oldalunkról tökéletesen védve vannak” – nyilatkozta a kormányzó január 16-án.

A másik objektum, mely körül erődítéseket építenek, a Rovnói Atomerőmű.

„Varas (2015-ig Kuznyecovszk, a ford.) város védelme, ahol a Rovnói Atomerőmű található, és magának az erőműnek a védelme prioritást élvez. Ma az Ukrán Fegyveres Erők egységei, a határőrség, a nemzetőrség, a rendőrök és az SzBU egységei dolgoznak ott. A védelmi vonal sem egy, sem két hónapja nem volt olyan erős, mint most” – mondja Koval.

A Rovnói Atomerőmű Ukrajna villamosenergia-termelésének 11 %-át, vagy az összes ukrán atomerőmű által termelt villamos energia egyötödét állítja elő. A régióban azonban az áramellátás hiányos: itt csak napi 12 órán keresztül van áramszolgáltatás, bár ez is több, mint Kijevben, Dnyepropetrovszkban vagy Harkovban.

Január 17-én egy, a NAÜ szakértőiből álló csoport érkezett az atomerőműhöz, hogy technikai segítséget nyújtson és javítsa az erőmű biztonságát.

A tarifaemelési moratórium ellenére a Rovnói Területi Tanács képviselői a napokban szavazni kívánnak a fűtési díjak, valamint a melegvíz díjának 106 %-os emeléséről. Ez különösen a vállalkozók körében okoz elégedetlenséget, akik számára a gáz és a fűtés díja már most is a lakossági árszint nyolcszorosa.

A Rovnoteploenergo tavaly év vége óta behajtókat alkalmaz a vállalkozók adósságának begyűjtésére. Maguk az üzletemberek időről időre gyűléseket tartanak a városi tanács és a területi tanács mellett, és "távfűtési népirtást" emlegetnek a régió vállalkozásai ellen, a távfűtési vállalat szervezésében.

Az erődítmények mellett az ukrán hadsereg csalikat is elhelyez a fehérorosz határ mentén – tüzérségi állványok és katonai felszerelések makettjeit. A terület kormányzója, Koval is aktívan sürgeti a térség lakosságát, hogy írjanak alá egy petíciót, amelyben követelik az Oroszországi Föderáció kizárását az ENSZ Biztonsági Tanácsából, annak ellenére, hogy ezek a petíciók jogi szempontból érvénytelenek.

A rovnói médiában naponta jelennek meg újabb és újabb gyászüzenetek a régióból származó ukrán katonák haláláról. Ez elsősorban a rovnói 14. különálló lövészzászlóalj katonáit érinti, akik Artyomovszk (Bahmut) és Toreck közelében tartják a védelmet.

A Belorusszia területéről a Rovnói terület felé várható offenzívára számítva a határ menti városok és falvak valamennyi lakosát ellenőrzik.

Összességében a Rovnói, Zsitomiri és Volhíniai területeken az Országos Rendőrség 345 ezer embert vizsgált meg az Oroszország vagy Belorusszia iránti rokonszenv gyanújával, valamint az ezen országok állampolgáraival történt kapcsolatfelvétel miatt. A gyanús személyeket poligráffal vizsgálták meg.

Mintegy 100 ilyen „gyanús” ukrán állampolgárt, akik nem mentek át a poligráfos vizsgálaton, átadtak az SzBU-nak, további sorsuk ismeretlen.


Megjegyzés: Az egyes topicokat figyelve kirajzolódik előttem itt a fórumon egyfajta „purista” irányvonal, mely szerint minden, ami nem kapcsolódik közvetlenül a haditechnikához, offtopicnak számít a HTKA-n. Ennek a topicnak a moderálása is mutatja, hogy a szomszédunkban zajló, a Magyarország jövőjét is meghatározó konfliktusról szóló diskurzus finoman szólva is akadályokba ütközik – „gúzsba kötve táncolás” folyik, mint annyiszor a történelemben.

Ezért is gondolkoztam el azon, van-e értelme a hátországban zajló folyamatokról (melyek csak a kitiltást érő, n-nel kezdődő jelzővel írhatóak le) orosz szemszögből beszámoló cikkek további fordításának. Nem haditechnika, a konkrét harci cselekményekhez sem kapcsolódik. Nem pártatlan, kifejezetten elfogult az ukrajnai rezsim ellen, melynek igazi arcát, aki akarta, 9 év alatt már felismerhette, aki még mindig nem hajlandó erre, annak már úgyis mindegy.

Végül arra jutottam, hogy kordokumentumként továbbra is van értelme megmutatni, hogy folyik a mindennapi „élet” egy egykor 45, ma talán 20-25 milliós, a Szovjetunió második testvérnépétől a „vad mezőkig” züllesztett, az atlantisták által a harmadik világháború próbaterepévé változtatott ország kivéreztetése során Kárpátaljától Harkovig, Ogyesszától Rovnóig 2022-23-ban. Tőlem telhetően rászánom az időt és az energiát 2023-ban is.


Sajnos ezek a hátországi tudósítások is egyre gyérebben csordogálnak és egyre rövidebbek. Az ukrajnai Majdan-rezsim igazi bűnlajstromát csak évek múlva ismerhetjük majd meg, remélhetőleg egy új nürnbergi per dokumentációjaként.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 395
45 944
113

Somkuti Bálint: Még jobb nehézfegyvereket kaphat Ukrajna​


Kissinger davosi beszéde a háború folytatását készíti elő? - Vukics Ferenc​


A brit hírszerzés felébredt: a Wagner-csoport az ukrajnai orosz hadműveletek meghatározó szereplőjévé vált​

A Wagner nevű orosz zsoldosmilícia az ukrajnai orosz hadműveletek meghatározó szereplőjévé vált – áll a brit katonai hírszerzés pénteken ismertetett helyzetértékelésében.
A londoni védelmi minisztérium által közzétett hírszerzési összefoglaló szerint szinte biztos, hogy
a Wagner-csoport Ukrajnában harcoló fegyvereseinek száma most már eléri az 50 ezret.
A brit katonai hírszerzés felidézi, hogy az orosz állami nyilvántartás adatai szerint a Wagner-csoport tavaly decemberben formálisan jogi személyként bejegyeztette magát, bár alaptevékenységeként a vezetői tanácsadást jelölte meg, harci tevékenységről nem esik szó a bejegyzésben.
Egyelőre nem egyértelmű, hogy a “Wagner Centre” nevű vállalatot milyen mértékben vonják majd be a Wagner katonai tevékenységének irányításába. A katonai magánvállalkozások továbbra is illegálisak Oroszországban, annak ellenére, hogy hosszú ideje szó van a törvény módosításáról – áll a brit katonai hírszerzés pénteki beszámolójában.
A szolgálat szerint a Wagner tulajdonosa, Jevgenyij Prigozsin valószínűleg részben a vállalatainak juttatott, magasra árazott állami megbízatásokból finanszírozza a csoport működését.
Prigozsin csak szeptemberben ismerte el, hogy ő alapította a Wagnert, októberben már meg is nyílt a csoport fényűző központja Szentpéterváron. A szerveződés hivatalos bejegyeztetésének valószínű célja Prigozsin üzleti haszonszerzésének maximalizálása és a mindinkább előtérbe kerülő szervezet legalizálási folyamatának előmozdítása – áll a brit katonai hírszerzés pénteki elemzésében.

Ukrajna az Egyesült Államokkal közösen dolgoz ki katonai terveket​

Ukrajna az Egyesült Államokkal együtt most katonai műveleti terveket dolgoz ki. Ezt nyilatkozta Milley, az Egyesült Államok vezérkari főnökeinek egyesületének vezetője.
„Meglátjuk, mi lesz, felszerelést és kiképző személyzetet szállítunk. Ukrajna terveket készít. Ukrajna katonai vezetése megvitatta velem ezeket a terveket. Ezek a tervek jelenleg kidolgozás alatt állnak. Lássuk, mi lesz a vége” – mondta.
Источник: https://rusvesna.su/news/1674235547

Az Egyesült Államok arra kéri Kijevet, hogy "még ne haladjon előre" - Reuters.

Az ügynökség szerint magas rangú amerikai tisztviselők azt tanácsolják Ukrajnának, hogy "tartózkodjon az orosz erők elleni jelentős offenzíva megindításától mindaddig, amíg az utolsó amerikai fegyverszállítmányt meg nem kapják és a katonai személyzetet ki nem képezik".
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
5 998
41 586
113

tomippo

Well-Known Member
2016. május 16.
3 306
10 218
113
75hZ8rY.jpg
 
W

Wilson

Guest

Az Egyesült Államok azt tanácsolja Ukrajnának, hogy halasszák el a tervezett ellentámadást - Fehér Ház​


2023. január 20., péntek, 19:58


3d61318-white-house--getty-.jpg


Fehér Ház, fotó: Getty Images

Magas rangú amerikai tisztviselők azt tanácsolják Ukrajnának, hogy várja meg az orosz erők elleni jelentős offenzíva megindítását, amíg meg nem kapja az utolsó adag amerikai fegyvert, és csapatai megkapják a megfelelő kiképzést.

Ezt egy pénteki tájékoztatón mondta az amerikai elnöki adminisztráció egyik magas rangú tisztviselője – írja a European Truth a Reutersre hivatkozva .

Hozzátette: az Egyesült Államok tárgyalásai Ukrajnával az esetleges ellentámadásokról annak érdekében zajlanak, hogy az ukránok először elegendő időt töltsenek az amerikai fél által biztosított legújabb fegyverek kiképzésével.

A névtelenséget kérő (újságírók egy kis csoportjának) tisztviselő azt is elmondta, hogy az Egyesült Államok kitart azon döntése mellett, hogy nem szállít M1 Abrams tankokat Ukrajnának, mert drágák és nehezen karbantarthatók.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, aki részt vett a Ramstein formátum találkozóján, korábban üdvözölte az új ukrajnai fegyverszállításokról szóló híreket. Szerinte ez a támogatás nem csak lehetővé teszi az ukránok számára, hogy megvédjék magukat az újabb orosz offenzívákkal szemben, hanem azt is , hogy saját offenzívát indítsanak a terület visszafoglalására.

Az amerikai hadsereg egyesített vezérkari főnökeinek elnöke, Mark Milley tábornok ugyanakkor úgy véli , hogy idén nagyon nehéz lesz katonai eszközökkel kiszorítani az oroszokat Ukrajna megszállt területeiről.

"A frontvonal Harkovtól Hersonig tart, és többé-kevésbé statikus, kivéve Soledart, Bahmutot. Ez egy hatalmas terület, és sok orosz erő megszállta Ukrajnát" - mondta Milli.

Csütörtökön az Egyesült Államok további 2,5 milliárd dolláros katonai segélyt jelentett be Ukrajnának. A csomagban több páncélozott jármű és lőszer is szerepel majd.




Reuters livestreamben most hangzott el, hogy se Leot se Abramset egyelőre nem kapnak az ukránok



15 ország tárgyalt a Leopardok Ukrajnába küldéséről, de nem született döntés – a lengyel védelmi minisztérium...​


2023. január 20., péntek, 18:35


Mariusz Blaszczak lengyel védelmi miniszter a Ramstein formátumú németországi találkozó után megerősítette, hogy nem született döntés a Leopard tankok Ukrajnának történő szállításáról.

A miniszter sajtótájékoztatón tett nyilatkozatát a Onet lengyel kiadása idézi – írja az European Pravda .

"A találkozó során egy 15 országból álló csoportban beszélgettünk, amelyek Leopard harckocsikat használnak. Szeretnénk létrehozni egy ország koalíciót, hogy Ukrajnát ezekkel a harckocsikkal szereljék fel. Nem születtek döntések, megállapodtunk a további találkozókról" - mondta Blaschak.

A lengyel védelmi minisztérium vezetőjét Boris Pistorius német védelmi miniszter szavairól kérdezték, aki korábban azt mondta, hogy "nincs konszenzus a Leopard szállítását illetően". Az újságírók megkérdezték Blaschakot, mely országok támogatják és melyek ellenzik a Leopardok Ukrajnába küldését.

"Egy idő után kétoldalú megbeszéléseket folytatok német kollégámmal, és felteszem ezt a kérdést" - válaszolta Blaschak.

Elmondása szerint a megbeszélésen Pistorius miniszter elmondta, hogy második napja ő a miniszter, így a tankokkal kapcsolatban még nem tudott következtetéseket levonni. De Blashak kifejezte meggyőződését, hogy "a koalíció létrehozása sikeres lesz".

Szólt a tárgyalások egyéb részleteiről is, megjegyezve, hogy a miniszterek egy esetleges orosz offenzíváról tárgyaltak.

"Beszéltünk az orosz birodalmi politikából fakadó fenyegetésekről. Új támadásra számíthatunk Ukrajna ellen. Folyamatosan felidézem azt a tényt, hogy a Kreml uralkodója megpróbálja helyreállítani a gonosz birodalmát, ami természetesen nem áll meg, ha elindul. elfoglalni Ukrajnát, és tovább akar menni. Mindent meg kell tennünk az ukránok támogatásáért, hogy a háború ne terjedjen át az észak-atlanti szövetség területére" – mondta Blaschak.

Arról is beszélt, hogy Lengyelország milyen támogatást fog nyújtani az ukrán csapatoknak.

Szerinte Lengyelország március végéig képes lesz dandárszintre felszerelni és kiképezni az ukrán katonákat.

Hozzátette: ehhez gyalogsági harcjárműveket és T-72-es harckocsikat használnak majd, a lengyel hadsereg pedig nyugati felszerelést kap.

Mint ismert, Ukrajna nyugati partnerei nyomást gyakorolnak Berlinre, hogy adjon zöld utat legalább a német gyártmányú harckocsik reexportjának, erről pénteken tárgyalásokat is folytattak az amerikai Ramstein légibázison.

Boris Pistorius német védelmi miniszter szerint azonban nem született döntés az ukrajnai harckocsik szállításáról .

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök korábban utalt arra, hogy Varsó Berlin beleegyezése nélkül átadhat egy német gyártmányú tankokból álló társaságot Ukrajnának, ha túl sokáig vár a jóváhagyásra.





Még küzdenünk kell a tankok szállításáért - Zelensky a "Rammsteinről"....​


2023. január 20., péntek, 20:22



1b04d21-----.jpg

fotó: OP


Volodimir Zelenszkij elnök Ukrajna szövetségeseinek rendes találkozóját követően a ramsteini támaszponton leszögezte, hogy Ukrajnának továbbra is küzdenie kell a modern harckocsik szállításáért.

Forrás: Zelenszkij videóüzenete

"Ma van a Rammstein-nap – és védelmi hírek Ukrajna számára, amit diplomáciai maratonunk hétről hétre hoz. Nem mindig lehet nyilvánosan bejelenteni, hogy a Rammstein formátum miről beszél. Ez egy zárt vita – és ennek így kell lennie. így.

Általánosságban elmondható, hogy a mai Rammstein meg fogja erősíteni az ellenálló képességünket. A partnerek hozzáállásukban elviekben – támogatni fogják Ukrajnát, amennyire a győzelmünkhöz szükséges.

Igen, még küzdenünk kell a modern harckocsik utánpótlásáért, de napról napra világossá tesszük, hogy nincs alternatívája annak, hogy döntést kell hozni a harckocsikról."