[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 932
48 654
113
Elnézést. Lemaradt a kérdőjel. Különben itt van a lengyel cikk.
Németország mégsem akar küldeni Marder páncélosokat? Küldjön más, a németek meg majd finanszírozzák. Beszari, gyáva népség.
https://gospodarka.dziennik.pl/news...-broni-czolgi-marder-ukraina-wojna-rosja.html
Élvezkednek a fiúk
260685876_0:176:3073:1712_1920x0_80_0_0_5a4a7127da76330b4f1fe27d8b4b9300.jpg

Orosz harckocsizó "девушка"
maxresdefault.jpg

Honvédelmi miniszter: Szlovákia kész 10 MiG-29-es vadászgépet átadni Ukrajnának. A képen ukrán MiG-29
63ffe9c32acd763ffe9c32acd8167771590763ffe9c32acd563ffe9c32acd6.webp

wV2dlIJUyHA.jpg

BMD-2
361958_O.jpeg
Ezen mindig jókat röhögök magamban: egy éve ugye belelendült a “világ” a mindentbetiltunkamiorosz c. sportba, aztán meg mit használnak Taraszék még mindig? MiGeket, Szuhojokat, Mileket. És ilyeneket is akarnak, még.

Pedig azok aztán semennyire se ukrán eredetűek (mint mondjuk a tankjaik legalább Harkovban készültek).

Szerintem tiltsák be az orosz haditechnikát is, ha már a zeneszerzőket ilyen lelkesen sikerült.
 

vontod

Well-Known Member
2017. június 14.
747
7 524
93
Berlin felkèrte Svájcot, hogy a szolgálaton kivül helyezett 96 Leopard 2-es harckocsját adja el Németországnak, hogy azokát Kievnek adhassák. Irja Die Welt.
Az igen. De legalább bele lehet tunkolni a fejüket a "mi nem adunk el fegyvereket válságövezetbe" típusú vàlasztási ígéretekbe. Nem baj. Hazudjatok csak fritzek a választóitoknak aztán meg majd néztek egy nagyot mikor az AfD felkúszik 20-25 %ra. A Wagenknechti békemozgalom lassan már elég lesz hogy Sahra kilépjen a Die Linkéből és saját pártot alapítson. Apropó kopaszkám (Scholz) nem azzal kellene foglalkozni hogy ki hajtott végre terrortámadást az ország kritikus infrastruktúrája, az Északi Áramlat 1-2 ellen?
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 829
30 447
113
Összfogl.
Mig-még... Matica Slovenska
Ami specforce
Nuki...
Kupjanszk
Black transzplantationers
A brjanszki hős...
Zabahmutka
Borisz Rozhin
Artyi
Polák tv
Segílyke
Összfogl.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
A videón a trancsírozott kezű vigyorgó katonán A-TACS rejtőmintás gyakorló van, azt ukránon én még nem sűrűn láttam.
Autisták között ment az agyalás, hogy wagner, vagy ukrán, de végül ukrán menekülőt hoztak ki. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy ez az igazság, mint itt mindent, a helyén kell kezelni.


RU forces took a point of resistance in the north of Bakhmut.
Ukis go to their slaughter filled with drugs - syringes are everywhere.


Also found is a note from the Vinnitsa Diocese of the “UOC of the Kiev Patriarchate”, signed by the Metropolitan of Vinnitsa and Barsky Barsanuphius:
“You are a defender of Ukraine! Your duty is to protect our independence from Russian occupiers. Your task is to wipe the Russian nation from the face of the earth. Your enemy is the Russian world, which brings sinful damage to the human soul. Killing Russians is not a sin ”


Ukis fired Igla MANPADS at a RU Reconnaissance UAV "Orlan" , but could not shoot it down. Footage shows the contrail from the failed rocket.


Rocket 9M38M1 air defense missile system "Buk-M1" of the Armed Forces of Ukraine landed in the Kherson region.
OPCk7xR.jpg
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
Ez a függőség "kölcsönös".Már most is "lebegtetik" a szankciókat ha fegyvert küld Kína.Lehet én látom rosszul Usa-Kína közt megy a "szájkarate"nyílvánosan miközben ők a háború legnagyobb "haszonélvezői"gazdaságilag.Én az Orosz vezetők helyében "óvatos"lennék velük.Milyen "barát" az aki attól aki"bajban van" lassan "féláron" vásárol fel tőle mindent a helyzetét kihasználva?
1. Az üzletben nincs barátság, biztos lehetsz benne hogy minden megkötött businesst patikamérlegen ellenőriztek, hogy az mind2 fél számára megérje. A többi pedig az MSM által gerjesztett hype, amivel próbálják csökkenteni annak jelentőségét, hogy az oroszok bizony továbbra is simán eladják azt amit akarnak.
2. Rohadtul fogalmunk sincs arról, hogy milyen háttéralkuk vannak.
3. A kínaiak sem hülyék, pontosan tudják, hogy legyenek bármilyen erősek gazdaságilag és katonailag, ha az oroszokkal ezt meg lehetett csinálni, akkor velük is meg lehet, ha úgy hozza a helyzet. Akkor pedig nagyon jól jön majd nekik egy baráti szövetséges Oroszország.
Tessék, mégis szállítunk fegyvert! ;)
jaja ez egy magyarszki Leopard! Majd kiderül igaz e a hír vagy nem, ha hohol kézen volt nem zárnám ki, hogy eladták pár milliócskáért és menedékjogért cserébe... Gyanítom hogy akadnak akiknek annyira tele van már a faxuk az egésszel, hogy már csak azért is átadják, hogy szabaduljanak a frontról.
Lehet nem kéne Bahmutot mindent eldöntő győzelemként kezelni, mert az csak csalódást fog okozni.

A sokkal fontosabb városokért zajló harcnak azért nem tulajdonítanak a moszkoviták akkora jelentőséget, mert ott Oroszország veszített.

Én nem vagyok annyira biztos az orosz tüzérségi fölényben. Lehet hogy papíron több tüzérségi eszközük van. Viszont az ukránoknak fejlettebb nyugati eszközeik vannak és amerikai felderítéssel dolgoznak. Alapvetően pedig a támadó félnek szokás nagyobb veszteségeket szenvedni.

Magánbefektetők? Mi ez a kommunista duma? Ha az ukrán nép nem akarna harcolni, akkor semmilyen magánbefektetők nem tudnák őket erre rávenni.
Nem is a befektetők vesznek rá ott bárkit bármire, hanem helytartóik, a CIA által képzett és támogatott turbóhohol náci hordák és az SzBU terrorkülönítmények. Mégis mit gondolsz vajon miért van az, hogy bár egy olyan tömeggyilkos náci az első számú nemzeti hősük akihez képest Szálasi Ferenc ipari tanulónak is karcsú lenne, de mégis félrenéz az egész nyugati világ és az FOS/MSM??? Szerinted mi történne ha a Magyar Posta bélyegeket adna ki akárcsak Horthyról, Gömbös Gyuláról vagy bármelyik németbarát akkori politikusunkról? Mindeközben a hohol posta sorra adta/adja ki a náci tömeggyilkosokról a bélyegeket.
s-l1600.jpg

szerinted ez miért vagy hogyan lehetséges? Nem gondolod, hogy mindez azért támogatott (jelenleg), mert a nácik azok a nagytőke számára hasznos idióták, akiken keresztül terrorban tudják tartani a többséget? Mit gondolsz miért van az hogy bár Big Z békével és kiegyezéssel kampányolt és bár elvileg teljesen függetlenül saját pártjával nyert, de mégis kénytelen volt igazodni a turbóhohol tempóhoz? Mit gondolsz mennyi ideig élne ha megpróbálna leugrani erről az elszabadult expresszvonatról? Nem ismerős a módszer? A Lenin fiúktól kezdve az SA rohamosztagain át az NKVD, Cseka vagy épp az ÁVH bizony mind-mind ilyen szélsőséges szociopatákat használt, mert a módszer mindig ugyanaz, csak a felhasznált jelképek változtak az épp aktuális helyszínnek és időszaknak megfelelően. De amint ennek vége lesz, ezek a srácok kellemetlen teherré és sok esetben kellemetlen tanúvá válnak és pont úgy végzik mint azok akikkel ők elbántak vagy éppen az említett elődök... És a megbízóik akik a tápláléklánc tetején vannak, azok bizony nagyjából ugyanazok vagy legalábbis ugyanazt a kasztot képviselik.
László Sajti
Èrdekesen èrtelmezed a törtènteket. A Majdan tèri esemènyek nem 2014-ben hanem '13-ban kezdőttek. Az ok az volt, hogy a megkezdett eu-csatlakozási szerződèst Janukovics egyoldalúan felmondta, mert "jobb" ajánlatot kapott az oroszoktól. Ezt sikerült Janukovicsnak szó szerint vèrbe folytania. Janukovicsot a saját nèpe puccsolta meg, mert nem kèrtek az orosz ölelèsből. Ezután tört ki a Kelet-ukrajnai háború, mivel az ottani orosz többsèg viszont vágyott erre az ölelèsre.
Oda van állítva, ahol Janukovics személyesen elmondja mi is volt a probléma az EU/IMF párossal. Ezt küldd el a parasztnak.
 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 388
8 593
113
 

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
1 855
13 201
113
Már ez is jelentéktelen stratégiailag? :D Amikor Kievet elfoglalnák akkor is ezt írnák :D Valaki tegye már ki azt a táblát megint :D Mikor majd elfoglaljuk Szlavjanszkot, meg Kramatorszkot arra is azt írják...áhh lófax :D
 

laci74

Well-Known Member
2015. december 26.
1 334
12 994
113
Rácz féle szagértelem,már páran osztottunk itt meg videót ahol az ukránok küzdenek a sárral Bakmut környékén.Szerintem ha te is ránézel egy térképre akkor látni fogod,hogy miért.Mert máshol már nem bírnak,mernek közlekedni,és maradt nekik a csalitos földút,vagy gyalogosan elsunnyogni.Esetleg beválalják a szilárd utat a golyózápor közepette.
 

Morishima

Well-Known Member
2017. július 29.
1 437
10 199
113
Olvastam a véleményeket arról hogy melyik védelmi vonal a legerősebb és melyik a leggyengébb, és mint 0 katonai tudással rendelkező, számomra inkább a látottak dinamikájának elemzése vagy legalábbis arra tett kísérelt célravezetőbb lehet.
Van egy 1000 km hosszú frontvonal, a jelenlegi három forró pont, az Ugledar-Marinka ( hónapok óta orosz áttörést-offenzívát olvasok... ami szerintem egy rom elfogalását jelenti). Ott van Bahmut ahol a legintenzívebb a harc, valamint ott van a Donyec folyótól északra lévő harkovi ukrán támadás után elvesztet terület. Itt volt a kezdetekből fogva a leg dinamikusabban mozgó frontszakasz és délen, északon a gazdacserélések miatt, valószínűleg sok kiépített állás megsemmisült, délen meg a Dnyepertől keletre nem volt háború és frontvonal az elmúlt 8 évben, szóval ezen a két területen főleg sima földbe ásott lövészárkok vannak meg természetes terep adottságok kihasználása, viszont még sincs jelentős nagy területváltozás és mozgás a frontvonalban, hanem ott van jelentős haladás ami elméletileg a leginkább erődített. Itt jön a képbe az amit én gondolok a helyzetről, miért ragaszkodnak ehhez az oroszok, és miért nem ideális ez a "betonbunker megvéd" gondolkodás, védő szempontjából, legalábbis a háború speciális adottságait figyelembe véve.

Ahhoz hogy értelem legyen a mondandómnak vissza kell mennünk az időben, márciusra kiderült hogy ezt a háborút nem lehet gyorsan megnyernie az oroszoknak, ekkor beindultak a nyugati fegyverszállítások amik oda vezettek hogy az ukrán gyalogság nagyon jól el lett látva mindennel, és nagyon sokan is voltak, ezek nagyon nagy veszteséget okoztak a felkészületlen oroszoknak, főleg technikában, és a nyugati segítség miatt az orosz mélységi bombázás is véget ért, maradtak a rakéták, aztán hónapokig csend volt a fronton is mert több tízezer manpads is érkezett, bárhol gúgolhatott egy ukrán ukrán velük. Ez az állapot sokáig fenn állt, közben lett egy megkésett mozgósítás, aminek a hivatalos számai csekélyek ( nem biztos hogy kell több, de az is lehet hogy valóban sokkal több volt) ha azt nézzük hogy arra számolunk hogy az oroszok gyors előretörésekben gondolkoznak.

Én azon a véleményen vagyok hogy nem azon gondolkoznak, az az elején volt, a speciális szakaszban, szerintem úgy akarnak anyagcsatát vívni hogy a lehető legkisebb veszteség mellet a hátország legkisebb megzavarásával, a gazdasági folyamatok ezt lehetővé teszik nekik, és amíg nem mutatnak fel lehengerlő erőt, addig az ukránok hite a győzelemben megmarad és harcolnak, harcolnak azok az elemek akiket egy megszállás során óriási problémát okoznának, bármikor támadhatnák a megszálló orosz katonákat, a nyugat később támogathatná őket, stb... de most a fronton harcolnak és halnak meg egy helyre gyűjtve.

Visszatérve az előző bekezdéshez, pont emiatt az új helyzet és felkészületlenség miatt nem tudták megtenni azt amire mindenki számított az elején, a donbaszi védelmi vonal bekerítése, és értelmetlenné tétele, a Dnyeper hídjainak lerombolása mellet, mert ugye ez volt az alapfelvetés, ehelyett látva a február márciusi nem sikeres speciális műveletet, már akkor áttértek a jelenlegi helyzet kialakítására, ezért nem siettek a mozgósítással, és engedtek el területeket, úgy gondolták hogy a rengeteg felszerelés amit az ukránok kaptak jobb ha elfogy, főleg a gyalogság egyéni felszerelésére, gondolok, illetve a légvédelem kifárasztására. Voltak elemzések a nyugati készletekről, manpads és páncéltörő eszközök tekintetében, és ezek gyártásáról, a márciusi nyugati gyártással volt arról szó hogy van amit évek van amit akár évtized is lesz pótolni, készlet az van de az már az aktív készlet, tehát továbbiakban csak azt adhatják át amit új gyártásból raktároznak és régit átadnak. A gyártás felfutattása saját bevallás szerint is 1-3 évek , addig csak csorgatni tudják ezeket az eszközöket, vagy aktív készletet átadni. Magyarán szólva most az oroszoknak lesz kb 1-1,5 év amikor az ukránok gyalogsági egyéni felszerelés tekintetében nem fognak tudni annyi gondot jelenteni nekik, mint eddig, a komolyabb nyugati légvédelem pedig a városok védelmére koncentrál, vagy lehetséges offenzívára tartogatják, miközben így is folyamatosan kopik.

Ezért láthatjuk azt hogy most elkezdődött a fronton való bombázás is ismét, amihez tökéletesek a nagy nehéz buta bombák, olyan célpontok ellen amik sehová nem mennek, mint például ukrán erődök betonból, ezt legjobban ezek az olcsó nehéz buta bombák tudják szétszaggatni, ebben az állapotban pedig az erődrendszert a leg kényelmesebb támadni, mert nem kell nagy területet elfoglalni logisztikai nehézségeket okozva, hanem az ellenség is oda jön, és kombinálva a tüzérséggel, kényelmesen lehet őket aprítani, hiszen ők hisznek a győzelmükben, mert " az orosz nem halad semmit". A másik dolog az hogy nem is kell nekik haladni, az időjárás egész télen nem volt alkalmas nagyobb mozgásra, és most nyár elejéig nem is lesz már az, akkor meg elég hetente pár kilométert mozogni és, használni a légierőt és a tüzérséget, araszolva haladva.

Szóval jelenleg a védelmi vonal és annak erőssége relatív, a helyzet speciális ezért speciális gondolkodást is igényel. Heti eseményekből nagy képet nem igazán kapunk.

Ez mondjuk nagyon komoly előrelátást feltételez orosz részről, sok tervel különböző szituációkra, most hogy ezt kinézzük e belőlük vagy nem azt mindenki eldönti, én kinézem belőlük. Európa készleteivel nincs is gond, itt szar akkor került volna a ventilátorba ha az usa úgy dönt hogy mindent is átad az ukránoknak, az óriási készleteiből, itt főleg légierőre és nehéz technikára, légvédelemre gondolok. Viszont amit én látok és elejétől gondolok, az az hogy amerikai részről ez a háború inkább a zsebek kitöméséről szól mintsem a valódi eredményekről a csatatéren. Szóval európát, az ukránokat és az orosz katonákat leszámítva itt mindenki kényelmesen hátradőlhet, mert a dolgok úgy zajlanak hogy az kedvező nekik. Bár usa szempontból szerintem rövidlátó lobbiáldozat lett a birodalmi érdek, de az már egy másik történet lenne.

( ui: tu22m ről van videó amikor elereszt 18 fab 500 at vagy 69 fab 250 et és az mit csinál a földön? megnézném, bár leginkább az ukrán állásokon de van egy sanda gyanúm hogy ilyen nem lesz)
 

Kulso_54

Well-Known Member
2010. június 14.
2 962
5 899
113
Hát én meg a finn és grúz határon sorban álló oroszokon nem láttam a harci kedvet.

Az ukrán lakosság elsöprő többsége támogatja a háború folytatását, ami azok után amit Oroszország tett egyáltalán nem is meglepő. Nyilván nem mindenki és nyilván nem akar mindenki meghalni a fronton, de ez minden háborúban minden félre igaz volt eddig a történelem során.

Összességében a háború állását elnézve azt látom hogy az ukránok akarnak harcolni. Afganisztán mutatja milyen az amikor valakik nem akarnak harcolni, pár analfabéta kecskepásztor hetek alatt elkergette a kormányt. Itt meg a világ elvileg második legerősebb hadserege egy év alatt alig ért el valamit.

Ebben a 3 bekezdésben ellent mondasz saját magadnak. XD

Hát én meg a finn és grúz határon sorban álló oroszokon nem láttam a harci kedvet.
Ha a logikádat és a mainstrem logikát követjük oroszoknak nem is kell lenni, hisz egy diktatúrában élnek, ők támadtak meg egy másik államot, nem a hazájukat védik.

Összességében a háború állását elnézve azt látom hogy az ukránok akarnak harcolni
és akik Kanadában, Németországban vagy Nyugat-Európában csápolnak zászlókkal?

második legerősebb hadserege
ezt megint csak a russzofób maistrem tolja 2014 óta, de baj ha felültél rá
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 829
30 447
113
Ukri ellenlökés
Kalibr
 

Robur

Well-Known Member
2018. április 9.
3 259
5 304
113
A sokadik eset. Mobilizáltakat kiképzik, elküldik a frontra, az addigi kiképzés annullálódik, átminősítik őket támadó csapatnak, az egységüket feloszlatják és becsapják a szakadárok alá. Mehetnek egy szál gépkarabéllyal rohamozni az ellenséget.:) Mondjuk nem tudom, hogy mit várnak attól, hogy Putyinnak üzengetnek.