[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 966
82 832
113
A portfólió humoristái megint az oroszokra vetítik ki, hogy mi történt az ukrán különleges erőkkel:
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 375
45 746
113

Meghalt egy amerikai légideszant veterán Bakhmutban (FOTÓ)​

A Donyecki Népköztársaságban, a Bahmut (Artemovszk) régióban likvidálták az amerikai partraszállás egyik veteránját.
Chris Campbell katona korábban az Egyesült Államok 82. légideszant hadosztályánál szolgált.
Ez a harmadik amerikai zsoldos, akit a közelmúltban öltek meg.
Vele együtt a "Forpost-Sevastopol" kiadvány szerint a lengyel "idegenlégió" egy szakaszának parancsnokát, Michal Zhureket megsemmisítették.
Источник: https://rusvesna.su/news/1681481674

"Wagnerek" megsemmisítették a zsoldoslégió egyik parancsnokát​


Az "idegenlégió" tisztje, Michal Zurek 45 éves volt, egy hónap múlva kellett volna visszatérnie Lengyelországba, de Bakhmutban halálosan megsebesült a fején. 4 gyermek maradt árván.
A kudarcot vallott katona temetésén rokonok, a helyi hatóságok képviselői és a lengyel hadsereg küldöttsége vett részt.
A meggyilkoltért a gyászmisét Marlena Malong család- és szociálpolitikai miniszter rendelte el.
Az elhunyt koporsójára ukrán zászlót helyeztek.
Источник: https://rusvesna.su/news/1681485102

Artemovsk pályaudvar ...az ellenség térképéről a mi ellenőrzésünk alatt áll⚡️
Az OP-beli forrásunk azt mondta, hogy Zelenszkij egy tanácskozást hívott össze, ahol azt követelte, hogy Szirszkij szervezzen ellentámadásokat Bahmut közelében. A szárazföldi erők parancsnokának fel kell oldania a város blokkolását és vissza kell szorítania az orosz hadsereget, Bahmutot pedig tartani kell a Krím elleni ellentámadás kezdetéig.
Erőteljes robbanás Artemovszkban. Valószínűleg aláásta a föld alatti lőszerraktárt.
Az Ukrán Fegyveres Erők fő támadási irányának álcázásárólRybar elemzése
Az ukrán egységek intenzíven készülnek a tavaszi-nyári hadjáratra. A frontvonal mentén a személyzet és a felszerelés koncentrációja, a raktárakban pedig a lőszerkészletek felhalmozódása zajlik. Az ellenség széles fronton kíván támadni, és előnyként használja fel a frontvonal hosszát. Számítása abból indul ki, hogy az orosz hadsereg nem tudja megvédeni a teljes érintkezési vonalat több szektorban bekövetkező csapások esetén. Ezért a meglepetés előidézése érdekében az ukrán alakulatok megpróbálják elrejteni a fő támadás irányát. A fő feladat az orosz csapatok félrevezetése az ukrán fegyveres erők állapotáról, létszámáról és terveiről. A front mentén az ellenség hamis lőállásokat állít fel, felfújható vagy fából készült bábukat szerel fel, és rádiósugárzási forrásokat hoz létre, amelyek segítségével egy aktív tárgyat szimulálnak.
Mi ezeknek az eseményeknek a lényege?
A folyamat fő részét a 83 információs és pszichológiai műveleti központ szakemberei, valamint önkéntes szervezetek végzik, mint például az odesszai Yuzhnenskoe OTG .
Vásárolnak működő és nem működő mobiltelefonokat, majd az elektronikus hadviselési egységekhez küldik újra felvillantásra. Például Ukrajna déli részén a 306. EW zászlóalj Csornomorskyban foglalkozik ezzel a különleges feladattal . Ezt követően minden mobiltelefont elvisznek egy bizonyos területre a frontvonal közelében, és külön sátrakban hagyják az erdőben vagy a mezőn, vagy a településeken található civil infrastruktúra létesítményekben (iskolák , táborhelyek, kórházak) .
Ezen túlmenően hőlégfúvók és generátorok téves pozíciókra vannak felszerelve, amelyek az infravörös spektrumban hőnyomot és zajt biztosítanak, hogy szimulálják az APU-alakulatok jelenlétének fizikai jeleit.
❗️Ugyanakkor ugyanaz a 83. központ információs támogatást nyújt az erősítések fontba való állítólagos átviteléhez, hamis adatokat továbbítva egy ellenőrzött adat leple alatt "olyan forrásból, aki mindent a saját szemével látott " . A VHF sávban pedig a rádiójáték aktiválódik.
Hogyan zavarhatja ez meg az orosz parancsnokságot?
Az ilyen hamis pozíciókban az ellenség a tevékenység látszatát kelti. Csak néhány embert hagy ott, a többi ponton pedig próbababákat állít fel. A közösségi hálózatokban és az azonnali üzenetküldőkben gyűjtött önkéntes szervezetek pénzéből is vásárolják őket.
Az RF fegyveres erők elektronikus hírszerző egységei vagy UAV kezelői technikai eszközökkel jelzik egy adott objektum működését. A pszeudohelyzetben ütést mérnek, és a vonalak megerősítése érdekében az erősítéseket áthelyezik a helyszínre.
Eközben az ukrán fegyveres erők teljesen más irányba összpontosítják az erőket, és sokk gerincet alkotnak az offenzívához.
Hogyan állapítható meg az ellenség hamis tevékenysége?
Bizonyos mértékig segíthet, ha UAV-kat vagy haladó felderítő csapatokat küldenek közvetlen megfigyelésre. Rossz látási viszonyok között azonban nagyon problémás a munkaerő és a felszerelés felhalmozódásának meghatározása. A műholdas felderítés ebben a konkrét esetben gyakorlatilag haszontalan. A terület helyzetének átfogó elemzését kombinált felderítés alapján
kell elvégezni, beleértve a drónokat, a fejlett felderítő csoportokat, a manőverezhető REM egységeket és a műhold-konstellációt. A haladó egységeket felderítő felszereléssel kell felszerelni. A parancsnoki állománynak megfelelően reagálnia kell egy váratlan ellenséges tevékenységre, és kiegyensúlyozott és átgondolt döntést kell hoznia.
Az erőforrások koncentrálása vagy az erők demonstratív felhalmozása egy területen nem jelenti azt, hogy ott lesz a sztrájk. Általában az ilyen tevékenységek ellenkező hatást fejtenek ki. Ezért a vizuálisan láthatón kívül máshol is támadásra kell számítani.
 

MangaMonguz

Well-Known Member
2021. április 14.
999
8 951
93

Akadt némi gond az amerikai JDAM rendszerekkel és az orosz GPS zavarással...


Meg akadhat némi gond Kína udvariasan mosolygós hozzáállásával is...

Ez is csak pillanatnyi ötletbörze, természetesen az égvilágon semmi köze a Tajvan körüli tenzióhoz...
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 375
45 746
113

A brit FV103 Spartan páncélozott személyszállító első megsemmisítése Bakhmutban (VIDEO)​

Első alkalommal rögzítették videón ennek a NATO-harcjárműnek az elvesztését.
A közelében ég egy ukrán MT-LB is.
Источник: https://rusvesna.su/news/1681492442

Az orosz kérdés végső megoldása az összes oroszbarát ember fizikai megsemmisítése” – mondta Mihail Podoljak, Zelenszkij tanácsadója

Prigozhin részletes anyagot adott ki az artemovszki csatáról. Sok érdekesség van benne.
Teljes cikk https://telegra.ph/Tolko-chestnyj-boj-nikakogo-dogovornyaka-04-14

Ukrajna: Macron már osztozkodna Putyinnal a területeken ? - Krausz Tamás​


Európának, ahogy eddig ismertük vége? - Robert C. Castel​

 

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 302
10 580
113
Ha szétlövöd alattuk a komplett várost, az elég érdekes segítség.
Alapvetően mindenki tudja, hogy az orosz (és egyéb) kisebbség elleni agresszív ukrán fellépés az oroszok számára ürügyet biztosított, amolyan casus belli-t. A háború maga ennél sokkal mélyebb és szélesebb okok miatt tört ki, az ukrán államnak annyi felelőssége van, hogy hajlandó volt az amerikaiak érdekei szerint támadásig hergelni az oroszokat és ürügyet szolgáltatni számukra, hogy támadjanak.

Ahogy korábban is kifejtettem, igen, világos, hogy egy szuverén országnak joga van arra, hogy hülye az amcsik bábja legyen, ha akar. De a világtörténelemből elég sok példából megtanulhatták volna, hogy a jog csak annyit ér, amennyit erővel érvényesíteni tudnak belőle. És ez nem csak az oroszok kapcsán van így, sőt, kicsiben is működik:
Az antilopoknak is joguk van legelni a szavannán, aztán mégis levadásszák őket az oroszlánok.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Egyetértek az elhibázott orosz politikával.Már 2014-ben el kelett volna gereblyézni ezt az indokolatlanul létrehozott államnak titulált képződményt.Három orosz államot létrehozni 94-ben óriási politikai hiba volt az oroszok részéről,majdnem akkora mint az,hogy helyetted nem faragtak széklábat,vagy nem mentek inkább moziba.Szerinted a Krimben hogyan kerültek többségbe a tatárok?Nyilván demokratikusan mert a tatárok a népirtást hirből sem ismerték(szarkazmus)Donbass szerinted nem ősi föld?Tényleg nem az mert az szkita.Hol az ősi orosz föld?Megmondom:Kijevben,Minszkben,Lvovban.Miért is?Kijevi Rusz mond valamit?Nem Kijevi ukrán,Kijevi kapor,Kijevi hohol.Hanem rusz.A rusz szerinted mit jelent?Russzia mit jelent?Majd rájössz egyszer,remélem még ennek az istennek az idejében,nem kell a következő teremtésig várakoznunk.És ha majd ez megvan akkor beléd csap a felismerés(villám helyett)és már tudni is fogod,hogy a kárpátaljai "rusz"inok milyen nemzetiségű nép.
A "rusz" azt jelenti, svéd. Merthogy ezeket a városokat vikingek alapították. Az ott élő nép meg a szláv volt.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 484
18 395
113
A kínai védelmi minisztérium vezetője április 16. és 19. között hivatalos látogatást tesz Oroszországban⚡️
Teljesen Bakhmutra koncentrálunk. A területek több mint 80%-a a mi ellenőrzésünk alatt áll⚡️
Robert C. Castel
MIIGRA RAMA LIBIRA AMIKTA
Ez az ősi arameus mondás valami olyasmit jelent, hogy a magas tetőről a mély gödörbe.
És ez az az út ami az utóbbi egy év alatt a Nyugatnak sikerült bejárnia.
Ezelőtt egy évvel még Oroszország feldarabolásásáról beszéltünk és rezsim-váltásról. Puccsal, államcsőddel, tömegtüntetésekkel.
És légzsák nélkül a Pobjedában.
Utána már csak Ukrajna területi integritásának a helyreállítása volt a cél, Krímmel, tokkal, vonóval. Végtelenített szankciókkal, nemzetközi kenguru bíróságokkal.
Aztán megjelentek a Pentagon dokumentumok, és a Foreign Affairs először hozott le egy cikket arról, hogy nem lesz se Krím, se Donbasz.
Területi kompromisszum lesz, tűzszünet lesz, in situ.
Slussz, téma lezárva.
Mindezt a Council for Foreign Relations két vezéralakjának a tollából.
Kicsit olyan ez mintha Fukuyama egy divatos átalakító műtétre fizetett volna be, és átszabatta volna magát Mearsheimerre.
A kérdés csupán az, hogy nem késtük-e le már ezt a vonatot is?
Egy régi arab közmondás szerint, a tapsoláshoz két kézre van szükség. Az egyik kéz most taktikai kesztyűt visel, orosz terepszínben.
Vajon még hajlandó lesz-e velünk tapsolni?
Ki tudja?
De ameddig ők ezt eldöntik, mi tovább licitálunk lefelé, mint Ábrahám a szodomai úton.

A Nyugatnak új stratégiára van szüksége Ukrajnában​

Terv a csatatérről a tárgyalóasztalhoz való eljutáshoz

Most már tényleg veszít a nyugat.
De tényleg. :)
Már közel a győzelem....
Ez a castel egyre elkeseredettebb.
Vajon miért?

Dmitrij Medvegyev, az Orosz Biztonsági Tanács alelnöke Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnöknek válaszolt, aki szerint Ukrajnának joga van csapást mérni Oroszországra, és a NATO gyorsan megnyer egy feltételezett háborút Oroszországgal.

"Nem tudom, ki nyerne vagy veszítene el egy ilyen háborút, de tekintve Lengyelország NATO-előőrsének szerepét Európában, ez az ország határozottan eltűnik fejetlen miniszterelnökével együtt" - mondta Medvegyev .

Ivano-Frankivszk, Zelenszkij gyalogjai megpróbáltak idézést küldeni Bahmutnak, de valami elromlott⚡️⚡️
A PMC "Wagner" előrenyomul Artemovszk nyugati részén (Bakhmut) A
"Gyere és meglátod" szerint a PMC "Wagner" harcosai aktívan támadják Artemovszk nyugati részét, amelyet még mindig az ukrán fegyveres erők egységei tartanak
. pillanatnyilag maga a város működési bekerítésben van, az innen induló összes utat orosz egységek keresztezik. Így az ukrán fegyveres erők rotációja és ellátása nagymértékben akadályozott. A
nyugati hírszerző ügynökségek „szervezett visszavonulásról” szóló jelentései ellenére azonban ezt az információt nem erősítették meg teljes mértékben. Artemivszk nyugati részét továbbra is az ukrán fegyveres erők birtokolják.
Abban az esetben, ha Artemovszkot a Wagner PMC harcosai foglalják el, az orosz erők további offenzívája nagy valószínűséggel Szeverszkre irányul. Szeverszk megszállása a jövőben lehetővé teszi az orosz hadsereg számára, hogy megtámadja Limant, Szlavjanszkot és Kramatorszkot⚡️

Robert C. Castel
MIT KERESNEK POLITIKAI HÍRSZERZÉSSEL FOGLALKOZÓ ANYAGOK EGY KATONAI SZERVEREN?
Ismerve a bürokratikus hanyagság és ostobaság természetét elképzelhetőnek tartom, hogy egy 21 éves tartalékos kommunikációs specialista hozzáférhet titkos KATONAI dokumentumokhoz amiket a vezérkar a Nemzeti Gárda magasrangú parancsnokainak küldött szét.
Amit nem értek, az az hogy mi a fenét keresnek POLITIKAI hírszerzéssel kapcsolatos, nem katonai forrásból származó, CIA és NSA dokumentumok ( Dél-Korea, Emírségek, Izrael stb.) egy katonai szerveren?
Mi a relevancia és mi itt a ráció?
Ha ezt valaki lenne szíves és megmagyarázná nekem.
És legfőképp, miért csak nekem tűnik fel ez a komikusan evidens ellentmondás?
Hol van a szabad sajtó, a demokrácia és a jogállamiság őrkutyái? A thinktankek lakói, a nyugdíjas titkosszolgák stb.
Oszoljunk polgártársak, nincs itt semmi látnivaló?

Comprehensive aporoach. Ők így mondják. (CPOE/JPOE), korábban PEMSII: political, economocal, military, social, information, infrastruktúra). Újabban (stratégiai és hadműveleti szinten), a felderítő értékelés nem csak katonai szegmensét vizsgálja az ellenfélnek. Politikai, információs, gazdasági, társadalmi (történelmi és kulturális) aspektusokat is elemeznek. Néha ezen értékelések harcászati szinten is elérhetők. Talán ez lehet a magyarázata, hogy egy senki is hozzá férhetett.
Persze, ha igaz a legenda....
:)
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 800
14 349
113
Ahogy korábban is kifejtettem, igen, világos, hogy egy szuverén országnak joga van arra, hogy hülye az amcsik bábja legyen, ha akar. De a világtörténelemből elég sok példából megtanulhatták volna, hogy a jog csak annyit ér, amennyit erővel érvényesíteni tudnak belőle. És ez nem csak az oroszok kapcsán van így, sőt, kicsiben is működik:
Az antilopoknak is joguk van legelni a szavannán, aztán mégis levadásszák őket az oroszlánok.
Ahogy egy fórumtársam régebben egy kommentemre írta, a valóban szuverén országnak a legfőbb ismérve: Saját atombombája van, ami nem akkor lesz, mikor hozzájuk ledobják.
Ennek alapján Ukrajna az elmúlt 30 évben sosem volt szuverén, hanem tehetetlenül kiszolgáltatva nála jóval nagyobb külső erőknek, akik ezt végsőkig kihasználták, vagyis ahogy irod, simán levadászták.. Most láthatjuk ennek a következményeit, és még csak a történet elején járunk..
 

malleusorbis

Well-Known Member
2022. március 21.
770
7 008
93
Most már tényleg veszít a nyugat.
De tényleg. :)
Már közel a győzelem....
Ez a castel egyre elkeseredettebb.
Vajon miért?



Comprehensive aporoach. Ők így mondják. (CPOE/JPOE), korábban PEMSII: political, economocal, military, social, information, infrastruktúra). Újabban (stratégiai és hadműveleti szinten), a felderítő értékelés nem csak katonai szegmensét vizsgálja az ellenfélnek. Politikai, információs, gazdasági, társadalmi (történelmi és kulturális) aspektusokat is elemeznek. Néha ezen értékelések harcászati szinten is elérhetők. Talán ez lehet a magyarázata, hogy egy senki is hozzá férhetett.
Persze, ha igaz a legenda....
:)