[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

malleusorbis

Well-Known Member
2022. március 21.
770
7 008
93
Megint igen pontosan céloztak ezekkel a precíziós orosz fegyverekkel. Többek között sikerült megsemmisítni egy buszmegállót Herszonban, Lembergben egy családi házat 5 alvó emberrel, Kievben egy parkolót ahol civil autók parkoltak, Harkivban pedig a kinzsal megsemmisitett egy legelőt (az nem derült ki, hogy mi volt ott a legelőn).
Csíp a pisi? Gondolom ezért:
A banderstat politikai kulisszatitkaiba tartozó források szerint a csapás a bunker vezérlő- és tervezőközpontjaira, valamint a légvédelemre / radarra esett. A bennfentesek súlyos veszteségekről számoltak be a tisztek között, beleértve az amerikaiakat is. Úgy tűnik, hogy a helyettesítő NATO "árnyék vezérkara" sokat szenvedett. Az Ukrnetben keringő pletykák szerint március 9-én a kijevi amerikai nagykövetséget az Ukro-General Staff nagy küldöttsége látogatta meg. Úgy tűnik, hogy a csillagok és csíkok "200" (elpatkolt) listáját továbbították.
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 046
5 501
113

Oroszországnak már megvan a következő célpontja

Az orosz egységek megpróbálhatják megzavarni a logisztikát egyes ukrán régiókban – írja az ukrán Telegraf cikke.

Az Ukrajnát ért tömeges rakétatámadások, mint például a március 9-i, folytatódni fognak. Ezt a véleményt osztja Vlagyimir Szeleznyev katonai szakértő is, aki szerint az oroszok már ki is választották következő célpontjukat, ami jó eséllyel a Dnyipron átívelő vasútvonal és hidak lesznek.

A szakértő az Obozrevatelnek adott interjúban támasztotta alá előrejelzéseit. Szeleznijov szerint az oroszok taktikája a logisztikai útvonalak megnehezítésére fog irányulni. Az oroszok mindenekelőtt korlátozni akarják a nyugatról érkező új haditechnikai eszközöknek a frontvonalra történő szállítását.
A rakétatámadások országunk területén is folytatódni fognak, a vasúti infrastruktúrára és a Dnyeper folyón átívelő hidakra összpontosítva
– véli a szakértő.

Hozzáteszi, hogy a Kreml eredeti terve, miszerint az energetikai infrastruktúra rendszeres téli rombolásával energia-összeomlást idéznek elő, kudarcot vallott. Ezért Vlagyimir Putyin, aki abban reménykedett, hogy „befagyasztja Ukrajnát” és tovább növeli Európa menekültproblémáit, új forgatókönyvön dolgozik.
 

cinikus

Well-Known Member
2010. május 7.
2 315
4 655
113
Jó, oké, tudom, van humor topic is, de hát mégiscsak az ukrán háborúról van szó. A jelek szerint Dave Chapelle (Allah növessze hosszúra a szakállát!) lesz a következő az ukrán halállistán, ha valamelyik öntudatos hohol is belefut ebbe.
 

MZ/X

Well-Known Member
2021. május 27.
587
2 467
93
A kijevi biztonsági főnök „veszélyes tendenciát” nevezett meg az ukránok körében - RT (részlet)

Egyre több ukrán szeretné, ha Kijev béketárgyalásokat kezdene Moszkvával – ismerte el Alekszej Danilov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács vezetője csütörtökön. A legmagasabb biztonsági tisztviselő azt állította, hogy a fejlemény „nagyon veszélyes tendencia”.

„Azt kell szem előtt tartani, hogy azok száma [az Oroszországgal folytatott tárgyalásokat támogató] egyre nő. Nagyon veszélyes tendencia, amikor még Nyugat-Ukrajnában is elkezdenek ilyen dolgokról beszélni” – mondta Danilov a RIA Novosztyi által idézett „Nagy-Lviv beszél” ukrán talk-show élőben. Utalt a nyugat-lvivi régió egyik helyi politikusára is, aki állítólag felszólította Kijevet, hogy üljön tárgyalóasztalhoz Moszkvával.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 355
45 534
113

Wagner" betört az Artyomovsk Fémfeldolgozó Üzembe (MAP)​

A PMC "Wagner" harcosai betörtek az Artyomovsk Fémfeldolgozó Üzembe (AZOM).

Alekszandr Szimonov katonai parancsnok szerint támadócsoportok észak felől hatoltak be az AZOM-ba, és kezdenek egyre mélyebbre hatolni a vállalkozás területére.
Ezt az üzemet nagyon nehéz lesz megrohamozni - ez egy hatalmas terület sűrű ipari épületekkel és földalatti közművek hálózatával, amelyek több tucat emeleten keresztül mennek a föld alá.
A Bahmut (Artemovszk) keleti külvárosának, Soledar bányáinak és más városoknak a támadása során szerzett tapasztalatok alapján az ellenség nem valószínű, hogy harc nélkül adja fel az AZOM-ot.
Az ukrán fegyveres erők mindig hosszú védelmet próbálnak fenntartani az ilyen létesítményekben, erődítményként használva őket.
Источник: https://rusvesna.su/news/1678437693

Sürgős Artemovskból
A híres Repülőgép-emlékművet felrobbantották
Jevgenyij Viktorovics, miután a srácai teljesen felszabadították a várost, azt javaslom, hogy a Szu-24M-et helyezzék erre a helyre, a PMC két pilótája tiszteletére.
Maryinka felett lelőttek egy ukrán Szu-27-est
Ukro forrás:

-Az OP-beli forrásunk azt mondta, hogy Szirszkij a jövő héten Bahmut közelében ellentámadást készít elő, most Zaporozsje felszerelését szállítják át a keleti frontra. A szárazföldi erők parancsnoka a harkovi ellentámadás tapasztalatait szeretné felhasználni, és a szárnyak mentén vágócsapásokat mérni az ellenség hátára. Ezekre a célokra:
-Bakhmut térségében koncentrálták a Centrum csoportot, amely a frontot támadja: 93. külön gépesített, 56. külön motoros gyalogdandár, 24. külön gépesített dandár, 77. külön légimobil dandár, 46. külön légimobil dandár, 3. hadműveleti dandár, A 4. hadműveleti dandár, a 226. különálló tüzérdandár, az ukrán különleges műveleti erők a fronton csap le.
-Az északi csoportot Szlavjanszk irányában a 4. különálló harckocsidandár, a 44. különálló tüzérdandár, a 95. külön légi rohamdandár, a 67. gépesített dandár koncentrálja a jobb szárny (Bakhmuttól északra) ütési feladatától Soledar. Szeverszkben egy további csoportot alakítottak, hogy csapást mérjenek Soledarra, a 81. különálló légimobil-dandárra és a 10. különálló hegyi rohamdandárra.
-A déli csoportnak fel kell oldania a Bahmutba vezető utakat, Konsztantyinovka és Belokuzminovka térségében ((Csasov Jaron keresztül) Bogdanovka és Ivanovszkij (Vörös) felé) 45. külön tüzérdandár, 80. külön légi rohamdandár, 47. külön gépesített dandár, 28. különálló gépesített dandár , 17. külön harckocsidandár. Továbbá Ivanpolye és Toretsk térségében 5 külön rohamdandár.
 

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 892
11 248
113

Wagner" betört az Artyomovsk Fémfeldolgozó Üzembe (MAP)​

A PMC "Wagner" harcosai betörtek az Artyomovsk Fémfeldolgozó Üzembe (AZOM).

Alekszandr Szimonov katonai parancsnok szerint támadócsoportok észak felől hatoltak be az AZOM-ba, és kezdenek egyre mélyebbre hatolni a vállalkozás területére.
Ezt az üzemet nagyon nehéz lesz megrohamozni - ez egy hatalmas terület sűrű ipari épületekkel és földalatti közművek hálózatával, amelyek több tucat emeleten keresztül mennek a föld alá.

Az ukrán fegyveres erők mindig hosszú védelmet próbálnak fenntartani az ilyen létesítményekben, erődítményként használva őket.
Источник: https://rusvesna.su/news/1678437693

Sürgős Artemovskból
A híres Repülőgép-emlékművet felrobbantották
Jevgenyij Viktorovics, miután a srácai teljesen felszabadították a várost, azt javaslom, hogy a Szu-24M-et helyezzék erre a helyre, a PMC két pilótája tiszteletére.
Maryinka felett lelőttek egy ukrán Szu-27-est
Ukro forrás:

-Az OP-beli forrásunk azt mondta, hogy Szirszkij a jövő héten Bahmut közelében ellentámadást készít elő, most Zaporozsje felszerelését szállítják át a keleti frontra. A szárazföldi erők parancsnoka a harkovi ellentámadás tapasztalatait szeretné felhasználni, és a szárnyak mentén vágócsapásokat mérni az ellenség hátára. Ezekre a célokra:
-Bakhmut térségében koncentrálták a Centrum csoportot, amely a frontot támadja: 93. külön gépesített, 56. külön motoros gyalogdandár, 24. külön gépesített dandár, 77. külön légimobil dandár, 46. külön légimobil dandár, 3. hadműveleti dandár, A 4. hadműveleti dandár, a 226. különálló tüzérdandár, az ukrán különleges műveleti erők a fronton csap le.
-Az északi csoportot Szlavjanszk irányában a 4. különálló harckocsidandár, a 44. különálló tüzérdandár, a 95. külön légi rohamdandár, a 67. gépesített dandár koncentrálja a jobb szárny (Bakhmuttól északra) ütési feladatától Soledar. Szeverszkben egy további csoportot alakítottak, hogy csapást mérjenek Soledarra, a 81. különálló légimobil-dandárra és a 10. különálló hegyi rohamdandárra.
-A déli csoportnak fel kell oldania a Bahmutba vezető utakat, Konsztantyinovka és Belokuzminovka térségében ((Csasov Jaron keresztül) Bogdanovka és Ivanovszkij (Vörös) felé) 45. külön tüzérdandár, 80. külön légi rohamdandár, 47. külön gépesített dandár, 28. különálló gépesített dandár , 17. külön harckocsidandár. Továbbá Ivanpolye és Toretsk térségében 5 külön rohamdandár.
A dandarok szamaban jol allnak, valoban impressziv ero. A kerdes a dandarok felszereltsege, feltoltottsege lehet. Meg hogy van-e elegy gyalogaso a Wagnernel...
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 782
65 142
113
Ukran exkulugyminiszter elmagyarazza hogyan fekezzek meg Magyarorszagot.


Raszoruloke lesz az egyik Zelenszkij villa.

A Pápa meglatasa szerint.


+1

Iden mar nem divat Zelenszkij.
 

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 892
11 248
113
Bachmut felszabaditasara az ukrik altal osszevont ero: 20 dandar, ebbol 2 harckocsi, 3 tuzer. Eloeroben 50,000 - 55,000 elit katona + az ott levo terobona. Az oroszok is erositik a Wagnert a sajat haderejukbol, adatok a mennyisegrol/minosegrol egyenlore nincsenek. Kemeny lesz az ott nagyon.

Protiofenziva Ozbrojených sil Ukrajiny při Arťomovsku – koncentrace sil
Soudě podle informací z ukrajinských zdrojů, nepřítel se velmi vážně připravuje na „deblokaci“ Arťomovska.
Celkově se očekává účast 20 brigád (včetně 2 tankových a 3 dělostřeleckých). Je jasné, že některé z nich již nejsou „kompletní“, ale síla je impozantní (a kromě toho jsou v podstatě všichni elitou Ozbrojených sil Ukrajiny). Celkem až 50.000 - 55.000 mužů na frontě od severu Soledaru po severní okraj Torecka (nepočítaje "maso" z teritoriální obrany).
Pravda, i naši se na to připravují. Na pomoc „Wagnerům“ sem podle zahraničních zdrojů stahují regulérní jednotky Ozbrojených sil RF.
Podle ukrajinských zdrojů by ofenzíva měla začít už příští týden.
/Jurij Podoljaka/

 

malleusorbis

Well-Known Member
2022. március 21.
770
7 008
93

Ukran exkulugyminiszter elmagyarazza hogyan fekezzek meg Magyarorszagot.


Nagyon nem jó jelek! Ha eddig csak szopattak minket, akkor most következik a szárazon b@sz@s!
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 355
45 534
113

Zelenszkij elköltözött? - Somkuti Bálint​


Artyomovskaya csapda: Ukrajna Fegyveres Erőinek újabb oszlopa került tűz alá a város szélén (VIDEO)​

Új felvételek jelentek meg az Artyomovskaya csapdájáról : az Ukrán Fegyveres Erők másik oszlopát tűz alá vették a város szélén.
A "halál útján" menekülni próbáló ukrán nácik teherautóit kézi lőfegyverekből lőtték le. A háttérben egy égő autó látható.
Источник: https://rusvesna.su/news/1678453986

Erőteljes ütést mértek egy tárgyra Szlavjanszkban (FOTÓ, VIDEÓ)​

Erőteljes ütést mértek egy objektumra a Donyecki Népköztársaságban, Szlavjanszkban.
A helyi nyilvánosságtól kapott fotón és videón fekete füstoszlop emelkedik a város ipari övezete fölé.
Valószínűleg a lőszerraktárt találták el.
Szlavjanszkban az egykori szlavjanszki nagyfeszültségű szigetelő üzem épületét találták el.
A helyi csatornák az AFU lőszerraktár megsemmisüléséről számolnak be
Источник: https://rusvesna.su/news/1678455990

Irán és Szaúd-Arábia megállapodott a kapcsolatok normalizálásáról és a nagykövetség megnyitásáról – mondta Tasnim
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 468
19 042
113
Russian BMP-2B3 with Kontakt-1 and Kontakt-5 ERA.
img_2279.jpg
 

ibanez de bobadilla

Well-Known Member
2019. szeptember 5.
856
2 692
93



Nagyon nem jó jelek! Ha eddig csak szopattak minket, akkor most következik a szárazon b@sz@s!
puccinit emlegetett a főni.
 

embersarkany

Well-Known Member
2014. augusztus 22.
741
3 978
93



Nagyon nem jó jelek! Ha eddig csak szopattak minket, akkor most következik a szárazon b@sz@s!
nekem meg lenne pár ötletem arra, hogy hogyan lehetne megállítani ezeket az ukránokat
lehet nem lenne mind épp "szalonképes"
egyébként meg ugassanak csak, hiszen ismerjük a mondást: amelyik kutya ugat, az nem harap ...