[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 727
17 140
113
Azért ez mégis csak egy rakéta aminek elöl van a harci része hátul a rakéta hajtómű előtte a tüzelőanyaggal. Az is logikus, hogy az elektronikát nem az orrba teszik ahol a legnagyobb a hőhatás. Ehhez nem kell mérnöknek lenni, vagy szerinted nem így logikus? Igen én is láttam már tornádó után deszkába állt fűszálat aztán valahogy a penetrátorokat mégis olyan drága anyagokból csinálják mint a speciális acélok vagy a wolfram. Bár lehet, hogy akik ilyesmiket terveznek nem konzultáltak veled előtte.
Mondanám, h ezek után kíváncsi vagyok, h mi lehetsz a honvédségnél, de nem lenne igaz. Vagy a szövegértés nem megy, vagy az emelt fővel történő beismerés. Nem vagyok anyagmérnök és készséggel elismerem: fogalmam sincs, h milyen ötvözet áll ellen, milyen belső hűtést/hőszigetelést használnak ahhoz, h sűrű légkörben percekig hiperszonikus tartományban képes működni. Jobb is, h nem velem konzultálnak, ötlettelen vagyok (bár ott az sls). Ez nem egy 25 mach-val visszatérő ballisztikus fej.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 833
48 534
113
Összefoglaló az elmúlt időszak újdonságairól az orosz légierő ukrán szereplését illetően - benne a Reaper drón sajnálatos balesete, illetve precíziós légiindítású fegyverek bevetése (UPAB-1500B-E, Grom-2, KAB-1500LG, az új siklóbomba protó, Kindzsal, stb):
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Military commissars in Lvov were given scooters for more effective hunting for “volunteers”



Titkos felvétel az amerikai drón lelövéséről


NATO has stopped all drone activity in the Black Sea as they "assess the situation" situation being the loss of vital intel tech
Russian Intel Cheif was grinning ear to ear when discussing the incident. Ritter knows why:
Scott Ritter this morning reported that according to video released of the incident that the drone was carrying the most advanced top secret data collection module in NATO arsenal and the Russians have recovered it (huge intelligence coup)
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
10 662
32 277
113
Artyi, de lassan Chasov Jar is kondérba kerül.
SM-ények
Hadisegély
Mama said:

Don't shoot yourself in the foot!​

Ajjajaj... Beindúlt az életösztön
Zalinhansek
Elfogyott a bötörö
Zeli angry
Első a tanuló
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 124
20 706
113

Az oroszok körbetáncolták a drón meg ettől beleszédült a tengerbe. :oops: :)

B+ de tényleg.
Az ugye megvan, hogy ez DCS-ből van? Nem valós felvétel.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 833
48 534
113
B+ de tényleg.
Az ugye megvan, hogy ez DCS-ből van? Nem valós felvétel.
Melyik? A Reaperes? Azon kívül, hogy “Trust me bro”, alátámasztanád valamivel?
A kabintetőn mindenféle koszfoltok vannak, defókuszban - ilyet DCSben még nem láttam eddig.
Persze mindezzel együtt is lehet manipulált videó (pl ha a Reapert utólag tették oda), de nekem nem tűnik hamisnak.
 

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 157
3 434
113
Szerintem @rappali_ itt arra gondohatott amúgy, hogy nem sajtból készült a Kindzsal orrkúpja sem, hogy bírja a hőterhelést.
A rakétatest egy különleges, erre a célra kifejlesztett ötvözettel van borítva. Ez kb. 100%, amiből nem következik az, hogy titán keménységűnek kell lennie.

Például az amerikaiak rengeteg pénzből fejlesztették ki az SR-71(blackbird-öt) még a 60-as években. Ez a gép maga volt a csoda a max 3,2. mach-os sebességével, de a megalkotásánál több probléma is felmerült. Az első az volt, hogy nem volt olyan ötvözet, ami bírta ezt a hőmérsékletet. Aztán miután meglett ez az anyag, az volt a gond, hogy a felhasznált anyagok rengeteget tágulnak ekkora hő esetén. A megoldás az lett, hogy alapesetben hézagokkal készítették el a gépet, amelyek tökéletesen illeszkedtek majd egymáshoz, mikor a gép elérte az utazósebességét. Érdekesség, hogy soha nem használták a szovjetunió felett, mert féltek, hogy úgy járnak a(z akkor) lelőhetetlennek vélt géppel, mint egykor az U-2-vel. Egyébként folyik az SR-72 kifejlesztése, ami pl az új Topgun filmben is szerepel (Üveges Huba is foglalkozott vele ott 6 mach a kitűzött cél - nem úgy, mint a filmben, ahol 10 mach-ot ér el vele).

Mindezt csak azért írtam le, hogy ezen rakéták kifejlesztése azért halad nagyon lassan, mert nemcsak meg kell találni a megfelelő ötvözetet, ami bírja a hőterhelést, hanem úgy is kell kialakítani a rakétát, hogy tartósan elviselje ezt a hőmérsékletet, na meg ugye magának a hajtóműnek is stabilnak kell(ene) maradnia. Szóval ezek lehetnek a fő okai annak, hogy pl. amcsik sikertelen tesztkísérleteket folytatnak ezen fegyver kifejlesztésével.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 584
28 231
113
A rakétatest egy különleges, erre a célra kifejlesztett ötvözettel van borítva. Ez kb. 100%, amiből nem következik az, hogy titán keménységűnek kell lennie.

Például az amerikaiak rengeteg pénzből fejlesztették ki az SR-71(blackbird-öt) még a 60-as években, Ez a gép maga volt a csoda a max 3,2. mach-os sebességével, de a megalkotásánál több probléma is felmerült. Az első az volt, hogy nem volt olyan ötvözet, ami bírta ezt a hőmérsékletet. Aztán miután meglett ez az anyag, az volt a gond, hogy a felhasznált anyagok rengeteget tágulnak ekkora hő esetén. A megoldás az lett, hogy alapesetben hézagokkal készítették el a gépet, amelyek tökéletesen illeszkedtek majd egymáshoz, mikor a gép elérte az utazósebességét. Érdekesség, hogy soha nem használták a szovjetunió felett, mert féltek, hogy úgy járnak a(z akkor) lelőhetetlennek vélt géppel, mint egykor az U-2-vel. Egyébként folyik az SR-72 kifejlesztése, ami pl az új Topgun filmben is szerepel (Üveges Huba is foglalkozott vele ott 6 mach a kitűzött cél).

Mindezt csak azért írtam le, hogy ezen rakéták kifejlesztése azért halad nagyon lassan, mert nemcsak meg kell találni a megfelelő ötvözetet, ami bírja a hőterhelést, hanem úgy is kell kialakítani a rakétát, hogy tartósan elviselje ezt a hőmérsékletet, na meg ugye magának a hajtóműnek is stabilnak kell(ene) maradnia. Szóval ezek lehetnek a fő okai annak, hogy pl. amcsik sikertelen tesztkísérleteket folytatnak ezzel a fegyverrel.
Speciel a rakétáknál nincs ilyen probléma. Viszonylag kis ideig, alapvetően az orrkúpnál vannak kitéve intenzív hőterhelésnek. Ez egy rendkívül egyszerű forma, ezért is tudtak a ballisztikus rakéták olyan gyorsan és sok országban elterjedni, mert nem okozott a megbízható rakéták előállítása komplex problémát a primitív ipari fejlettségű államok számára sem. Csak az ICBM-eknél okoz problémát a robbanófej hőszigetelése, hiszen a világűrből tér vissza és e visszatérés során keletkezik az igazán durva hőterhelése!

A majdani hiperszonikus fegyverek nem primitív eszközök, hanem komplex felépítésű, manőverező eszközök lesznek. Azért nem sikerült eddig áttörést elérnie senkinek, mert a probléma sokszorosa az SR-71 esetén felmerülteknek.
 
  • Vicces
Reactions: Centquri prime
T

Törölt tag 1711

Guest

Az oroszok körbetáncolták a drón meg ettől beleszédült a tengerbe. :oops: :)

Gorgon Stare volt rajta.
Ezért kurva nagy égés, hogy már Moszkvában van (és onnan valszeg megy tovább Pekingbe pár hét múlva) USA legmodernebb felderítőrendszere.


Pörög a meme gyártás
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
10 662
32 277
113
Zaliznyanszkoje
Artyi
Adveevka
Bkm-1km
Krasznogorovka
Kramatorszk-Slaviansk-Konstantinovka
Előre
+1
Artyi dinamikus térkép
Német hadiipar
Hadianyag
Szorít a cipő.
Krasny Lyman
Ukránok Pologinál
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 596
19 653
113
A rakétatest egy különleges, erre a célra kifejlesztett ötvözettel van borítva. Ez kb. 100%, amiből nem következik az, hogy titán keménységűnek kell lennie.

Például az amerikaiak rengeteg pénzből fejlesztették ki az SR-71(blackbird-öt) még a 60-as években. Ez a gép maga volt a csoda a max 3,2. mach-os sebességével, de a megalkotásánál több probléma is felmerült. Az első az volt, hogy nem volt olyan ötvözet, ami bírta ezt a hőmérsékletet. Aztán miután meglett ez az anyag, az volt a gond, hogy a felhasznált anyagok rengeteget tágulnak ekkora hő esetén. A megoldás az lett, hogy alapesetben hézagokkal készítették el a gépet, amelyek tökéletesen illeszkedtek majd egymáshoz, mikor a gép elérte az utazósebességét. Érdekesség, hogy soha nem használták a szovjetunió felett, mert féltek, hogy úgy járnak a(z akkor) lelőhetetlennek vélt géppel, mint egykor az U-2-vel. Egyébként folyik az SR-72 kifejlesztése, ami pl az új Topgun filmben is szerepel (Üveges Huba is foglalkozott vele ott 6 mach a kitűzött cél - nem úgy, mint a filmben, ahol 10 mach-ot ér el vele).

Mindezt csak azért írtam le, hogy ezen rakéták kifejlesztése azért halad nagyon lassan, mert nemcsak meg kell találni a megfelelő ötvözetet, ami bírja a hőterhelést, hanem úgy is kell kialakítani a rakétát, hogy tartósan elviselje ezt a hőmérsékletet, na meg ugye magának a hajtóműnek is stabilnak kell(ene) maradnia. Szóval ezek lehetnek a fő okai annak, hogy pl. amcsik sikertelen tesztkísérleteket folytatnak ezen fegyver kifejlesztésével.
Az SR-71eshez aztán egy drónt fejlesztettek D-21 típusjelzéssel, Kína felett repült párszor több-kevesebb sikerrel, végül az egyik lezuhant és kínai kézre került, azután a programot törölték.
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 124
20 706
113

Ember

Well-Known Member
2022. április 21.
945
8 121
93
B+ de tényleg.
Az ugye megvan, hogy ez DCS-ből van? Nem valós felvétel.
Nekem valósnak tűnik, a reaper sorszám 294, szenzor operátor hátrafele sasolja a mögüle közeledő szuhojt, póttartály, korom a propeller elött, kabintető tükröződések, foltok is rendben vannak. Chernomorets3 sem hiába jött-ment célirányosan, ez a veréb bizony be lett gyűjtve valószínű a Gorgon Stare-rel együtt, amit már szorgos kis kezek abúzálnak tianjinben :D
 

oregbogaras

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 434
4 797
113
Gorgon Stare volt rajta.
Ezért kurva nagy égés, hogy már Moszkvában van (és onnan valszeg megy tovább Pekingbe pár hét múlva) USA legmodernebb felderítőrendszere.


Pörög a meme gyártás
Hasonlít ezekhez, igazad lehet.
An MQ-9 Reaper equipped with Gorgon Stare from the 62nd Expeditionary Reconnaissance Squadron takes off at Kandahar Airfield, Afghanistan, Dec. 5, 2015.