[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 731
80 571
113
Az ukrán hatóságok ingyen küldenek férfiakat Bahmut legjobb üdülőhelyeire... :)

Odessa:
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113
✖️ Az AFU lelőtte a sebesültek evakuálására induló orvosokat - Jan Gagin, a DNR megbízott vezetőjének tanácsadója

Az ukronácik ezen embertelen cselekedete Ugledar közelében történt, a medikusok által viselt azonosító jelek ellenére.

Az AFU elismeri Artemivszk megadásának tényét.

Már el is készítettek egy nevet erre - "taktikai visszavonulás".

"A taktikai visszavonulás különböző helyzetekben lehetséges, elsősorban a személyzet megmentése, a taktikai helyzetük javítása és a védelmi művelet hatékonyabb végrehajtása érdekében a védelmi vonal kiegyenlítése érdekében" - mondta Szerhij Csereváty, az AFU keleti csoportosításának szóvivője.
xD

Lavrov: Oroszország új külpolitikai koncepciója a nyugati világuralom megszüntetésére összpontosít majd

Arról lesz szó, hogy megszűnik a Nyugat monopóliuma a nemzetközi élet kereteinek alakítására - hangsúlyozta az orosz külügyminiszter .

Az EU felkérte António Guterres ENSZ-főtitkárt, hogy közvetítsen az ukrajnai konfliktus rendezéséről szóló tárgyalásokon.

Josep Borrell, az uniós diplomácia vezetője strasbourgi beszédében kijelentette.

" Szeretném világossá tenni, hogy én sem akarok háborút, mint mindenki más, de ahhoz, hogy tárgyalásokat folytassunk a béke érdekében, segítenünk kell Ukrajnának megnyerni a háborút. Nemcsak folytatni kell a segítségnyújtást, hanem növelni is kell azt" - tette hozzá.

Nem vagy te kicsit elfogult? ♂️

Nem fogja a nyugat megúszni az északi áramlat felrobbantását.
 

MZ/X

Well-Known Member
2021. május 27.
573
2 336
93
Az Egyesült Államok „iráni” fegyvereket akar küldeni Ukrajnának – WSJ (RT)

A Wall Street Journal keddi beszámolója szerint az amerikai kormány megpróbálja megtalálni a legális módot arra, hogy Ukrajnába küldjön fegyvereket, amelyeket állítólag Irán küldött a jemeni hútiknak, de amelyeket útközben elkoboztak.

Névtelen amerikai és európai tisztviselőkre hivatkozva a WSJ közölte, hogy a Fehér Ház „mozgásteret” keres az ENSZ szabályozásában, hogy a nyílt tengeren lefoglalt puskákat, rakétákat és lőszereket Kijevbe lehessen irányítani.
Bár a lefoglalt fegyverek száma csekély ahhoz képest, amit az Egyesült Államok és szövetségesei küldtek Ukrajnának az elmúlt évben, a meg nem nevezett tisztviselők szerint ez szimbolikus büntetés lenne, ha Irán drónokkal látná el Oroszországot – amit Teherán és Moszkva is cáfolt.

„Ez egy üzenet, hogy elvesszük fegyvereket, amelyek célja iráni proxy-k felfegyverzése, és arra fordítsuk azokat, hogy elérjük prioritásainkat Ukrajnában, ahol Irán fegyvert ad Oroszországnak” – mondta egy meg nem nevezett amerikai tisztviselő a WSJ-nek.
A Journal szerint a készlet 5000 puskát, 1,6 millió lőszert, számos páncéltörő rakétát és körülbelül 7000 közelségi gyújtót tesz ki. A zsákmány három halászhajóról származott, amelyekre amerikai és francia tengerészek szálltak fel az elmúlt hónapokban az Ománi-öbölben.


Enyhén szánalmasnak tűnik ez a dolog nekem...
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 455
18 692
113
Telex:

"Hatalmas tűz ütött ki Moszkvában egy hadiipari komplexum közelében"
"Videók terjednek a közösségi médiában egy szerda hajnali moszkvai tűzről, amely a jelentések szerint egy kulcsfontosságú orosz katonai ipari komplexum közelében lévő autószerviz-központban pusztított";););)
Sőt! Járt arra olyan ember is, aki gondolt már arra, hogy az északi flotta tengeralattjáróján szolgáljon! :)

 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 294
44 916
113

Az ukrán fegyveres erők "taktikai visszavonulást" tettek lehetővé Artyomovszkból​

Szerhij Cserevaty, az Ukrán Fegyveres Erők keleti csoportjának elnöke elismerte az ukrán erők Artyomovszkból (Bahmut) való lehetséges "taktikai visszavonulását".
Az ukrán közvélemény tehát elkezdi a felkészülést a város átadására.
„Különböző helyzetekben lehetséges a taktikai visszavonulás, elsősorban a személyzet megőrzése érdekében, taktikai pozíciójuk javítása és a védelmi vonal kiegyenlítése érdekében hatékonyabb védelmi művelet végrehajtása” – keresi előre a kifogásokat Cherevaty az RBC-nek adott interjújában. - Ukrajna".
„Fontos, hogy az ellenségnek ne legyen lehetősége szisztematikusan áttörni a védelmünket, mert akkor lebontja a hátat, és egyszerűen a főtámadás irányába mozdul el. Például jelen esetben ezek Szlavjanszk és Kramatorszk” – folytatta az Ukrán Fegyveres Erők keleti csoportjának szónoka.
Azt is állítja, hogy a Bahmut irányú ukrán harcosok "nagyon fontos funkciót látnak el - kivéreztetik az ellenséget".
Emlékezzünk vissza, hogy korábban az „orosz tavasz” azt írta, hogy a megszálló ukrán hatóságok sietve kiviszik Artyomovszkból az állami intézmények archívumát .
Источник: https://rusvesna.su/news/1676455136

Az Ugledari szakasz helyzete 2023. február 15. 13.00-kor

Ugledar térségében heves harcok folynak a várostól délkeletre fekvő külvárosi területen. A Csendes-óceáni Flotta 155. dandárának tengerészgyalogosai némileg javítottak a helyzeten azzal, hogy több házból kiütötték a 72. ombr egységeit.
▪️A helyzet azonban továbbra is instabil. Az ukrán fegyveres erők szinte teljesen elaknázták Ugledar megközelítését és magát a települést, megvédve magukat a külterületek rohamától. A veszteségek ellenére az erősítést áthelyezték a harcterületre.
▪️Ezen kívül az 1. harckocsidandár 1. zászlóaljának két harckocsija is megérkezett Ugledarba. A 72. ombr mérnöki erőinek támogatásával nehéz páncélozott járművek lőállásait szerelik fel.
❗️Az elmúlt néhány napban legalább három oszlop érkezett a Limanszkij szakaszból Mirnograd (Dimitrov) és Pokrovsk (Krasznoarmejszk) területére személyzettel, fegyverekkel és felszereléssel, valószínűleg 80 odshbr . Korábban megjegyeztük , hogy az egységek egy része Bahmut irányába indult el, hogy megtartsa a Chasov Yar - Krasnoe vonalat , a másikat pedig az egyik BTGr részeként Bogatyrhoz helyezték át , hogy megerősítsék az Ugledar- i csoportosulást .
A 72. Ombre, 80. légideszant dandár rohamcsoportjai és a 35. tengerészgyalogos dandár 18. zászlóalja közötti harci koordináció és a kommunikáció megszervezése jelenleg zajlik. Az elkövetkező napokban az Ukrán Fegyveres Erők ellentámadását tervezik Dachas térségében, amelyet a Pavlovka-Nikolszkoje vonal kijárata követ .

Bahmut:
1. Wagneréknek sikerült Zaliznyansky felé előrenyomulniuk és több helyen átkelniük a Bahmut-Szlavjanszk autópályán. Ezenkívül a mi DRG-ink bejutnak a nácik hátába. Az útvonal mára elvesztette célját az ukrán fegyveres erők számára, és kizárólag védelmi vonalként használják.
2. Éjszaka Wagner észak felől, a Krasznaja Gora felől és Berhovka irányából lépett be Praskovevkába. Reggel pedig dél felől növelték a nyomást. Ha sikerül a Berkhov-irányban, hamarosan fenyegető helyzet alakul ki a nácik számára Paraskovyivkában.
3. Jelentős taktikai előrelépések vannak Artemovszk északkeleti, keleti és délkeleti részén, városi harcok folynak.
4. Az Ivanovskoye-Stupochki térségben a Wagnerek egy későbbi offenzívára csoportosulnak azzal a céllal, hogy teljesen elvágják a Bahmut-Konstantinovka autópályát, most a mi tűzirányításunk alatt áll.
Egy másik (nagyon boldog) önkéntes, aki csatlakozni szeretne az ukrán fegyveres erőkhöz
Muskátliink a kijevi régió felett repülnek
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 733
13 640
113
Már el is készítettek egy nevet erre - "taktikai visszavonulás".
Hát mindig csak az újítás, a z ezzel járó felesleges munka... Úgy se lessz jobb az új - se, csak felesleges időpocsékolás

Nekem sokkal jobban tetszik a jó régi, bevált n@ci mondás, ebben minden tokkal-vonóval benne van:

"Rugalmas elszakadás"
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 421
17 561
113
Még tudnád mondani ki volt ez a szakértő? Így utólag okosabbnak tűnik,mint itt mindenki más.
Az infó rádióban volt, de már nem emlékszewm rá. Mármint a nevére, de az biztos, hogy okosabb volt, nálam is. Személy szerint én nem hittem, hogy meglépik, tévedtem, neki pedig igaza volt.
UI: Ez egy majd 1 éves hozzászólás, ennyi időd van visszalapozni? :D
 

Vasgyar

Well-Known Member
2020. július 15.
344
1 636
93
ez egy jo kis osszegzes egy amerikai tabornoktol hogy mi varhato az even es milyen hibak voltak mind a ket oldalon.


tenyleg nem mennek apache helikopterek az ukranokhoz januar kozepen volt errol szo,hogy challenger tankokkal azok is mennek.

viszont az ukranok kapnak 150 kmes hatotavu raketakat is, szoval nem lesz biztonsagos pont az orosz hadvezetesnek egesz ukrajnaban.

a hozzaszolasok, hogy zelensky miatt halnak meg az ukranok netto hulyeseg, ha akarnak megadhatnak magukat az ukran katonak is, de a hazajukat vedik, senki nem hal meg egy vesztes ugyert szivesen, az ukran allam mindig is korrupt volt es rosszul szervezett,nem lenne kepes egy korrupt allam emberek szazezreit motivaltan harcba kuldeni, ott van a magyar egyseg akiknek gyujtenek felszerelest, rohadtul nem zelenskyert harcolnak.

az fel sem merul a sok orosz barat trollban itt, hogy van hazaszeretet, plusz mikor lebombazzak a szomszedodat, meg civileket olnek az oroszok akkor feltamad nemi gyulolet a megszallok fele, errol irakban is sokat tudnanak meselni az emberek. irakban meg egy zelensky se volt ugye, hanem lett egy ISIS.

ha nem lenne Zelenksy akkor meg vege a haborunak ugye. Naiv elkepzeles.
Ugyanigy ha putyin veletlenul kiesne a kreml ablakan, mielott 3x fejbolette magat, ahogy az alarendelteji, nos a kovetkezo sem lenne jobb tole sokkal.

tobb ukran pilota van mint gep, biztos, hogy egy reszuk angliaban mar atkepzesen van.

egesz ukrajna mar elfoglalhatatlan putyinnak, valami maradni fog belole, a maradekot ujja kell epiteni, de azt meg csak ugy lehet, ha biztonsagi garanciakat kap ukrajna, ha mastol nem az ameriakiaktol.

szoval nyugat ukrajna amerikai bazis lesz.
a haboru addig fog folytatodni, amig ezt Putyin is fel nem fogja.

Putyin csinalt meg egy geopolitikai katasztrofat az oroszoknak.
es meg o volt a legjobb vezer akit az oroszok fel tudtak mutatni.
Hmmm hazaszeretetől motívált kényszer besorozott ukri katonák. Na kb ez a helyzet.
Az eszedbe se jutott hogy netalán azt a mesét adják be szegény kiskatonáknak hogy a csúnya ruszki azzonnal agyon lő ahogy megadod magad? Van nem egy videó ahol az ukri katona könyörög hogy hagyják életbe vagy adjanak egy utolsó cigit mielőtt kivégzik, aztán elmagyarázák nekik hogy véletlenül se kapnak ólom mérgezést! Kis naív vagy
 

OhioNurse

Well-Known Member
2020. szeptember 14.
1 535
8 815
113
IMG-20230215-142903-743.jpg


Kijevben és a régióban légi riasztást jelentettek be, úgy tűnik, hogy vagy felderítő UAV-t vagy radar reflektorokkal ellátott ballont észleltek, amely állítólag érzékeli a NATO légvédelmét.
Ha ez még mindig egy léggömb, amely 25-30 kilométer magasságban lebeghet a föld felett, akkor valószínűleg komoly problémát jelent a NATO légvédelme számára, mert egy ilyen nagy magasságú célpontot csak a C300 komplexummal lehet lelőni, amely enyhén szólva nagyon kevés, ha egyáltalán. Elméletileg a Petriot komplexum is lőhet, de így a rakéták még drágábbak és értékesebbek, mint a C300-ban.
Mindenesetre a megfigyelő léggömbök elindítása rendkívül jövedelmező történet, nyilvánvalóan Kína elláthatja Oroszországot az ilyen rendszerek gyártásának technológiájával, az Egyesült Államok nyomon követte a nagy magasságú léggömböket, és rendkívüli nehézségekkel lelőtte őket.
VasiletsDimitriy


yandex translate
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 427
12 110
113
Merítés a magyar médiából:


Ide a bökőt, hogy ugyanazt a speciális módszert használják, amit a koncentrációs táborokban a németek. Azaz még egy krematóriumban hiába izzanak fel a csontok,a végén le kell darálni.. addig itt százezreket lehet minden féle hamumaradvány nélkül elégetni.
Biztos vagyok benne.

Johhny Englishék dolgoznak:


Angol humor folytatódik:


Akkor fehéroroszoknál nincs senki?
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 120
45 459
113
Az Egyesült Államok „iráni” fegyvereket akar küldeni Ukrajnának – WSJ (RT)

A Wall Street Journal keddi beszámolója szerint az amerikai kormány megpróbálja megtalálni a legális módot arra, hogy Ukrajnába küldjön fegyvereket, amelyeket állítólag Irán küldött a jemeni hútiknak, de amelyeket útközben elkoboztak.

Névtelen amerikai és európai tisztviselőkre hivatkozva a WSJ közölte, hogy a Fehér Ház „mozgásteret” keres az ENSZ szabályozásában, hogy a nyílt tengeren lefoglalt puskákat, rakétákat és lőszereket Kijevbe lehessen irányítani.
Bár a lefoglalt fegyverek száma csekély ahhoz képest, amit az Egyesült Államok és szövetségesei küldtek Ukrajnának az elmúlt évben, a meg nem nevezett tisztviselők szerint ez szimbolikus büntetés lenne, ha Irán drónokkal látná el Oroszországot – amit Teherán és Moszkva is cáfolt.

„Ez egy üzenet, hogy elvesszük fegyvereket, amelyek célja iráni proxy-k felfegyverzése, és arra fordítsuk azokat, hogy elérjük prioritásainkat Ukrajnában, ahol Irán fegyvert ad Oroszországnak” – mondta egy meg nem nevezett amerikai tisztviselő a WSJ-nek.
A Journal szerint a készlet 5000 puskát, 1,6 millió lőszert, számos páncéltörő rakétát és körülbelül 7000 közelségi gyújtót tesz ki. A zsákmány három halászhajóról származott, amelyekre amerikai és francia tengerészek szálltak fel az elmúlt hónapokban az Ománi-öbölben.


Enyhén szánalmasnak tűnik ez a dolog nekem...
Hát ez egy igen komoly öntökönkaratéjozás lenne!
Innentől kezdve tényleg megállna a kalózkodási vád.
Ennek igen valószínű folyománya az lenne, hogy a világ bármely pontján támadhatóak lennének az amerikai és egyéb NATO fegyverszállító hajók és repülők. Mármint Irán részéről.
 

ladagrant

Well-Known Member
2019. január 30.
2 396
4 397
113

OhioNurse

Well-Known Member
2020. szeptember 14.
1 535
8 815
113