[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 636
48 341
113

Somkuti Bálint: Még jobb nehézfegyvereket kaphat Ukrajna​


Kissinger davosi beszéde a háború folytatását készíti elő? - Vukics Ferenc​


A brit hírszerzés felébredt: a Wagner-csoport az ukrajnai orosz hadműveletek meghatározó szereplőjévé vált​

A Wagner nevű orosz zsoldosmilícia az ukrajnai orosz hadműveletek meghatározó szereplőjévé vált – áll a brit katonai hírszerzés pénteken ismertetett helyzetértékelésében.
A londoni védelmi minisztérium által közzétett hírszerzési összefoglaló szerint szinte biztos, hogy
a Wagner-csoport Ukrajnában harcoló fegyvereseinek száma most már eléri az 50 ezret.
A brit katonai hírszerzés felidézi, hogy az orosz állami nyilvántartás adatai szerint a Wagner-csoport tavaly decemberben formálisan jogi személyként bejegyeztette magát, bár alaptevékenységeként a vezetői tanácsadást jelölte meg, harci tevékenységről nem esik szó a bejegyzésben.
Egyelőre nem egyértelmű, hogy a “Wagner Centre” nevű vállalatot milyen mértékben vonják majd be a Wagner katonai tevékenységének irányításába. A katonai magánvállalkozások továbbra is illegálisak Oroszországban, annak ellenére, hogy hosszú ideje szó van a törvény módosításáról – áll a brit katonai hírszerzés pénteki beszámolójában.
A szolgálat szerint a Wagner tulajdonosa, Jevgenyij Prigozsin valószínűleg részben a vállalatainak juttatott, magasra árazott állami megbízatásokból finanszírozza a csoport működését.
Prigozsin csak szeptemberben ismerte el, hogy ő alapította a Wagnert, októberben már meg is nyílt a csoport fényűző központja Szentpéterváron. A szerveződés hivatalos bejegyeztetésének valószínű célja Prigozsin üzleti haszonszerzésének maximalizálása és a mindinkább előtérbe kerülő szervezet legalizálási folyamatának előmozdítása – áll a brit katonai hírszerzés pénteki elemzésében.

Ukrajna az Egyesült Államokkal közösen dolgoz ki katonai terveket​

Ukrajna az Egyesült Államokkal együtt most katonai műveleti terveket dolgoz ki. Ezt nyilatkozta Milley, az Egyesült Államok vezérkari főnökeinek egyesületének vezetője.
„Meglátjuk, mi lesz, felszerelést és kiképző személyzetet szállítunk. Ukrajna terveket készít. Ukrajna katonai vezetése megvitatta velem ezeket a terveket. Ezek a tervek jelenleg kidolgozás alatt állnak. Lássuk, mi lesz a vége” – mondta.
Источник: https://rusvesna.su/news/1674235547

Az Egyesült Államok arra kéri Kijevet, hogy "még ne haladjon előre" - Reuters.

Az ügynökség szerint magas rangú amerikai tisztviselők azt tanácsolják Ukrajnának, hogy "tartózkodjon az orosz erők elleni jelentős offenzíva megindításától mindaddig, amíg az utolsó amerikai fegyverszállítmányt meg nem kapják és a katonai személyzetet ki nem képezik".
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
6 607
44 914
113

tomippo

Well-Known Member
2016. május 16.
3 321
10 358
113
75hZ8rY.jpg
 
W

Wilson

Guest

Az Egyesült Államok azt tanácsolja Ukrajnának, hogy halasszák el a tervezett ellentámadást - Fehér Ház​


2023. január 20., péntek, 19:58


3d61318-white-house--getty-.jpg


Fehér Ház, fotó: Getty Images

Magas rangú amerikai tisztviselők azt tanácsolják Ukrajnának, hogy várja meg az orosz erők elleni jelentős offenzíva megindítását, amíg meg nem kapja az utolsó adag amerikai fegyvert, és csapatai megkapják a megfelelő kiképzést.

Ezt egy pénteki tájékoztatón mondta az amerikai elnöki adminisztráció egyik magas rangú tisztviselője – írja a European Truth a Reutersre hivatkozva .

Hozzátette: az Egyesült Államok tárgyalásai Ukrajnával az esetleges ellentámadásokról annak érdekében zajlanak, hogy az ukránok először elegendő időt töltsenek az amerikai fél által biztosított legújabb fegyverek kiképzésével.

A névtelenséget kérő (újságírók egy kis csoportjának) tisztviselő azt is elmondta, hogy az Egyesült Államok kitart azon döntése mellett, hogy nem szállít M1 Abrams tankokat Ukrajnának, mert drágák és nehezen karbantarthatók.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, aki részt vett a Ramstein formátum találkozóján, korábban üdvözölte az új ukrajnai fegyverszállításokról szóló híreket. Szerinte ez a támogatás nem csak lehetővé teszi az ukránok számára, hogy megvédjék magukat az újabb orosz offenzívákkal szemben, hanem azt is , hogy saját offenzívát indítsanak a terület visszafoglalására.

Az amerikai hadsereg egyesített vezérkari főnökeinek elnöke, Mark Milley tábornok ugyanakkor úgy véli , hogy idén nagyon nehéz lesz katonai eszközökkel kiszorítani az oroszokat Ukrajna megszállt területeiről.

"A frontvonal Harkovtól Hersonig tart, és többé-kevésbé statikus, kivéve Soledart, Bahmutot. Ez egy hatalmas terület, és sok orosz erő megszállta Ukrajnát" - mondta Milli.

Csütörtökön az Egyesült Államok további 2,5 milliárd dolláros katonai segélyt jelentett be Ukrajnának. A csomagban több páncélozott jármű és lőszer is szerepel majd.




Reuters livestreamben most hangzott el, hogy se Leot se Abramset egyelőre nem kapnak az ukránok



15 ország tárgyalt a Leopardok Ukrajnába küldéséről, de nem született döntés – a lengyel védelmi minisztérium...​


2023. január 20., péntek, 18:35


Mariusz Blaszczak lengyel védelmi miniszter a Ramstein formátumú németországi találkozó után megerősítette, hogy nem született döntés a Leopard tankok Ukrajnának történő szállításáról.

A miniszter sajtótájékoztatón tett nyilatkozatát a Onet lengyel kiadása idézi – írja az European Pravda .

"A találkozó során egy 15 országból álló csoportban beszélgettünk, amelyek Leopard harckocsikat használnak. Szeretnénk létrehozni egy ország koalíciót, hogy Ukrajnát ezekkel a harckocsikkal szereljék fel. Nem születtek döntések, megállapodtunk a további találkozókról" - mondta Blaschak.

A lengyel védelmi minisztérium vezetőjét Boris Pistorius német védelmi miniszter szavairól kérdezték, aki korábban azt mondta, hogy "nincs konszenzus a Leopard szállítását illetően". Az újságírók megkérdezték Blaschakot, mely országok támogatják és melyek ellenzik a Leopardok Ukrajnába küldését.

"Egy idő után kétoldalú megbeszéléseket folytatok német kollégámmal, és felteszem ezt a kérdést" - válaszolta Blaschak.

Elmondása szerint a megbeszélésen Pistorius miniszter elmondta, hogy második napja ő a miniszter, így a tankokkal kapcsolatban még nem tudott következtetéseket levonni. De Blashak kifejezte meggyőződését, hogy "a koalíció létrehozása sikeres lesz".

Szólt a tárgyalások egyéb részleteiről is, megjegyezve, hogy a miniszterek egy esetleges orosz offenzíváról tárgyaltak.

"Beszéltünk az orosz birodalmi politikából fakadó fenyegetésekről. Új támadásra számíthatunk Ukrajna ellen. Folyamatosan felidézem azt a tényt, hogy a Kreml uralkodója megpróbálja helyreállítani a gonosz birodalmát, ami természetesen nem áll meg, ha elindul. elfoglalni Ukrajnát, és tovább akar menni. Mindent meg kell tennünk az ukránok támogatásáért, hogy a háború ne terjedjen át az észak-atlanti szövetség területére" – mondta Blaschak.

Arról is beszélt, hogy Lengyelország milyen támogatást fog nyújtani az ukrán csapatoknak.

Szerinte Lengyelország március végéig képes lesz dandárszintre felszerelni és kiképezni az ukrán katonákat.

Hozzátette: ehhez gyalogsági harcjárműveket és T-72-es harckocsikat használnak majd, a lengyel hadsereg pedig nyugati felszerelést kap.

Mint ismert, Ukrajna nyugati partnerei nyomást gyakorolnak Berlinre, hogy adjon zöld utat legalább a német gyártmányú harckocsik reexportjának, erről pénteken tárgyalásokat is folytattak az amerikai Ramstein légibázison.

Boris Pistorius német védelmi miniszter szerint azonban nem született döntés az ukrajnai harckocsik szállításáról .

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök korábban utalt arra, hogy Varsó Berlin beleegyezése nélkül átadhat egy német gyártmányú tankokból álló társaságot Ukrajnának, ha túl sokáig vár a jóváhagyásra.





Még küzdenünk kell a tankok szállításáért - Zelensky a "Rammsteinről"....​


2023. január 20., péntek, 20:22



1b04d21-----.jpg

fotó: OP


Volodimir Zelenszkij elnök Ukrajna szövetségeseinek rendes találkozóját követően a ramsteini támaszponton leszögezte, hogy Ukrajnának továbbra is küzdenie kell a modern harckocsik szállításáért.

Forrás: Zelenszkij videóüzenete

"Ma van a Rammstein-nap – és védelmi hírek Ukrajna számára, amit diplomáciai maratonunk hétről hétre hoz. Nem mindig lehet nyilvánosan bejelenteni, hogy a Rammstein formátum miről beszél. Ez egy zárt vita – és ennek így kell lennie. így.

Általánosságban elmondható, hogy a mai Rammstein meg fogja erősíteni az ellenálló képességünket. A partnerek hozzáállásukban elviekben – támogatni fogják Ukrajnát, amennyire a győzelmünkhöz szükséges.

Igen, még küzdenünk kell a modern harckocsik utánpótlásáért, de napról napra világossá tesszük, hogy nincs alternatívája annak, hogy döntést kell hozni a harckocsikról."

 

Vipera kapitány

Well-Known Member
2021. május 11.
940
8 155
93
"Ma van a Rammstein-nap – és védelmi hírek Ukrajna számára, amit diplomáciai maratonunk hétről hétre hoz. Nem mindig lehet nyilvánosan bejelenteni, hogy a Rammstein formátum miről beszél. Ez egy zárt vita – és ennek így kell lennie. így.
Igen, és erről szeretnék én is megemlékezni! Ha már Rammstein.

Zseniális magaslabda. Tökéletesen visszaadja a Rammstein a mostani ukrajnai helyzetet:


Nézzed és lásd! Értelmezd!
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
9 245
37 099
113
Pushilin azt mondta, hogy Artemovszkban az orosz erők közel állnak a hadműveleti bekerítéséhez
A városért vívott csatákban nagy jelentőségű Soledar felszabadítása, amint azt a Honvédelmi Minisztérium a múlt héten bejelentette. A minisztérium hangsúlyozta, hogy ez lehetővé teszi, hogy az Artemovszkban tartózkodó ukrán csapatokat elzárják az utánpótlástól, majd katlanba zárják.
 

Morishima

Well-Known Member
2017. július 29.
1 460
10 426
113
Úgy látszik annyira nagyon koncentrált mindenki a mostani nyugati felajánlásokra , hogy közben Oroszország megkezdi kibontani az offenzíváját. Emlékszek orosz szakértők decemberi véleménye szerint is mostanában indul meg az offenzíva, kezdve a donbaszi fronton, aztán más területeken növelve a nyomást.
Donbaszban eddig főleg a segédcsapatok offenzíváját látjuk, mégis nagyon komoly élőerő vesztéseget okoztak aminek most gyümölcsét látjuk Zaporozsje megyében, két nap alatt áttörték a védelem első vonalát és jelenleg 7 település van elfoglalva és sok másik támadás alatt, térképet nem teszek be felesleges, túl gyorsan változhat, és nem is biztos, de a frontszakaszon most az elsődleges cél Orehov/Orikhiv bekerítése és elfoglalása, a terep nem az ukránoknak kedvez.

Egy kis roncspornó, bár szerintem nem mostani hanem decemberi.

Volt egy érdekes nyilatkozat egy amerikai magas rangú katonától, hogy az oroszok 550 ezer embert vonultattak fel Ukrajna határánál. Kíváncsi vagyok ez hogy értendő, a jelenleg harcoló erők+ 550 ezer vagy együtt, mert ha a jelenleg harcoló segédcsapatok+550 ezer akkor az nagyot fog szólni. Valami biztos hogy kezdődni fog, az ukránok északon mozgolódnak nagyon, az oroszok légvédelmet telepítenek Moszkvába, a nyugati országok összeállították a legnagyobb fegyver csomagot, ami növekszik, szóval ha az oroszok támadni akarnak és sakkot adni akkor támadniuk kell méghozzá nyugat ukrajnai irányban is, aztán meglátni hogy összeomlanak e az ukránok vagy bírják és tovább fogynak.
 

BigTony

Well-Known Member
2022. március 3.
614
7 443
93

Az Egyesült Államok azt tanácsolja Ukrajnának, hogy halasszák el a tervezett ellentámadást - Fehér Ház​


2023. január 20., péntek, 19:58


3d61318-white-house--getty-.jpg


Fehér Ház, fotó: Getty Images

Magas rangú amerikai tisztviselők azt tanácsolják Ukrajnának, hogy várja meg az orosz erők elleni jelentős offenzíva megindítását, amíg meg nem kapja az utolsó adag amerikai fegyvert, és csapatai megkapják a megfelelő kiképzést.

Ezt egy pénteki tájékoztatón mondta az amerikai elnöki adminisztráció egyik magas rangú tisztviselője – írja a European Truth a Reutersre hivatkozva .

Hozzátette: az Egyesült Államok tárgyalásai Ukrajnával az esetleges ellentámadásokról annak érdekében zajlanak, hogy az ukránok először elegendő időt töltsenek az amerikai fél által biztosított legújabb fegyverek kiképzésével.

A névtelenséget kérő (újságírók egy kis csoportjának) tisztviselő azt is elmondta, hogy az Egyesült Államok kitart azon döntése mellett, hogy nem szállít M1 Abrams tankokat Ukrajnának, mert drágák és nehezen karbantarthatók.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, aki részt vett a Ramstein formátum találkozóján, korábban üdvözölte az új ukrajnai fegyverszállításokról szóló híreket. Szerinte ez a támogatás nem csak lehetővé teszi az ukránok számára, hogy megvédjék magukat az újabb orosz offenzívákkal szemben, hanem azt is , hogy saját offenzívát indítsanak a terület visszafoglalására.

Az amerikai hadsereg egyesített vezérkari főnökeinek elnöke, Mark Milley tábornok ugyanakkor úgy véli , hogy idén nagyon nehéz lesz katonai eszközökkel kiszorítani az oroszokat Ukrajna megszállt területeiről.

"A frontvonal Harkovtól Hersonig tart, és többé-kevésbé statikus, kivéve Soledart, Bahmutot. Ez egy hatalmas terület, és sok orosz erő megszállta Ukrajnát" - mondta Milli.

Csütörtökön az Egyesült Államok további 2,5 milliárd dolláros katonai segélyt jelentett be Ukrajnának. A csomagban több páncélozott jármű és lőszer is szerepel majd.








15 ország tárgyalt a Leopardok Ukrajnába küldéséről, de nem született döntés – a lengyel védelmi minisztérium...​


2023. január 20., péntek, 18:35


Mariusz Blaszczak lengyel védelmi miniszter a Ramstein formátumú németországi találkozó után megerősítette, hogy nem született döntés a Leopard tankok Ukrajnának történő szállításáról.

A miniszter sajtótájékoztatón tett nyilatkozatát a Onet lengyel kiadása idézi – írja az European Pravda .

"A találkozó során egy 15 országból álló csoportban beszélgettünk, amelyek Leopard harckocsikat használnak. Szeretnénk létrehozni egy ország koalíciót, hogy Ukrajnát ezekkel a harckocsikkal szereljék fel. Nem születtek döntések, megállapodtunk a további találkozókról" - mondta Blaschak.

A lengyel védelmi minisztérium vezetőjét Boris Pistorius német védelmi miniszter szavairól kérdezték, aki korábban azt mondta, hogy "nincs konszenzus a Leopard szállítását illetően". Az újságírók megkérdezték Blaschakot, mely országok támogatják és melyek ellenzik a Leopardok Ukrajnába küldését.

"Egy idő után kétoldalú megbeszéléseket folytatok német kollégámmal, és felteszem ezt a kérdést" - válaszolta Blaschak.

Elmondása szerint a megbeszélésen Pistorius miniszter elmondta, hogy második napja ő a miniszter, így a tankokkal kapcsolatban még nem tudott következtetéseket levonni. De Blashak kifejezte meggyőződését, hogy "a koalíció létrehozása sikeres lesz".

Szólt a tárgyalások egyéb részleteiről is, megjegyezve, hogy a miniszterek egy esetleges orosz offenzíváról tárgyaltak.

"Beszéltünk az orosz birodalmi politikából fakadó fenyegetésekről. Új támadásra számíthatunk Ukrajna ellen. Folyamatosan felidézem azt a tényt, hogy a Kreml uralkodója megpróbálja helyreállítani a gonosz birodalmát, ami természetesen nem áll meg, ha elindul. elfoglalni Ukrajnát, és tovább akar menni. Mindent meg kell tennünk az ukránok támogatásáért, hogy a háború ne terjedjen át az észak-atlanti szövetség területére" – mondta Blaschak.

Arról is beszélt, hogy Lengyelország milyen támogatást fog nyújtani az ukrán csapatoknak.

Szerinte Lengyelország március végéig képes lesz dandárszintre felszerelni és kiképezni az ukrán katonákat.

Hozzátette: ehhez gyalogsági harcjárműveket és T-72-es harckocsikat használnak majd, a lengyel hadsereg pedig nyugati felszerelést kap.

Mint ismert, Ukrajna nyugati partnerei nyomást gyakorolnak Berlinre, hogy adjon zöld utat legalább a német gyártmányú harckocsik reexportjának, erről pénteken tárgyalásokat is folytattak az amerikai Ramstein légibázison.

Boris Pistorius német védelmi miniszter szerint azonban nem született döntés az ukrajnai harckocsik szállításáról .

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök korábban utalt arra, hogy Varsó Berlin beleegyezése nélkül átadhat egy német gyártmányú tankokból álló társaságot Ukrajnának, ha túl sokáig vár a jóváhagyásra.





Még küzdenünk kell a tankok szállításáért - Zelensky a "Rammsteinről"....​


2023. január 20., péntek, 20:22



1b04d21-----.jpg

fotó: OP


Volodimir Zelenszkij elnök Ukrajna szövetségeseinek rendes találkozóját követően a ramsteini támaszponton leszögezte, hogy Ukrajnának továbbra is küzdenie kell a modern harckocsik szállításáért.

Forrás: Zelenszkij videóüzenete

"Ma van a Rammstein-nap – és védelmi hírek Ukrajna számára, amit diplomáciai maratonunk hétről hétre hoz. Nem mindig lehet nyilvánosan bejelenteni, hogy a Rammstein formátum miről beszél. Ez egy zárt vita – és ennek így kell lennie. így.

Általánosságban elmondható, hogy a mai Rammstein meg fogja erősíteni az ellenálló képességünket. A partnerek hozzáállásukban elviekben – támogatni fogják Ukrajnát, amennyire a győzelmünkhöz szükséges.

Igen, még küzdenünk kell a modern harckocsik utánpótlásáért, de napról napra világossá tesszük, hogy nincs alternatívája annak, hogy döntést kell hozni a harckocsikról."

Mi lenne, ha nem spammolnád szét a fórumot azzal, hogy minden cikket bemásolsz elejétől végéig a link mellé?
Elég a link, illetve a cikk lényegéből vmi összefoglaló vagy kivonat, esetleg saját kútfőből valami hozzáfűzött vélemény/okfejtés.

Ennek, amit csinálsz, semmi értelme, hogy még a lapokban szereplő illusztrációt is berakod képként.
Köszi

Más:
most nem találom, de tegnap/ma láttam twitteren videót, hogy ütik vágják az ukrán tisztek az embereiket.
Másik videón volt, hogy dagadt tiszt megjelenik egy csapatnál, hogy irány a front, merc harcképesek, mire katonák közlik - felcserek nincsenek, 60%-n vannak, azért vonták hátra őket, hogy feltöltsék őket, és a rangidős tisztek sincsenek sehol. Szerinted ez a csapat harcra kész és mobilizálható kérdik tőle.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
10 543
32 032
113
Balga belgák...
Hmmm... kik is vezetnek?
Egy szemtanú szerint...
Megint Kárpátaljáról mozgósítanak.
Artyemovszk elvágása...
A Suvorov oldalaz...
Vallási vetülete...
Azoviták bajban...
Egy kis áldozatszámlálás.
Lvov, sorozás.
Újabb falu Zaporozsnye megye.
Orosz tüzérség...
Polákok...
Románok is harapnának.
Tankok...
Azovista lista
Na itt a kutya elásva! Nincs ingyenebéd.
Újabb orosz foglalások.
Az amik is látják...
Háborús gazság.
Leok szállítása.
Szerb gondolata.
Elemzés.
Életképek.
A gyerekeket is...
 
W

Wilson

Guest
Mi lenne, ha nem spammolnád szét a fórumot azzal, hogy minden cikket bemásolsz elejétől végéig a link mellé?
Elég a link, illetve a cikk lényegéből vmi összefoglaló vagy kivonat, esetleg saját kútfőből valami hozzáfűzött vélemény/okfejtés.

Ennek, amit csinálsz, semmi értelme, hogy még a lapokban szereplő illusztrációt is berakod képként.
Köszi
Mi lenne ha nem spammolnád szét a fórumot az agymenéseiddel...

Köszi..

Amúgy pont az elvakult orosz (amelyek közzé te is tartozol) fanok miatt másolom be minden cikk fordítását a félreértések és a rosszindulatú támadások (amelyekre nem egy példa volt az általam idézett cikkek miatt) elkerülése érdekében.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 636
48 341
113
Ma érkezett Odesszába, és eltaláltunk egy rakás katonai felszerelést Romániából.
A forrás szerint a volt Veselka katonai egység területén lévő Zherebkovo falu közelében csaptak le, ahol Románia katonai felszerelései állomásoztak.
A különleges katonai művelet
krónikája
2023. január 20-án

Belgorod régió:
▪️Az ukrán alakulatok lőttek a Valujszkij városi negyedben található Karabanovo falura: lakóépületek sérültek meg, civilek nem sérültek meg.
Starobelsk iránya:
▪️A Kupjanszko-Szvatovszkij szektorban az ukrán parancsnokság a munkaerőt és a páncélozott járműveket az északnyugatról Kuzemovkára irányuló offenzívára összpontosítja .
Az orosz tüzérség Novoszelovszkij környékén célzott tüzet hajt végre az ellenség koncentrációira .
▪️A Limansky szektorban a helyzet nem változott lényegesen: a tüzérségi párharcok és a helyzetharcok az érintkezési vonal mentén folytatódnak.
Soledar iránya:
▪️A Soledar szektorban a PMC "Wagner" rohamosztalékai ukrán alakulatokkal harcolnak a Krasznopolye - Razdolovka - Vesele fordulónál , és szintén Blagodatnij irányába haladnak .
Soledartól délnyugatra az orosz csapatok megszilárdították magukat Krasznaja Gora északi peremén, és bevonulnak a település központjába.
Az ellenséges tüzérség véletlenszerűen lő Soledarra és környékére: az egyik csapás során Anastasia Elsukova katonai parancsnok megsérült, az áldozaton segítséget nyújtottak.
▪️Bahmutban folytatódnak a heves összecsapások a város déli és keleti peremén. A PMC "Wagner" egységei megrohamozzák az ukrán alakulatok pozícióit a húsfeldolgozó üzem területén.
▪️Bahmuttól délnyugatra az orosz csapatok befejezik Kleshcheevka falu megtisztítását.
Donyecki irány:

▪️Az RF fegyveres erők motorizált puskái folytatják a harcot Maryinka nyugati külterületén . Az orosz tüzérség intenzív csapásokat mér az ellenséges állásokra a városban.
▪️Az Ugledar szektorban orosz felderítő csoportok feltárták az ukrán fegyveres erők állásait az Elizovetovka falu melletti erdősávban , és tüzérségi tüzet irányítottak rájuk.
▪️Az ukrán alakulatok ismét lőttek a donyecki agglomeráció településeire : lakóépületeket, villanyvezetékeket és egy gázvezetéket is megtámadtak Karlo - Marksovoban . A civilek között vannak áldozatok.
Zaporozhye iránya ( térkép ):
▪️Az Orekhovsky szektorban az orosz csapatok felszabadították Lobkovoét és Malje Scserbakit , és Scserbakiban is blokkolták az ellenséget . A települések elfoglalása növeli a nyomást a Kamenszkoje-Stepovoye vonalon .
Az orosz fegyveres erők egységei ellenőrzést gyakoroltak Novoandreevka , Novodanilovka és Malaya Tokmachka felett . A települések környékének megtisztítása után az orosz csapatok folytathatják az Orekhov elleni offenzívát .
Orekhovtól délkeletre az Orosz Fegyveres Erők 291. ezredének katonái kiűzték az ukrán alakulatokat a Novopokrovka környéki erődökből .
▪️A Pologovszkij szakaszon az 5. egyesített fegyveres hadsereg egységei foglalták el a domináns magaslatokat Malinovka falu közelében .
Az ukrán parancsnokság megerősíti a védelmet a Belogorye - Charivnoe vonalon , számítva az orosz csapatok offenzívájára ebben a szektorban.
▪️Az ellenség éjszaka Tokmakban polgári létesítményeket lőtt : a kezelőhelyeket és az állatorvosi üzemet találták el.
Déli front. Kherson iránya:
▪️A tüzérségi párbajok az érintkezési vonal mentén folytatódnak, az orosz csapatok az ukrán fegyveres erők koncentrációját ütik be Beriszlavban , Antonovkában , Kacskarovkában , Tokarevkában és Herszon környékén .
Az ukrán alakulatok Kahovkára lőttek , áldozatok és sebesültek nem voltak.

Egy kis színes!
Gyors bejelentkezés mindenki kedvenc mosómedvével.
⚡️Jól néz ki
❤️❤️❤️
 

embersarkany

Well-Known Member
2014. augusztus 22.
870
4 900
93

A nyugati országok kijelentései arról, hogy Kijevnek bármilyen fegyvert kell szállítani, beleértve a krími célpontok támadására alkalmas fegyvereket is, növelik a konfliktus tétjét, és elkerülhetetlenül eszkalációhoz vezetnek – mondta pénteki kommentárjában Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője.


Külön felhívta a figyelmet a The New York Times című napilap jelentésére, amely azt állította, hogy az amerikai kormányzat fontolóra vette a kijevi rezsim további fegyverekkel történő ellátásának lehetőségét a Krím megtámadásához. Zaharova emellett emlékeztetett arra, hogy az Európai Bizottság vezetője, Ursula von der Leyen arra sürgette a partnereket, hogy adjanak át Kijevnek “minden olyan fegyvert, amelyet használni tud”.



“Mindezt a Nyugat nyílt, provokatív uszításának és a konfliktus tétjének emelésének tekintjük, ami elkerülhetetlenül több áldozathoz és veszélyes eszkalációhoz fog vezetni” – mondta Zaharova.

Kijelentette, hogy a Nyugat “egyre mélyebbre merül az ukrajnai konfliktusba”: a németországi Ramsteinben lévő amerikai támaszponton nyugati légvédelmi rendszerek és harckocsik szállításáról tárgyalnak, és nyugati országok ukrán katonai személyzetet is kiképeznek.


A kommentár hangsúlyozza, hogy Kijev a dnyipropetrovszki tragédiát arra használja fel, hogy további fegyverszállítmányokat szerezzen a Nyugattól.


“Az ukrán elnöki hivatal szabadúszó tanácsadója, Olekszij Aresztovics kezdetben elismerte, hogy az ukrán légvédelem akciói okozták a tragédiát, de aztán elkezdett visszakozni” – mutatott rá Zaharova. “Zelenszkij rezsimje szégyentelenül arra próbálja felhasználni ezt a tragédiát, hogy a Nyugatot keményebb oroszellenes szankciókra és újabb fegyverszállítmányok küldésére kényszerítse”.
------------

Az Európai Unió nem részese és nem is akar részese lenni az ukrajnai konfliktusnak – jelentette ki Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője pénteken Madridban, az Új Gazdaság fórum (Nueva Economía Fórum) díját átvéve.


“Az EU nem vesz részt az ukrajnai konfliktusban” – mondta.



“Nem vagyunk hadviselő fél, nem is akarunk az lenni” – a diplomata ugyanakkor hozzátette, hogy az uniós országok katonailag segítik Kijevet.

Borrell elismerte, hogy az ukrajnai konfliktus még 2014-ben kezdődött.


Szerinte “az utolsó pillanatig Európa megpróbálta elkerülni a háborút”. A tisztviselő ismét megismételte, hogy katonai segítséget kell nyújtani Kijevnek.

------

Az Oroszország elleni szankciók nem működnek, óriási bajt okoznak – mondta a horvát köztársasági elnök kérdésre válaszolva a magyar államfővel tartott pénteki budapesti nemzetközi sajtótájékoztatón.


Zoran Milanovic hozzáfűzte: az a fő kérdés, “magunknak” mekkora károkat okozunk. Kijelentette: Horvátország energetikai problémái más jellegűek, mint Magyarországé, de azt szeretné, hogy “minél kevesebb képmutatás legyen” és minél világosabb szabályok.



Kitért arra is, hogy az orosz-ukrán háború ügyében Washingtonnak és Moszkvának “beszélnie kellene egymással”.

Zoran Milanovic értékelése szerint Magyarország és Horvátország között a kapcsolatok jók és a legtöbb területen egyetértés van.


Úgy fogalmazott, hogy Magyarország és Horvátország szomszédos országok, egymás mellett él több mint ezer éve és igazán komoly ellentét még sosem volt a két állam között.


A horvát államfő fontosnak tartja, hogy az egyes országoknak joga legyen a saját ügyeiket saját stílusuk szerint rendezni.


Mint mondta, az erő uralma helyett a jog uralmára szavaz, mert akkor nem lehet egy kérdést többféle módon, sokszor “pletykaszinten magyarázni”. Ha az unió tovább akar lépni, akkor el kell fogadnia a különbözőségeket, amelyek léteznek az egyes államoknál – vélekedett.


Jelezte: az Európai Egyesült Államok gondolatát nem támogatják, Horvátország nem azért lépett be az unióba, hogy egy nagy gépezet kis csavarja legyen, szeretné megőrizni a jövőben is nyitottságát.


A szomszédos ország államfője további kérdésre a Magyarországot érő korábbi “brüsszeli terrorizálásról” szóló kijelentését kiegészítve azt mondta: a legakutabb probléma, amikor világos kritériumok nélkül, “az erősebb ököljogán” döntenek a pénzügyi támogatások odaítéléséről.


A magyar kormánypártnak megvan a saját politikája és akármennyire is jobboldali, de európai – értékelt a horvát elnök.


Elfogadhatatlannak nevezte, hogy büntessenek egy politikai közösséget, egy nemzetet megvádoljanak. Mint mondta, ez az unió megsemmisítését eredményezheti. Lehet, hogy ezt az eszközt most Magyarországgal szemben alkalmazzák, de később majd egy másik állammal szemben is ez történhet majd – hangsúlyozta.


A horvát államfő fontosnak tartotta, hogy a magyar gazdaság és a magyar valuta erős legyen és magyar turisták érkezzenek a jövőben is Horvátországba.


Nem egyszerű döntés lemondani egy nemzeti valutáról, de Horvátország ezt a döntést meghozta – utalt az euró bevezetésére a szomszédos országban.


A schengeni övezethez való horvát csatlakozással összefüggésben örömét fejezte ki, hogy a magyar-horvát határon megszűnt az ellenőrzés, ezt a funkciót Horvátországnak a déli határán át kell vennie.


Az INA és a MOL viszonyát firtató kérdésre azt mondta, ezt az ügyet a megbeszélésen egyáltalán nem érintették. Fontos kérdésről van szó, de államfőként nem tudnak erre megoldást találni – hangzott el.


További kérdésre kitért arra is, hogy gazdag és komoly tapasztalatuk van a kisebbségi jogok területén. Értékelése szerint komoly kisebbségvédelmi törvényt alkottak és a délszláv háború után a visszatérő nemzeti kisebbségeknek saját elhatározásukból biztosították a jogaikat.


Utalva az ukrajnai magyar kisebbség helyzetére azt mondta, nem érti, az unió ebben az ügyben miért hallgat.


A horvát elnöki hivatal korábbi közleménye szerint Zoran Milanovic várhatóan Orbán Viktor miniszterelnökkel is találkozik, valamint a magyarországi horvát közösség képviselőivel, továbbá meglátogatja a Horvát Óvodát, Általános Iskolát, Gimnáziumot és Diákotthont (HOSIG) Budapesten.

-----

Döntő jelentőségű szakasz kezdődött Oroszország Ukrajna elleni hadműveletében, ezért még nagyobb erővel kell segíteni az ukránok önvédelmi küzdelmét Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter szerint.


A miniszter pénteken Németországban, a Ramstein amerikai légi támaszponton az Ukrajna önvédelmét szolgáló nemzetközi kapcsolattartó csoport (Ukraine Defense Contact Group) hetedik tanácskozását megnyitó beszédében kiemelte, hogy “döntő pillanat” érkezett el a háborúban, mert Moszkva átcsoportosítja erőit, toboroz és igyekszik újra feltölteni készleteit.



Ezért az “Oroszország birodalmi agressziója” ellen védekező Ukrajnát támogató országoknak “még mélyebbre kell ásniuk” fegyverarzenáljukban – mondta Lloyd Austin.


Közölte, hogy hazája további 2,5 milliárd dollár értékben támogatja katonai felszereléssel Ukrajnát, a többi között 59 Bradley és 90 Stryker páncélozott gyalogsági harcjárművel és 350 terepjáróval.
-----------

Oroszország elítélte az amerikai kormány azon tervét, hogy az orosz állampolgároktól elkobzott vagyontárgyakat Ukrajnának adja, és arra figyelmeztetett, hogy a lépés aláássa a globális pénzügyi rendszerbe vetett bizalmat, és aláássa a magántulajdon védelmét.


Az Egyesült Államokban működő orosz nagykövetség csütörtök este kiadott közleményében “az általánosan elfogadott jogi normák nyilvánvaló figyelmen kívül hagyásával” vádolta Washingtont, miután az igazságügyi minisztérium bejelentette, hogy “elkobzott” orosz vagyontárgyakat fog Kijevnek átadni.



“Az ilyen veszélyes precedensek csak arra szolgálnak, hogy az Egyesült Államokat mint a szabad vállalkozás “bástyáját” lejárassák. Washington saját kezével ássa alá mind az amerikai és a nemzetközi pénzügyi rendszerbe vetett bizalmat, mind a dollár joghatóságának biztonságát” – fogalmazott a testület, amely a döntést “a tévesen megingathatatlannak tűnő alapvető amerikai értékek megsértésének” nevezte.

Joe Biden amerikai elnök először áprilisban javasolta a vagyonátadási rendszert, azt javasolva, hogy minden olyan lefoglalt vagyontárgyat, amelyről úgy gondolják, hogy “az orosz kleptokráciához kapcsolódik”, “Ukrajna támogatására” kellene fordítani.


A terv megvalósításához a kongresszusnak több törvényt kellett volna módosítania, és az igazságügyi minisztérium csütörtökön megerősítette, hogy ezek a változtatások a tavaly év végén elfogadott hatalmas, 1,7 billió dolláros kiadási csomagban szerepeltek.


Washington és szövetségesei az orosz központi bankhoz tartozó, összesen mintegy 300 milliárd dollárt kitevő vagyont is befagyasztottak, de eddig nem találtak jogi indokot arra, hogy ezt a vagyont teljes egészében elkobozzák.


A múlt héten Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője a vagyonelkobzást “teljesen törvénytelen intézkedésnek minősítette, amely sérti a kereskedelmi és nemzetközi jog általánosan elfogadott normáit”.
 

Ember

Well-Known Member
2022. április 21.
945
8 121
93
Állítólag a ghánai Kantaka elkezdi szállítani legkorszerűbb fejlesztéseit Ukrajnának, ami igazi game changer lehet a fronton:


Nagy számú KTK02 könnyű támadó helikopterek okozhatnak kellemetlen meglepetést az oroszoknak. A videón 1:25-nél:


Ugandai légi csapásmérő eszközök is várhatóan, egyszerűen "Geraszimov-shrek" fedőnéven:

https://youtu.be/eIyZzvBJtEk